Jak se s tím vyrovnat a přijít na jine myšlenky?

maca016
26. říj 2023

Zdravím, chtela bych poradit, vlastně se tu svěřit, prosím žádné odsuzovani, vseho jsem si vedoma.
Je to necelý pulrok, co jsme se s přítelem rozesly, důvod rozchodu bylo nasili z jeho strany. On vlastne odesel se slovy, ze musi odejít, ze se boji, co by bylo dale. Ano, jsem rada, ze takový clovek odesel z mého zivota. Ale posledních pár dní na něj hodně myslím a premyslim.. Szira me myslenka, ze bych se dozvedela, ze ma jinou, i kdyz vim, ze bych nemela co závidět, na to si řeknu, ze treba se změnil, i kdyz zároveň vim, ze takový se nezmění... Scenar to melo presne tak jak se vsude doctete, nasili a intenzita utoku se stupňovala, intervaly zkracovaly, byly kolikrát i kvůli uplne maličkosti. Kdyz jsem venku s přáteli, nebo v práci, je mi fajn, citim se dobre a jsem jako dřív, vesela, živá, plna vtipku, dokonce nacházím pomalu to totálně zaslapane sebevědomí, zase se začínám mit rada a sama sobě se líbit. Jenze kdyz prijdu domu a sem vecee doma sama a v posteli, vse na me padá, je mi smutno, citim lítost, smutek, vztek, michaji se mi pocity lasky a nenávisti k tomu cloveku. Myslim na to hezke, co jsme prožily, ale pak si vzpomenu na tu hruzu a je mi neskutečně, citim uzkost a jsem uplne v nervech. Jednou bych chtela partnera hodneho, deti.. O tom všem si snim, jenže představa bližšího kontaktu s chlapem me ted děsí. Vse chce svuj cas, to vim... Chtěla bych jen poradit, jak pracovat se svými myšlenkami a jak si to hezky srovnat v hlave, zapomenout a nenícit si minulosti budoucnost. Nikdo o tom, cim jsem si prosla neví, mozna i proto je to pro me tak tezke, stydim se to nekomu říct. Dekuji za radu a snad i pochopení.

sinicka
26. říj 2023

Byla jsi někde na terapii? Pracovala jsem s oběťmi domácího násilí a píšeš jako naprosto typická oběť. Zlehčování jeho chování, zlehčování násilí, až se dostaneme k nějakému “On to přece dělal z lásky”… oběť k agresorovi pojí jen psychická závislost. Jsi na odvykačce. Stejně jako abstinující alkoholik. Tvoje pocity a myšlenky jsou normální. A taky víš dobře, že už to nikdy NIKDY nesmíš dopustit. Oběti domácího násilí často samy neví co se svým životem, protože doposud rozhodovat nemusely. Doposud samy nebyly. V této fázi teď jsi. Dalším rizikem je, že si k sobě najdeš někoho podobného ražení, jako ex. Protože ti to dá pocit nějaké jistoty. Potřebovala bys intenzivní terapii, abys do toho znovu nespadla. Nemusíš to zvládat sama. Jak si utřídit myšlenky? To nevím, každy totiž potřebuje něco jiného.
To, že jste od sebe je správně. To, že začínáš nacházet sama sebe je taky správně.
Podívej se na tohle

https://www.youtube.com/watch?v=X-uhLFz_4W4


Dostaneš tam nějaké odpovědi..
všimni si, jak ty ženy mají neustále tendenci ty hajz*y obhajovat a zlehčovat to násilí. “Uhodil mě” - ne..seřezal ji jak koně až skoro umřela!
Chovej se k sobě tak, jak bys chtěla, aby se k sobě chovala tvá dcera. Dovolila bys, aby někdo řezal tvou dceru? Aby jí někdo bral peníze, zakazoval chodit v tílku? Aby jí někdo omlátil hlavu o stůl kvůli moc studené/horké polévce? Aby nemohla s kamarádkou na kofolu?
Držím pěsti, protože vím, kam tohle může zajít i s dalšími partnery. Buď velmi obezřetná, nepodléhej hned lásce a love bombingu. Jakmile uvidíš nějakou red flag, dej ruce pryč a dej si na čas. Ksi tak zranitelná..

maca016
autor
26. říj 2023

@sinicka dekuji za odpověď. Na žádné terapii jsem nebyla, s nikým sem si nesedla a nepopovidala si, jak sem psala, nikdo o tom nevi.. Vim, ze uz to nikdy nedopustim, tohle si nikdo nesmi dovolit. Vim ze mam pravo na klidný život, bez násilí.. Jsem si vedoma, ze ten špatný je on a na psycharnu, kam me x krát posílal patří on, ne ja. Jen me těch posledních par dni ta otázka proc nějak trapi.. Ja jeho chování nezlehcuji a neomlouvám, nikdy sem nic špatného vuci nemu neudelala , nic jsem si nezasloužila... A co se týče dalšího partnera, snad budu opatrnější a nevyberu si špatně..
Myslim, ze ale dalsi partner je az v daleké budoucnosti....

