Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...
Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?
@biedronca joo me se to zda dobry, protože i bankomatů je všude dost. Jen vyber z jineho je asi za 30kč, ale to je všude.
@biedronca Pomáhala jsem rodičům s účtem, kde budou oba rovnocenní majitelé se svou kartou a šlo to jen u mBank. Jinak je vždy jen jeden majitel a druhý disponent - na to pozor! Nejste manželé a pokud byste spořili na účet, kde je majitelem jen jeden, třeba přítel, tak ty peníze jsou jeho a například v případě jeho smrti se ten účet okamžitě blokuje a peníze na něm ty přestáváš mít k dispozici, ale půjdou do dědického řízení jako pouze jeho majetek...Je to už nějakou dobu, co jsem to řešila, ale doporučuji si to pohlídat...
My mame ucet u fio, monety i kb, vzdy dve karty a vse zdarma...hotovost moc nemivame v ruce ,vetsinou platime kartou
@ester34 @biedronca presne jak pises, zarizovali jsme si spolecny ucet v unoru a pry nejde aby byly dva vlastnici uctu, jeden je majitel a druhy disponent (mam taky svou kartu, svoje udaje i prihlaseni, ale ucet je proste partnera). Partner je majitel a ja muzu menit v podstate cokoliv, ale vsechny prava nemam. Zeptala bych se v bance jak to maji osetrene. My mame ucet u Erste (mame tqm vyhodnejsi podminky), ale zjistovali jsme to u vicero bank a nikdo nam jako spolumajitelum ucet nedokazal otevrit...
@ester34 nestraš ji. Blokuje se až kdyz se to banka dozví. Ona by měla jako manželka vždycky “výhodu”...
@lussinka88 taky máme jeden z účtu Erste, tam máme nejvíc peněz. Kdyby se cokoliv stalo, stačí převést peníze na na můj účet a není problém. Tohle není o účtech, ale o duchapritomnosti.
@zuzineckah Nestraso, to je naprosto prakticka pripominka, zvláště, kdyz nejsou manzele.. Nemají deti. Takze budou setrit, jemu se neco stane, a peníze případnou jeho rodičům.
Rpzhidne to neni hlavne o duchapritomnosti - muzou mit havarku, pn umře,ona skonci v nemocnici, tak si jiste neco převede. Krom toho a hlavne na to zapomeň - když udělá převod po jeho úmrtí, bude to vracet, i kdyz banka ucet blokne pozdeji, protože to proste spadá do dědictví.
@netopejr tak si to budoi zatim nechavat kazdy na svem beznem uctu a po svatbe zalozi ten ucet spolecny,ten rok to snad vydrzi,nevic prece jde vzdycky vypisy z uctu dohledat kolik na ten ucet kdo poslal,takze to prokazatelne je i zpetne,majitelem by mel byt ten,kdo zsm vklada vic,druhy by mel byt disponent,prijde ni to logicke,ale zalozeni po svatbe je praktictejsi,spadne to do SJM.
@marcicek84 Kdyz on bude majtel, ona disponent, tak v ripade, ze se mu něco stane, a nejsou manzele, dědi jeho rodiče. Byt, ucty, motorku, vsechno. Dostat z toho neco zpátky muze byt složité,a budou se z toho platit % notari.
Krom toho tak on, s jeho pristupem, muze jednoho krásného dne změnit disponenta, a ona s tim neudela nic.
@netopejr ano, vždyť já nepopírám, že to je správná připomínka. Rozhodně bych to taky řešila. Já to vnímala spíš ze své situace, jako manželka.
@netopejr tak si založí ten u M-Bank a nemusíme se tady dohadovat, může být společný...
A nějde to nějak třeba v závěti zaopatřit ten učet?
Takovej blbej priklad, ale napr.kdyz umřela babicka, tak tatka mel taky pristup k uctu a jakmile se to dozvěděl, ze umřela, tak penize z uctu vybral, nez ho dali bloknout. Závěť žádná nebyla a ty penize se pouzily na babicky pohřeb, aby nebyly zablokovane nekolik mesicu nez se udelalo dedicke řízení.
Kdyz se stane neco s disponentem, to ani nehraje tak velkou roli jako kdyz zemře majitel, to pak ma disponent většinou smulu a musi čekat. Nebo aspoň to tak kdysi bylo...
Jinak pokud si napisete závět takovou, ze veskere finance a movite/nemovite veci pak pripadnou druhemu partnerovi, tak neni problem, rodina ale nedostane ani korunu, protože závěť je víc než klasicky postup dědictví
@martaskaaa takovou zavet muze rodina napadnout a pak se dedi dle dedickeho prava 😉
@priefi Může? Proč? Je to rozhodnutí preci toho člověka. To jako muj tatka nechce, aby bracha jednou nedostal po něm nic, za to co mu provedl, tak to s notarem zapsal, nechal přepsat nemovitosti na me a segru a prostě az jednou nebude, tak stejne ač si to otec nepřeje, tak bude mít možnost o majetek usilovat? K čemu se pakto vvlastně takova závěť sepisuje a plati? To jen by me zajimalo, jestli o tom vis vic
@martaskaaa protože zakon, a pak se zavet koriguje. Dostuduj si statut neopomenutelneho dědice. Bratr take muze napadnout, ze jste dostaly nepomerne vetsi dily nez on, ani dary to utne nemusi zachránit.
