icon

Je možné se znovu zamilovat po manželově nevěře?

22. říj 2022

Vím, že mi na tohle nikdo nemůže odpovědět, ale tak nějak bych si ráda přečetla, že se to třeba někomu stalo.
S manželem už hodně dlouho řešíme problém s komunikací. Navzájem si nedokážeme říct, co kdo potřebuje. Snažíme se ohlížet na druhého a potlačujeme sami sebe. Několikrát jsme si řekli, jak se musíme změnit, ale nefunguje to. Teď to došlo do fáze, že 14 dní řešíme rozchod. Byl ve vzduchu i dřív, ale ještě jsme to nějak vyřešili, ale ne dlouhodobě. Bohužel manžel se zamiloval jinde. Nejdříve si u dotyčné vyléval srdce a postupně to přerostlo v lásku (jak to sám nazval), několikrát to chtěl ukončit, ale pořád ho to k ní táhlo. Fyzicky k ničemu nedošlo, ale to nevadí. Ona ho stejně nechce. Ukončili to.
Teď konečně si o všem otevřeně povídáme. Občas všechno vypadá normálně a pak mi dojde, že on to má jinak.
Oba bysme byli nejradši, kdyby jsme se do sebe dokázali znovu zamilovat a být rodina. Ale já nevím. Je to vůbec možné? Máme domluvenou poradnu. Já mám podepsanou smlouvu na byt. Jsem na rd, ale půjdu do práce. Je možné se změnit natolik, že se zamilujeme a budeme spolu schopni fungovat bez výčitek? Je vůbec někdo takový komu se to opravdu povedlo. Teď jsme spolu byli několik let jen kvůli dětem. A to už nedáváme....

Strana
z2
galatea_a
11. pro 2022

Jak jsi na tom? Nějak jsem si na vás nedávno vzpomněla. 🍀

autor
12. pro 2022

@galatea_a špatně 😔 bydlím s dětma jinde, chodím do práce. Manžel má volnost, které využívá... Sice není v kontaktu s tou původní ženskou, ale našel si jinou za kterou jezdí 😔 Všechno je špatně. Pak se mi rozbrečí, že ví, že to všechno pokazil a dělá to čím dál horší, že neví, co má dělat. Že když je něco špatně, tak uteče...
Děkuju, že sis vzpomněla. Musím říct, že mě to potěšilo 🙂

galatea_a
12. pro 2022

To mě mrzí. Tak si aspoň s dětma udělej hezké Vánoce a do novýho roku vyjdi s hlavou vzhůru. Držím palce! 🍀 ❤

sticker
biedronka10
12. pro 2022

A co takhle papíry k rozvodu mu dát na stůl. Když neví teda co má dělat, asi by mu to hodně usnadnilo to rozhodování ne? Já nevím, ale neponizuj se. Každopádně držím palce do Nového roku a lepší výšlap.

autor
12. pro 2022

@galatea_a děkuju 🙂 je to teď velký zklamání, ale snažím se na to pohlížet tak, že špatně je, teď může být jen líp...
@biedronka10 to bude k řešení po novém roce. Teď jsem hlavně potřebovala vyřešit práci, bydlení a školku a nechci si tím kazit Vánoce. Už tak to bude těžký...

biedronka10
12. pro 2022

To chápu. Hlavně pevné nervy a nenechat se trápit. Hádám že manžel začne deoat klíčky, protože se mu možná nebude chtít do rozvodu. Ale uvidís jak to bude.

autor
12. pro 2022

@biedronka10 jo, uvidím až dojde na věc. Ale teď jsem za sebe rozhodnutá to podat, jen kvůli dětem mě to mrzí...

camelinka
14. pro 2022

Bude lip, uvidis!!!
A chlapy, co pak jeste breci a hraji na city, aby jeste vzbuzovali u zenske litost, bych nakopala do rite obzvlast...

exbordelar
14. pro 2022

Ahoj. K tvemu puvodnimu dotazu: jde to. Opravdu. Taky jsme si prozili hlubokou nekolik let trvajici krizi, az to vyvrcholilo do faze, ze jsme stali na pokraji rozvodu. A ja jsem v te dobe byla naprosto presvedcena, ze ten vztah je natolik rozbity, ze napravit ho proste nejde. Meli jsme v sobe strasne moc krivd, ktere v nas doslova hnily. Bylo to pro oba nejhorsi obdobi v zivote, kdy jsme balancovali nad rozhodnutim, zda spolu zustat a drasat si vzajemne duse a nebo rozbit nasi jedinecnou rodinu, opustit nas domov, stridat si deti a vzit jim vse, na cem jim nejvice zalezi - a to jsme my dva, jejich mama a tata, dohromady. Strasne moc jsme chteli byt spolu, ale neslo nam to. Dokonce jsme vyzkouseli uz dve manzelske poradny, bez uspechu. A pak jsme narazili na cloveka, ktery se na nas oba laskave a s hlubokym pochopenim podival a zacal s nami jit do hloubky nasich problemu a postupne vsechny krivdy a ublizeni vytahovat. A s jeho pomoci se zacal nas vztah konecne uzdravovat. Zacali jsme kazdy pracovat i sam na sobe. Zvedomovst si priciny nasich emoci… byla to dlouha hodinarska prace se svym vnimanim, pocity, zazitymi vzorci chovani. Ackoliv se to zdalo byt zpocatku nemozne, postupne jsme k sobe zazehli jeste vetsi laskou nez na zacatku. Ja jsem za tu krizi tak strasne vdecna, ze nas to potkalo, protoze diky ni se ted mame opravdu hezky. Proto, kdyz v diskuzich ctu o ruznych krizich v manzelstvi, nikdy to nevidim jako beznadejne ale naopak jako prilezitost k lepsimu vzajemnemu zivotu.
A clovek, kteremu za to vsechno vdecime, se jmenuje Pavel Rataj 😊

verdos
14. pro 2022

@helen_h Máš osobní zkušenost? Opravdu tak může dojít k tomu, že si oba uvědomí, že je čas se rozejít? Slyšela jsem, že na tom retreatu můžou někteří vnímat tlak, že mají pocit, že musí něco dělat jen proto, že to dělají ostatní a ti ztraumatizovaní pak můžou být retraumatizovaní a není to vůbec nijak ošetřené. A třeba jak je postaven ten její online kurz mi nepřijde vůbec šťastné (viděla jsem teda jen půlku zatím, ale pokud tím má člověk procházet postupně...). A že to je celé postavené na tom, že se dá všechno zachránit, stačí dělat to či ono případně si zakoupit další kurzy.

helen_h
14. pro 2022

@verdos Ahoj, nevím teď přesně, který online ve zprávě myslíš, jestli přímo Retreat. My byli na tom živém semináři, ale je pravda, že sama jsem si říkala, že si neumím zrovna Retreat v podobě online moc představit ve smyslu, že by to bylo tak účinné (a ano, u toho právě třeba chybí zpětná vazba či pomoc, která ale na místě je v podobě lektorů či asistentů). Ovšem zase na druhou stranu vím, že pro muže, kteří by opravdu na živý kurz v žádném případě nejeli, je to možnost, respektive jejich ženy si pak chválí, že se po účasti věci určitě změnily k lepšímu.
S tou traumatizací si to moc neumím představit, pokud tam jdou lidé už jen jako to poslední, co spolu zkusí, protože jinak už vážně uvažují o rozchodu, tak přece k nějaké traumatizaci nedojde..? (Jsou páry, které v průběhu kurzu odjedou, anebo na konci vidíš,, že si zůstali vzdálení, že to znovu nenaskočilo.)

A na hromadném semináři jakéhokoli typu určitě v člověku probíhají pocity, že se mu něco nechce, a začne to dělat to proto, že to dělají ostatní... I to je tam dobře vysvětlené, že se člověk kdykoli může rozhodnout aktivity neúčastnit (nebo ji přerušit), nemá jít až za vlastní hranice - ale na druhé straně osobní změny se často dějí až v tzv. zóně nekomfortu (tedy když jsem mimo svou známou a komfortní zónu, ale zas nejdu tam, kde už se mi to už zdá nepřijatelné). Mám zkušenost, že i aktivity, do kterých se člověku zpočátku nechtělo nebo měl třeba negativní očekávání, pak v kontextu kurzu i tobě osobně dávají smysl.

helen_h
14. pro 2022

@exbordelar Váš příspěvek se moc hezky čte 🙂 Btw. Pavel Rataj je i pro mě vztahově terapeutickou ikonou, byť ho znám jen z online seminářů (přednášek). je to skvělý člověk na svém místě a i nám oběma s manželem jeho vhledy a myšlenky moc pomáhají.

podaji
14. pro 2022

Ke hezké cist, jak to nekomu opravdu vyšlo. Ale jak uz zaznelo musi chtít oba. U nas to manzel vsechno hodil na me. On problem nemel. Nemel problem ani se mnou jako s clovekem. Rok jsem dochazela k psych. brala AD. Zkousela s nim mluvit, jeho slova ty ses tak rozhodla a sorry ze se z rozvodu nehroutim byla posledni kapka. Dodnes se v jeho spolecnosti citim podrazena. Mame 2 deti, tam se nastesti na 90% shodnem. Jako tata milionovy, jako parner bohuzel ne. Navic, po rozchodu me zavrhla keho rodina, jo to zaboli a vysvetlujte to detem, ze mama nemuze k babicce. Jsme od sebe pul roku, dodnes chodim k psych a beru AD. No nic zivot jde dal...

