Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...
Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?
Jasně - my jsme dostali hlavně peníze. Asi sto tisíc, plus věcné dary - nádobí, chtěli jsme nářadí, měli jsme online formulář, co bychom si přáli a lidi si to rozebrali. Takže nám koupili,co se hodilo a kdo nechtěl, dal peníze. A protože lidi nechtěli, aby se vzájemně vědělo kdo kolik, tchán nám to zabalil do ampulek a dostali jsme to v truhle jako poklad, který se musí "vykopat" 🙂
750 tisíc na 20let? to máte opravdu na minisplátky 🙂 a závidím tu cenu za byt, to u nás není ani za garáž 😀
@katule1990 No joo, ja mít rodiče co mi zaplatí hostinu,tak se určitě bereme už dávno !:d Vzdyt to je ta nejdrahší a nejpodstatnější část....
Taky veřím,že aspon polovina se vrátí, kdyz "požádáme" o finanční dary.
spíše mi jde o to, co semnou bude, kdyz mam na krku šíleny dluh, on se na mě vykašle, ja někde s dítětem, a nebo ted bez něj, a bez bytu.
A nebo nedej bože, kdyby se příteli něco vázného stalo..... taky sama, s dítětem, s dluhem a bez bytu.
@biedronca Je fakt, že my jsme třeba měli drahý prstýnky z bílého zlata. Ale prostě jsme je chtěli, tak jsme rok šetřili a to samy i na další věci (a to jsem v té době měla docela směšný plat asi 10 tisíc čistého). Ale když těch financí moc není, dá se vše pořídit za levno. Však nemusíš mít drahý šaty támhle za 10 tisíc...prstýnky nemusí být ze zlata, ale seženeš třeba z ocele (kamarádka má a jsou moc hezký, stály kolem 1.500,). Oznámení si můžeš udělat sama nebo Ti pomůže někdo známej, kdo umí dobře grafiku na pc..fakt ta svatba nemusí být tak drahá.
@biedronca hele saty nemusi byt z pujcovny na 10tisic,daji se koupit i pekne letni bílé šatičky...oblek bud chlap ma nebo my napr.půjčovali asi jen za 1000kc. Kytice se da sehnat taky levne, zrovna tak misto prstynku ze zlata, naradit z oceli. My meli bile zlato a docela rychle se ošoupaly 😒 Hostina nemusi byt v restauraci, ale klidne garden party. Zbytecnost treba porizovat drahého fotografa či kameramana... tak bych mohla pokracovat, jak svatbu zlevnit. Věř tomu, ze to jde a nikde neni psano, jestli to stalo 100k nebo 30k...
Oznámení jsem si sama vyrobila na počítači a vystiskla jsem je jako klasickou fotku.. 1ks asi 4kč. Na nejaký extra oznameni a holubicky apod nejsem 😁
@ruzicka06
@martaskaaa to víte že jo, že spoustu věcí, bych si udělala, a sehnala sama, za levno. Ja jsem zase dost organizační tip, udělám, zaridim, vymyslím... to mi nevadí.
Samozřejmě oznámení sami, prstýnky z chir. oceli (zlato, ani nenosím, nechci). Saty bud nějaké ve výrpodeji koupit, nebo půjčit.
Na čem bych ale nesetrila, je zábava a fotograf. To jsou dvě věci, na kterých by mi záleželo. Lidé at se dobre baví, mají vzpomínku stejně jako my,a fotograf aby byly fotky uzasné a ostré. Já zase ráda fotím, tak tohle bych chtěla tip, top.
Garden party, nebo rožnění selete bych zase asi nechtěla, to si muzu rodinu pozvat na grilovačku, klidně na narozeniny, né na oslavu svatby.
Ale levnou svatbu do 50tis, si myslím,že bychom zvládli.
No jo,jenže už víme jak, už víme za kolik, jen von si mě ted nechce vzít, bo nemáme své auto! :(
@biedronca Tak do 50.000,- byste svatbu určo udělali! Jinak jak píšeš, taky nejsem zastáncem nějaký ,,garden party"...nelíbí se mi to na svatbu. Ale to je věc názoru zas...a taky jak říkáš, na fotografovi bych taky nešetřila. Měli jsme profi fotografa, za focení si řekl asi 4.000. Fotky krásný a a vůbec se nedalí srovnávat, když mi někdo ukáže fotky, když to fotil nějaký amatér.
@klea81 No ja se tomu taky poprvé raději smála, ikdyz to vyprávím někomu tak se vsichni zasmějou ... ze raději auto, než svatbu.
