icon

Jak zvládnout tlak expartnera v doprovodu první den do školky?

minimarinini
28. srp 2025

Dobrý den,
prosím o rady, jak postupovat v případě, když expartner a otec dcery, který mě dlouhodobě uráží a ponižuje, řešeno OSPOD i SKP centrum, vyvíjí nátlak na jeho právo doprovodu na prvního den ve školce. Dceru mám v péči, školku jsem zařizovala, veškeré výdaje jsem hradila já. V jeho přítomnosti mi není dobře, předávání dcerky je samo o sobě zážitek vzhledem k jeho chování. Mám ještě druhou dceru, která ten den jde do první třídy a proto jsem i časově limitovaná, nerada bych byla ve stresu a tím i dcery.
Moc Vám děkuji za jakékoliv vhledy, paragrafy, názory.

antoinet
28. srp 2025

No a nebylo by nejlepší, kdyby ty jsi šla do školy a on do školky? I pro malou může být víc na pohodu nemuset se loučit s maminkou. Obecně je lepší jít nekonfliktní cestou, dítěti nějaké dusno na náladě nepřidá.

krisstina93
28. srp 2025

A dobře neni jen tobě nebo i dcera ho tam nechce? Řídila bych se tím. Pokud ho tam chce nebo ji to aspon nevadi, tak bych to zkousla, tam mezi detmi ex nebude delat nejake scény ne?

minimarinini
autor
28. srp 2025
@antoinet

No a nebylo by nejlepší, kdyby ty jsi šla do školy a on do školky? I pro malou může být víc na pohodu nemuset se loučit s maminkou. Obecně je lepší jít nekonfliktní cestou, dítěti nějaké dusno na náladě nepřidá.

@antoinet jak se říká moudřejší ustoupí? Myslím, že to se vztahem s narcistickým člověkem neplatí.. ustoupím jednou a brzy přijde víc, výhrůžek a nároků...

minimarinini
autor
28. srp 2025
@krisstina93

A dobře neni jen tobě nebo i dcera ho tam nechce? Řídila bych se tím. Pokud ho tam chce nebo ji to aspon nevadi, tak bych to zkousla, tam mezi detmi ex nebude delat nejake scény ne?

@krisstina93 to je samozřejmě pro mě největší element, co potřebuje ona... Obávám se že jakékoli zdlouhavé loučení ji akorát rozruší... Ale já díky bohu nejsem jako on abych ji naváděla proti tátovi.. na to je expert on

mirin89
28. srp 2025

A co to udelat tak, ze 1. 9. doprovodite i s mladsi dcerou tu starsi do skoly a mladsi pujde prvne az nasledujici den, stejne tam ten 1. den ve skolce bude hodne breku a mala podle me o nic neprijde. Dalsi den by holt probehl prvni skolkovy den za pritomnosti obou rodicu, ale uz bys nemela hlavu v pejru, aby se povedl prvni skolni den starsi.

minimarinini
autor
28. srp 2025
@mirin89

A co to udelat tak, ze 1. 9. doprovodite i s mladsi dcerou tu starsi do skoly a mladsi pujde prvne az nasledujici den, stejne tam ten 1. den ve skolce bude hodne breku a mala podle me o nic neprijde. Dalsi den by holt probehl prvni skolkovy den za pritomnosti obou rodicu, ale uz bys nemela hlavu v pejru, aby se povedl prvni skolni den starsi.

@mirin89 ona se moc těší, byla by určitě zklamaná, že starší dcera jde do školy a ona by byla doma... Já ho i strpím, jen mi vadí ta forma jeho nátlaku, pár dní před nástupem dcery do školky urážky a pak se člověk musí zapřít pro dobro dcery, tvářit se jako by jeho chování bylo v pořádku

moudivlacek
28. srp 2025

Pokud se to řeší, co je zatím výsledkem? A on má dcerku kdy? Držte se!

minimarinini
autor
28. srp 2025
@moudivlacek

Pokud se to řeší, co je zatím výsledkem? A on má dcerku kdy? Držte se!

@moudivlacek my už máme péči rozdělenou, má dva pracovní dny jeden týden a celý víkend druhý týden. Jsou to stále výhrůžky, že se postará ať mi dceru vezmou, že má na advokáta, nejsem pro něj matka ale odpad.... Urážky, které ani psát nebudu. S SKP centrem jsme vždy řešili hlavně přístup k němu, nebo podporu s psychologem. OSPOD situaci zná a považuje za úspěch mít dceru v péči, další schůzku máme 10.9. Ono se není jak bránit, právo na dítě má, jen se člověk špatně zžívá s tím že to snad bude celý život...ve finále výhrůžky a urážky klasika, ale že dceři vtlouká do hlavy že jsem špatný člověk, nemá mě mít ráda a má chtít bydlet u něj... To se pak člověk zamýšlí, zda mu vycházet vstříc s prvním dnem školky, snad jen kvůli dítěti.... Kvůli němu určitě ne.. ten si ji potřebuje hlavně vyfotit aby měl co dát na sítě... Já vám děkuju .. držíme už dlouho

