Jak se vyrovnat s hygienickými problémy staršího člena rodiny?
Ahojky,
Ráda bych znala neutrální názor na mou rodinnou situaci, protože nevím, jestli nejsem zbytečně dramatická.
Žijeme ve společném domku s přítelovo babičkou (80 let), už 9 let. Babi nikdy nebyla nečistotnější, ale poslední dva roky za vše začalo zhoršovat. Má problémy s inkontinencí, moc se nemyje, ruce po záchodě si nemyje skoro vůbec a to ani po velké. Navíc špatně vidí, takže koupelnu a zbytek společných místnosti můžu mýt v podstatě denně od zbytku výkalů, které nevidí a necítí. Jenže mám čtyřměsíční miminko, za kterým babi chodí a sahá na něj. Nedá si vůbec říct, zapírá, lže, problém mám já a ne ona a jsem na ni zlá. Navíc mi teď po každé takové domluvě potichu nadává, ,,ty svině,, je teď u ní v kurzu. Může to být začátek demence a může test udělat i obvoďák nebo je nutná psychiatrie? Byl někdo v podobné situaci a jak jste ji řešili? Její děti mlčí a asi čekají, co vydržím.... Jenže já už toho mám plné zuby a ač mám babi ráda, tak tohle je i na mě moc...
Eva
@petramana nene, je to trochu jinak. Babi darovala dům synovi a ten ho dal příteli, protože se nechtěl starat o starší dům a vypadá to, že ani o babču. Babi v tu dobu byla vitální, přístupná,sice nepořádná , ale prostě klasická babča, byla ráda za společnost a pomáhala jak zvládla. Měli jsme před lety krásný vztah a já sama jsem z vícegenerační domácnosti, takže mi to nevadilo...
@mourovatakocka přítele to štve, protože vidí, jak jsem z toho v nervu, ale protože tu není 24/7 jako já, tak to tolik nevnímá. Říká, že to musí řešit hlavně její děti a tím rozhovor skončil. Občas mám sto chutí domácnost nechat přesně v tom stavu, v jakém jí babi zanechala, sbalit malého a jít na tejden k mámě. Aby to sám uklidil, sám s ní komunikoval a zkusil si to 🤷🏼♀️
@vendulis Tchýně je mojí oporou, občas mi i zajede pomoct. Babči dcera si jí naposledy vzala loni domů na tři týdny, když měla zlomenou nohu v krčku (já byla těhotná a nemohla jí rvát do vany a zpátky). Vrátila nám jí se slovy, že už se to nedalo vydržet a ať si jí necháme 🤷🏼♀️. Zbytek rodiny ignor. Dům je přítele, kde má svoji mistnost a nechali jsme jí s námi v domnění, že až přijde čas, budou všichni soudní. Byli jsme hodně mladí a dost naivní...
@barumrallyebum tenhle případ byla přesně moje stará babi, která předloni umřela. Nepohyblivá, ale myslelo jí to a hlavně spolupracující. Proto mám srovnání a je to jak nebe a dudy.
@evka112 a nějakou odlehčovací službu v okolí nemáte? že by tam byla babi třeba týden, dva? Mají různé podmínky, jak dlouho se dá využívat.
a zbytku rodiny jste řekli, že se potřebujete o péči rozdělit?
@evka112 Zkusit odjet můžeš, minimálně bys přišla na jiné myšlenky - určitě ale ne žádná ztřeštěná akce, ale po domluvě, že si potřebuješ odpočinout. Zkušenosti jsou nepřenositelné a rozhodně neuškodí, když si to přítel vyzkouší. Nechá se babička odvézt k lékaři? Napadá mě opravdu jen porada s jejím obvoďákem, jestli na něco přijdete. Těžko můžeš čekat, že její děti něco vyřeší, ti jsou naopak rádi, že se postaráte vy, takže ti narušovat status quo nebudou určitě. Zkusila bych i místní charity, jestli nenabízí třeba aspoň denní stacionář, babča by přišla mezi jiné lidi, měla by nějakou zábavu a ty by ses mohla věnovat děcku (a úklidu 🙈).
