Těhotenské nálady a partner. Jak to zvládají?

8. únor 2021

Zdravím, chtěla bych se zeptat, jak vaši partneři reagují na vaše těhotenské nálady? Zvládají to nebo je to problém a nechápou to?
Od té doby, co jsem otěhotněla, tak mám častější výkyvy nálad, rozčílí mě i maličkosti, co bych normálně neřešila a uvědomuji si, že někdy jsem na partnera protivná. Je mi to líto, nedělám to schválně, ale přijde mi, že on to těhotenství vůbec nebere v potaz, a to čekáme už druhé dítě. Zajímalo by mě, zda je to u chlapů normální, že ten "jiný stav" prostě ignorují nebo jsou vaši partneři naopak chápaví?
Třeba dnes jsem byla opět protivná, vyčinila jsem manželovi za nějaké maličkosti v kuchyni. Za normálního stavu bych to buď přešla nebo to řešila víc v klidu. Jeho to ale rozčílilo a byl na mě dost hnusný. Mě to rozbrečelo, jsem teď hodně citlivá. Když viděl, že brečím, to ho rozčílilo ještě víc a hnusně mi říkal, proč jako sakra musím brečet. S pocitem, že mu na mě nezáleží, jsem odešla do koupelny. Po chvíli přišel a ještě mi vynadal, že na tohle teď fakt nemá čas a ať si tady teda klidně brečím. Že jsem na něj byla protivná a že si to přece nenechá líbit. A pak uražený odešel.
Já nevím, asi bych teď v těhotenství čekala víc pochopení a podpory. Nebo vám přijde, že je chyba na mé straně a manželovo chování pochopitelné?
Předem děkuji za nestranný pohled.

Já nevím, přijde vám

barulina
8. únor 2021

Ja jsem byla tehotna 3x a kdyz jsem vedela, ze nejsem ve sve kuzi mlcela jsem, nebo slusne rekla. Tak jak bezne. Myslim, ze vymlouvat se na tehu je hloupost.

alilali
8. únor 2021

Tak záleží jak často a jak moc jsi protivná. Já jsem také těhotná podruhé, taky občas protivná, ale chlap vždy mlčí, nevyjadřuje se. Občas jsme se také pohádali, i na chlapi je toho moc občas, zase chapej i ty ho. Bude lépe, ale omluvila bych se a řekla bych, že prostě jsem protivná a, že to tak je teď.

cilkat
8. únor 2021

Neměla jsem tyhle stavy tolik v těhotenství, ale když se mi vracel cyklus. Manžel je doktor, takže i logicky věděl, co se děje. Je zlatej, snažil se mi být oporou i emočně, ale občas bylo vidět, že je to na něj moc a nedává to. Nehadali jsme se víc, ale prostě tam byla taková ta obranná zeď.
Devět měsíců je dlouhá doba a to dítě máte spolu. Musej se snažit oba.

madbetka
8. únor 2021

Všechna tři těhotenství jsem byla nesnesitelná a protivná i sama sobě. Vím to, manželovi jsem se za to několikrát omluvila.
Hnusný na mě nebyl ani jednou, i když bych si to kolikrát asi i zasloužila. Chápal to a já ho za to obdivuji. Lehké to se mnou fakt neměl.

drep
8. únor 2021

Asi jsem byla taky emočně rozbouřenější, ale nikdy jsem nebyla hnusná nebo nespravedlivá. Normálně jsem chodila do práce a dost pochybuju, že by pacienty zajímaly nějaký mý nenálady a ano by mi to k nim nepřišlo fér. Stejně tak jako muž chápal, že jsem unavenější/zmlsanější/citlivá, ale nikdy jsem nečekala, že okolo mě bude tančit po špičkách. A předpokládám, že jsi dospělá žena, takže víš, že magické slovo “promiň” dokáže vyřešit spoustu situací. Přijde mi dneska, že část těhotných má pocit, že si z nich musí celý svět dřepnout na zadek, protože ony jsou přece těhulky a čekají toho mimíska a mají nárok na úplně všechno🤷‍♀️

bbarshaa
8. únor 2021

Taky mám občas špatnou náladu, ale když to náhodou přijde, řeknu to rovnou. Spis než protivna jsem ale smutná a přítel to proste pozná. Ačkoli to není nijak extra citlivý člověk, spis naopak. Ale pozná to a proste mu to i řeknu. Někdy jsem protivna spis protože jsem fakt unavená teď a mám toho dost z práce a ještě domácnost, ale on se teď hodně snaží mi pomoct a když vidí, ze uklizim, tak se sebere a jde mi pomoct. A když sem nějak nepřiměřeně nepříjemná, tak se pak omluvím. Ale málokdy k tomu dojde, protože já raději odejdu než abych na nej měla být hnusna....
A první tři měsíce mi bylo hodně zle a nic sem nezvládla, přežila jsem to v praci a pak sem nebyla schopna nic. Takže většina věci proste byla na něm a zvládl to výborně, jen jednou mě teda hrozne zamrzelo, když prohlásil “jsi těhotná, ne nemocná”. Ale ono už toho na nej taky bylo moc a proste ač to zamrzelo, tak sem to pochopila. Teď už se vše srovnalo, unava je, ale funguju zase normálně a po těch 3mesicich sem mu koupila čokoládu, ze to vydržel. Protože ano mimco chceme oba, ale je taky jen člověk a byl zvykli, ze se starám spis já o nej... A narovinu, když proste víš, ze si na nej byla nepřiměřeně hnusna, tak je lepší se proste přijít první omluvit a vyrikat si to...

katule1990
8. únor 2021

U nás to samé, taky žádné pochopení. Ani pro moje nevolnosti. Asi sytý hladovému nevěří 😨. Teď po porodu je chápavější, když už to mimčo i vidí 😀.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru