Jak sebrat odvahu opustit manipulativního manžela?
Holky, jsem z toho už zoufalá. Obracím se zde, protože tak nějak hledám sílu odejít a třeba si některá z vás taky tímhle prošla. Máme s manželem syna (3 roky). Problém je v tom, že mě manzel neustale ponizuje, jak všechno dělám špatně, nemuzu pomalu na nic sáhnout, setri každou korunu (nikdy nás nevzal na jediný výlet, nikdy malemu nekoupil jedinou hračku), z tohoto důvodu i sám plni mycku (prtž já ji nenaplnim tak efektivně), pere- protože já to tak dobre proste neumim, vytira- protože já dokonale nevytru. Zní to sice hezky, ze dela věci on, ale je to těžké na psychiku. Stoji za mnou kolikrát s rozprasovacem a uterkama a všechno stira. Přerostlo to únosnou mez. Jako bych tu byla plevel já samozřejmě uklizim, opravdu hodně, každý den, ale on si vždy najde co je spatne a stejne dle jeho měřítek dělám málo. Náš volný čas se v podstatě skládá jen z úklidu a prace kolem domu. Máme oddělené loznice, tak pět let. Nepřijde, neřekne mi nic hezkého, neobejme, nepohladi. Jednu dobu jsem se o lasku dost prosila, ale už jsem to vzdala. Je mi 32 let, nechci takto strávit cely život. Problém je v tom, ze když řeknu, ze odcházím, naráz mě začne objimat, a chvilkove se snažit a tak je to pořad dokola. Jsem už psychicky vycerpana. Bojím se rozbit rodinu, začít sama, odejít..nebije mě, není agresivní, ale tohle není všechno ☹, nejsem šťastná a trapim se. Do poradny jít nechtěl a přesto, ze jsem xkrat mluvila o rozvodu, nic se dlouhodobě nemeni, jakoby mu na te rodine ani nezalezelo. Je mi to lito, citim z jeho strany manipulaci a nevím jak z toho ven. Odešla jste některá z podobného vztahu? Nebýt toho maleho tak už tady nejsem. Ale kolikrát se maly boji když se hadame a já chci pro nej pekne dětství. Citim, ze je to tak spatne a nechápu, ze nemam silu odejít. Kam až musím klesnout abych ji našla…
@l_ on by malemu nikdy neublížil, to mate pravdu. Takhle- rika mu pořad, jak ho miluje, tuli ho, mazli, objima. Ale nehraje si s nim, protože pořad něco děla, na výlet ho nikdy nevzal, ani na prochazku, nic. Ale jako jde vidět, ze ho má rad, teda určitě o dost víc, než mě. Ke mě takovou náklonnost nikdy neměl. To je to, co mě mrzi. Myslela jsem si, ze to v něm není ta náklonnost, ale od prvního dne, co se maly narodil, ji má k němu úplně velkou a ke me proste nic. A to se o sebe starám, řekla bych, ze jsem normální hezká holka, ale on jakoby me neviděl.
@martinap90
Protoze tady to prehlizeni patri k taktice narcise.Tim,ze te prehlizi ti jednak totalne zadupe sebevedomi a taky mu dela dobre,ze o tu pozornost stojis a rikas si o ni.Citi se pak na koni.
Dalsi krok je tzv silent treatment.
@martinap90 Prosím, přečti si pár článků na tom fenixovi. Pokud se v tom poznáváš, jak ty, tak vaše rodinné situace, není moc o čem diskutovat. Já chápu, že člověk tomu ze začátku vůbec nechce věřit. Nalhává si sám sobě, že se ho to netýká, nebo že to není tak strašně. Realita je, bohužel, taková, že je to ještě horší. Přestaň se muže bát, začni mu říkat klidné ne a dělej věci po svém. Na hádky nebo výtky nereaguj, nebo odpovídej jednoslovně, věcně. Ze začátku zvýší tlak, což bude pro tebe důkaz, že není normální. Ve skutečnosti má on strach, že ho opustíš s on přijde o svoji emocionální potravu. Neboj se ho.
@dura175
A hlavne az se bude snazit vyprovokovat hadku tak nereagovat
@martinap90 Nečtu komentáře, sle takto. To už mně přijde, jak kdyby trpěl nějakou poruchou. Buď si to uvědomí a půjde se léčit sám a nebo v zom pekle budeš žít pořád. Udělej ten první krok. Však se nemusíš hned rozvádět. Třeba si to uvědomí, až budete pryč.
Jdi k psychoterapeutovi ty sama. Pomůže ti to zvládnout a hlavně zapracovat na tvých hranicích. Kdybys je měla pevné, žádný narcis s tebou mávat nebude a pošleš ho do zadele rovnou. Pokud na tom nezapracuješ, nejspíš skončíš v podobném vztahu zas.
Čím dýl budeš s dítětem zůstávat v nefunkčním vztahu, tím víc nasákne a ponese si to s sebou do svého vztahu. Dítě potřebuje čitelně nastavené hranice. Sama se ztrácíš v tom, co je správné, natož ten malý.
@martinap90 dobrá, to co jsem radila koukám už všechno proběhlo. Tak to už bych byla dávno za horama 😅
Přeji pevné nervy ♥️🍀
(ale ještě by to s tím domem možná šlo zkusit. Zmínit odchod a až začne objímá a omlouvat se, tak vyrukovat s tou půlkou domu 😇😄 a teda nečekat že se to povede, spíš kdyby třeba náhodou 😁🙂 tedy jestli vůbec by člověku taková půlka domu s někým podobným k něčemu byla)
@martinap90
nejaky pokrok?

Docela by mě zajímalo, jak by se tvářil, kdyby ses na nějaké uklízení úplně vykašlala? Prostě STÁVKA?😂 nechat věci ležet tak, jak ti odpadnou od rukou? Nedělat nic pro udržení pořádku. Ten by čuměl 😂 a když se zeptá, co to jako má znamenat, tak bych řekla, že stačí když uklízí on 🤪😜