icon

Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...

biedronca
19. srp 2018

Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?

biedronca
autor
19. srp 2018

@journals Souhlasím stim co píšete.
Ono ted je pro něj prioritou řidičák na motorku (coz ty penízky uz má) a pak to auto, které nemáme,ale půjčujeme si.
Proste je asi pritel "praktický", než aby dal 100tis za "kus papíru", tak to dá na auto, které je nezbytně pro kazdodenní zivot nutné, a nemáme ho. Tak jsem to z jeho slov pochopila ja.
A jo, taky vim, ze by se zenil hned, kdyby na to měl... Tam stojí v cestě jen ty peníze,teda chci tomu věřit :D Protože uplně prvnotní slovo bylo, ze si ho jednou musím vzít,at jsme kompletní rodina, ze tak to ma proste být. Nez za rok a půl zjistil, ze to můze stat i 100tis.

martaskaaa
19. srp 2018

Ahoj, k tomu úvěru... jsem v hypotece (uveru) uplne stejně jako ty a na družstvu psany chlap. Rozvedli jsme se uz pred 4lety a stale jsem v hypotece psaná a potrebuji se vyvázat. Strašný problem, ja jsem vlastne na tom tak, ze on bydlí v tom bytě, ze ktereho me vyhodil, sice plati ten dluh on, ale ja nemam na nic narok, jen jsem psana v bance jako spokudluznik a kdyby to neplatil, pujdou na me. Coz uz se mi parkrat stalo, ze neplatil vcas, ja o tom samozřejmě nevěděla a pak me nahaneli z vymahaciho oddeleni, at zaplatim. Blba situace, nymi po 4 letech se uz snad vsechno hnulo a konečně se z toho jeho dluhu vyvážu a budu si moci pořídit se současným pritelem vlastní bydleni, za mesic se nam narodí miminko. Je to fakt pak těžký řešit nemovitosti v pripade, ze od sebe odejdete. My nemeli predmanzelskou smlouvu... tezko ho i do svatby nutit, ale reknu ti to takhle, my dali tenkrat za svatbu 60tisic a kdyz to vezmu zpětně, zbytečná investice. Takovych zbytecnych blbosti co se nakoupilo, jen prstynky za 11tis. Hezka svatba se da udelat i za par tisic a ne za sto... neni to vubec o penezich a honosnosti. Svaba muze byt i za milion a za rok spolu byt nemusíte... chapes jak to myslim. Takže ted druhou svatbu mame v planu v mensim rodinnem kruhu,prostě ti důležití a zadnych dvacet teticek a strejdu pres koleno.

martaskaaa
19. srp 2018

Co se týče toho auta, tak ho chapu. Dnes bez auta to je na prd a pokud bude to mimco,tak pak treba jezdeni po nakupech, doktorech. Sama si to bez auta neumim představit😁

biedronca
autor
19. srp 2018

@martaskaaa Takže jestli čtu a chápu dobře, více meně je ta situace stejná. A je něco, co Vam radili, kdyz jste se začali handrkovat po rozvodu atd, co jste měla raději udělat? Nebo mate nějakou radu, abych , kdyz to řeknu hnusně, nedopadla jako vy? Jako ponaučení, preventivně... co udělat, sepsat, zaridit, opatřit se?

martaskaaa
19. srp 2018

@biedronca u rozvodu jsme meli SJM jenze jsme do toho tu hypoteku nenapsali. Me totiz pani v bance rekla, ze pak nebude problem se vyvazat..kdybych vedela jaký to bude problem, tak si na to vezmu pravnika. Nevyvazou vas z hypo ani uveru,pokud ten,co tam bude mit zustat sam nebude mit dostatecne prijmy a nebo musi byt vyvázaný nahrazen. Jenze kterej vul se necha dobrovolne zapsat do dluhu, zejo. Nevím vubec jak byste to mohla řešit, pokud nejste ani manželé. To by chtělo nejakou smlouvu, jakože kdyby došlo jednou na lámání chleba, že se zavazuje vas vyplatit (polovinou) nebo neco takového. Protože takhle vlastne muzete odejit s holym zadkem, protože nemovitost je psana jen na něho a vy nemáte nárok. Preji, at tato situace nenastane. Mohu vám rict,,ze me to stálo dost nervů..doufam, ze nez porodim, tak to bude vyrizeny a bouchnu si snad i šampus 😁