kajka321
14. pro 2022

Jde to. Držím palce..

autor
19. pro 2022

@exbordelar děkuji za krásný komentář. Je pěkně číst, že jde všechno, když oba chtějí. Musí to být opravdu krásné. Jak jste se prosím k Pavlovi Ratajovi dostali? Předpokládám, že bude mít plno na dlouho dopředu.

verdos
21. pro 2022

@helen_h Ne myslela jsem jiný kurz - Tajemství šťastného vztahu. A s těmi traumaty jsme se evidentně nepochopily - myslela jsem, že když si někdo třeba s sebou nese dřívější, neodžitá traumata, která samozřejmě ovlivňují i vztah, a mohou se během toho vynořit. A není to tam nijak ošetřené (to jsem četla jinde, vlastní zkušenost samozřejmě nemám), protože v tom množství párů není možná tak individuální a citlivá a terapeutická práce. Prostě je to svým způsobem hromadně a podle nějakého schématu.
A je nechtít a nechtít. Když cítíš, že to fakt nechceš a zvedá se ti žaludek, ale zároveň v sobě nemáš tu sílu říct "ne", protože se cítíš pod tlakem (z jakéhokoliv důvodu), tak to opravdu v ničem nepomůže, naopak. To platí i o komfortní zóně - člověk by ji samozřejmě měl překračovat, ale určitě by neměl do ní skákat kilometr daleko (pokud se chápeme) - tedy jak říkáš tam, kde už je to nepřijatelné.
Takže jsem chtěla vědět, jestli opravdu máš osobní zkušenost a že si oba uvědomí, že je na čase se rozejít. Protože ten online kurz Tajemství šťastného vztahu je založen na tom, že ti dva si důvěřují, oba to chtějí, atd. ne na situace před rozvodem, kdy už tam nejsou ani zbytky vztahu. To se tam ale samozřejmě nikde nepíše - ten kurz se tváří, že jde cokoliv a vždycky zachránit - hlavně, aby si to lidi koupili... Nebo na mě to tak akorát působí (funguje to, když to nefunguje, je to pravděpodobně proto a proto, takže si kupte ještě i tenhle druhý kurz).

helen_h
22. pro 2022

@verdos Na ten Retreat hodně jezdí lidi, kteří buď chtějí nějaký impuls do vztahu anebo jsou dokonce i v krizi či před rozchodem. U těchto párů pak koncem víkendu vidíš, jestli to jejich vztah posílilo a oba tím rozkvétají, žena se uvolňuje apod., anebo jestli je jejich vztah stále někde na konci... Takže osobní zkušenost mám takto jen z vnímání těch párů na konci semináře, že u některých se to partnersky hezky rozproudí, u některých ne.
Ale samozřejmě tam nejsou jen lidi před rozchodem, kolikrát i mladé páry, které mají rádi seberozvoj a hledají další impulzy a společné prožitky.
Jinak ano, co se týká vlastních traumat, možná si někdo může něco uvědomit, na něco si sáhnout, tak je pak na něm, aby to řešil se svým terapeutem. Na začátku kurzu je každý srozuměn s tím, že osobní terapie na semináři neprobíhá a je tedy na tobě, jestli do toho jdeš nebo jsi v takovém rozpoložení, že se obáváš, že by ti program něco rozjel.
A jestli člověk něco nechce tak moc, že se mu v těle vše příčí a přitom neumí říct ne, to přece není problém programu kurzu, ale v tom případě by s tím měl pracovat třeba na svých terapiích.
Vidíš, možná i takovým lidem by pak vyhovovala ta varianta online, kdy se rozhodně snáz něco nedělá.
A ano, Tajemství šťastného vztahu je myšlen pro páry, které chtějí vztah budovat a zlepšovat a věří v něj, není to pro páry před rozchodem, ty jsou asi už vztahově úplně někde jinde.
A chápu, že někomu může být protivná reklama na další kurzy, já to pouštím nebo přeskakuju nebo si to jen poslechnu.

verdos
22. pro 2022

@helen_h Jasně, díky za vysvětlení a za odpovědi.

maci299
29. lis 2023

Zakladatelko,jak to u vás po roce vypadá,vyřešilo se to? Děkuji

Strana
z2