icon

Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...

biedronca
19. srp 2018

Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?

marcicek84
2. zář 2018

@biedronca
udělala bych to postupně, každý si nechce měsíčně 5000 Kč na svém účtu na osobní spotřebu (to pro začátek, i z toho totiž jde našetřit na větší věci, aby reremcal že 2000 Kč je málo) no a zbytek dejte dokupy, poplaťťe co musíte, jeho benzín do práce, peníze na stravu...no pokud dobře počítám, zbytek pak 12 500 Kč a ty bych odkládála na spořící účet, kde i ty budeš mít disponibilní právo. Smlouva na byt ať je v SJM je asi to nejlepší co můžeš mít, pokud chcete společnou budoucnost. Za 12500 Kč měsíčně našetříte na svatbu a pak zase před mateřskou na výdaje pro miminko...přitom, ty si můžeš dalších 5000 Kč nebo co ti z toho zbude šetřit ještě jako další rezervu, pokud toli nespotřebuješ,, třeba právě jak bude na rodičáku a od pokud 5000 Kč utratí, nebo si našetří na motorku, tak zas bude spokojený, že nemá hned ve všem utrum, no a předpokládám, že časem pochopí, že ty peníze potřebuje rodina, ale to musí zase sám časem, teď bych mu určitnou volnost nechala...

marion2017
2. zář 2018

@biedronca tohle je ještě taková zapeklita otázka; tis sice do toho dala 50 tis za dva roky, ale kdybys nebydleli tady, tak asi v podnájmu a dala bys tam asi v podstatě víc. Takže, pokud byste se dohodli tak, ze v tom bytě nechceš byt psaná a ma to mít jako břemeno on se vším všudy, tak na jeho místě by mi teď přišlo od tebe nefer těch 50 tis chtít vrátit. Protože to bys defacto bydlela v jeho bytě zdarma 2 roky, čímž bys mohla byt považována za zlatokopku...

biedronca
autor
2. zář 2018

@marion2017 Ano, chci s nim zůstat, pokud ale diamentrálně prehodnotí své postoje, nazory a chování. tj. ted bych zkusila to společné hospodaření, on mě vyváze ze společného uvěru.
Nejde půjčka refinancovat tak,abychom mohli byt oba majitelé bytu. To jsou 2 rozdílné věci.Na druzstvě prostě může být je jen jedno jméno popř. manželé. Takže klasicky uvěr můžeme mít jakýkoliv,ale na druzsteve (kdyz nejsme svoji) bude porad jen jeden, v tomto případě tam je přítel.
1) z uvěru se chci vyvázat.
2) společné finanční hospodaření
3) svatba, popř. pak dítě..
4) ta jeho "motorka".

V průběhu těch dvou let, co mam už společný uvěr jsme šetřili na další věci investice, ložnicová skřín na míru, postel na míru, rekonstrukce balkonu, kvalitní matrace tj dohromady 100tis určitě . Setrilo se na tohle (já taky vzdy polovinou),ale co mi zbylo? Zaplatila jsem půlku splátky, najmu,energii, pojištění, ppolovinu na "nasetrení" a jeste jsem platila polovinu nakupu, domácnost atd... a měla jsem plat 12tis. (až ted po 4 letech v práci mam plat 15tis). Jenže ja i těch bblých 12 tis dokázala šetřit, a vyjít.
On ma porad tech 20tis a kdyz se vse zahplatilo, našetřilo tak porad mu zbylo x tisíc na "své osobní kravinky". Mě už ne. O to jde.

biedronca
autor
2. zář 2018

@marion2017 Ja ale svou polovinu najmu platila taky, stejně jako uvěr. A ne nechci to vratit, prišla jsem o 50 tis ....

biedronca
autor
2. zář 2018

@marcicek84 Pokud by on na své "kravinky" měl 5.000 Kč tak je utratí do puntíku a neušetří z té své zbyvající časti nic. PROTOŽE to jsou peníze prece pro osobní potřebu.
Já z těch 5.000 Kč co bych měla pro sebe, by mi jeste 3.000 kč minamlěn zbylo a to bych dala na tu rezervu.
V tom je ten rozdil.

marcicek84
2. zář 2018

@biedronca ano je,ale nemteri lidi potrebuji urcitou volnost aby byli spokojeni,kdyz mu vezmes temer vse,odejde,tohle neda,kdyz mu ted nechas pet,tak hi budes ucit setrit a ude mit pocit,ze mu nebers vsechny jeho penize a pak spise bude nakloneny tomu davat i vice...nemuzes chtit ze dne na den vsechno...ted utratil vsechno,ty mu musis neco nechat...

