Jak to změnit?

lobella
13. pro 2020

Ahoj vsem, chtela bych znat nazor, slyset radu i se asi vypovidat. Jsme s chlapem pres 6 let, z toho 3 roky manzele. Mame 2leteho dablika, ktery je akcni a moc toho nenaspi a ja jsem skoro v 5 mesici s druhym. Popisi situaci. Chlap chodi pres tyden do prace, sedave zamestnani. Odchazi mezi 8 a pul 9 (driv neni schopny vstat) a vecer se vraci mezi 7-8 hod. V obdobi leden-cerven i dele. Ja jsem doma s malou, mam na starost klasicky celou domacnost od vareni, uklidu, myti nadobi (nemame mycku) po zehleni (nemame susicku).
O vikendu vstavam v 8 s dcerou, chlap vyleze v pul 9-9,neldy dyl. Mezitim udelam snidani, obstaram dceru, umeju nadobi, poklidim, dame pracku, seberem pradlo, atd. Pak se pustim do obeda. On vezme kafe a jde k PC, cte zpravy, maily, odklika si online hru. Obcas vari on (ale je nervozni, dcera nesmi do kuchyne, protoze se mota, po vareni mecha nadobi neumyte. Kdyz varim ja, vsechno smeju, stejne tak hned po obede. Po obede si lehne na gauc. Ja si hraji s dcerou, zehlim, poklizim kuchyn atd.

kridav
13. pro 2020

A řekla si mu to někdy, aby ti s něčím pomohl? Já když doma neřeknu, tak dělám vše sama. Ale ta domácnost není jen moje, jsme na ni dva. Ti chlapi to kolikrát v sobě nemají, že by něco doma měli dělat, kór když vlastně vše děláme my. A pak si jen stěžujeme, že nám s ničím nepomůžou. Vadí mi, že mu o to musím stale říkat, ale jinak to prostě nejde.
A podle toho co píšeš, mi přijde jako by tam tvůj manžel jen přespával a staral se jen sám o sebe. Základ je v komunikaci.

lobella
autor
13. pro 2020

Pak jdu s dcerou ven. Cca 1-2x v mesici jde s ni on, pricemz bud prijdou brzy, ze neco nebo jako vcera po hodine, ze je mu hrozna zima a tvari se, jako bych to neznala, kdyz s ni chodim kazdy den na 2 hodiny. Zbytek dne, kdy ma dobrou naladu, tak si s dcerou pohraje, souziti je v poklidu, kdyz ma blbou ke nevrlej, sedi u PC a drzkuje, ze po nem leze nebo pospava na gauci. Vecer dceru beru na hodku do vany, vykoupem se, pohrajem si, udelam ji veceri, hrajem si nebo si pohrajou s chlapem. V 10 vecer ji jdu uspat. Trva to pul az 3/4 hodky. Chalp neuspava, jelikoz by u ni usnul a to se mu nelibi. Kdyz obcas usnu ja, je nastvany, ze jsem usnula a nevenovala se mu. Za tech 6 let zlenivel jeste voc, pribral 10 kg. Doma chodi v tricku, dokud mu ho neseberu, nevyperu. Jedine co mi vycita je, ze neni moc sex. Neni, nemam chut s nim. Nemam pocit, ze o sebe pecuje kvuli me. Kdyz nekam jde, hezky se oblece, ucese, cisti si zuby, navoni se. Doma vubec. Ja i po decku si drzim postavu, Chodim sice v leginach a tricku, ale vzdy cista, zadna smudla. Chlapi se za mnou otaceli uz za svobodna i nyni. Muj chlap mi porad rika, jak jsem sexy a jak ho rajcuju, ale on me ne. Prijde mi to zacarovane, cim vic pribyra, tim je linejsi, ma horsi naladu, vecer se cpe cokoladou a chipsama, z cehoz zase pribira. Vetsinu dne pak chodi a nadhazuje mi sex, kdyz se dcera nediva, svadi me. Ale se mnou to nic nedela. Cely den litam jak hadr na kosteti, nesednu si krom jidla, on se tak povaluje, obcas neco udela, jen za 2 tydny dostane amok, zacne delat milion veci a je hrpzne aktivni a pak zas nic. S dcerou jsou jeden den nerpzlucna dvojka, druhy den jak Tom a Jerry🤦
Jak to zmenit? Cokoliv vytknu, chlap vidi jako vycitky, je hodne urazlivy, vse si bere osobne, nema nadhled nad veci.

lobella
autor
13. pro 2020

@kridav reknu, ale tvari se kysele, zadne ok, nemam problem, pripadam si jako bych ho ukolovala jak jeho matka (obecne receno - doma pomahat nemusel)

mourovatakocka
13. pro 2020

@lobella Chová se jak děcko, celé nastavení domácnosti máte špatně. Pokud tohle nepochopí, nemá to řešení. Být tebou nechám to jeden víkend na něm. Proč mu vařit, uklízet a prát? Má snad ruce, ne? Takhle je jako partner k ničemu.

jakreb
13. pro 2020

@lobella No ako si si naučila tak mas. Teda ako ho naučila jeho matka a ty to tolerujes. Pred svadbou ti to nevadilo, kym ste nemali deti?

lobella
autor
13. pro 2020

@mourovatakocka vim, ze je to spatne, on je liny, driv byl taky, ale min, cim je starsi je to horsi, ale jako prestat varit (co budu jist ja a dcera), prestat prat (v cem budem chodit?) nebo mam prat jen prio sebe a dceru? K cemu to povede? On vi, co vse delam, rika, ze na necem vrcim, ze nechape, kde beru energii, neberu, proste musim, od mala jsem mela povinnosti, rodice maji dum se zahradou, zvirata, proste se makalo a v tom rezimu jedu, prijde mi to prirozene, on tak nauceny neni, jako umeje obcas nadobi, obcas uvari obed, veceri, jsou dmy kdy funguje ok, ale pak ma dny, kdy neudela skoro nic, vali se, je protivny

budouci_maminka
13. pro 2020

No a až bude druhý prcek na světě, to se teprv poměješ.. základ je, že o domácnost se mají starat oba a že čas sami pro sebe máte mít taky oba.. čím víc budeš nechávat kompletně na něm péči o děti a domácnost, tím víc se ti to bude vracet, protože bude chápat, že to není uplně jednoduché.. myslim že v tom příspěvku jsi vyřkla víc než si sama uvědomuješ.. za ve mne ve zkratce: muž tě nepřitahuje, protože se necítíš opečováváná a potřebovala bys víc pomoct v domácnosti a víc prostoru pro sebe..

rejalin
13. pro 2020

Poradit neumím, ale naprosto tě chápu. Manžel doma také nedělá téměř nic, jediné co jsem ho po několika měsících "naučila" je, že večer doplní a zapne myčku (ale i tak půlku nádobí přehlédne, neutre linku, stůl, zbydou po něm odpadky..). A jinak paří na PC do 3 do rána a pak vstává kolem 12, což mě vzhledem k dosti nespavemu miminku nehorázně štve. Navíc nedělá ani takové ty typické mužské práce (i když tam je to složitější). No mohla bych vypisovat všechno možné. A také mám teď tak trochu nálady, že už se mi s ním nechce ani moc spát, jelikož mi přijde, že si ho přestávám vážit jako chlapa 🤷 ale třeba mě to přejde, až se zas jednou vyspím 😁
Pravda je, že byl takový vždycky, a vždycky sliboval že to změní a že mu mám věřit (až budu těhotná, až se narodí miminko). Jinak zkoušela jsem všechno možné, od správné komunikace (v klidu si promluvit, popsat pocity, uznat jeho pocity, dát mu prostor, partnerskou smlouvu, chválit, nepředělávat po něm nic, nebuzerovat atd) až po ty ne úplně správné (ječet, nadávat, brečet -to bylo hlavně v šestinedělí). Vždycky pak den dva něco dělá a pak zase nic. I už jsem poprosila kamaráda, at si s ním promluví. Nic nezabralo, on si to uvědomuje, uznává, ale evidentně má nějaký blok aby to realizoval 🤦 zjevně nějaká mužská pověra 😁
Jinak hodně to bude asi i výchovou, doma uklízela jenom jeho máma.

budouci_maminka
13. pro 2020

@rejalin
@lobella holky a necháváte ty chlapi doma s dětma samotný několik hodin aniž byste jim před tim navařili a vše přichystali? chodíte ven s kamarádkama i bez dětí? máte nějaký koníčky mimo domov, který děláte jen vy sami? odjedete občas na víkend pryč sami bez rodiny? Pokud ne, proč?

jakreb
13. pro 2020

@rejalin To nie je blok. To je lenivý debil a ty si si ho vzala za muza a robis to iste co jeho matka. Obskakujes jeho lenivu prdel.
Ach ženy kde na takých volov chodite? Prečo s nimi mate deti?

