icon

Je manželovo chování neodpovědné k rodině? Jak to řešit?

almarzouqi
20. led 2023

Ahoj,
chtela bych znat vas nazor na nasi rodinnou situaci, manzel neustale tvrdi, ze jeho chovani je uplne normalni a ja jsem divna. Ja 38, manzel 48 let, jedno dite spolecne (4 roky) a jeho syn 17 let. Jsme spolu 10 let, zijeme v zahranici, kde jsme se potkali v praci, manzel je cizinec-Asie (krestan, puvodem Ind) je uz jednou rozvedeny (potkali jsme se dva roky po rozchodu s manzelkou, byli v odlouceni a ona mela jineho partnera). Brali jsme se po ctyrech letech spoluziti. Manzel vykonava psychicky narocnou praci v leteckem prumyslu. Od zacatku vztahu jsem vedela, ze manzel se obcas rad zajde pobavit a popit s kamarady, bylo to v norme, vzhledem k vykonu povolani. Ted poslednich pet let se situace hodne zmenila k horsimu, uz tolik necestuje a vykonava praci hlavne na zemi, tudiz si tolik nemusi hlidat spotrebu alkoholu, a ta za poslednich nekolik let opravdu vzrostla dost.
Manzel se zenit chtel, chtel mit i druhe dite, sliboval, ze se z predesleho manzelatvi poucil a tentokrat udela v rodinnem zivote vsechno spravne (jeho ex tedy taky byla dilo). Bohuzel mi prijde, ze po narozeni maleho to jde z kopce. Ja jsem logicky musela zustavat s miminkem doma a manzel zacal jeste vice chodit ven s kamarady, vede opravdu velmi cily nocni zivot. Domu chodi vetsinou ve velmi podrousenem stavu kolem 5 hodiny, drive se stavaly i situace, ze nam takto chodil do loznice a syna i me pravidelne budil ze spani, to uz bylo neunosne a vznikaly kolem toho hadky, tak jsme se domluvili, ze bude v takovych chvilich mit pripravenou postel v obyvaku. Nicmene, takove tahy dela treba dvakrat do tydne, k tomu jezdi do baru autem a nasledne pak opily ridi domu, uz jsme se minuly tyden hrozne pohadali, ze je velmi nezodpovedny (zijeme v zemi, kde je rizeni pod vlivem velky problem- skoncit rovnou v base (vyhazov z prace a ze zeme) nebo se muze zabit, v tom pripade by nam ani nevyplatili pojistku na hypoteku a sebrali by nam i byt, ve kterem bydlime s detmi, kdyby se prokazal alkohol). To tedy slibil, ze bude jezdit taxikem, doted to nedelal. Bohuzel pije tvrdy alkohol uz i doma sam a casto tedy travi cele noci i tv v podnapilem stavu. Samozrejme druhy den pak vzdy vyspava do obeda. Manzel se o nas stara financne velmi dobre, ale bohuzel to je tak vsechno, travi volny cas v posilovne, vyspava cele dny kocoviny a chodi ven s kamarady…syna vezme obcas na prochazku nebo na hriste, obcas jdeme do restaurace na obed. My dva uz fungujeme pouze jako spolubydlici, nespal se mnou rok a to nejsem zadna sereda. Zhruba pred rokem a pul jsem objevila, ze je v dennim kontaktu s jinou vdanou zenskou (2 deti), denne si nekolikrat volali (toto trvalo s prestavkami asi rok a lhal mi o tom), tvrdil, ze je to jen kamaradka a probiraji spolu manzelske problemy, nevim co mezi nimi opravdu bylo nebo nebylo, ale od te doby je nas vztah jiny. Driv doma kutil, zveleboval a ted je velmi lenivy, porad unaveny (samozrejme, kdyz cele noci pije). Ja jsem na nem ekonomicky zavisla (na Blizkem vychode jako evropanka bez vysoke kvalifikace nesezenu praci za vice nez 12.000kc mesicne), manzel mi v hadkach uz nekolikrat v opilosti rekl, ze se synem neodejdu…i kdyz si nemyslim, ze by byl tak zly, jen ten alkohol z nej mluvi. On ma dobre srdce a pomaha lidem i zviratum, prispiva na charitu, jen kdyz pije, tak je z nej jiny clovek. A ted ten dotaz: on mi tvrdi, ze nic spatneho nedela a ja ze jsem hystericka, myslite si to taky? Je toto uz za hranou vasi tolerance? Protoze ja si myslim, ze jsem velmi tolerantni manzelka. PS: mame krasneho, zdraveho a inteligentniho ctyrleteho syna, ktery mi pokazde, kdyz manzel vecer odchazi, smutne v posteli rika, ze ho mrzi, ze tatinek sel zase do baru a neni s nami.