jasione
2. zář 2018

@biedronca Ano, v tom je ten rozdíl, zaznělo to tu už hodněkrát, ale toto je sobecké a nevyspělé chování. A navíc je to pořád bohužel tak, že ženy berou méně, u vás takový rozdíl není, ale není v pořádku, že Ty budeš dávat své volné prostředky na společné blaho (šetření na vybavení, dovolené) a nezbyde ti nic, kdežto on si bude rozhazovat...samozřejmě každému vyhovuje něco jiného, ale souhlasím s tím, že pokud s úpravou společných financí nebude souhlasit před svatbou a dítětem, poté se to nezachrání. Třeba ho něco osvítí, držím palce, ale v opačném případě mi to příjde neudržitelné.

martaskaaa
2. zář 2018

Hele ale kdyz si tech 5tisíc do poslední koruny utrati, to je jeho problem, at s nima naloží jak mysli. Ty víš, zezesvych svych 5tis neutratis, no tak fajn, si je nech dal pro SEBE bokem, treba na tve budouci potřeby..muzes si udělat radost, třeba něčím hezkym na sebe nebo na miminko

marcicek84
2. zář 2018

@martaskaaa viděla bych to úplně stejně

marketa11112
2. zář 2018

Mr se libi to, co navrhuje marcicek ...take myslim, ze pokud mu ten seberes naraz vse, neunese to a bude problem...kdyz nechces 5000, tak treba 4000.....poplatte vse potrebne, zbytek dejtw na spolecny sporici ucet...s kapesnym hospodarte jak chcete...kdyz ty si cast usetris, tak dobre..budes mit neco navic, kdyby jste se nakonec rozesli...
Ja jsem s manzelem 12 let...Nikdy jsme se nehadali kvuli penezum. Ze zacatku bydlel v mem byte,daval mi 10000 na provoz..navrh jeho a jeho mamkY....ja je vzala a ulozila....obcas koupil nakup,zaplatil v restauraci a pod.....kdyz jsme se dohodli, ze chceme do domku..asi po roce,roce a pul,co jsme byli spolu...zrusil ucet a zustal nam jeden..psany na me....pak hypo..psan na nej, ja spoludluznik, na majetek zavet..kdyby se jednomu z nas neco stalo, dostal by to ten druhy, ne dedicove ze zakona..tedy rodice......pak svatba...u nas 60000, 65000 jsme dostali zpet v peneznich darech a par veci...svatba byla po 7 letech...za rok a pul dite, ja na materake ..hodne bidne, manzel zmenil nastesti praci a jeste dostal invalidni duchod 1. Stupne.....pak rodicak na dva roky, druhe tehotenstvi..opet materska, ted rodicak...prvni hypo splacena. Nove auto..druhe pro me...ted druha hypo..pristavujeme, dum nam je maly. ...dokoncujeme. Jedeme z poslednich penez...tlaci nas cas, do zimy musi byt hotovo...navic vse stalo vic, nez bylo propocteno...musime to ale zvladnout....za 12 let jen vylety, zadna dovolena..prvni planujeme na pristi tok..kvuli synovi, uz mu budou 4....my se hadame jen kvuli bordelu..jednou za rok....ale penize resim vic ja....manzel chce hlavne plny talir...tedy on i uvari.takze spis lednicku a spajzku, zabezpecene deti a ok vse v domacnosti...to je ma starost...
Kazdopadne s nami nemluvi cast rodiny, dle nich je u nas vse spatne, zijeme spatne, deti moc rozmazlujeme, nechlastame, ja manzela zrejme privazuji doma k topeni....on ale jen dospel sam k tomu, co je dulezite, kde je rodina a bezpeci...take takovy nebyl..rozfofroval silene penize, vydelaval balik.....ze srandy rikam ze ma byt rad, ze v te dobe nebyl se mnou,ze bych ho tolik nenechala..🙂)....ale byl proste mlady a trvalo, nez to sam chtel jinak....dnes lepsiho chlapa neznam..stara se o me a deti a jsme pro nej duleziti...ale do triceti o fetech nechtel moc slyset, donutila jsem ho spis uz ja..kvuli memu veku..my nemeli problem. Pocet, ale s donosenim....i proto jsme oba stastni, ze ty deti mame..a on vi, co vse js kvuli tomu musela ustat..byl u porodu...i to mu prospelo...
Chci ti jen rict, ze ti chlapi snad ,,dospejou,,...jen se jim musi nechat trosku casu....kdybych byla mladsi nez on, mohl by ho mit i vic..ale my je stejne stari.....
Vv jste spolu dlouho, ocekavani se meni, ve 20 a 30 vidi clovek veci jinak..to uplne chapu...uz by jste se ale meli znat....dala bych mu sanci take..pri urcitych pravidlech....budu drzet palce, at to dopadne dle tvyCh predstav...

