Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...
Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?
@biedronca ano, opravdu vrací tolik. 24 tis na manželku a cca 13 tis na první dítě, na druhé ještě o něco víc. Dítě se dá rozložit i do měsíčních částek ve výplatě, ale my si to vyúčtováváme celkově za rok. Podmínkou odpočtu na manželku teda je, aby za ten rok nevydělala víc než 68 tis. hrubého (ppm se do toho počítá, rp ne). Ale lze to opravdu jen na manželku.
@biedronca Držím palce, ať Vám vše vyjde. Jen poznámka na okraj a mimo téma. Píšete, že vše hradíte na půl. Pokud dojde na hovory o financích (jestli jste si to už neujasnili), určitě si řekněte, jak to bude s dětmi a to třeba i v konkrétních částkách. Aby přítel neměl představu, že i z rodičáku pojedete stále náklady napůl! Vím, je to neromantické, ale hodně praktické a předejde se případným nedorozuměním. 🙂
Dost tady bylo receno, tak ja jen prihodim neco k tomu kolik stoji svatba. My meli vetsi, ale obycejnou svatbu. Na cely den jsme meli pozvanych cca 70 lidi + na vecer dalsich 50 lidi a stala nas se vsim vsudy kolem 100 000. Coz kdyz procitam ostatni prispevky, neni zase tolik. Jde jen o to hledat, premyslet, prehodnocovat, delat kompromisy. Proste jsme nemeli svatbu v hotelu ani restauraci, ale v obycejnym vesnickym kulturaku. Nemeli jsme lososa ani cokoladovou fontanu, ale rizecky, utopence, testovinovy salat. Oznameni jsme si delali doma a nechalin tisknout v obycejnym copy centru. Cast cukrovi pekli doma. Nepujcovali jsme spesl super pekny auto, ale jeli nasi starou felicii. A tak v podobnych duchu jsme to meli. V darech se nam zhruba polovina vratila. Jako jo svatba urcite stoji penize, ale je to o prioritach a vubec nemusi stat tolik, zvlast kdyz vas bude treba 30. S pritelem bych si proste sedla a o vsem si v klidu promluvila. Preji vam hodne spokojenosti.
@klea81 To samozřejmě vím, ale když jedeme na dovolenou na druhou stranu republiky, tak jedeme autem 4 hodiny a autobusem bychom od nás třeba 5x přesedali se všema kuframa a jeli 8 hodin. Teď jsme třeba byli ubytovaní na kraji jedné vesnice, odkud bychom se jen těžko dostávali na výlety a na nejbližší zastávku to bylo asi 4 km. Ano, je to pro někoho možná pohodlnost, o tom se dohadovat nechci. Jen jsem chtěla poukázat na to, že je to jiné, když bydlíte ve vesnici na kraji republiky, nebo třeba v kraském městě 🙂.
@biedronca V té sumě je ale komplet úplně všechno - včetně oběda pro všechny, večerního rautu, alkoholu, oblečení, květin, prstýnků, obřadu na zámku (který sám o sobě vyšel na 5 tisíc, bohužel jinou ,,levnější" možnost jsme neměli, když jsme trvali na určitém termínu). Mně zase přišlo zbytečné zvát lidí moc a nějak je tímpádem šidit na něčem, přemýšlet, kde ušetřit, abych mohla pozvat víc lidí. Prostě jsme pozvali jen ty nejbližší a tak to bylo fajn 🙂 Nejsme ty typy, že bychom se potřebovali před někým ukazovat a chlubit se, takhle nám to stačilo a kdybych neměla ani na to, tak bychom se prostě vzali jen my dva a svědci a mělo by to úplně stejnou váhu 🙂 Svatba je jen jeden den v životě, důležitý je ten slib, co si dáte, a u toho je úplně jedno, jestli budete jen 4 nebo vás tam bude 30.
