icon

Jak zvládnout předávání při střídavé péči o dítě?

4. pro 2023

Nepíšu za sebe, ale trošku se mě to dotýká, tak píšu jako anonym.

Prosím, kdo máte střídavku po týdnu, kdy a jak předáváte dítě?

V rozsudku (zatím nepravomocném) je předávání v pondělí v 8:00 s tím, že dítě jde ráno do školy a odpoledne k druhému rodiči. Škola současně rovnou říká, že neručí za věci, které dítě nemá ve skříňce (1. stupeň). Škola začíná před 8 hodinou, jeden z rodičů v 8 ráno už musí být v práci (ale asi by si mohl dlouhodobě zajistit začátek směny později, nicméně s komplikacemi).

Je normální, že dítě jde ráno do školy od jednoho rodiče "s baťůžkem" (učebnice, sešity...) a odpoledne pak k druhému rodiči? Minimálně s jedním z rodičů se nedá moc domluvit, možná s oběma, dítě samo říká, že "s baťůžkem" do školy nechce (dítě by teda nejraději zůstalo bydlet, kde je, a rodiče aby se u něj střídali po týdnu).

Zkoušela jsem hledat zkušenosti všude možně, ale typicky jsou spíše problémy, že rodič nepředal a jak řešit, že se předává nějak jinak a podobně. Tady jde prostě o standardní předávání.

Jak tedy prosím řešíte předávání a jak to vlastně celé funguje? Zatím dítě bydlí pořád v jednom domě a když nemá školu, tak je s rodiči různě mimo dům, aby se spolu rodiče nemuseli bavit, ale výhledově je dost pravděpodobné, že se nějak rozestěhují. A i tak je to předávání dost divoké - rodič, co zrovna o dítě "nepečuje", často v domě není. Jak pak může fungovat předání v 8 ráno? Co např. při nemoci a podobně?

Díky moc za libovolné zkušenosti, v okolí mám střídavky typicky takové dost atypické, kdy děti si chodí mezi rodiči v podstatě jak se jim zrovna chce.

Strana
z2
andelka
6. pro 2023

@martinka_33 to chápu. Dá se to upravit podle potřeby. My právě děláme klasicky jen " ranní". Víkendy volné.

pavca1982
8. pro 2023

Předání bylo v neděli v podvečer aby se děti v klidu připravily na pondělí. Vždy u toho z rodičů u kterého péče zrovna končila.Tak jak to máte mi přijde pro děti nevhodný.