moudivlacek
28. srp 2025
@minimarinini

@moudivlacek my už máme péči rozdělenou, má dva pracovní dny jeden týden a celý víkend druhý týden. Jsou to stále výhrůžky, že se postará ať mi dceru vezmou, že má na advokáta, nejsem pro něj matka ale odpad.... Urážky, které ani psát nebudu. S SKP centrem jsme vždy řešili hlavně přístup k němu, nebo podporu s psychologem. OSPOD situaci zná a považuje za úspěch mít dceru v péči, další schůzku máme 10.9. Ono se není jak bránit, právo na dítě má, jen se člověk špatně zžívá s tím že to snad bude celý život...ve finále výhrůžky a urážky klasika, ale že dceři vtlouká do hlavy že jsem špatný člověk, nemá mě mít ráda a má chtít bydlet u něj... To se pak člověk zamýšlí, zda mu vycházet vstříc s prvním dnem školky, snad jen kvůli dítěti.... Kvůli němu určitě ne.. ten si ji potřebuje hlavně vyfotit aby měl co dát na sítě... Já vám děkuju .. držíme už dlouho

@minimarinini ono se těžko radí, když člověk v té situaci není, a dcerka do školky, to znamená malinká, ta se k tomu asi noc nevyjádří, co? pokud by sama o to stála, asi bych "s kudlou v kapse" vyhověla, ale dál už bych neustupovala, ono pokud ji ofiko v ten den nemá, je to o domluvě, otázka je, pokud řeknete ne, co to změní, stejně se tam ex asi nasáčkuje, ne?

minimarinini
autor
28. srp 2025
@moudivlacek

@minimarinini ono se těžko radí, když člověk v té situaci není, a dcerka do školky, to znamená malinká, ta se k tomu asi noc nevyjádří, co? pokud by sama o to stála, asi bych "s kudlou v kapse" vyhověla, ale dál už bych neustupovala, ono pokud ji ofiko v ten den nemá, je to o domluvě, otázka je, pokud řeknete ne, co to změní, stejně se tam ex asi nasáčkuje, ne?

@moudivlacek přesně tak.... kvůli ní to zvládnu, moc děkuju....

foxietrixie
28. srp 2025

@minimarinini pokud ji ten den nemá mít v péči, argumentovala bych tímto..

anonym_cd55ce
28. srp 2025

Pro OSPOD a další orgány si začni rozhovory s ním nahrávat. Ať máš případně důkazy, kdyby cokoli.
Řídila bych se tím, co chce dcera. Pokud proti němu nic nemá, napsala bych mu smsku že v tolik a tolik u nás/u školky a že pak musíš odvézt starší do školy. Buď přijde nebo ne.
Holt sis udělala dítě s takovým člověkem a musíš se naučit s ním nějakým způsobem (ne)vycházet, i když je to těžké...

j.a.n.i
28. srp 2025
@foxietrixie

@minimarinini pokud ji ten den nemá mít v péči, argumentovala bych tímto..

@foxietrixie Tak tezko mu muzes zakazat, aby sel do skolky, bez ohedu na to, kdo zrovna ma dite.

mollyweasley
29. srp 2025

Hele, s aktuálním problémem neporadím, ale určitě si dej pak schůzku s učitelkami a vysvětli rodinnou situaci. U takových dětí se stává, že jsou po návratu od otce rozhozené, víc pláčou nebo jsou naopak agresivní, tak ať učitelky ví, co čekat, jak dítě zklidnit.
Taky můžeš upozornit, jak to je mezi vámi dospělými, ať dávají pozor na sdělované informace.

krisstina93
29. srp 2025
@minimarinini

@minimarinini a jak dlouho jste od sebe? Ja zažívala neco podobného, trvalo to tak rok od rozchodu. Ex kolem sebe kopal, vyhrožoval, pomlouval, řešili sme to i pres policajty a ospod, ale nakonec se to celkem uklidnilo. Jako kamarádi nejsme, ale dokážeme si nějak vyjít vstříc, opadly ty prvotní emoce, oba sme si našli nové partnery, všichni si zvykli na novou situaci a přestal dělat naschvály. Taky teď povedeme děti poprvé do školky a školy spolu, sice si umím představit lepší společnost, ale odvedeme děti a víc se spolu bavit nemusíme. Jinak jak se píše výše, určitě bych informovala učitelky o rodinném stavu, já škole dokládala rozsudek, že mám děti v péči ja, aby vše řešili se mnou, říkala sem učitelce jak bojujeme, aby byla případně seznámena se situací, kdyby si ex nakracel do školy a něco tam zkoušel…

j.a.n.i
29. srp 2025
@krisstina93

@minimarinini a jak dlouho jste od sebe? Ja zažívala neco podobného, trvalo to tak rok od rozchodu. Ex kolem sebe kopal, vyhrožoval, pomlouval, řešili sme to i pres policajty a ospod, ale nakonec se to celkem uklidnilo. Jako kamarádi nejsme, ale dokážeme si nějak vyjít vstříc, opadly ty prvotní emoce, oba sme si našli nové partnery, všichni si zvykli na novou situaci a přestal dělat naschvály. Taky teď povedeme děti poprvé do školky a školy spolu, sice si umím představit lepší společnost, ale odvedeme děti a víc se spolu bavit nemusíme. Jinak jak se píše výše, určitě bych informovala učitelky o rodinném stavu, já škole dokládala rozsudek, že mám děti v péči ja, aby vše řešili se mnou, říkala sem učitelce jak bojujeme, aby byla případně seznámena se situací, kdyby si ex nakracel do školy a něco tam zkoušel…

@krisstina93 Bez ohledu na to, ze mas syna v peci, je tvuj ex stale stejny zakonny zastupce jako ty, takze pokud nakraci do skoly, tak s nim samozřejmě musi veci kolem dítěte normálně resit.

krisstina93
29. srp 2025
@j.a.n.i

@krisstina93 Bez ohledu na to, ze mas syna v peci, je tvuj ex stale stejny zakonny zastupce jako ty, takze pokud nakraci do skoly, tak s nim samozřejmě musi veci kolem dítěte normálně resit.

@j.a.n.i to ja vim, spis mi slo o to, aby ucitelka volala me, kdyz se neco semele, řešila se mnou kdyz bude nejaky problem a taky aby byla připravena, ze ex kudy chodi, tam pomlouvá a hraje si na otce roku, přitom si dite vezme jednou za měsíc a jeste ho hodi na hrb babičce.

minimarinini
autor
29. srp 2025
@krisstina93

@krisstina93 už to bude tři roky, co jsme od sebe. Rozchod byl když dceři byl přesně jeden rok. Bezprostředně po rozchodu to bylo nejhorší, užíval si nechávat nás bez peněz, naopak podávání předběžného opatření na sociálce, opakovaně.., výhrůžky i přes jeho advokáta... Nakonec soudu přiznává minimální mzdu... Ale jak píšou holky nahoře, holt už to dítě s ním mám, tak musím vydržet...

minimarinini
autor
29. srp 2025
@mollyweasley

Hele, s aktuálním problémem neporadím, ale určitě si dej pak schůzku s učitelkami a vysvětli rodinnou situaci. U takových dětí se stává, že jsou po návratu od otce rozhozené, víc pláčou nebo jsou naopak agresivní, tak ať učitelky ví, co čekat, jak dítě zklidnit.
Taky můžeš upozornit, jak to je mezi vámi dospělými, ať dávají pozor na sdělované informace.

@mollyweasley jasan, s personálem školky jsem mluvila, kopii rozsudku mají a díky bohu, jsou chápavé pro tuhle situaci... Uvidíme jak to pak reálně vše bude probíhat...

minimarinini
autor
29. srp 2025
@j.a.n.i

@foxietrixie Tak tezko mu muzes zakazat, aby sel do skolky, bez ohedu na to, kdo zrovna ma dite.

@j.a.n.i já se rozhodla že ho holt snesu, pro dobro dcery.... Jsem víc člověk než on, nosila jsem holčičku, je moje stejně jako jeho, tak mamka aspoň bude ten člověk co nedělá zle a dělá vše pro dítě, když on se ke mě ani nedokáže chovat slušně... Asi na tu jeho úroveň prostě neklesnu.. ;)

jarla
8. zář 2025

Tak jak jste to nakonec zvládli? Proběhlo to v klidu?

minimarinini
autor
8. zář 2025
@jarla

Tak jak jste to nakonec zvládli? Proběhlo to v klidu?

@jarla Zvládli, volala jsem pro jistotu předem na naše SKP centrum a poradili mi na expartnera pokud možno nijak nereagovat. Pro mě to byl pouze divák toho, jak jsem malou do školky vybavila, oblékla a ve finále promluvil jen na dceru, když jsem ji nabídla že s bačkorkama pomůžu, že by to přece měla umět sama. Pak jsme šli oba každý svojí cestou. 🙂

jarla
8. zář 2025
@minimarinini

@jarla Zvládli, volala jsem pro jistotu předem na naše SKP centrum a poradili mi na expartnera pokud možno nijak nereagovat. Pro mě to byl pouze divák toho, jak jsem malou do školky vybavila, oblékla a ve finále promluvil jen na dceru, když jsem ji nabídla že s bačkorkama pomůžu, že by to přece měla umět sama. Pak jsme šli oba každý svojí cestou. 🙂

@minimarinini tak to je moc dobře 👍