Jinak my taky neměli známého fotografa - ale stačilo se trochu poptat mezi přáteli a fotograf nám byl doporučen - v den svatby jsme ho viděli úplně poprvé a nezklamal 🙂 DJ taky žádného neznáme a nepřišlo nám tak důležité mít Dje nebo živou kapelu, prostě jsme si stáhli naše oblíbené písničky, zajistili aparaturu, pustili a bylo. Cukrářku máme jednu, která nám peče vždy dorty - od té jsme měli dort, ale cukroví jsme měli od jiné a rolády zase od jiné - na cenu to nemělo žádný vliv,ale v tomhle nám nevadilo připlatit si vždy za kvalitu, kromě toho drobné cukroví mi komplet uhradila mamka - prostě jako takový svatební dar 🙂 S manželem jsme byli toho názoru, že radši pěknou svatbu pro míň lidí než ,,velkou" ale chudou. Ale to už je každého věc jak si to udělá.
Jinak já poprvé otěhotněla neplánovaně, proto jsme se brali, až byly synovi 3 roky, jinak bych plánovaně nikdy nechtěla nejdřív dítě a potom svatbu - ono to totiž úplně jinak vypadá a i s člověkem jinak jednají na úřadech apod., když je manželka a ne jen přítelkyně (ono totiž v tom slově není obsaženo jestli jste spolu měsíc nebo 15 let a občas se někteří chovají, jakoby člověk byl jen nějaká ,,milenka" či ,,známost"...manželka zní pro mnoho lidí prostě líp a má to už nějakou váhu, zvlášť, když už máte dítě). To ale záleží na každém jak to vidí. A taky jestli je důležitější auto a dítě a potom mi nezůstane ani to auto a nebo je mi jedno, že budu mít skromnější svatbu, ale chci ji, protože chci sebe i to dítě nějak ,,pojistit" do budoucna (samozřejmě tím nemyslím jen že se máš vdát kvůli majetku, ale je to jedna z důležitých věcí, proč se lidé berou - že se mají rádi natolik, aby se navzájem i zajistili pro případ, že se jednomu z nich něco stane apod.
@thalia proc bohuzel me naopak prijdou najivni ty, ktere nechaji za manzelstvi vse napsat na manzela nebo naopak protoze jim se neco jako rozvod prece nikdy nemuze stat. Jakakoliv ma vetsi incestice ja psana na me, stejne tak jako kdyz manzel koupil chalupu nechal to napsat ciste na sebe. Manzelstvi neni zadna zaruka na dozivoti i kdyz kazdy samozrejmne doufa, ze se rozvadet nebude, a majetkove vyrovnani pri rozvodu kdy vetsinou nezbyvaji vubec zadne sympatie mezi manzeli velice narocne mirne receno.
@katule1990 jezdíme na dovolenou po ČR běžně i 6 hod vlakem, přestupy zvládáme 😉kufry nepotřebujeme, stačí nám taška přes rameno a batůžek se svačinou, pro 4 lidi na týden
My teda co se svatby tyce meli pro 20 lidi, na historicke radnici, doma delane oznameni, minicokoladky jako upominka na svatbu, fotografa profi, prstynky z wolframu (nejsme na noseni neceho na rukou), cukrovi a dort od cukrarky, pujcene saty ja i manzel, posezeni s hudbou ve 4* hotelu (v cene byly 4 chody,co nam 2mesice dopredu sefkuchar uvaril na zkousku,a noc v apartmanu se snidani a foceni kdekoli po hotelu, i prezidentske apartma nam odemkli), a vse nas vyslo na cca 30tis. Necha se usetrit a nemit ,,usmudlanou,, svatbu..a z daru se nam vratila ani ne polovina, ne vsichni maji na to dat penize.. Jinak pokud byste meli na svatbu kolem 50tis., neco se muze vratit, tak i kdyby, za 70tis. se necha sehnat dobre auto a bylo by uz prvni vase ,,spolecne,, jako rodiny.