veronikanj
19. srp 2018

Ahoj. My jsme s manzelem meli relativne malou svatbu. Jen nejblizzsi rodina a par kamaradu. Cukrare, pekare, fotografy, DJ nezname. Jsme pomerne rozumni, takze jsme proste hodne googlili, psaly maily atd... abychom nasli neco super ale ne silene draheho. nakonec to byla svatba o 35 lidech, obrad teda na radnici 0kc (kdybych vedele tehdy co dnes, tak bych vymyslela lepsi misto) obed a raut jsme meli v jedne z nej restauraci u nas ve meste, 1000 na osobu + jsme platili vsem alkohol, dort luxusni 3500, kytky 6000, moje hadry (nejsem na takove ty princezny) ze zahranicniho butiku za 2000, vlasy + sminky cca 4000, manzel teda hadry M&S a boty CCC dohromady asi 10000, fotografka lokalni co jsem si nasla na FB asi 5000, tim ze jsme to meli ve meste tak vsichni dosli domu pesky, takze auta jsem neresili a teda ani se neresila hudba, takue za 0kc a to je asi vse cca 80 tacu. Jako dary jsme chteli penize. Svatba se nam nejen cela zaplatila, ale jeste jsme zalozili nasi tehdy nenarozene dceri ucet, kde ma 100000. Takze kdybch krava vedela, tak bych udelala svatbu uplne mega, ale tehdy mi bylo lito penez. 🤦‍♀️ Proste se vam to minimalne vrati, takze budete mit super svatbu za 0. Max neco malo doplatite. Takze bych svatbu udelala. Budete mit stejne prijmeni, az si po svatbe koupite cokoli, treba to auto, tak bude vse napul. Dluhy uz spolu mate, a jen doresite ten byt.

biedronca
autor
19. srp 2018

@veronikanj Ze jo? Děkuji za Vás nazor, souhlasím. Je pravdou, ze dneska se da slusne i vtipně na pozvánku napsat, aby raději naplnili kasičku hosté, než aby donesli 150tý talíř. A určitě se polovina vrátí.

penelope87
19. srp 2018

@biedronca Měli jsme svatbu relativně velkou - máme velké rodiny. 50 hostů (včetně pár dětí), obřad jsme měli v botanické zahradě, když nepočítám šaty a oblek (mně šaty šil kamarád a jemu na oblek dali rodiče), tak nás stříbrné prstýnky, dort, oběd pro rodinu, večerní oslava pro zbytek (tvrdé si platil každý sám), různé poplatky na úřadě, kytka... vyšlo na cca 60 tisíc. Fotografka a smyčcový kvartet byly zadarmo (respektive za protislužby), protože jsou to kamarádi a částečně rodina. Nějaké peníze jsme dostali na svatbu od rodičů (hlavně se postarali o ubytování příbuzných), jako dary jsme dostali nějakých 90 tisíc.
Brali jsme se po půl roce, co jsme se seznámili.
Nevím, kde žijete, jak moc potřebujete auto, apod. Ale taky si myslím, že svatba není kvůli financím, ale že ji prostě nechce.
Moje sestřenice je zasnoubená s tím svým 10 let a vždycky se najde důvod, proč ještě ne. Než dostudujou. Než si zajistí termín ve Slavkově, protože chtějí velkou krásnou svatbu. Už s ním byla aspoň na 10 svatbách, chytla minimálně tři kytky, žijou spolu a splácí hypotéku na dům (oni mají nějakou smlouvu o podílu). Ale nic.
Nejde jen o papír a usnadnění spousty věcí, ale hlavně je svatba přechodový rituál - on asi do další fáze života přejít nechce, nebo ještě k tomu rozhodnutí nedošel.