@martaskaaa ono je neco jineho nekoho vydedit (mozne pouze za urcitych okolnosti) a sepsat zavet, kde akorat vynachas dedice, kteri by byli urceni zakonem. Pokud k tomu dojde, pozustali mohou tuto zavet respektovat a nikdo nerekne ani popel, avsak mohou se odvolat a zavet napadnout. Vysledek je pak ten, ze soud s prihlednutim k zaveti pozustalost pomeni, aby pravoplatni dedici neprisli zkratka 😉 Takze u Vas muze Vas tatinek sveho syna vydedit (pokud splnil podminky dle zakona). Anebo prepsat majetek na Vas, dcery, jiz za zivota a tim padem to nebude jeho majetek, ale uz Vas a Vas bratr nebude mit narok
@priefi No to neni pravda, rodiče nejsou nepominutelní dědicové, závěť se samozřejmě napadnout dá, ale ukáže-li se závěť jako pravá a platná, tak se prostě bude dědit ze závěti. V případě potomků je to komplikovanější, tam se musí vyděďovat,
Jinak kdyz se závěť pořídí notářským zápisem, tak moc prostor pro zpochybnění nezbývá.
@zuzineckah Já ji nestraším, já mluvím ze zkušeností...v bance jsem pracovala před mateřskou a tuhle situaci jsem zažila dokonce několikrát. Zažila jsem i manželku, které manželův účet (na který chodily i její peníze) banka blokla hned první den jeho smrti, ono je to teď dobře propojené. Půl roku se nedostala k penězům, a to měla štěstí, že dědické řízení proběhlo tak rychle a bez průtah, pokud jsou nejasnosti, tak trvá klidně rok. Toho půl roku měla jen důchod, který si nechala zasílat na nový účet. Řešila to s úřady, právníkem, bankou...a nedomohla se ničeho. Když navíc nejsou manželé, tak nemá právo po jeho smrti převádět...
@priefi jo ale on ho prave nevydedil. Nemovitosti jsou vyrizeny, ale pak treba auto, peníze... aby si nenarokoval, kdyz je maji spolecne s mamkou (moje mamka neni jeho) ono pak se to asi stejne řeší treba vyplácením apod vid?
@vineta ale muzou 😉 to je jedno, zda to je notarsky nebo ne, jedna se o opomenute dedice. Ona by byla jen druzka a mela by narok na stejny podil, jako matka a otec. Uz byl nejeden takovy pripad, kdy mela dedit druzka a nakonec majetek byl rozdelen i mezi rodice. Kdyby byl primy potomek, tak by dedil jako jediny, pokud neni, tak druha linie. Pokud by si ho vzala, dedi vse ona, pokud by meli deti, rozdeluje se sjm na pul + primy majetek zesnuleho a to by uz slo fifty fifty manzelka a primy potomek.
@martaskaaa pokud to chapu spravne, tak nemovitosti uz nejsou jeho, jsou psany na Tebe a Tvou sestru, takze to je z obliga. Pokud Tvoje mamka je jeho manzelkou, tak by se zjistovalo, co je ciste jeji majetek a co je ve SJM, to co by bylo ve SJM by se delilo na pul a tato pulka by podlehala dedickemu rizeni + cisty majetek Tveho otce, co by nebyl soucasti SJM. Tento majetek by se dle zakona mel tedy rozdelit na 4 casti, kde kazdy z Vas (matka, sestra, Ty a nevlastni bratr) by mel 1/4 majetku. U nerozdelitelne veci, jako je treba to auto, jak pises, by se jednalo o vyplaceni. Pokud vsak Tvuj otec ma padny duvod (pises, po tom, co mu udelal), muze ho vydedit a problem by byl zazehnan. Pokud to neudela, Vas nevlastni bratr se mize domahat opravnene sve casti. Rovnez se nemusi vubec ozvat a bezi promlceci lhuta, ted si nejsem jista, zda to je 3 roky nebo 10 let, kdy se muze kdykoli ozvat, ze se to prave dozvedel a ze se odvolava a chce sve dedicstvi. Zalezi, zda se bude chtit prit, nebo ne
@priefi ono to je tak, ze muj tata ma dva syny z prvniho manzelstvi a mě...a sestra neni jeho biologicka dcera, ale i tak ten jeden z bytu nechal ji. Jeden bracha ma dost penez a je za vodou, druhy je zmetek a obelhal ho, proto mu nechce nic dat a chtel zabezpečit nás holky. No nevim jak budou dokazovat čí co je, naši jsou spolu 30 let, všechno maji nebo porizovali dohromady. Jeste by me zajimalo kdyz tomu rozumis. Jeden byt je tedy muj s tim, ze v nem bydli rodiče a ve smlouvě máme ''na dožití'' a kdyby se tedy neco stalo s tatkou, tak co se týče vybavení toho bytu, on si muze narokovat kdyz to tak reknu blbě majetek v podobe televize, notebooku atd? Protoze teoreticky muj je byt a jejich je zbytek... on nema furt prachy a vsude dluží, na alimentech pul mega. Takze by se mu hodilo, kdyby mu neco káplo a mohl to zpeněžit. Vis jak to myslim.
@martaskaaa to zalezi, zda je prokazatelne, ze obsah bytu je soucasti bytu, nebo naopak se prizna, ze to bylo Tvych rodicu 😉 Co se tyce Tve sestry, u ni zalezi, zda ji otec osvojil ci nikoli, resp.ze sice neni biologicka, ale je povazovana za vlastni, to by pak dedila taky, jinak ne. Kazdopadne to, co uz otec prepsal je z obliga, o to se bat nemusite, Vy jste novi majitele a tim to hasne 😉
@vineta jj, mas pravdu, dedili by rodice i manzelka 😉

@martaskaaa Já myslím to, s tou svatbou.