@terezapetrova já to slovo "bohužel" myslela spíš na to, že mám vdanou kamarádku (a není jediná), co je na rd a z rp musí hradit různé věci na domácnost a řeší, zda jí to vystačí a chodí si přivydělávat, aby vyšla. To opravdu nechápu. Nač toho manžela pak má? Proč jedou na mé/tvé? Jinak my jsme spolu dvacet let a od začátku jedeme na "naše". Byt máme půl napůl (a každá případná budoucí nemovitost tak bude), takže v tomhle v tom nejhorším případě snad tratit nebudu. Max mi nedá auto, co je psané jen na něj. Nicméně jsem naivní 🙂 a věřím, že už to doklepem 🙂 a nějak při nákupech byť větších věcí opravdu neuvažuju co by kdyby.
Já se jen přiklonim k tomu, že se (pokud ne celá), tak větší část investice do svatby vrátí. Měli jsme svatbu za cca 120tis, 60lidi, na oznámení jsme formou vtipné básničky nechali natisknout, že nechceme vecne dary a světě div se, v obálkách se nám vratilo ještě o 30tis. víc, tedy 150tis.
@biedronca a to ja bych ho prave zadnym danovym zvyhodnenim vubec “neukecavala”. Naopak by me zajimalo, jestli by si me vzal i za podminek, ze to pro nej bude financne nevyhodne (svatba). Ve vasem pripade bych spis o to vic chtela vedet jak na tom jsem. Protoze jestli je auto pripritnejsi nez svatba... tak by mi z toho bylo dost smutno. A urcite bych to neukecavala na slevu co muze na manzelku mit. To bych pak mela pocit, ze si me bere jen kvuli vyhodnejsi situaci.
Ahojky, myslim, ze vdavat se kvuli financni jistotě je blbost. Trebas jsem naivka, ale svatba by mela byt podle me oboustranná záležitost, kdyz jeden nechce, cuka se, nema cenu tlacit na pilu. Asi bych zasla za partnerem a radne si promluvila. Oddělila bych reseni svatby od reseni majetku. Chces svatbu, protoze je pro Tebe dulezite nosit jeho jmeno a chces aby se mrnatko narodilo do uplne rodiny se stejnym jménem? Tak to proste vysvetli, řekni. Nekdy si chlapi v tomhle ohledu sedi na vedeni a ty jejich reci, ze je to kus papíru apod keci akorát cloveku ublíží. Pakliže se te dotklo, ze nejdriv pro svatbu byl a ted uz ne a mrzi te to, tak bych mu to tez rekla, pro tebe muze byt fakt svatba důležitá, je potreba to rict tak, jak to citis👍 a majetek bych resila zvlášť. Tez bych mu rekla, ze mas prostě obavy, ze skoncis jednou na dlažbě, zivot je nekdy kruty a je potreba proste na tyhle veci myslet, delas dobře. Rekla bych mu, ze bych proste potrebovala mit jistotu, ze te za deset let nevykopne s dluhem na krku, ze je to pro Tebe důležité a ze si nevymyslela nic poradneho, tudiz se musite společně obratit na pravnika, ktery sepise smlouvu mezi vami o pripadnem vyporadani majetku. Ze tak budes vic v klidu, prestanes tlacit na svatbu a pockas si, az to tak bude citit i on, o to vic hezci to pak treba bude💕
@klea81 Nene, to jsem tim rict nechtela, je to dost velky vydaj. Jen jsem chtela demonstrovat, ze kdyz se to rozpocita na osobu, tak to nemusi byt zase tolik. Padaly zde daleko vetsi castky, pokud to rozpocitam. Takze pokud slecna chce na svatbe 30 lidi, tak se lze treba vejit do nizsich cisel nez nam rikaji svatebni weby, agentury, spolecnost a tak.