biedronca
autor
19. srp 2018

@martaskaaa No a my tím,že máme druzstevní byt, a tam nejde vzít hypotéka, tak máme ten nejhorší , nejdrahší uvěr. Tím že to je uvěr, a abychom na takovu částku dosáhli vubec, jsme museli tam být uvedeni oba, zadatel přítel a ja jako spoluzadatel. A to nejsme svoji..
Ja se opravdu bojím,že treba otěhotním, nebo se narodí dítě, on ten první nápor nevyspání atd, treba nezvládne, a ja budu s holým zadkem, dluhama a dítetem, sama, a nemít kde bydlet.

biedronca
autor
19. srp 2018

@penelope87 Takže koukam, ze zkušenosti, že pokud se domluvíme s hosty o raději pár korunách do kasičky, než "věcné dary", nějaké korunky, se vzdycky vrátí.
Kazdopádně si myslím,že přítel prostě ted resí opravdu jen ty finance, které na svatbu nemáme, ale jinak by se ženil. Má takový vzor od rodičů, a sám mi to říkal,že jednou si ho "budu muset" vzít, at jsme hotová kompletní rodina, kdyz chceme díte.
Ctu ze svatba Vas ve výsledku vyšla docela levno, na to, kolik bylo hostů. Myslím,že je dobré dát si strop, max 30 lidí, a stop max 50tis a od otho se to bude odvíjet.

veronikanj
19. srp 2018

@biedronca no jako storpocentne. Ja jsem tomu nemohla uverit, ze jsme na tom “vydelali”. Ja jsem z docela “chude” rodiny. Od manzela jsou movitejsi malinko, ale tohle jsem necakala. Jo a ja teda otehotnela az kdyz jsme chystali svatbu a ja uz proste asi citila tu jistotu, do te doby pres rok nic...

penelope87
19. srp 2018

@biedronca Nebo to udělejte jako moje kamarádka - vzali se jen se svědky, parádně si to užili a až po dvou letech ve stejné datum uspořádali večírek pro hosty. Nikdo celé dva roky nevěděl, že už jsou svoji, až když ukazovali svatební fotky.

journals
19. srp 2018

@biedronca Asi budete muset zvolit kompromis. On přestane utrácet za kraviny (což řidičák na motorku je), ty třeba slevíš z některých svatebních nároků. Ale pokud nezačnete šetřit, tak ty peníze nebudou... A zvážila bych jestli a k čemu se zadlužím - což je úvaha pro vás oba. Nebrala bych to na lehkou váhu.
Ale nesouhlasím s tím, že můžeš počítat, že vklad do svatby se vám vrátí v darech. Může a nemusí, dopředu s tím počítat nejde... To, co dosteneš zpět můžeš brát jako milý bonus... ale samozřejmě záleží jak moc se rozšoupneš a jak moc svým hostům chceš dopřát. Dopředu s tím kalkulovat nemůžeš.
Se svatbou se to má tak - kdo jí chce a je pro něj důležitá, ten si jí zařídí. Pro koho důležitá není, ten bude mít vždy něco prioritnějšího k placení.

oveckaluky
19. srp 2018

@biedronca Ale jako spolužadatel na úvěr, to tam máte, nač ten úvěr je, ne?

journals
19. srp 2018

@veronikanj Stoprocentní není nikdy nic 😀 takže tvrdit tu, jak se svatba stoprocentně zaplatí je trochu zcestné. Může a nemusí, záleží na hostech...

penelope87
19. srp 2018

@biedronca Já se teda vdávala těhotná. Říkal, že se můžem vzít až třeba dítěti budou 2 nebo 3 roky, že bych si to víc užila. Ale já na svatbě chtěla co nejmíň dětí, natož svoje. A užila jsem si to i tak. Navíc, kdybychom čekali, tak tam ty děti máme dvě.

martaskaaa
19. srp 2018

@biedronca jako vim, že je blbý nad timhle takhle předem premyslet, ale doba je takova, že stat se může leccos no. My jsme naštěstí dite nemeli. A vy to ted platite na pul?

penelope87
19. srp 2018

@journals Jistě, ale taky můžeš požádat hosty vysloveně o finanční dary.

biedronca
autor
19. srp 2018

@martaskaaa Ano vse platíme na půl. Nájem, energie, pojistění domácnosti, zivotko + urazové, UVĚR /3500Kc/ Je nutné myslet dopredu, dnes je taková doba a raději třikrat premyslet, než jednou blbě jednat!

