Jak vystěhovat přítele z bytu?

lenkalenka666
30. pro 2016

Dobry den, muzete mi prosim nekdo poradit jak vystehovat pritele z bytu ve kterem ma trvale bydliste? Byt je psany na me a pritel se nechce vystehovat dobrovolne. Dekuji za pripadne rady.

zarecna
30. pro 2016

to, ze ma trval bydlisko nie je problem, mozes mu ho zrusit a potom vymen zamky a vyloz veci. Pokial je byt tvoj, nemoze nic.

lenkalenka666
autor
30. pro 2016

Ja sama mu ho muzu zrusit? Cetla jsem neco o tom, ze se musi podat zaloba na vyklizeni bytu.

zarecna
30. pro 2016

@lenkalenka666 jasne,ze mozes, ako jediny majitel bytu....teda u nas na SR nabeton a potom kludne vymen zamky a dovi dopo.

lassii
30. pro 2016

@lenkalenka666 na tohle pozor!Ted se nejak měnil zákon,nemuzes nekoho jen tak z bytu vystehovat!!V podstate je to dost nemozné.Zajdi za kvalitnim pravníkem,ten jediny bude vedet presne.

zarecna
30. pro 2016

toto plati u nas a u vas to nebude ine
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

Pokial viem, priatel nie je spoluvlastnik a nema ani ziadne uzivacie pravo k budove, ci bytu...zo zakona. Normalne zrusis.

vineta
31. pro 2016

@zarecna
@lenkalenka666 Trvalé bydliště mu můžeš nechat zrušit, ale vystěhovat ho sama nemůžeš, výměna zámků je řešení praktické, ale ne legální. Zajdi za právníkem.

zarecna
31. pro 2016

@vineta no, ja mam cerstvu skusenost pred roka, zekamoska bola v podobnej situacii a bol to skaredy rozchod, postupovala nasledovne. zrusila mu pobyt, vylozila kufrea vymenila zamky v den, ked dostala rozhodnutie o zruseni pobytu. Jej ex dokonca zavolal policajtov, dosli, konstatovali, ze on je jedina majitelka, im ukazala list vlastnictva, ze on tam nema pobyt, teda nema ziadne vazby na majetok a ze je to ako keby sa dobijal do cudzieho bytu. Chalan musel zobrat kufre a ist k mamicke.

Ina by to bolo, ak by boli manzelia a byt by po rozvode prisudili dievcatu, rpedtym bol v spolocnom vlastnctve, nasledne toto moze urobit, az ked mu podla rozhodnutia sudu najde nahrady byt, alebo ubytovanie.

Neviem, ake to je v Cechach, ale naozaj repdpokladam,ze velmi podobne.

valkyra222
1. led 2017

Můj přítel kdysi žil se svou bývalou u jejich rodičů když jsme se poznali tak tam mel u nich jeste trvale bydliště ale jelikož mu její bratr dlužil peníze nechtěl pobyt změnit dokud mu je nevrátí tak trvalý pobyt zrušili soudně.příteli akorát přišel dopis o rozhodnutí ze jeho trvale bydliště se změnilo a ze je napsán na městském úřadě.ale to bylo před 7 lety teď nevím jak to funguje

mammoth007
2. led 2017

Trvaly pobyt mu muzes zrusit sama. Vystehovat ho musis soudne pouze pokud ma nejakou najemni smlouvu, ktera ho opravnuje k uzivani bytu. Pokud takovou smlouvu nemate, je to presne jak je psano vyse, je to jako by se dozadoval vstupu do ciziho bytu.

vineta
2. led 2017

@mammoth007 Když má někdo smlouvu, která ho k užívání bytu opravňuje, tak ho soudně nevystěhuješ- žaloba na vyklizení se týká případů, kdy užívá (př.) byt bez právního důvodu.

zarecna
2. led 2017

@vineta no, alevtomto pripade pojde pravdepodobne len o spolocne byvanie, priatelovi, predsanedate podpisat zmluvu o najme, podnajme etc. 🙂 Tu to bude jednoduche, zrusit pobyt, vymenit zamky a dovi dopo.

mammoth007
2. led 2017

Presne tak, nic ho k uzivani bytu neopravnuje, nic ho s nim nespojuje a ve chvili, kdy je zruset trvaly pobyt, vymeneni zamku neni nic protizakonneho.

vineta
2. led 2017

@zarecna
@mammoth007 TRvalý pobyt s tím nemá nic společného. Jde o to, že český právní řád obsahuje ochranu obydlí a vystěhovat někoho nelze svépomocí, ale přes soud, je přitom irelevantní,zda jste s někým měli písemnou smlouvu nebo ne. On ten byt obýval na základě oboustranného konsenzu. Ano, výměnou zámků fakticky dosáhnete svého, ale není to právem předpokládané řešení a může to mít následky, toť vše. Legální cesta je poslat mu doporučeným dopisem výzvu k vystěhování, neboť byt (část bytu) užívá bez právního důvodu, a pokud se nevystěhuje, podat soudu žalobu na vyklizení.

mammoth007
2. led 2017

Tak ja jsem to tedy resila cca pred sesti lety vymenou zamku a bylo vymalovano. Ono se s nekym tahat po soudech a musets nim bydlet v mem pripade v malickem bytecku je dost nerealne. A to ze by me dal k soudu me tenktat ani nenapadlo a jeho taky ne, myslim si, ze blb, kterej by to resil nejakou zalobou je fakt extrem a tezko uspeje

kaja2016
2. led 2017

@lenkalenka666 No mam to z druhe ruky, tam slo o statni byt, kde druha osoba, ktera se nechtela stehovat, byla uvedena jako spolubydlici a byt byl psany na znamou. Na obcanske poradne ji rekli, ze zamek vymenit nemuze, ze ke stehovani musi dojit dobrovolne. Tam to bylo spojeny s domacim nasilim, takze to vyresila tak, ze zavolala pri jedne hadce policii a ta ho premluvila, aby se sbalil a jeste pred nima se vystehoval a vratil klic.

dzogobela
2. led 2017

To, ze tam ma trvale bydliste podle me nic neznamena. Ty jsi majitel, on ne. Logicky bych taky rekla, ze muzes vymenit zamek a je to, ale zakony casto logicke nejsou, takze bych Ti taky doporucila pravnika.

budouci_maminka
6. led 2017

já bych se výměny zámku a věcí před dveře teda nebála.. co ti může? zažalovat.. prosim tě, než naše soudy rozhodnou, tak už budeš možná i vdaná..

janysek21
7. led 2017

Já bych to řešila radikálně. Chceš dělat potíže, tak prosím. Poprosila bych nějakého svalnatého muže, aby se u vás stavil a srozumitelně bývalému řekl, že musí vypadnout a hezky rychle. Na zákon nemá cenu se v tomto případě ohlížet. Jinak vyměnit zámek určitě, jeho krámy do pytle před dveře a nazdar!

malanikova
4. únor 2017

Holky mam kamarádku sousedku.
má podnajemni smlouvu sou tam napsané jen její deti.ale má přítele teda uz měla.byl tam na černo a nemůže ho dostat s toho bytu.vyhazuje on ju.
že on nase k ten být že on se umajitele zaručil atd.da se stín něco dělat.