Kazdy ma jine predstavy o svatbe a je to v poradku. My tam chteli mit cele nase rodiny a taky dost kamaradu, tak jsme uprednostnili hosty pred luxusem. Byla to svatba nam vlastni, obycejna a vesela.
@klea81 100 tis. za svatbu není rozhodně žádná závratná částka. Zdá se to, ale rozhodně to není na žádnou luxusní svatbu. To ani dvojnásobná částka není (pokud nemluvíme o 10 hostech 😀 ). Ono se to zdá jako moc peněz, ale není za to nic extra. Nicméně kdo peníze nemá, tak určitě dokáže udělat i méně nákladnou, ale pěknou svatbu i tak 🙂
@misakri Jedna moje kamaradka mela takhle doklady k celemu novemu baraku, ktery byl psan na pritele, ale hypoteku meli oba dohromady. Po rozchodu odeska s igelitkou, ani u soudu z pritele nic nevysoudila, i kdyz na vybaveni padlo jeji sporeni. A vyvazat se z hypoteky obrovskej, nekolikaletej problem. S doklady k nakupu si muze zakladatelka tak leda utrit zadek, kdyby se rozesli.
S řešením moc neporadím, pravděpodobně právník. Jen mě tu překvapují ty sumy za svatbu. Nám se na svatbě během dne vystřídalo 120 lidí a utratili jsme 70t. A to na tu svatbu vzpomíná široká rodina ještě teď, že byla moc hezká...
@thalia ok tak jsem to uplne nepochopila. Mozna i ty me ja psala o investicich v radech 100mil ne o vetsich nakupech to uz by mi fakt prisla pakarna. Tak a jj za me to naivita verit, ze kdyz si nekoho vemu je to na cely zivot a nic se nemuze stat. Ale tak kazdeho vec. Samozrejmne preje si to na zacatku temer kazdy ale kdyby to tak vzdy dopadlo tak nebude asi zadna rozvodovost. Prejme si aby to tak nedopadlo. Ja sem rada, ze jsem v klidu, vim, ze i kdyby se to me tykalo nebudu (take doufam, ze nebudu) muset tyhle veci vubec resit. Ani s pravnikem. Jen tech diskuzich zde kdy matky nestastne co si pocit po rozvodu z hlediska financi.
sakra stovek tis ne mil. Proste ne bezne vydaje 🙂
Psala jsem jak debil doufam, ze se nebudu rozvadet to ze s detma nezustanu "na dlazbe" mam zajistene.
@ivuska1986 Děkuji za radu.
Je asi vhodné oddělit majetek od svatby, a vlastně uvidím jak na tom jsme....
Vzhledem k tomu,že stímto člověkem, se kterým jsem 9 let a planujeme rodinu , je asi opravduvhodné zjistit, jestli mě má natolik rád, ze ikdyz to bude pro něj "nevyýhodné" , stejně si mě vezme.
Právníka ale určitě i tak seženu a poradím se. Tohle se musí vyresit, kéž to nějak půjde.... At už svobodná, nebo vdaná, na krku je 350 tis a byt zádny.
Ano, samožrejmě bych chtěla nosit jeho příjmení (dítě bude pojmenováno po něm, příjmení), nebo takto jsem to původně chtěla.
@terezapetrova A opravdu nejsem naivní, je treba myslet na zadní kolečka, a mít vse pojistěno. Prostě uvěr kdy moje část, je více než 350tis a na 20 let, je šíleny závazek, a at uz jsem svobodná, vdana a nebo se rozvedem, potrebuji mít tohle vyreseno!
@misakri
@oveckaluky Nevim jak to je presně, to by poradil právnik.
Jsme tam jako zadatel, spoluzažadel...
A predmet je koupě a rekonstrukce bytu.