lobella
autor
13. pro 2020

@budouci_maminka nez zacala korona, mela jsem den v mesici, ze jsem po obede vypadla a vratila se k veceru, ted neni kam, kamaradky se vidat nechteji, ze korona, neni za kym jet, kam, driv jsem behala, ale ted v tehu nemuzu, navic pohybu mam az az, dyl jak par hodin s ni nebyl, byla dlouho kojena, usnula jen se mnou

jakreb
13. pro 2020

@budouci_maminka Prosiiim ta. To pochybujem veď on by to chudácik nezvládol. A ak áno tak určite príde mamička a on sa vala aj naďalej.😀

sudylichozrout
13. pro 2020

Ja tohle nepochopim. Chlap je levy jak turecka savle, dela si z vas sluzky uz par mesicu po seznameni a vy doufate, ze se zmeni. A pak jste nestastne, ze se nezmenil, ba naopak, ze se jeste vice projevil. Jako proc si s takovymi voly porizujete deti, tomu nerozumim. Budiz vase pribehy varovanim pro ty dalsi zastupy naivek, ktere si mysli, ze se kvuli nim chlap zmeni. Nezmeni.
Prestan mu delat sluzebnou. Nech ho hladoveho, spinaveho. Ono mu to docvakne. A kdyz ne, budes mit o duvod vice se rozvest.

lobella
autor
13. pro 2020

Jinak nez byla dcera a chodili jsme do prace, vse fungovalo, s tim ze tedy uklid domacnosti byl na me, o pripravu jidla jsme se stridali nebo varili spolu, vzdy jsem byla ta mnohem aktivnejsi, s detmi jsem samozrejme jeste vic v kole a on co je starsi je lenivejsj a ten rozdil se zvetsuje

mourovatakocka
13. pro 2020

@lobella Starej se o sebe a o dceru. Na jeho prádlo jsi prostě neměla čas. Na oběd holt nezbylo pro něj. Musíte si promluvit tak, aby to pochopil. Přesně jak píšeš, jsi zvyklá makat a on si zvykl chovat se jak děcko, o které se přece vždycky někdo postará. To je neúnosné. Šetři síly pro dítě, velké děcko má ručičky a nožičky taky, problém je v hlavě.

rejalin
13. pro 2020

@budouci_maminka to u nás zatím nejde, malý bude mít 5m, kojeny a u manžela (a kohokoliv krom mě) vydrží tak 5-10min. V budoucnu to v plánu mám. Ale z minulých pokusů vím, že manžel když je sám, tak mu bordel nevadí, jídlo si nechá přivézt.. max pak poklidí nádobí, než se mám vrátit, když jsem pryč několik dní. A ven jsem chodila (koníčky, kámošky atd), to pokulhává jen teď (prcek, korona..)

@jakreb já vím, to byl jen vtip. No zas ve spoustě věcí je to fajn chlap a rozumíme si, kámen úrazu je jen ten úklid. Navíc je to u nás malinko složitější tím, že je chlap po úrazu míchy a jakoby úplně všechno dělat nemůže. Ale fakt je, že dost jo a nedělá to no.

lobella
autor
13. pro 2020

Ona je dalsi vec i jak to mate nastavene z rodiny, u nas delala mama vse doma (uklid, vareni, prani, zehleni, starost o deti) a tata vse kolem baraku zahrady a aut, tak jsem to prejala, ale nemame barak, zahradu, auta bezproblemova a kdyz, dnes se takrka vse resi v servisu, jako rikam, ne ze by nedelal nic, pomuze sem tam, o dceru se postara, ale pak ma dny, kdy mi leze krkem, nic nedela a jeste je neprijemny, coz me vytaci, jelikoz nevidim jediny duvod, do toho jak nabral, nevidim, ze by se snazil pro me byt sexy, nepotrebuju slachoviteho svalovce, ale aspon snahu a ne poslouchat na gauci, jak nabral, je z toho liny, je mu tezko a do toho do sebe souka v 11 v noci cokoladu, chipsy, zapije to pivem, kolou a pak se me zepta, dnes nebude sex?

jakreb
13. pro 2020

@rejalin Stále len pises ako to nerobí a ospravedlňujes ho. Ale to je tvoja vec,ze ti to tak vyhovuje.
Co sa tyka dojceneho, prepac ale pár hodin s otcom nevidim dovod aby nevydržal v 5.mesiaci, ci ho máš nonstop na prsniku? Co keby si musela ist do nemocnice? Z tých chlapov si to robíte sami. Bohužiaľ.

