Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...
Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?
@biedronca - taky myslím, že jste to vyřešili ok a jsem ráda, že ses eechala vyhecovat k rozchodu, sám se ti omluvil, prostě mu to nedošlo....
@biedronca tak hlavne, ze se to nejak rozseklo a snad to bude všechno jen lepsi 😊🍀
@marcicek84 vyklopila jsem to,byl zaskocen, natlacen...
Ted asi pochopil, možná .
Ted ještě aby vse opravdu klapalo jak ma, a vse se dodrzelo.
Vyvázání dluhu, společně hospodareni a setreni, svatba, dítě, motorka...
@marketa11112 Neřekla bych, že tento plat je pro ústecko běžný. Manžel měl takový plat před třemi lety a jelikož musí uživit rodinu, tak si hledal lépe placenou práci.
@petronelka20 ano,muj manzel ma take vic, ale,zalezi na vzdelani, sikovnosti i stesti.znam i takove,kteri pracuji za minimalni mzdu,kdyz neni zbyti..
No super.tak snad to bude klapat,drzim palce...
Držím palce, aby to fungovalo 👍
@marketa11112
@zuzineckah
@priefi
@martaskaaa
Ženský, moc dekuji, i za rady.Zatim mam dobry pocit, jsrm moc rada,ze jsme se prece jen shodly a nejak snad budeme fungovat, jako rodina.Snad se nezklamu, snad zadna podpasovka uz nepřijde .
@biedronca dulezite je, ze uz vis, co presne chces a jak si vse predstavujes.. .. snad to bude klapat, snad se s tim oba brzy zzijete... nech mu ale trosicku prostoru.. treba kdyby dostal penize k narozkam od rodicu nebo mimoradne odmeny...tak at si to pridava na tu motorku , nebo si treba koupi neco jineho co si preje... u nas to take takto driv fungovalo a byl spokojeny...ted uz to dokonce funguje tak, ze to co obcas dostaneme my.. ja a manzel, pridame na neco detem nebo vlozime do baraku.. 🙂)... nemame ani kapesne, ale manzel si obcas koupi doutnicky.. tak za 500 mesicne....ja zase nemusim hlasit latky na siti a pod...coz je tedy dobre...ale system nam funguje bez problemu ....casem se to proste vzije...
@marketa11112 Jasně,nechám prostor. Uvidíme jeslti to vubec bude klapat, jestli a kolik půjde spořit na tu svatbu.
Kazdy máme kapesné 3.000 Kč.
A odměny má vzdy on v červenci a v srpnu. Pak v prosinci a v lednu. Takže jeden měsíc si odměny nechá (at si to dá na motorku, dárky cokoliv) a druhý měsíc odměn, se dá celé na spoření na svatbu. Je to spravedlivé.
@journals no, ono jde o to se na to podívat z celkové perspektivy: sice 15+20 ti (mne taky) muže přijít dost málo, ALE např. i v Pze jsou lidi, co berou toto a to je pak masakr. Ale oni koupili byt za 500 tis, splátka 3000 měsíčně, tj. 35-3=32. V Pze je např.25+40, ale hypo (3-5 mil) a spl. hypo/nájem 12-25, tak středem 65-18=42. Je to třeba o 10 víc, ale tady jsou náklady úplně na vše vyšší, ale když by to bylo 25, tak neni šance. Nechci se nikoho dotknout, ale mám pocit, ze je tady i větší důraz na obleceni, za což při dobře práci člověk utratí. Můj bratranec si koupil dům se zahradou za 950 tis, což tady nekoupís ani garáž. Journals, jakto, ze mate vše zaplaceno? My makamea snizujeme, ale stále ještě 1,7 mil...na RD neumím vyjít a tak “hrabu” do “manzelovych” peněz 😀
@marion2017 mimo prahu 20+15 cisteho je spise v lepsim pripade, treba u nas v MSK je tohle mzda vysokoskolaku, jen kdyz mas fakt extra stesti a mas manazerskou pozici, tak mas vic. Ja si to s manzelem malovala taky ruzove, oba vysokoskolaci... mozna s rostouci praxi v dane spooecnosti a rust minimalni a tim i zarucene mzdy pomuze. Vysokoskolaku ted uz je jako smeti, takze se nejedna o "vzacne zbozi", takze kolikrat stredoskolak a vysokoskolak tady maji stejne, stejne malo...
@priefi vždyť ja pisu ze jo, jak journals to přijde málo, ale na ten region a cenu bytu je to "dost"
@marion2017 jj, ja to jen doplnila, ze to je takova normalka 😉 mozna jsem tam mela dopsat i @journals
@marion2017 Já vím, však jsem psala, že úvěr je taky minimální a cena bytu pro nás z Prahy o okolí směšná 😀. Ale ani tak mi to nepřijde na rodinu jako velká částka. Když si vyzmu např. 20 chlap a 7 ona na mateřské, tak to tedy nic moc není ☹
Spíš jsem tím chtěla říct, že by stejně chlap nemusel částku považovat za konečnou a pokud si chce něco dopřát, tak proč ne, ale koukat se po líp placené práci.
Ženský víte co? Normalně je tady problém sehnat UČET (společný, kam budeme ze svých učtů preposílat skoro celou vyplatu kromě tech osobních 3.000 kč).
1) vedení učtu zdarma
2) vyběry zdarma (aspon z tech "jejich")
3) druhá karta zdarma nebo aspon za minimální roční poplatek (UniCredit ma 500 kč na rok).
To jako fatk je takové sci-fi??,
U AirBank se pry platí 100Kč měsícně, u Spořky 25kč měsíčně, FioBanku tady nemamáme ani bankomat ne...UniCredit chce za rok 500Kč za 2 kartu...
Mám taky Equa účet a všechno super zdarma. Ale zkusila jsem googlit a snad druhou kartu k účtu nevydavaji, skoda.
Hele u čsob je běžný účet, kde kdyz je mesicni obrat min. 10tis tak je vedeni uctu zdarma, vybery bankomatu čsob/era zdarma a transakce taky..ja na nej přešla ze studentskeho konta..jen nevim kolik stoji druha karta
@martaskaaa jo tak CSOB mam taky,a kdyz tam je aspon 12tis obrat, je to zdarma. Vyběry z jejich bankomatu taky zdarma... jen ta druha karta, to netuším.
A jinak je super Air bank, ale ten bankomat taky neni uplne vsude,nevim jak u vas.
@martaskaaa u nas je jen jeden. Ale taky by se dalo 🙂
@biedronca v tom čsob se to jmenuje Plus konto a dokonce i druha karta je zdarma 😉
@misa357 jaky ujety priority? Chteji jen mit vyhodny účet. Ja bych taky nechtela platit treba 100kc za vedení účtu, další penize za druhou kartu, za transakci 2kc... proc, když to spousty bank poskytuji zadarmo?
@martaskaaa Jo jo uz to vidim, super, tak asi tam zajdu to sjednat. Mam to samé u nich, jako své osobní konto.

@martaskaaa a mam praci 3 min od baráku .
V našem kraji ma pritel jako delnik nejvic co může vůbec mit, na teto pozici.