Ja se omlouvam za svuj prispevek, necetla jsem uplne vsechny komentare..... Ale, to je celkem zvlastni chlap a dle me trosku mazany. Vymlouvat se na penize a na ridicak na motorku je celkem slusny alibismus. Svatba se da udelat i za levno a nemusi byt uplne osizena a uz vubec nemusi byt jen v dobe tzv jistoty, kdy mas na konte statisice. Nas pripad, my si rok dopredu nasetrili par korun, ozeleli jsme ptakoviny typu nejake holubicky ci co, ja si pujcila nadherne decentni saty za 2000 pujcovneho a jeste mi je porad upravovali, protoze jsem byla tehule a zvetsovalo se bricho. Atd a meli jsme krasnou svatbu za tretinovou cenu. Pritom k tomu hypoteka na stary domecek, ktery potrebuje dat do kupy, takze nejaka ta prekazka, proc by svatba nebyla by tam byla. Ale to hlavni, chlap si me presto prioritne chtel vzit, coz z tveho prispevku moc necitim, omlouvam se. Jako stavet ridicak na motorku nad spolecny zivotni krok? Jako spravny chlap by mel zacit resit dulezite kroky vaseho spolecneho zivota, tak jako spravny chlap od budouci rodiny. Motorka a jine hlouposti pockaji. Auto... ano je dulezite, ale dej si pozor aby vam slusne nezablokovalo ty spolecne zivotni plany, prptpze se to jevi samozrejme jako slusny duvod, ale taky by mohl trvat dele a nebo se pak vynorot dalsi "slusny a logicky" duvod. Ja nevim jak to vysvetlit lip, me by takovy clovek slusne donutil k rozmluve a uhodila bych na nej jak to vubec vidi do budoucna a uz vubec bych okolo nej nechodila po spickach s dohadama jak to asi mysli. Mate spolu dluh a to celkem slusny, planujete dite... ale to jsou mnohem vetsi zavazky nez svatba. Muj nazor
@biedronka10 Ano, něco na tom bude.
Možná jen bylo špatně pochopeno, ale papíry na motorku si začíná dělat. V tom co se týče financí problém není, tam je problémem aktuálním že není AUTO (často si ho půjčujeme od jeho rodičů, je nam k diszpozici,auta mají dva). Proto to vidí dle jeho slov praktičtěji, že raději dá 100tis do auta, které nemáme, než do svatby.
Jenže je logické,že nikdy nebude navíc, byt i 60tis...takže bych rekla že ze svatby sejde, protože pak příjdou děti, hypo se bude pořád splácet, do toho se bude splácet a platit auto atd. Takže peníze spíše logicky NEBUDOU , než budou.
Je pravd,a že kdyz planujeme dítě, a mame společné bydlení a uvěr, měl by asi trošku se začít chovat zodpovědněji, nebo tak aspon přemýšlet. Zatím, prostě peníze jsou, utrácí se, na nic se šetřit nemusí (teda ted se setrilo, na novou postel, na novou ložnicovou skřín, na rekosntrukci balkonu ... dohromady cca 60tis). Ale nemáme kromě uvěru další extra vydaje.
Takže kdy jindy, než ted, že jo?
@biedronca no tak si poloz otazku, jestli se s timhle chces smirit... Vis co, pro me ani to auto neni dulezitejsi nez vztah, manzelstvi a rodina....jenze jak rikam kazda to vidi jinak. Prpste jednoduse na nej vyrukuj a zeptej se ho jak to vidi. Narpvinu a bez okolku, a klidne mu navrhni, ze svatba nemusi byt prece tamhle za 100 tisic, ze se da udelat krasna ke spokojenosti vasi i penezenky a ze by byla ideali treba do pul roku. Spis kvuli reakci. Dat proste do placu nejake casove rozmezi klidne i datum a podle toho jak se bude cukat uvidis skutecnou pravdu. Kdyz zacne silna sada argumentu a vymluv a odsouvani, je to jasny.

@biedronca Pak je jednoduché prokázat, že jsi do bytu investovala stejně jako partner, tudíž by tě musel vyplatit.