takze ten dum uz je tedy pritele, ne? to tak proste je, domaci odeserou vsechno... u nasich to byly i 💩 na klikach, po zdech... nikoho dalsiho to nezajimalo 🤷 tim myslim dedovy ostatni deti
@evka112 prolitla jsem letecky všechny odpovědi. Chápu, že když jste se k babi nastěhovali, bylo ji lehce přes sedmdesát, to je v podstatě mladice. Asi nikdo, kdo si tim neprošel, si nedovede představit, co s přibývajícími léty může nastat. To že babi je sprostá a nadává ti, bych opravdu připisovala počínající demenci. Bere babi nějake léky, ktere ji předepisuje praktik? Zavolejte mu, poraďte se, vezměte ji na prohlídku. On udělá základní test na demenci a poradí, co dál. V druhém kroku oslovte sociální úřad a zazadejte o příspěvek na bezmocnost. Přijde paní domu na sociální šetření. Všechno řekněte po pravdě, jak to je - inkontinence, nedostatecna hygiena... Hledejte podporu v rodině. Bohužel, ať to zní sebehnusnejc, jestli jste dostali barák (vím, že tchán) a ostatní nic (třeba se s nima babi vyrovnala jinak, to nevím), chápu, že se zrovna nepretrhnou. A ač je to blbý, docela je chápu... Třetí krok, oslovte organizaci v okolí, ktera chodí domů pečovat. Nestojí to majlant a klienti spíš poslechnou pecivatelku, než rodinu. My jsme platili vše takzvane za minuty - ráno pomoc s hygienou, přebalit, obléknout, dohlédnou na to, aby si vzal léky a podat připravenou snídani. V poledne kontrola, přebalit, ohřát připravený oběd. Odpoledne a večery už my. Držím moc palce, je dobre, že to začínáš řešit, protože pravděpodobně bude hůř... Nečekej pomoc od ostatních, zajděte k praktikovi, zazadejte o příspěvek na péči a oslov organizaci, jaké jsou možnosti podpory. U nás je to u pečovatelského domů nebo vám poradí lidé z domácí péče, ve městech vznika spousta organizací, ktere pomáhají rodinám pečujících o seniora. my jsme třeba měli štěstí na úžasnou paní sociální pracovníci ☺️
@betelgeuzz to je dobrý nápad, podívám se, co je v okolí. Otázka je, jestli babi bude chtít, nevím nevím 🙈. Myslím si, že jedna taková služba pracuje v okolí pod Československou církví, jejích služeb jsme částečně využili u mojí babičky. Rodinná porada je svolána na sobotu, jednotlivé telefonáty, stížnosti a prosby nestačili, takže přijedou a neodejdou, dokud se něco nevymyslí. Tak mi držte palce...
@prochi přesně, člověk si to neumí představit, dokud to nezažil. A nám se doopravdy doteď žilo vcelku hezky a slušně, nemohla jsem si stěžovat. Její děti své už dostaly, syn dostal byt, dceři zaplatila stavbu celého domu. Nás dům a babi bylo něco, co nikdo nechtěl řešit a my jsme si mysleli, že jsme mladí, přestavíme a babi je přece v pohodě, tak co všichni mají. Tak už to víme o 9 let později...
Se sestrou jsem si už volala, prý to u doktora nějak domluví a po službě se ještě podívám (už mám dvě vyhlídnuté, musím to ještě projít) moc děkuji za doporučení a podporu ☺️.
@vendulis proč by nepomohl? Od toho jsou právě ty odlehcovaci služby. A kazdej chlap není rozhodně takovej srab aby hned utíkal.
@veroniquecz naštěstí mám docela super chlapa. On se snaží. Jen je to přece jen jeho babička a pořád ji tak trochu omlouvá, ale zastání mám, nenechává mě úplně napospas.
Tak porada proběhla, ale dopadlo to tak nějak napůl. Syn prohlásil, že se o babi postará a vezme si ji k sobě. Je přes týden pryč, práci měnit nechce a doma má hodně nemocnou manželku, takže naprosto nereálné. Dcera přesvědčuje babi do nošení plenek (zatím marně), pomohla mi uklidit a doma ji mít nemůže, stará se o dvě vnoučata. Schůzka u doktora je domluvená, pošle babi k psychiatrovi a poté pošleme další přihlášky do většího počtu zařízení spolu s posudkem, tak se uvidí...
@evka112 Super zpráva! To vypadá, že se blýská na lepší časy 🍀
@mourovatakocka snad ano ☺️. Příjemně mě překvapila reakce dcery, byla vstřícná, přístupná a rozumná a já se hned cítím o 100% líp, že to stejně jako já vidí i někdo z rodiny a snaží se pomoct.

@moudivlacek je to tak, jednu žádost podanou má, ale loni jí odmítla, protože se je jí do domova ještě nechtělo, tak je opět zařazena někam na konec. Ale loni byla ještě trochu lepší situace a mimčo nebylo ani na cestě...🙈