biedronca
autor
2. zář 2018

@martaskaaa uz tomu rozumim, aha.Radeji mu nechat vic.Jen se bojim, opět te patove situace.Necham mu vic tj. 5.000 kc, ale uz se nic na svatbu nenasetri, zatimco on si své kapesné utratí za kravinky.Ale ok, tech mých původních 2.000 kc je asi malo.

biedronca
autor
2. zář 2018

@jasione neee to je jasny, pokus nepřistoupí na společné finance, nejak rozumně se dohodnout..jdem od sebe.Ja se v budoucnu nechcu u něj o každou 100kc prosit.

marcicek84
2. zář 2018

@biedronca - ale našetří se na všechno, proč by ne...až budete mít termín, tak ty peníze budete mít na společné výdaje a vždy mu může říct, že ze svého kapesného, ať si pořídí oblek, že ty si šetříš na šaty, že to jinak nevyjde...prostě ono se to dá pak vždycky nějak udělat, aby měl pocit, že má dost a ještě si s toho na něco šetřil, klídeček...základem je nejdřív nějak shodnout a něco nějak nastavit, ať jste oba spokojení a pak pokračovat v budouvání a dalších ústupcích, ber to jako dlouhodobý plán, jak naučít drahou polovičku zacházet s penězi...😉

martaskaaa
2. zář 2018

@biedronca ale jooo našetři, jsi psala, ze zbyde asi 22tis.. no tak si kazdy nechte na utratu tech 5, zbyde 12tis na jidlo popr.kino,vylet.. Tak treba z toho aspon 6-7tis si davejte bokem na tu svatbu

biedronca
autor
2. zář 2018

@martaskaaa snad to vse by takhle mohlo vychazet.
Jeste me napadlo, jak řešit dovolenkove, vanocni platy a odměny jeho? Ja mam jen na dovolenou plus 3 tisice, a na Vanoce taky plus 3 tis.
On ma cervenec a srpen plus 20 tis ddohromady za ty mesice.A prosinec a leden taky cca 20 tis odměny za 2 mesice.

marketa11112
2. zář 2018

@biedronca at si z toho nasetri na tu motorku..a treba nakoupi vanocni darky....bude mit pocit,ze ho neobiras tolik

marcicek84
2. zář 2018

@biedronca no to zalezi na vas,bud zbude do spolecnych nebo si kazdy necha,ale to podle situace jaka s nim bude rec...

marion2017
2. zář 2018

@biedronca no jde o to, že VRÁTIT znamena, že někomu dlužís nebo tak. Ale tys proste hradila bydlení, ktere bys hradila v případě, že bys bydlela jinde a určite i více. Tzn., když jsi polovinu nájmu platila, tak proc bys ted o ni přijít ve smyslu,ze jsi ji mela platit a platila bys tak jak tak?

biedronca
autor
2. zář 2018

@marketa11112 asi to vymyslim tak z jednich odměn se nasetri na svatbu a z druhých odmen at si šetří na motorku.A je to pul na pul.

marketa11112
2. zář 2018

@marion2017 jojo,vymyslela jsi to dobre..jeste co on jako na to...🙂)...

Jinak s bytem....pokud s pritelem chces zustat...ja bych spis chtela ,,smlouvu,, ..ze hradime vse kolem na pul..tedy poplatky i hypo, ze byt fakticky je nas obou, stejne jako uver.....ze nebyl mozny zapis v druzstvu nas obou.
A ze budu zapsana ihned, jak to bude mozne.
V pripade rozchodu by jeden druheho musel vyplatit,refinancovat a prepsat uver na jednoho a prepsat zapis na druzstvu...

marion2017
2. zář 2018

@biedronca A tohle mi přijde dost smutne....Takhle pragmaticky vyrwsit penize, povznést se nad to, co ti vše řekl a celou situaci. Ted jsi mela příležitost na novou etapu a myslim,ze budeš dále protahovat a lepit něco, s čim nejsi úplně v pohodě. Ja bych za techto okolnosti dite nechtela a s nekym takovym. Držím palce, aby to tak nebylo.

