Je manželka zlatokopka, když chce vyšší standard?
Ahojte. S manželkou žijeme v Prahe, ona pracuje v IT a ja som podnikateľ. Podnikám takmer 1.5 roka, príjem mám, avšak nestabilný. Priemerný ročný príjem mam porovnateľný s platom začínajúcich učiteľov na základnej škole. Problém je, že manželka je nespokojná, sťažuje sa, že nás neviem zabezpečiť. Závidí kamarátkam a kolegyniam v práci , ktoré majú manželov pracujúcich v IT a majú vyššiu životnú úroveň. Dokonca kvôli tomu plače, sťažuje sa, že je ambiciózna a pracovitá, no kvôli mne si nemôžeme dovoliť vyšší štandard. Tiež som pracoval 3 roky v IT a zarábal približne ako ona. Chcel som ale vyskúšať podnikanie a ona súhlasila. Teraz sme vo veku, keď si jej kamarátky kupujú byty a domy, no my si to momentálne nemôžeme dovoliť. (Môžeme ale nie to, čo by chcela ona). Ona je z toho frustrovana a viní mňa, tvrdí, že jej kamarátky nie sú také ambiciózne ako ona, no majú sa oveľa lepšie, vďaka ich partnerom. Závidí im to a začína mnou pohrdat. Pritom by som mohol byť učiteľ, alebo
mať inú, menej zarabajucu pozíciu. Moja rodina tvrdí, že je zlatokopka, a ak by ma mala naozaj rada, prijala by, že zarábam menej ako ona, alebo jej kolegovia v IT. Čo si o tom myslite? Ako by ste to vnímali vo vzťahu vy? Rad by som to videl z pohľadu iných žien z pohľadu iných žien.
@tasimia to je pekne receno,jak by to stacilo rict jinak! Mozna kdyby nepouzila to srovnani s kolegynema, tak by cela ta diskuze probihala jinak. Otazka je (jasne, tady uz si vymyslim), jestli ona to xkrat jinak rict nezkousela.... A nic
Za sebe, taky vim, ze kdyz chci muze k necemu presvedcit a mam pocit, ze uz nevim co jeste rict na podpoporu "svoji veci", tak se taky uchylim k tomu, ze nekdo to dela stejne
Já mám prostě pocit, že spoustu lidí upřednostňuje peníze před vším ostatním. Pro mne je priorita to, že je manžel v zaměstnání spokojený, jednou dostal nabídku podnikání, ale já jsem nechtěla, protože vím, že se tomu člověk musí věnovat a obětovat svůj čas a to on na to není, vím, že by ho to štvalo a pak by se to odrazilo i na našem vztahu. A bylo mi fuk, že bychom se měli třeba líp. A opravdu to u mě není o závisti, mě je celkem fuk, co kdo má a nemá, ale když si čtu tuto diskuzi, tak mě překvapuje, jak jsou lidi nároční, pokud tedy mluvíme o situaci zakladatele diskuse, samozřejmě kdyby neměli peníze na nájem a na jídlo, to už je zas věc jiná...
@betysch
@luciebol Ne, to máš pravdu, hypotéku neplatíme a půjčku jsme už splatili 😉
Já jen nechápu když oba nějaký čas dělali v IT, že nemají ani bydlení,ani auto...🤨
@mandala Nemyslím, že je to nutně o upřednostňování peněz, ale: mladý pár, nemají nic, jen dobrá zaměstnání s nadstandardními příjmy. Osobně bych v takové situaci radši pořádně mákla, našetřila na pěkné bydlení, pořídila ho a snažila se ho co nejdřív splatit plus našetřit nějakou rezervu. S rezervou bych pak neměla obavy o zakládání rodiny, protože by mi v tu chvíli už pokles příjmů nevadil.
Tobě se to kecá, když jste bez hypotéky 😉
@klokanka31 Autor psal, že šetří na bydlení - aktuální situace - kraj Prahy, rodinné domky, ceny začínají od 18 mega.
@mandala já ti to neberu ale oni bydlí v podnájmu ,auto nemají, dovolená taky nic.A to jsou sami bez dětí.Mě teda nepřijde že manželka si nějak vyskakuje.Spíš si myslím jestli ji neštve že vyživuje manžela.Kdy jinde než teď chceš vytvářet finanční rezervy?A podle popisu je vytváří pouze ona.On se jen veze.
@somalicats Hele, i kdyby si vzali hypotéku, budou na tom pořád líp než my 😉
@mandala Jste ve svém, nebo v nájmu?
@mandala docela souhlasím. Taky mi přijde, že hodně lidí upřednostňuje peníze před vším ostatním. Já neříkám, je fajn je mít, když je člověk nemá je to zle. Sama to znám. Taky občas závidím těm a těm, že mají to a to, ale pak když se třeba bavím o tom s přítelem, tak se vždycky shodneme na tom, že ty peníze nejsou všechno. On s eme vždycky zeptá, co by sis za ty peníze koupila nebo kam bys jela? Já odpovím, že nevím. Pak pokračuje s tím,že řekne:máme byt(sice na hypo, ale něco svého máme) máme auto, máme nasetrenou nějakou rezervu, na dovolenou kdyby jsme chtěli tak taky máme. Máme na jídlo i na nějakou zábavu, tak co bys víc chtěla? Má pravdu, tohle je pro mě důležité a vlastně víc nepotřebuju. Přítel by třeba mohl dělat lépe placenou práci, cca 45 min autem od bydliště, ale zase... On dělá jen na ranní a pracuje 10 minut ani ne od bydliště. Když bude syn chodit do školky, tak ho může v pohodě do školky vozit jelikož má pružnou pracovní dobu. Víkendy má volné, dělá v kanceláři. Doma bývá ve 3 hodiny odpoledne a má celý den na to být s nama nebo má čas na svůj koníček. Nejvíc mě mrzí, že se setkávám s tím, že kamarádi dávají přednost práci před kamarády. U některých to chápu, jelikož třeba na něco šetří, ale je jich pár co mají,, dost,, peněz a i tak chodí soboty ne soboty jen aby měli. Je to takové klišé, ale máme zdravého syna, my jsme zdraví, to je prostě nejvíc
@somalicats pokud by autor maknul… no spis pokud by se vrátil na své dobre placené místo. Ale co když nechce? Co když jeho podnikání potřebuje více času? Taky možnost….
Obecně si myslím, ze je hlavně chyba v komunikaci. Měli by si oba sednout a říct jak to vidí. A ne vyčítat…. Tohle nemůže chlap snášet do nekonečna. A ano, pokud by můj muž měl práci, co by ho opravdu bavila a naplnovala, byt za méně peněz, tak raději ať má tu, než tu, kde se sedre aby vydělal.
@tereza0111 tak zrovna v dnešní době mít svoje bydlení už taky není pro každého….
@mandala vystihla jsi to přesně 👍
@veroniquecz s bydlením je to šílené. My brali hypotéku 3 roky zpátky. 20% jsme museli mít nasetrene a ještě nás lustrovali a chtěli,, důkaz,, o tom, že ty nasetrene peníze jsou naše atd atd. Dneska by jsme na hypotéku nedosáhli... Ceny bytů šly nahoru. Náš stal tehdy 1 150 000 Kč 3+1, nyní stojí 2 Mega....
@veroniquecz V tom souhlasím, že se o tom musí pobavit spolu, co vlastně chtějí. Nicméně stojím si za tím, že teď, kdy jsou mladí, nemají nic a hlavně nemají děti, tak mají prostor na to vybudovat si to zázemí. Autor sám psal, že rodinu aktuálně neplánují - pokud to tak má i ona, tak tím spíš bych čekala, že budou chtít to zázemí. A i mi to podle toho jeho popisu celkem připadá - kdyby byla náročná, tak to, co vydělá, rozfofruje, on ale sám psal, že ona spoří. A nepsal nic o tom svém podnikatelském plánu, spíš si myslím, že ani žádný nemá. A jak jsem psala výš, rok a půl je dost dlouhá doba, aby se v tom podnikání někam pohnul. Ne každý má na to podnikat, a není hanba si přiznat, že mi to nejde.
A že v dnešní době není vlastní bydlení pro každého - no to není, ale pro ně by mohlo, protože ten potenciál vydělat má i on.
@ferda90 Jenže vy s partnerem bydlíte, máte nějakou rezervu, máte auto... Autor s manželkou aktuálně nemají nic.
@somalicats mají lepší finanční podmínky než my a my něco nasporit dokázali.... Budou si muset promluvit a prostě to probrat. Já bych možná dala ještě nějakou šanci na to podnikání, ale kdyby se to ne rozjelo třeba do půl roku, tak bych se vrátila do práce. Tam je to jistější
@ferda90 Autor píše, že úspory mají - naspořila ona. A jak jsem psala výš, tady neseženeš ani byt za 2 mega, nejlevnější byty máš třeba v naší MČ kolem 8 mega, a to jsou byty 2+kk...
A jinak souhlasím, pokud on má nějaký rozumný plán podnikání a je v tom vidět, že se to v rozumné době rozjede, tak fajn, jinak bych se na to vykašlala a šla na jistotu.
@somalicats já bych taky šla na jistotu, evidentně to asi není úplně ono no. A jasný, ceny bytů jsou všude různé. U nás na naše poměry jsou byty za 2 megy taky šílený.
@somalicats no to sice jo, ale kdyby to vzdal po roce a půl, protože by měl zenu co fňuká, není tam kde dnes. A kdyby to napsal sem, taky by mu většina napsala, ze chce být zajištěna - taky se tu spustila lavina, že dítě a měl by jít radeji do normálního zaměstnání. A nedostal by se tam kam se dostal. Protože ty začátky, to si teda užil.
@tasimia Jenže nemůžeš srovnávat dva různé případy, kdy oba mají úplně jiné podmínky, jinou startovní pozici... Prostě to nejde. Navíc se během doby můžou objevit nové možnosti, jiné podmínky... Takže ten Tvůj známý by v případě, že by to vzdal, na tom mohl být dneska hůř, ale taky třeba i podstatně líp.
@somalicats no a ty víš jake on má podmínky? Přesto ho zde část lidí odsoudila, protože ona je chudáček. A to samé věřím, ze by napsali i mu.
Nebo spíše, kdyby tu napsal, ze čtyři roky se mu nedari? Měl nějaké problémy z dodavateli atp, ja tomu až tak moc nerozumím. Že by mu tu někdo napsal : Heled ty do toho, pokračuj je to fajn, zvládneš to, jednou si dole, jednou nahoře. Pochybuji.
Jo, měl by ted 33tis měsíčně. Jako jeho ;). Poznali se totiž v práci.
@ferda90 tak to jste s těmi cenami bytu ještě z levného kraje 😅
@patypresdevaty Jo za 2mil bych v Brně měla 2garáže 🙂 A od toho se i odvíjí i vnímání peněz-pro některé kraje je nad 30tis/měsíc krásný plat pro jiné horší průměr.
@tasimia Nevím a proto neodsuzuju ani jeho, ani ji. Proto jsem psala, že si to musí vyříkat oni dva spolu, co od sebe navzájem čekají.
@patypresdevaty pro vás z levného, pro nás je to dost. Kamarádka kupovala 5 let zpátky byt 2+kk za 480 tisíc, dneska jej realita prodává za 1 200 000 Kč.... Ale jasný, každý kraj má jiné platy a jiné ceny. Pro mě je to dost na to jaké ceny byly třeba před těma 3 rokama
@somalicats to máš pravdu.

@tasimia Jdeš z extrému do extrému. Nikde nepíšu, že to měl vzdát. Jen že patrně začal ve špatnou dobu. I to se stává, obzvlášť když do toho podnikání prostě vletíš po hlavě bez toho, aniž by sis udělala aspoň blbou analýzu trhu na to, co chceš nabízet. Stejně tak autor - je možné, že to jeho podnikání by šlo rozjet, třeba jen špatně nabízí své produkty/služby, nebo by stačila nějaká jiná drobnost - to mu tady nikdo neřekne, ale měl by zhodnotit svoje schopnosti trochu reálně, a buď na tom podnikání pořádně zapracovat, aby to skutečně rozjel, nebo se na to vykašlat.