jerrabina
8. pro 2023

My si předáváme přes školku a ne přes školu, ale přijde mi to po zkušenostech asi nejelegantnejsi, přestože domluvit se dokážeme a dokonce se u toho i zakecame (což je asi nejvíc nepříjemný aspekt našeho spolurodicovstvi, což je super 😂 krom neplacení alimentů, ale na těch jsem zatím nebyla vyloženě závislá. Jestli budu, bude to v prdeli 😂🤣)
Jednak to má výhodu v tom, že ex má nepravidelnou pracovní dobu (odchází z práce když je hotovo, nikoli v pevnou hodinu) a když si předáváme jen tak, už se někdy stalo, že jsme s dcerou čekaly celý den a ono nakonec nic a kolem šesté se to odpiskalo že teda druhý den. Což je emočně zatraceně hodně náročné pro mě i dceru (pro ni samozřejmě asi víc), přestože naposledy jsme to proseděly v cukrárně a pak zamířily do botanické (schválně jsem nás udržovala ve městě relativně poblíž kde ex zrovna dělal, dokud tam bylo co dělat) a byl to super den. Ale bylo to takové napjaté. A to jsem půlku té doby ani radši dceři neříkala, že jdeme do města čekat na tatínka - ne, prostě si jdeme někam sednout. Ale já byla jak na trní.
V našem případě má dvě sady běžných věcí (a některé mimořádné taky - ale třeba lyže běžky má u mě, sjezdovky u tatínka, kolobezku myslím na obou místech... Atd. A třeba Albi tužku donesl jeden rok Ježíšek na obě místa, domluvili jsme se že to tak bude nejlepší), to je praktické ať už se předává jakkoli (náhradní věci má i u babiček, takže dá se říct, že těch úplně nejzákladnějších věcí má těch sad dokonce 5... U mě, u ex, u našich, u jeho mamky, a něco málo i u rodičů mého manžela). Já letos poprvé pořídila podepisovací nálepky, a ex se to tak líbilo, že chtěl odkaz a přišel s dobrým nápadem, že si koupí taky, ale s jiným obrázkem a konečně nebudeme muset ani jeden z nás bádat, jestli je to obleceni od toho druhého a je potřeba ho vrátit, nebo to koupila babička (maminka) a buď se nezmínila, nebo jsem zapomněla že se zmínila. A koupila to na domů, takže to tedy patří do naší sady, aha a já už to poslala k tatínkovi. (ale to že to bude super platí jen ve chvíli, kdy on ty nálepky opravdu koupi, což není úplně jisté 😂)
Jinak při předávání přes školku když je třeba focení nebo něco, jeden povesi na háček menší igelitku a napíše o tom informací na messenger, whats, nebo někam, a druhý ji vyzvedne. Případně si věci předáme bez dítěte operativně, třeba cestou pro dítě do školky když ji má on, nebo to vyzvedne manžel cestou z práce u jeho mámy (dělá kousek odtama), nebo tak něco. Ale to je zase případ, kdy domluva existuje a existují i dobré jednoduché možnosti. Ne všude to tak je.
Hračku si bere většinou jednu a i to já nerada vidím 😆 ale respektuji to. A většinou cestou k tatínkovi když chce hračku, lobuji za ty oblíbené hračky co dělají hluk, nebo jsou hodně velké, nebo z nich je pak bordel 🤣😇 třeba jsme s manželem oba kvitovali s povděkem, že si vzala k tatínkovi toho rehtaciho koníčka co jí dal manžel těsně potom co se s námi seznámil a ještě nevěděl, že zvukové hračky rozhodně nedávat - a on sám na něj pak nejčastěji z nás pravidelně šlápl, když se plížil z pokojíčku potom co nám přečetl pohádku - tak toho koníka si teď může užívat ex, to má za všechno to co mi kdy provedl 🤣🤣🤣😇😁 To byla hračka co nám nejvíc pila krev, protože byla tak oblíbená, že se často válela v půlce podlahy i po večerním úklidu 🤣🙈🤣 Tak podobné věci zas je dobré mít jen jednou a nejlíp nechat tam kde zrovna jsou 😁😇
Jinak dceru dost často taky můj manžel vozí autem, většinou když ji předáváme nemocnou tak ať někde netrajdá a je v teplíčku v autě, nebo je blbé počasí. Nebo má(me) zrovna cestu.

Jakože možnosti jsou, různé, ale u všech je ideální mluvit. Ono to předávání když se lidi nedokážou domluvit je jinak na houby jakkoli.

podaji
9. pro 2023

Stridame si v patek po skole. V patek nedostavaji ukoly takze v poho. Jde jen s taskou do skoly. Nastesti bydlime kousek od sebe takze ucebnice atd si vzdy predame v patek rano. Vyhovuje nam to tak. Detem to rychleji utika, tesi se na vikend u druheho rodice. Pro deti mame vse 2x krome bot zimnich bund, kol atd. Nastavili jsme si to tak sami. Bez soudu, vzdy se dohodnem. Pojud chteji jit deti drive k druhemu rodici proste ho jen vyzvedne ve skole.

pajii25
9. pro 2023

Manžel má syna ve střídavé péči. Rodiče si ho předávají v neděli v 17 hodin . Převáží veškeré učení, tašku s potřeby na trénink, brusle s helmou .
Jinak má u každého rodiče oblečení / knížky/ hračky atd. To nepřeváží.
Při nemoci je to na domluvě .

Strana
z2