martaskaaa
2. zář 2018

@marion2017 ale co ty vis, treba si on uvědomí něco nad cim dosud nepřemýšlel. Treba mu dojde, ze je na čase to změnit, už začít fungovat jako budouci rodina... ty finance takhle muzou zkusit, treba diky tomu pozna, ze se da i docela snadno našetrit, kdyz si udelaji takovou domaci analyzu a ve vysledku budou mit našetřeno a zároveň se nemusí vzdat svych koníčku, jen je to prostě potreba rozumne rozvrhnout. Proc by to pak nemohlo fungovat, treba se to zlepší a vše se vysvětlí

journals
2. zář 2018

@biedronca Předně - držím palce ať je domluva konečně k něčemu! A souhlasím tady s holkama, že finance jsou pro každého chlapa citlivé téma a je potřeba trochu diplomacie 🙂
Kolik by mělo zbýt na vaší vlastní útratu ti neporadím, já bych to naopak nechala jako velmi otevřené téma k jednání a snažila se poslouchat jeho návrhy. Hlavně by neměl mít pocit, že jsi všechno vymyslela, zorganizovala a on je už jen postaven před hotovou věc, takže minimálně téma osobního kapesného bych nechala na konzultaci s ním...

journals
2. zář 2018

A ještě mě tak napadlo - nepřemýšlíte třeba taky o tom, jak ten svůj příjem zvýšit? Asi to vnímám hodně jinak, ale 15 tis. za full time pozici mi přijde v dnešní době hodně málo a 20 tis. za chlapa taky ☹ Není třeba taky trochu na místě uvažovat, jestli není čas na změnu i pracovně? Já jsem sice rozmazelná, to ano, ale i tak si neumím představit, že jsem doma s dítětem na mateřské a chlap bere 20 tis... (a to máme bydlení své, žádné hypo, žádné úvěry, leasingy, půjčky)

martaskaaa
2. zář 2018

@journals a z jakeho jsi kraje? Ono ty platy nejsou vsude hitparada. My bydlíme v pohraničí a chlap bere cca 35tis, je tam 7let, a to ma uplne bezva na to, kolik chlapi vydělavaji v okolnich firmach. Ja mela v praci zaklad čistého 13tis + provize, takže jsem měla vyplatu treba 15,18 i 20tis, podle toho jak se dařilo a taky jsem šla domu nekdy jen se zakladem 13. Nejde si tu moc vyskakovat, jsme na hranicich s Polskem a polovina zaměstnanců firem tvori poláci, kterým daji malou vyplatu (pro ne to je ale dobry) a tak jsou na tom biti i češi. Takže 15tisic na holku jeste neni tak hrozny (nevim tedy o jakou jde pozici a region)

marketa11112
2. zář 2018

@journals zalezi na kraji.. pokud jde o ustecko.. coz treba dle cenu bytu by jit mohlo, tak ty platy jsou tady i takove bezne...

biedronca
autor
2. zář 2018

@martaskaaa pozice administrativa na rehabilitaci a karvinsky kraj.

biedronca
autor
2. zář 2018

Holky, tak jsme si placli! Vše klidu si vyresili rekli.
On se dokonce omluvil a vse ujasnil.
Z dluhu me vyvaze.
Spolecne hospodareni bude, zalozime spolecny ucet, a kazdy si nechá i ten svůj a nechame si každý z vyplaty necha pro sebe 3.000 kc, to on navrhnul sam tuto castku.
Na domacnost a nakupy a nasetreni na svatbu nam zbyde cca 16.000.Coz se myslim da krasne vyjít, i zbude na kino, vylet, atd.
Vzít si me chce, ale nejdřív nasetrit, pak svatba a pak dite...
A ta jeho motorka? Rekla jsem,ze polovina penez co bychom dostali jako dary případně na svatbě, půjde na jeho motorku.Polovina druha bud na dovcu, nebo na dítě...
A dovolenkovy plat? Jeden mesic da cely na svatbu, druhy mesic polovinu na motorku.
Je to myslim spravedlive.Ale cas ukáže jak vyjdeme , jak to bude, nebude šlapat .

martaskaaa
2. zář 2018

@biedronca tak to je asi normalni plat na takove pozici a kraji....ono sehnat dobrou praci za pekny penize neni jednoduchý vid. Jasne, ze kazdy by chtel vic,to ja taky, ale kdyz to vidim, tak je to sama bida a pro ženský mi přijde moc práce neni. Vzdycly v inzeratech je snad 80% chlapskych pozit. A tvuj vydelava sice 20tis, ale tak zas kdyz ma ty bonusy, to taky nemaji všude...

martaskaaa
2. zář 2018

@biedronca to si myslim jste vyřešili docela dobře, super 😊

Strana