biedronca
autor
19. srp 2018

@oveckaluky No jasně, uvěr, který jsem museli dokládat, na co bude konkretně použit. Takže 350tis na kupi bytu a 150 tis na jeho rekonstrukci, a do poslední učtenky sroubku, jsme to museli "doložit" na co jsme to použili.
Takže ano ve smlouvě, je přímo byt, který jsme za uvěrové peníze koupili.

biedronca
autor
19. srp 2018

@penelope87 Ne ne, jen dva svědci a rodiče na radnici, to ne. Aspon teda něco "malého" max 30 lidí, s obedem a zábavou......

biedronca
autor
19. srp 2018

@journals
@penelope87 Myslím,že svatba se cenově celá nevrátí. Ale pokud se slušně a vtipne domluvíme, opravdu na raději nějakých korunkách, než věcných darů v podobě čajových servisů, myslím,že aspon půlka by se mohla "uhradit" .

biedronca
autor
19. srp 2018

@journals Asi jo ... ja mam jedno životní motto.
"Kdo chce hledá způsoby - kdo nechce hledá důvody". Tady to asi sedí..
No rozhodovat se k čemu se zadlužím, a poradně si to rozmyslet, ted už nic "horšího" byt nemůže než uvěr na 750tis.

ruzicka06
19. srp 2018

@biedronca No řeknu Ti to takto. Ze začátku jsem to měla stejně. Teda v tom smyslu, že jsme si v brali hypotéku na barák, který je psaný na něj a nebyli ještě manželé. On byl žadatel, já spolužadatel. Ale pak jsme se vzali. Manžel mi chce půl baráku připsat, když ho spolu splácíme. No ale já to teď neřeším. Možná časem. Jak se to dá ošetřit, když nejste svoji, to bohužel nevím, zkus se poptat nějakýho právníka. Záleží, jestli máte úvěr ze stavebka, hypotéku...všude je to jinak. Ale řeknu Ti jedno a prosím nezlob se na mě za to.... dost mě v Tvém úvodním příspěvku zarazila poznámka, že se Ti neche vzít. Proč by první svatba musela být pořádná cca za 100 tisíc? On snad přítel uvažuje nad více svatbama...? Pokud chci svatbu, tak ji prostě udělám. My jsme taky nevydělávali x tisíc, ale taky jsme si na ni začali šetřit pomale rok dopředu. Nevím, ale mám pocit, že když v dnešní době někdo řekne, že nemá peníze na svatbu, jsou to promiň výmluvy. Však může být svatba jen se svědky a rodiči. Jde o to se vzít přece, to je to nejdůležitější a ne mít na svatbě x desítek hostů. Snad se Tě můj příspěvek nijak nedotknul, nemyslím to zle. Ale když byl šel s Tebou do půjčky na barák, což je v dnešní době závazek na x let, tak moc nechápu, proč nechce svatbu, která se dá udělat třeba za pár tisíc. Asi bych se nad tím zamyslela ještě.

journals
19. srp 2018

@penelope87 to samozrejme muzes, ale nikdy nevis jak velky ten dar bude 😉 takze kalkulovat s tim dopredu nelze

biedronca
autor
19. srp 2018

@ruzicka06 Nee vubec ses mě nedotkla, máš v podstatě pravdu, stejně jako @journals. Ono je asi pravda,že uvěr na 750tis na 20 let, je snad jeste více, než svatba, co se týka zavazku.
A možná že to taky tak bere.... že více mi to "dokázat" nemůže.
Já ani on nechceme svatbu stylem, dva svědci, rodiče na radnici a domů. To by se nelibilo ani mě...ale levnu hezkou malou svatbu, do max 30 osob, tu bych brala.
Ted je otázkou, jestli kdyz ty peníze fatk prostě navíc nejsou, jestli je to holý rozumný fakt (a tim ze nemáme svoje auto) a nebo "vymluva" dobre schovana za "rozumný argument s autem".