Jo,ale kdyz se podívá clověk do hloubky, tak sice asi smysl to i svůj ma, dnes je auto a kor s dítětem potreba jako sůl, ale na druhou stranu, jsou tady ukázany ty priority.
@ruzicka06 Já zase popravde si nedokázu predstavit, mít dítě, přítel 3 směnný provoz a my bez auta. Jako tahat se po nákupech, nebo ve větru, dešti a sněhu do busu, a do tramvajky k doktorovi atd... to ne. to auto je kor s dítětem potreba. Ikdyz je pravda, ze znam kamarádku co ma 3 děti, a auto nemají. V tom ji obdivuju,ale nechapu :D
@biedronca Jo jako je fakt, že bez auta je to na hov.. ale stejně jak jsem psala u svatby - i auto si můžeš pořídit levnější. Nikdo neříká, že musíte mít nový auto támhle za 200 tisíc. Když by ho s vámi kupoval někdo kdo tomu rozumí, klidně se dá koupit i ojetý v dobrým stavu. My bychom do novýho auta taky nešly.
@biedronca Tak zkus příteli nastínit, že sis dala práci s hledáním, co kolik stojí, na čem se dá ušetřit atd. a že byste se do 50 tis. vešli + že se dá předpokládat, že by se vám většina vrátila na darech, takže by vás to nakonec moc nestálo a že by bylo fajn se vzít předtím, než budete mít mimčo. Skoro každá máma se chce přece jmenovat jako její dítě.
S majektovými vztahy moc neporadím, protože sama "bojuju" s tím, že byt rekonstruujeme společně, ale nepatří mi.
@katule1990 Udělám to presně tak.
DÍKY HOLKY !
Takže můj první krok bude, ze zajistim právnika, a poresím co se dá semnou dělat, kdyz mam uvěr na krku, na byt, který mivubec nepatří,ale jsem spoluzadatel, a nejsme sezdaní. A ze je v planu prevedení druzstevního bytu, do osobka.
Až budu vedet argumenty a možnosti, promluvím s přítelem.
A pak taky nastíním to,že cca si myslím, že to 50tis se vejdeme, kdyz se uskromníme, a pozveme co nejméne lidí a + ze se něco malo vrátí v darech.
A pak musím hlavně podotknout,že kdyz si mě vezme, tak ma slevu na danovém ročním zúčtoání jak na mě na manželku 24tis a plus pak díte cca 15 tis (+ vratka za splácení uvěru, životko...). Takže jestě na tom "vydělá" 😃 ,
Je to nefér, vuči nesedaným, jako manželé dostanou zpět treba 30 tis a víc, a nesezdaní prd!
I to, že je mu auto přednější, než svatba.
HOLKY DĚKUJI ZA RADY, OTEVŘENÍ OČÍ, A POPOSTRČENÍ.
Bydlíme v Praze, auto zbytečné. Koupili jsme ze svatebního daru - o víkendech jezdíme na výlety, bylo to fajn, když jsme jezdili za rodinou (250km do Jeseníků), když byl mladší syn malinký - bála jsem se s tak malým kojencem jezdit vlakem. Autem to bylo pohodlnější, ale jak jsou kluci větší, je lepší vlakem - je to pro ně zážitek, protáhnou se, mají tam další děti... Auto máme spíš pro ten pocit, "kdyby něco" - třeba, když si starší syn uřízl prst a my volali sanitku, žádná volná nebyla a na Bulovku jsme museli MHD a tramvají a ještě o víkendu, kdy to jezdí hrozně...
@klea81 My auto máme, používáme ho dost málo, ale když jedeme na dovolenou (kde pak i cestujeme) nebo za tchánem přes půl republiky, tak si neumím představit, jak bychom to dělali bez auta. Ono taky záleží, kde bydlíte. Pokud na malým městě, kde vám něco jede jednou za dvě hodiny a do velkýho města se dostáváte autobusem 2x tak dlouho než autem, tak je to taky rozdíl než bydlet ve velkým městě, kde jsou možnosti cestování jiné.
@katule1990 po ČR jezdí vlaky i autobusy, prý jak bychom to dělali bez auta 😅
Já si pamatuju na první dovolenou s dětmi :D to jsem pomalu opel vectra z půjčovny líbala :D tolik věcí...

@martaskaaa ano, my jdeme na svatbu za tyden ,a taky dáváme s přítelem minimálně 1000Kč. Takže vlastně si "utratu" zaplatíme, kdyz to tak vezmu kolem.