Strana
z2
budouci_maminka
21. led 2023

@almarzouqi jinak - ty tam nemas moc kamaradek, ze? Nejaka socialni sit mistni, pripadne maminky z skolky/krouzku..? Nic? Nebo nejaka kamaradka z cech, ktera by za tebou na par dnu priletela a ubytovali byste se jen nekde treba v dubai, takze budes pobliz (a nemusel to brat tak utocne)?

almarzouqi
autor
21. led 2023

@budouci_maminka tim si nejsem jista, ja se synem
Jezdim do CR dost casto a byvame treba pryc i 2 mesice pres leto v kuse, protoze tady se opravdu v tom horku neda pobyvat ani venku. A muzu rict, ze takhle na dalku nam to funguje asi nejlepe, ja nevidim kdyz je ozraly, dvakrat denne si zavolame a je klid. Ale kdyz to pak pri konfliktu tenhle model souziti navrhnu, tak krici, ze ne, ze chce byt s nami normalne porad. Takze opravdu je u kamarada, poslali mi oba vysmate selfie a myslim, ze natruc neprijde ani dneska 🤷🏻‍♀️

almarzouqi
autor
21. led 2023

@budouci_maminka mam tady par kamaradek, jsou to Cesky nebo Slovenky, neco o nasich problemech vi, ale nechci to s nimi rozebirat casto, kazdy ma sveho dost, chodime na kafe a na navstevy, s detma na hriste, nedavno tady byla u nas na tyden i kamaradka z CR, nase byvala kolegyne, casto jezdim s malym domu na prazdniny, nez pujde do prvni tridy 🤷🏻‍♀️ Takze i manzel ma behem roku dost casu pro sebe a sve zajmy

budouci_maminka
21. led 2023

@almarzouqi to me mrzi ze to takto (ne)funguje. Asi bych opravdu na chvili odjela

kamimnichov
21. led 2023

To je sinena situace. Od neho pryc, to se nezlepsi.
Kontaktuj ambasadu a zeptej se na moznosti. On rozvod jinych narodnosti neni uplne snadny. Muzou brat pripadny odchod do CR jako unos a sverit maleho otcovi.

almarzouqi
autor
21. led 2023

@budouci_maminka ano, vazne zvazuju, ze ted odjedeme, musim pockat az se milostpan vrati domu, dneska to asi nebude…uvidime zitra a kam ten rozhovor povede

almarzouqi
autor
21. led 2023

@kamimnichov ja vim, nikdy me nenapadlo, ze bych vubec neco takoveho nekdy resila, clovek to zna jen ze zprav. Porad doufam, ze kdyby doslo uz opravdu na stehovani, tak kvuli synovi se bude manzel chovat rozumne, on je spis flegmatik a blbe kecy ma jen ve stavu pod vlivem, pak se treba i omluvi, ale zit s takovym clovekem je jako na horske draze a vycerpavajici. Zjistuji i pres zname, jake maji mistni kontakty, precejen jsem tu uz 12 let a nekteri z mych znamych i dele, tak kdyby nahodou byla treba intervence, snad nic takoveho nenastane

tinaprofi
21. led 2023

Moje sefova si vzala Inda, Svycarka... Popisujes jeho defacto. Lepsi uz to nebude. Promin. Proste si bud zvyknes nebo to nedas a vratis se domu.

almarzouqi
autor
21. led 2023

@tinaprofi hm, manzel je teda malajsky Ind, narozeny v Malajsii a ma jeste starsiho bratra a sestru, oba zijou sporadany zivot v manzelstvi dlouha leta v USA a v Singapuru, vubec zadne problemy a deti velmi sikovne, vsechny stipendia na ruznych vysokych po statech, opravdu manzel je uplne jiny nez jeho sourozenci, obcas si rikam, jestli nahodou neni “kukacka” 🙈 protoze ani fyzicky se na sve sourozence nepodoba a dokonce ma i zelene oci, ale to uz jsou jen takove moje fantasmagoricke teorie 🫢 aspon by to vysvetlilo, proc je takova cerna ovce rodiny…oni sami jsou z neho taky nestastni, ze se chova jak magor v tom veku

tinaprofi
21. led 2023

@almarzouqi no ten jeji manzel je taky super bedna, velmi dobry obchodnik... Ale ona zije prakticky sama... Takhle jsem to myslela. Zvykla si. On je bud v casinu, nebo nekde snupe kokain, decka si vychovala taky sama. Proste je to jejich styl zivota, soucasne s mentalitou...

almarzouqi
autor
22. led 2023

@tinaprofi Ja uz jsem asi ve fazi, kdy by mi tento model souziti asi vyhovoval nejvic…ze spolu zijeme na dalku, clovek se tak vyhne te bezohlednosti, ktera z te zavislosti vznika, ja doma v CR a on v UAE, tak to ma tady spousta rodin, ale on tomu moc naklonen neni, ze by malo videl syna, coz je bohuzel pravda, tim jak pracuje spis na zemi, tak nema tolik dnu po sobe, aby mohl vyletet casto. Reknu to tak, kdyby to bylo treba jednou za tyden a jinak se choval ohleduplne k nam a fungoval by i jako manzel slusne, tak privru oko, at si obcas upusti ventil, ma fakt mentalne narocnou praci, ale ono to nefunguje v tech ostatnich bodech.

jerrabina
22. led 2023

@almarzouqi řekla bych mu (ale vstřícně, s klidem, pokud je to ještě nějak možné) jak se malý ptá kde je táta. Řekla bych mu, že ho mám ráda a proto mě mrzí ho vidět v takovém stavu. Nabídla bych mu, že jestli ode mě potřebuje jakoukoli pomoc nebo podporu s tou závislostí, že tam jsem. Přestože je to pro mě moc těžké, i kvůli malému který to všechno vidí a vnímá a trápí ho to.
A malému bych řekla, že tatínek má nějaké problémy. Netají to, protože píšeš, že je inteligentní. Já své dceři občas říkám, že tatínek něco neumí, treba hospodařit s penězi, a proto si nemůžeme něco dovolit. Nebo říkám, že to má těžké. Vždycky s respektem k tomu jejímu tatínkovi (v mém případě bývalému partnerovi) a taky s respektem k iluzim dětí o svých rodičích. Stejně tak jí někdy říkám, že já nejsem perfektní a dělám chyby, nebo něco neumím. A taky říkám, že je tatínek v něčem dobrý a že to něco třeba umí líp než já. Prostě snažím se být upřímná a zároveň mluvit jejím jazykem a nedělat u toho zmatek, spíš ten zmatek urovnávat.
A ono je dost možné, že jestli za ním nakonec přijde malý syn stylem "tatínku, potřebuješ pomoct?" nebo "tatínku mám tě rád, zůstaň s námi doma" bude to mít úplně jinou váhu. A ony to ty děti umí. Párkrát jsem byla na dně a jediná z rodiny mě podpořila dcera, v jednom tom případě jí bylo ani ne půl roku. A já se na ni culila skrz slzy a děkovala jí a kvůli ní zase sebrala tu ztracenou sílu. A je to možná jen superschopnost mojí dcery, nevím, ale myslím si, že to umí aspoň trochu všechny děti a možná opravdu lépe než většina dospělých 🙂