martaskaaa
19. srp 2018

@biedronca vetsinou je slusnost jako finanční dar dat za osobu 1000Kč...takze teoreticky pocitat s takovym navratem lze, pokud jasne reknete, ze darky nepotřebujete 😄

ruzicka06
19. srp 2018

@biedronca Jo taky jsme nechtěli svatbu jen s rodičema. Mi měli cca 30 lidí (naši, sourozenci, prarodiče, sourozenci našich a tchánovců s rodinama...). Zkrátka jen rodina. A navíc jak Ti psal už někdo výše, tak v dnešní době se stejně hodně dává jako svatební dar peníze a nebo si můžete přímo sami říct, že chcete raději peníze. My si s manželem platili hodně věcí sami (šaty, oblek, kytky všechny, prstýnky, oznámení, dorty na svatební stůl...). Hostinu a cukroví to platili obojí rodiče. A z peněz, co sjme pak na svatbu dostali, se nám vrátilo přes 2/3 toho, co jsme do svatby dali jen my dva. Takže ano, fatk se dost vrátí ty peníze unvestovaný. A jak píše
@martaskaaa dnes se dává většinou 1.000,- za osobu (nebo za rodinu jako).

biedronca
autor
19. srp 2018

@ruzicka06 No vzhledem k tomu,že já i přítel jsme z chudé rodiny, zadnou podporu ze strany rodičů bohužel nemame. Ze by zaplatil někdo šaty, nebo část hostiny, jak to se kdysi dělalo atd.
Samozřejmě že uplně všechno bychom si museli platit my sami. Od prstynků, po kytky, až oznámení)
A určitě bychom to v oznámení napsali tak,aby raději dali finanční byt malý dar, než nějakou sadu hrnců atd. Takže ikdyby se vrátila "jen" polovina, je to super!!!

katule1990
19. srp 2018

@biedronca Koukám, že máme docela podobné problémy 🙂. S tím rozdílem, že jsme se nedávno vzali. Snažíme se taky asi rok a půl o dítě, byt je manžela (měl ho ve vlastnictví ještě předtím, než jsme se poznali), vše ale rekonstruujeme s náklady na půl a nejsou to malé částky. Např. jen kuchyň cca 130 tis. Kč. Taky si někdy říkám, co by se stalo, kdybychom se rozváděli. Ale určitě jsem taky pro svatbu, my jsme se brali až po šesti letech, ale jsem ráda, že to nakonec dopadlo. Svatbu jsme nakonec měli za 3 měsíce od zasnoubení, takže fofr, ale i tak jsme si zařídili sami, co se dalo - výzdobu, mamka napekla svatební koláče, kamarád vizážista mě namaloval i učesal zadarmo, šperky jsem si půjčila od kamarádky, navrhla jsem si a na tvrdý papír natiskala svatební oznámení, jmenovky atd.. Sehnali jsme obyč DJe za 2000 tis, objednali si raut (oběd + večer jen jídlo) a pití jsme si nakoupili sami. Stejně nás to vyšlo na cca 75 tis. pro 40 lidí. Ale pravdou je, že asi 40 tis. se nám vrátilo na darech (na rovinu jsme řekli, že jsme spolu dlouho a domácnost máme zařízenou, proto bychom byli vděčnější za peníze) a moji rodiče trvali na tom, že zaplatí oběd+večerní raut, což bylo 27 tis., takže nás to nakonec moc nestálo. Ještě pro představu napíšu, kolik nás stály některé položky - svatební dort 2800, rozvoz kolega z práce 1000, pronájem místa hostiny 3500, fotograf 8000, prstýnky 6000 (já zlatý, manžel jen pozlacený, protože ho nenosí), květiny 6000, půjčení šatů 5000, poplatek úřadu 3000, výzdoba 2500, oblek manžel nepořeboval, měl uniformu 🙂... Měla jsem to stejně, chtěla jsem pěknou svatbu na pěkným místě, ne moc velkou (ale stejně se to vyšplhalo na 40 lidí a x jich nešlo a zůstalo naštvaných), hezký šaty, dobrý jídlo, ale neutratit za vše majlant. Nakonec to sice i tak celkem naskákalo a dost se nám vrátilo a bylo to krásný, moc jsme si to užili ❤.

Strana