zelenaesmolda
13. pro 2020

@lobella
A proc ze sebe delas sluzku?

budouci_maminka
13. pro 2020

@lobella přesně v tom je ale zakopaný pes, že automaticky hned hledáš problém, proč by to nešlo a nehledáš způsoby jak by to šlo. Teď sice korona, ale vše je otevřené.. běh můžeš vyměnit za procházky, kamarádky co se scházet nechtějí můžeš vyměnit za nové známé, co se setkat budou chtít (co vim tak jsou třeba stránky typu spolecneaktivity.cz co se pořadaji různé srazy a výlety. nebo prostě taky můžeš jít a jít si sednout s knížkou ven do parku, ty 4 stupně nejsou zas tak, že by se nedalo venku vydržet. nebo prostě jen autem vyjet do přírody a číst si v autě a u toho poslouchat hudbu.. těch možností je hromada, jen je zapotřebí je hledat. jak tu psala mourovatakocka - problem je v hlavě. já třeba 2 týdny nazpět jela do hotelu (sama) a celý víkend byla v hotelu, spala jsem, četla si, jezdila na výlety po okolí a kupovali si jídlo u výdejních okének. Všechno se dá, když se chce.
co se týče domácnosti, doporučuji přerozdělit si úkoly. sepiš si co vše je potřeba a domluvte se, koho co bude zodpovědnost. taky bych zavedla že tatínek vezme každý víkend dítě ven na minimálně půlden pryč z domu. sám. povinně. bez ohledu na počasí. dle popisu pohyb mu jen prospěje. na výlety společné jezdíte? Pokud máš bezproblémové těhotenství, tak jsi naopak teď v 2.trimestru kdy by to mělo být nejsnažší.. ať máte i vy společně nějaké zážitky. No a důležitá věc na závěr.. trávíte čas spolu jen vy dva jako partneři? bez dítěte a provozního bordelu kolem sebe?

budouci_maminka
13. pro 2020

@rejalin malý ti u tatínka nevydrží, protože na to není zvyklý. kdyby si prcek měl prostor pro to si na tatínka zvyknout a tatínek i maminka by mu to umožnili, tak by u něj nejen nebrečel, ale i vydržel a čas s nim trávil rád.
u druhé části bych se zastala chlapa.. není důležité, jak se zhostí úkolu, že se postará, ale že se postará. tak objedná jídlo, nevadí, ale zařídí to. když je kritiky přehršel a ten druhý pokaždé jen lamentuje, jak si to sám udělá líp, pak je reakce "tak si to udělej příště sám" nasnadě.. časem se to zlepší.. můj chlap taky objednává jídlo... upřímně jsem raději, protože ty jeho neosolené kuřecí řízky se jíst nedají 😀 a ano, nikdy neuklidí tak dobře jako ty, no ale uklidí.. děti ti taky přeci neuklidí tak dokonale dětské pokoje jako to děláš ty, ale je to důvod je nevést k úklidu a nedat jim ten prostor, aby uklidiili? vždyt je to uplně stejné..

jovet
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
tinaprofi
13. pro 2020

tyhle sondy do domácností jsou vážně děsivý. Bez přehánění. Jeden paří do 3 na kompu jak malej dacan, druhej se válí věčně na gauči a j e unavenej, když se musí otočit... to jste fakt tak zoufalé, že tohle snášíte dobrovolně? Necháte se tím ještě oplodnit aby se to ještě víc zkomplikovalo a pak už s tím šlo horko těžko něco dělat? ...fuuuuu, je to horší než jsem si myslela...

lobella
autor
13. pro 2020

@budouci_maminka jsme na vesnici, kde za cely dem nikoho nepotkame, stejne tak po okoli, nerikam, ze neni co kde delat, ale kdyz budu mit cas pro sebe, stravim ho doma svymi vecmi, na ktere nemam cas, sami pro sebe mame jen cas vecer, kdy dcera usne, tj kolem 11 hod do pulnoci nez jdeme spat, hlidani nemame zadne, jsme s tim smireni a fungujeme, kdyz bylo pocasi jezdili jsme po vyletech, ted chodime kazdou nedeli vecer na spolecnou prochazku, kdyz je tma, podivat se na svetylka, kde je jak co nazdobene