holkaokomodra
25. led 2023

@almarzouqi ahojky, to je teda příběh ty brďo, nazavidim, já neco podobného řešila tady v ČR a nevim nevím jak bych si vedla ještě tak daleko id domova, hysterka urcite nejsi, tohle není k žití, budu držet palce, já osobně bych se asi nechtěla víc trápit a odešla bych i se synkem

vero987nika
25. led 2023

opravdu nevíš jestli jsi hysterka? fakt máš i sebemenší pochyby o tom že tvůj názor je správný? ženská probohá utikej tak daleko jak to jen půjde, a nech si od nej jen posílat alimenty, takovou verbež fakt nepotřebuješ ... vždyť to není normální co to je pakáž 🤦🏻‍♀️ a ještě se snaží přesvědčit tebe ze chyba je v tobě, a to je hlavní důvod proč nemá cenu se to snažit napravit, z jeho pohledu není co napravovat a kdyby něco dělal pro zlepšení tak to dělá jenom proto abys ty nebyla hysterická a on chudák se musí podřizovat a ještě to jednou použije proti tobě. tohle není partner to je další dítě, a to teda pěkně zkažený dítě. ještě dodám takovou trochu podpásovku ale nemyslím to zle, je potřeba si uvědomit že pokud s takovým chlapem zůstaneš, tak tím daváš dětem do života příklad jak má vypadat manželské soužití, to by mne děsilo asi nejvíc že buďto ze syna vyroste něco podobného, nebo si dcera najde taky takového chlapa, nebo i horšího a nebude z té situace umět odejít a bude si myslet že je chyba u ní

marty154
25. led 2023

@almarzouqi ahoj no to je teda blby..ja prosla taky takovym silenym obdobim,manzel je uzasny,ale jak se napije,spadne do toho a jede i tyden v kuse,kdy nechodi ani do prace..pak zase mesic vydrzel a znova..bylo to s nim,jak s malym deckem...spoluprace zadna,jen spal a blbe kecal,nepomohl mi nic..u nas to nakonec dopadlo tak,ze jsem sbalila deti a odesla od neho,nechtela jsem,aby v tom deti zili...dostal nuz na krk a musel do lecebny,ja se s detma vratila,zitra se vraci manzel a jsem zvedava,jak to pujde dal..vypada to,ze si tam hodne veci uvedomil,po tom,co mi pise,jak se na nas tesi a chce veskery svuj zivot venovat rodine...nechame se prekvapit.....ty se drz ❤️ a budu na tebe myslet,protoze v tomto zit je sileny...

almarzouqi
autor
28. led 2023

@marty154 preji hodne stesti i vasi rodine, muj manzel je nastesti typ alkoholika funkcniho-vyspi se a normalne funguje jak ma, do prace chodi a clovek, ktery ho nezna, tak by si ani nerekl, ze treba pije vic, nez je zdravo ( muj otec takovy byval, po padesatce mu zacalo haprovat zdravi a lekari pohrozili, prestal). U vas to zrejme uz bylo dal a je dobre, ze se manzel pokousi to vyresit, drzim palce at se mu to podari ✊🏻

almarzouqi
autor
28. led 2023

@vero987nika asi ani pochyby nemam o sobe, byla to spis takova recnicka otazka pro ostatni k zahajeni diskuze…praveze si to vsechno uvedomuji a casto premyslim, co bude a co bych mela udelat nebo nemela. Vim, ze kdybychom byli v CR, tak uz jsem od nej pryc, ale nejsme a to meni situaci…nebije nas, vydelava, o maleho se docela stara, jen to popijeni 🙄 no, uvidime, mozna je i varianta budouciho premisteni nad dvou se synem do CR, ze bychom jen dojizdeli na prazdniny a manzel obcas za nami, jsou tu i takove rodiny, ktere to tak delaji a funguje to…to by do budoucna mozna slo, jelikoz manzeluv starsi syn odejde na studia, takze by manzel nemusel dny volna delit mezi dve deti a mohl by za nami pripadne i jezdit casteji.

Strana
z2