sinicka
26. říj 2023

@maca016 po rozchodu to bolí každého, ale oběti DN jsou náchylnější k tomu vzít ho zpět.. zahojí to čas, přebolí to. Na otázky proč asi nejsou odpovědi.. hlavně si taky uvědom, že se není za co stydět. Jednou o tom třeba budeš moct mluvit otevřeně a řekneš si “měla jsem to udělat už dávno”.. chápu, že to nechceš probírat se známýma a kámoškama, na tohle je ideální nějaký terapeut. V dnešní době jsou i online, můžeš tam zavolat. Jsou i bezplatné linky. Zkus zavolat na Bílý kruh bezpečí. Jsou tam fajn lidi. Když to pro tebe bude nekomfortní, prostě zavěsíš. Vypadá to, že to máš v sobě srovnané a něco rozjitřilo ránu. Ten ex se může ozvat klidně za týden, nebo za 3 roky a bude prosit a slibovat. Měla bys být pevná ve svém postoji. 💪🏻 tohle je děsně složité a obsáhle téma. Moc ráda bych ti pomohla, protože jsi pro mě hrdinka, ale víc už neumím. Každá žena, která si tímhle musí projít a být silná je hrdinka. A každý muž, který si dovolí k ženě to, co by si nedovolil ani k jinému muži je srab a neměl by v naší společnosti co dělat.

maca016
autor
26. říj 2023

@sinicka Ja doufam, že se nikdy neozve. Pomalu mi docházeji věci, jako proc nemel blízké přátelé, nestykal se s rodinou apod.
Kouknu na nějaké ty linky a treba se rozhoupu a zavolám si tam.. Ted je mi spetku lip, po těch par napsaných řádcích... Ja mu nedovolim zničit mi život, ten at si dal nici sobě.

reeeza
28. říj 2023

@maca016 Ahoj, jsi dost uvědomělá a určitě to zvládneš! To je to co si připomínek každý den.
Jinak já měla tu stejnou zkušenost jako ty. Jako přes kopírák. Popsala jsi to úplně přesně.
Moje zkušenost je taková, že se mi během toho dvouletého vztahu vyvinuly úzkostné ataky. Po rozchodu se mi vystupňovaly ( protože ten můj ex hrál hru na kočku a na myš i po rozchodu). Asi po roce od rozchodu, kdy jsem fakt chtěla být konečně sama, užívat si cestování a neřešit chlapa ani žádný vztah ( byť jsem do budoucna po hezkém vztahu toužila), jsem potkala svého současného přítele 🤣😅
No každopádně bohužel první 3 roky naseho vztahu byly strašný. Trpěla jsem brutalnimi uzkostmi, PTS a mělo to dopad na náš vztah. Pri hádkách jsem mívala šílený záchvaty, někdy jsem do něj i bušila ve snaze se ubránit...hele naprosto šílený 😒. Spoustu věcí se vynořovalo až v tom vztahovém soužití. Když jsem byla single, tohle jsem vůbec nezažívala.
Přítel to samozřejme úplně nezvládal tak jak by měl a bylo tam dost nepochopení. Na druhou stranu se divím, že jsme to spolu vůbec vydrželi.

Všechny ty záchvaty bylo samozřejmě nezpracované trauma jako prase.

Až po 3.5 letech jsem se rozhodla jít na terapii. Tam jsem byla 6x a opravdu jsem pouze mluvila nahlas o tom co se mi stalo atp. To mi ulevilo v určitém smyslu, ale PTS mi to nevyléčilo. Ale vím že to bylo potřeba.
Pak jsem rok chodila dle potřeby ( nejdřív intenzivně každý týden, pak 1x za měsíc) k terapeutovy, který se hodně zaměřoval na práci s vnitřním dítětem. Protože co si budem povídat, člověk který je zdravě sebevědomý a umí si zdravě určit hranice, ten by násilníka poslal do háje už po jednom či dvou napadení. A ne, nenechal by se posléze opít rohlíkem.
Hele teď je to rok, co je mi dobře a můžu říct, že to mám vše zpracované a je to za mnou!!! Vztah s partnerem máme naprosto skvělý, konečně plný pohody a míru v duši. Možná to tak mělo být a muselo to mít svůj čas a uzrát. Ale v koutku duše cítím, že jsem vše měla řešit daleko dřív a tím 3 letým peklíčkem bychom si s partnerem ani nemuseli projít.

reeeza
28. říj 2023

@reeeza jo a celý ty tři roky jsem toho ex pořád měla nějakým způsobem zažranýho pod kůží. Tohle oni umí. Vytvořit v partnerce určitou závislost na tom nádherným co jí umí dát. V kontrastu s násilím a psychickým trýzněním je totiž i prkotina vnímaná jako něco naprosto nepřekonatelně krásného.

Malinký zářící světýlko v nekonečné tmě a beznaději.

maca016
autor
29. říj 2023

@reeeza asi mas pravdu, potřebuju se nahlas vypovídat někomu, prostě to vsecko ze sebe vysypat... On me naštěstí ted vic, nez měsíc ne kontaktoval a doufam, že to tak bude dale.
Muzu se jen zeptat jakeho terapeuta navštívit? Psychologa, psychiatra? Taky si snim, ze jednou budu mit hezky vztah, ale vim, ze se první musím vypořádat s tím, co se mi teď deje.

maca016
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz