Je manželka zlatokopka?

matus89slovak
1. říj 2022

Ahojte. S manželkou žijeme v Prahe, ona pracuje v IT a ja som podnikateľ. Podnikám takmer 1.5 roka, príjem mám, avšak nestabilný. Priemerný ročný príjem mam porovnateľný s platom začínajúcich učiteľov na základnej škole. Problém je, že manželka je nespokojná, sťažuje sa, že nás neviem zabezpečiť. Závidí kamarátkam a kolegyniam v práci , ktoré majú manželov pracujúcich v IT a majú vyššiu životnú úroveň. Dokonca kvôli tomu plače, sťažuje sa, že je ambiciózna a pracovitá, no kvôli mne si nemôžeme dovoliť vyšší štandard. Tiež som pracoval 3 roky v IT a zarábal približne ako ona. Chcel som ale vyskúšať podnikanie a ona súhlasila. Teraz sme vo veku, keď si jej kamarátky kupujú byty a domy, no my si to momentálne nemôžeme dovoliť. (Môžeme ale nie to, čo by chcela ona). Ona je z toho frustrovana a viní mňa, tvrdí, že jej kamarátky nie sú také ambiciózne ako ona, no majú sa oveľa lepšie, vďaka ich partnerom. Závidí im to a začína mnou pohrdat. Pritom by som mohol byť učiteľ, alebo
mať inú, menej zarabajucu pozíciu. Moja rodina tvrdí, že je zlatokopka, a ak by ma mala naozaj rada, prijala by, že zarábam menej ako ona, alebo jej kolegovia v IT. Čo si o tom myslite? Ako by ste to vnímali vo vzťahu vy? Rad by som to videl z pohľadu iných žien z pohľadu iných žien.

felixfelicis
1. říj 2022

A to musi mit ve vztahu IT platy oba dva?😀 V dobre placenem oboru pracuje ona - tak mate proste prohozene role. Na druhou stranu: ty mas nizky plat kvuli oboru podnikani nebo to jeste nemas rozjete / nedari se ti? Jaky je tvuj vyhled do budoucna? Z popisu to zni, ze jeste nemate deti. Jak to planujete, az je budete mit? Bude manzelka chtit byt s nimi doma? Nebo bude chtit pracovat, aby vam zasadne neklesla zivotni uroven, a ty budes s detmi?

bereni
1. říj 2022

@matus89slovak Zlatokopka? To si nemyslim. Kazda zena, ktera potencionalne bude chtit rodit deti potrebuje citit, ze ji chlap “zabezpeci”. A v dnesni dobe je to o to vic potreba. Ja treba taky vydelam dost, nicmene chlap je na tom lip a obcas me rozmazluje a neni to o tom, ze to vyzaduju, proste zeny to jen maji jinak a mame moc hezky vztah. Cekame spolu dite a kdybych u nej necitila financni jistotu, nesla bych do ditete. Proste je to tak. Zlatokopka by byla, kdyby nemakala, vyzadovala od tebe drahe dary, dovolene a maximalne si zasla ke kadernici a na nehty, coz by byla jeji jedina napln prace, alespon takto ai zlatokopku predstavuji. To ze chce zena od zivota vic, chce mit hezky domov a financni jistotu z ni zadnou zlatokopku nedelaji. A jeste jedna rada - pokud to takhle probiras s rodinou/rodici, jako manzelce by se mi to HODNE nelibilo a velmi by to narusilo muj vztah k manzelovi.

jola777
1. říj 2022

Nemyslím že je zlatokopka. Jen chce aby její muž zvládl zabezpečit rodinu. Když budete mít děti a ona s nimi zůstane doma zvládnete je zabezpečit z vašeho příjmu? Pokud je vám přes třicet a máte příjem jako začínající učitel tak to opravdu není moc.

knuffel
1. říj 2022

@bereni Dovolím si nesouhlasit. Ta jeho paninka je podle mě typická pipina, co potřebuje plácání po rameni od ostatních slépek z hejna. Co je mi do toho, jak to mají ostatní? Kdyby každá z jejího hejna jezdila ve zlatém kočáře, musí ho mít taky. Já to nechápu a říkám, že to je pipina.

klokanka31
1. říj 2022

@matus89slovak Podle mě není zlatokopka. Chlap by měl zabezpečit rodinu finančně. Láska je sice fajn, ale za lásku si chleba nekoupíš.

knuffel
1. říj 2022

Jo a mimochodem je to ještě hysterka, jestli doma pláče kvůli tomu, že nemá vyšší standard jako její "kámošky". 😁

knuffel
1. říj 2022

@klokanka31 Ale on nepíše, že umírají hlady, ale že ona fňuká kvůli nižšímu standardu 🤦

klokanka31
1. říj 2022

@knuffel No a víš že se nedivím? Když dělal nějaký čas v IT a pak šel finančně asi dost dolů, komu by se to líbilo...

luciebol
1. říj 2022

@matus89slovak v jakém oboru podnikáš? Dá se očekávat, že se výsledky podnikání a tak i příjem zlepší? Narovinu, mě by taky štvalo, že si manžel “pohoršil”. Nám se to stalo také, ale s tím rozdílem, že já jsem touto dobou na rodičovské a čeká mě další. Proto manželova změna práce (měnil z důvodu duševní nespokojenosti v práci, z pocitu nenaplnění) byla sice potřebná aby nevyhořel, ale komfortní to pro nás rozhodně není. Bohužel jsme těsně před změnou jeho práce udělali velké investice a tak jsme přišli v podstatě o veškeré úspory. Myslela jsem, že si ten “polštář” zase rychle doplníme, ale po změně práce to prostě nějak nejde. Manžel ale tvrdí, že vidina většího výdělku je jistá, ale časově neurčitá. Životní úroveň se nám tak změnila a otočila o 180 stupňů a jasně, vadí mi to moc. Snažím se nebýt “rozmazlená”, nebo jak to nazvat, ale vždy se zvyká jednodušeji na “lepší”, než naopak. Teď si prostě nemůžu jen tak zajít ke kadeřnici, koupit si jen tak pro radost nějaké oblečení, nebo něco navíc manželovi. Raději koupím dětem. Uznávám, že od té doby vidím v mých očích manžela jinak a vnitřně je pro mě viníkem situace a náš vztah to ovlivnilo. A taky podle mě hodně hraje roli, zda máte děti. Já totiž cítím i velkou potřebu zabezpečit hlavně děti. Neříkám, že by tím nějak trpěly, ale zkrátka mám ráda pocit jistoty. Je to složité, ale dá se říct, že ženu částečně chápu…

biedronka10
1. říj 2022

Podle mě to zlatokopka je a ještě vytržena z reality. S rozbehem bych ji kopla.....moje proboemy na její hlavu, to by si rychle přeskládala životní hodnoty. P.S jak to budete dělat do budoucna, kdy rapidně začne padat životní úroveň i těm bohatým?

knuffel
1. říj 2022

@klokanka31 Však jo, ale pořád je to z mého pohledu jen rozežranost. Nebavíme se o existenčních problémech, takže pokud se ta jeho kráska při poklesu úrovně "hroutí", musí utíkat, protože můžou přijít sakra jiné a větší problémy... Tohle není parťačka do nepohody.

felixfelicis
1. říj 2022

@klokanka31 takze by si zadna nemela brat ucitele, protoze ten rodinu nezabezpeci? Pro me by bylo zasadni vedet, jak to hodlaji delat po dobu RD s malymi detmi (pripadne jaky ma zakladatel celkove plan do budoucnosti, kdyz chtel podnikani "zkusit"), jinak nevidim problem v tom, ze ten vice vydalavajici je ve vztahu zena.

kakba
1. říj 2022

Ja to asi nechapu, ona pracuje v IT? Penize tedy ma velice dobre. A kde je problem? Snad zijeme v dobe rovnopravnosti. To musi pokazde vydelavat vic penez jen muz? Furt ctu, ze penize jsou spolecne, tak je dejte dohromady a at si ty veci kupuju z toho. Az budete mit mimino tak zustan doma ty a ona muze vydelat na ty sve cicoviny.

knuffel
1. říj 2022

@felixfelicis No tak rozežranou rozmazlenou fiflenu učitel neuživí. Ale ta by si ho určitě nenašla.

kakba
1. říj 2022

@knuffel mas recht. Jestli chce vic penez. At si ona najde dalsi praci.

biedronka10
1. říj 2022

@matus89slovak mimochodem, pokud tebou začíná pohrdat...coz by si k partnerovi neměla vůbec dovolit, zvážila bych, jestli stojí za to takovou merunu si dal mydlit a tlačit před sebou. Může ti to zlomit vaz, jestli chápu, nemáte děti....což je ještě poměrně lepší varianta.

knuffel
1. říj 2022

@luciebol Ale houby, tohle je neporovnatelné, ona si ho našla jako dobře vydělávajícího, klesla jí úroveň, nebere ji desetkrát ročně k moři a podobně. Řeší blbosti, jen sami sebe, tvoje a její uskromňování se porovnat nedá...
A ty se taky vzchop, v dobrém i ve zlém jste spolu... Bude líp a tyhle horší časy jsou pro vztah důležité, protože až bude líp, vy dva z toho vyjdete vítězně a posílí vás to! Vím to.

ajja87
1. říj 2022

To jsou zase kecy o tom, ze chlap nedokáže zabezpečit rodinu... Očividně pán vydělává jako (plat učitele mi nepřijde zrovna malý - asi ale mám jinou životní úroveň), vzhledem k tomu, ze píše, že by si mohli pořídit bydlení, tak asi penize jsou, jem ta jeho paní opravdu náročná žena... Dalo by se říct zlatokopka... S manželem máme dohromady roční prijem okolo 500000 a nemyslím si, ze si žijeme špatně, máme dům , jednou za rok dovolena, výlety, konicky i občasnou večeři (samozřejmě v běžném podniku) zvládneme.... Jeden druhému nevycitame jakým dílem do rodiny finančně přispívá... A ano občas mi je líto, ze si nemůžeme dovolit něco drazsiho, ale raději budu chudá, než pak řešit takovehle situace, protože paní je podle typická žena, která i když má dost, tak potřebuje ještě víc

klokanka31
1. říj 2022

@knuffel Jenže v téhle době je každá koruna potřeba a ti co byli bohatí, začnou chudnout, a ti ze střední třídy budou v háji.

knuffel
1. říj 2022

@klokanka31 No tak paní zchudne a nepojede ročně 10x k moři, ale jen 5x. Chudinka. 😭

knuffel
1. říj 2022

@ajja87 Moje řeč, taky si přijdu bohatá, i když třeba nemáme ten příjem takový, jako ho mají tihle dva, nás je ale doma podstatně víc, takže to je z mého pohledu rozežranost té paninky.

kakba
1. říj 2022

@klokanka31 jestli jsou potreba penize, musi se uskromnit. Normalne myslici clovek to udela a ne, ze zacnu vyvijet tlak na partnera at s tim neco dela.
Jsem zrovna ta, co vydelava vic nez muz. Jemu to nevadi a proc by melo.

ajja87
1. říj 2022

@knuffel my jsme 4clenna rodinna a tady očividně ani dtei nejsou

bereni
1. říj 2022

@knuffel Tak to je opravdu parada odsoudit nekoho do pipin a hysterek, kdyz ho neznam 🙄

knuffel
1. říj 2022

@bereni Podle dostupných informací, které autor podal, se mi to tak jeví, sorryjako 😁

klokanka31
1. říj 2022

Hele já to beru asi tak...hledáme si partnery podle nějakých preferencí. Ona jestli chtěla žít luxusněji, našla si IT. Tak je pak jasné že je zaskočená že dělá hůř placenou práci 🤷‍♀️

matus89slovak
autor
1. říj 2022

@matus89slovak Ahojte, ďakujem za odpovede. Aby som to upresnil. Deti momentálne nemáme, v blízkej dobe neplánujeme, ja mam 33 a manželka 28. Samozrejme, ak by sme mali deti, postaral by som sa o rodinu, nevenoval by som sa podnikaniu, ak by mi to nevynasalo dobry príjem. Chcel som to vyskúšať, kým sme mladí a bezdetni. V podnikaní sú vyhliadky do budúcna, ale je to na dlhé trate, a manželka je z toho frustrovana. Chce mať pocit, že ju muž zabezpečí, a ze nie je zivitelka rodiny ona. Čo ma prekvapuje, keď sme sa zoznámili, bola feministka, študovala informatiku, ambiciózna žena, obľúbená... A zrazu po svadbe má iné názory, chce mať pocit, že ju muž dokáže zabezpečiť. Skrátka sa jej nepáči, že je hlavná zivitelka rodiny, čo ja nechápem, lebo to nebude tak navždy, len dočasne. Mam pocit, že som si bral ženu, ktorej na peniazoch nezáleží, a zrazu po svadbe chce, aby som zarábal viac a zabezpečil ju. Nemá žiadnu kamarátku, ktorá zarába viac ako manžel a vyhadzuje mi to stále na oči.

guliii
1. říj 2022

Zlatokopka není, ale podle tvého popisu spíš věčně nespokojená fiflenka. Vždycky bude někdo kdo má víc, to bude kvůli tomu brečet? Podnikání trvá než se rozjede, než začne pořádně vydělávat je to i několik let. S tím je potřeba počítat a kolikrát se musí člověk uskromnit. A co když budeš nějakou dobu bez práce? To by se na tebe vykašlala? Manžel je také podnikatel a teď bylo těžké období, strašně vše zdražilo a dlouho nechtěl zaplatit zákazník pro kterého dělal. To je risk podnikání. Teď se nechal zaměstnat a podnikání má na vedlejší činnost. Já teď začínám podnikat při mateřské a vím, že to není sranda. Také záleží na tom v čem podnikáš a jestli to má budoucnost. Pokud tvoje manželka nevidí nějaký pokrok, může být frustrovaná z toho. Nelíbí se mi porovnávání ten má tohle já to chci taky a hned, ale také by se mi nelíbilo, aby se manžel zahazoval v práci, která nemá budoucnost.

felixfelicis
1. říj 2022

@matus89slovak tak tomu popravde nerozumim - rozumela bych u malych deti, i kdyz tam taky samozrejme muzou byt modely rodinneho fungovani ruzne, osobne bych od malych deti nechtela odchazet. Ale kdyz je nemate ani neplanujete, proc bys ji mel zabezpecovat?

guliii
1. říj 2022

@matus89slovak to vypadá, že je tvá manželka typický zaměstnanec. Každý měsíc, ve stejnou dobu stálý příjem. To u podnikání není. Možná by pomohlo si s ní sednout a vysvětlit jí výhody podnikání. Vysvětlit jí proč to děláš. Že do budoucna můžeš mít víc času na ní a rodinu, nebudeš mít pevnou pracovní dobu a budeš si podnikání moci rozvrhnout podle sebe. Ale ze začátku se na tom podnikání musí pracovat. Každému vyhovuje něco, někomu podnikání a někomu zaměstnání a když se má domluvit svobodomyslný podnikatel s klasickým zaměstnancem může být problém.