lobella
autor
13. pro 2020

Premyslim, jak mu to proste rict, aby o sebe vic dbal, nasel si konicek, venoval se mu, chodi jen do prace, domu a kouka na serialy, driv mel partu, jezdili kazdy mesic na akci, ale vsichni maji rodiny a nejak to vysumelo a odcizili se, tom to slo dolu o to vic, spolecni kamaradi jsou bezdetni a nejak se vidat nechteji, jedni decko maji, vidali jsme se kazdy mesic, ale ted to hodne ochladlo, jelikoz maji pocit, ze nase dcera je "moc sikovna" oproti jejich a pripadaji si jeste hur🤦prestoze kazde mrne je jie a jejich dcerka je suprova, jen proste jina, vynika zase v necem jinem, ale to uz je jinam diskuzd

pasiba
13. pro 2020

@lobella No. Na to já mám jednoduchý recept. Nevšimej si toho. Nemůžeš to totiž ZMĚNIT!
Když jsem měla dvě děti a byla na ně sama, tak jsem měla doma řád a skvěle naklizeno. Našla jsem si chlapa a porodila mu syna a hned mám doma dětí 5 a už nestíhám. Děti nutim uklízet, ale manžel už se nic nenaučí. Já mám v baráku koutek, kam nosím jeho špinavé oblečení, které se válí všude po baráku a když hledá nějaký kousek oblečení, tak mu ukážu na tu hromadu. Dělám to už rok a stejně nic nepochopil 🤣 To oblečení do koše na prádlo stejně nedonese 🤣Takže se s tím prostě smiř

budouci_maminka
13. pro 2020

@lobella píšeš, že jste s tím smíření a fungujete.. nefungujete. nefungujete jako pár vůbec a ty si to teprv začínáš připouštět, ale všimla jsi si toho na bázi sexu, že tě nepřitahuje.
a opět jedeš stejný scénář - nejde to protože x a protože y. houbeles. pokud jsou k dispozici auta, vyjet se dá kamkoliv. lze si i najmout hlídání. chápu tedy správně, že za celých 7 dní dáte jednu jedinou společnou nedělní večerní procházku s dítětem? To je veškeré aktivní trávení času spolu jako rodina?
A kde je čas dítě + muž jako parťáci co dělají blbiny?
Mimochodem tvé dosavadní příspěvky by se daly shrnout, že jen poukazuješ prstem co má dělat lépe on. já ti radím, začni tou změnou u sebe...

michaela666
13. pro 2020

@lobella Já bych mu to asi řekla slušně, ale narovinu." Když se víc zapojíš do práce kolem domácnosti a dětí, nebudu tak unavená a budeme mít víc času večer pro sebe." On po večeři místo počítače zabaví malou, ty si dáš vanu trochu si vydechneš, budeš se cítit jako žena a pak i na ten sex přijde chuť. Samozřejmě s chlapem,který o sebe taky dbá. Nedivím se, že tě nepřitahuje. Pokud mu to neřekneš otevřeně tak nevidí nikde problém. Z mojí zkušenosti chlapům nestačí naznačovat,ale narovinu říct co po něm chceš.
Komunikaci je základ.

lobella
autor
13. pro 2020

Holky, vy co to doma mate osefovane....muzete popsat nejaky vas den o vikendu? Kdo co dela. Co dela chlap, jak vstanr do obeda, po obede, nebo jake ma ukoly, kdyz zijete v byte? My co to mame spatne nastavene to vime, nepotrebujem slyset, jak jsme neschopne, ze jsme ze sebe ze sebe udelali sluzku, ale spis jak nastolit rovnovahu

hasara33
13. pro 2020

@lobella poslyš, neber to nějak zle, ale proč s ním teda vlastně jsi? Chápu, že si teď frustrovaná, ale zamysli se nad tím proč sis ho vlastně vzala, zamysli se nad tím, co na něm miluješ, díky čemu ses do něj zamilovala a zamysli se nad jeho pozitivní stránkou a pokud dojdeš k závěru, že negativa převažují pozitiva tak je možná na místě zvažovat jestli chceš v takovém vztahu nadále setrvat, protože takový vztah stejně nebude mít dlouhého trvání.... minimálně si s ním sedni a trvej nad vážným rozhovorem, sděl mu to, co teď píšeš zde a uvidíš, jak bude reagovat a pokud bude ochotný najít nějaké řešení. 😉
Jinak pokud máš možnost tak si pořiď myčku a sušičku, jsou to velcí pomocníci. Občas si jídlo třeba objednejte abys nemusela vařit.😉 A pokud máš hlídací babičky tak bych se nestyděla optat zda by babička pohlídala nějaký den aby sis odpočinula a abyste si také třeba udělali den pro sebe.