Je nutný na změnu bydliště dítěte souhlas obou rodičů?

klarisa6
16. led 2016

Ahojky, mám dotaz, mám se svou dcerou (nyní jí jsou 2 roky) trvalý pobyt za Prahou. A potřebuji jí dát v Praze příští rok do školky, protože budu v Praze pak zase pracovat, tak abych to měla pak do školky co nejblíže. Její otec bydlí v Praze a klidně si jí chce nechat napsat do svého bydliště, což by pro mě bylo fajn, už jen kvůli levnější školce (mimopražské dítě je dražší). Ale jde mi o to, že bych chtěla, aby až jí přijmou do školky a bude tam chodit, abych jí pak po nějaké době zase mohla přepsat do svého původního bydliště. Jenže to mi její otec už nechce dovolit. Je nutný na změnu bydliště dítěte souhlas obou rodičů? Nebo jak to funguje? Děkuji.

qz
16. led 2016

Souhlas obou, obcanky, rodny list a doklad, ze otec ma prava k uzivani nemovitosti na dane adrese, udelaji na matrice, my dcerku prevadeli v 10 dnech 🙂

klarisa6
autor
16. led 2016

@qz Ale když bych jí pak zase chtěla za čas odhlásit z jeho pražského bydliště a přihlásit k sobě na mimopražskou adresu, tak mi on musí dát tedy souhlas? A když mi ho nedá, tak nemůžu nic?

amazonka.k
16. led 2016

Nechce dovolit...no, nějak mi to zavání. Jestli nemáte super pěkný vztah, pak bych trvalé bydliště u otce vůbec dceři nedávala. Bůh ví jaké komplikace by to s sebou potom mohlo přinést. 😒

klarisa6
autor
16. led 2016

@amazonka.k Správně Ti to zavání... nemáme super pěkný vztah. Jde mi především o to , abych měla pak z práce do školky co nejbližší cestu. Protože než se doplácám autobusem za Prahu, tak by tam byla chudák dlouho. Ani tedy nevím, do kolika hodin nejpozději si musím ve školce dítě vyzvednout? A taky z finanční stránky. Mimopražské děti v pražské školce to mají dražší.

qz
16. led 2016

Tak bych to nedavala, i za cenu toho, ze budes platit vic. Aspon k tobe budou sousky chapavejsi 🙂

amazonka.k
16. led 2016

@klarisa6 A co si udělat řidičák 🙂 Nebo si jen pořídit auto, pokud ho již máte ? Nevím jak to máte daleko, ale myto budeme mít stejně, děti budou chodit do školky za Prahou a my pracovat v Praze, ale jezdíme auty, tím busem by to byla hrůza, to je pravda...

klarisa6
autor
16. led 2016

@qz Když jsem tak chvíli koukala na ty ceny školek, tak v pražské děti to mají za cca 800,- a mimopražské cca 3000,- což už je rozdíl. A já musím koukat na každou korunu.

eliska_z
16. led 2016

Já teda souhlas manžela k tomu, abych synovi změnila trvalé bydliště nepotřebovala. Došla jsem na úřad s rodným listem, svou občankou a listem vlastnictví naší nemovitosti a přepsali to. Já i manžel přitom máme trvalé bydliště jinde 🙂

klarisa6
autor
16. led 2016

@amazonka.k Ano, autobusem je ho někdy fakt hrůza. Třeba v létě, když jezdí chataři, tak v pátek místo 40 minutové jízdy jsem jela 3 hodiny, fakt žůžo. Řidičák mám, auto už ne, bylo už staré a pak už to jen lezlo do peněz. A já potřebuji šetřit. Protože, aby to nebylo jednoduché, tak mám hypotéku a rekonstrukci před sebou. Naštěstí mám ještě rodiče, ale jsou už staří a důchod taky nic moc. Takže koukám na každou korunku.

qz
16. led 2016

@eliska_z protoze je tam ta nemovitost, my ji nemame napul, tak u toho musel byt i pritel. Ale je to strasna byrokracie. Uz v tehu jsme vedeli, kde bude mit mala trvale, a oni to nemuzou prepsat dopredu.

klarisa6
autor
16. led 2016

@eliska_z Fákt? To jsem z toho jelen? Někdo píše, je potřeba souhlas obou rodičů... A můžu se zeptat - kdy to bylo?

mr_falko
16. led 2016

Nepotrebujes jeho souhlas, jakmile si ji pak znovu přehlasíš u sebe, tak u nej její trvaly pobyt zanikne

klarisa6
autor
16. led 2016

@qz Aha... tak bydliště za Prahou, kde já bydlím, je jenom v mém vlastnictví (tedy zatím na hypotéku), ale moje... kam bych jí pak zase chtěla přepsat... a tudíž tedy nemusím mít souhlas jejího otce ???

klarisa6
autor
16. led 2016

@mr_falko Copak si jí můžu jen tak nechat přepsat? ...a co on, to on pak taky může jít na úřad a nechá si jí zase napsat zpátky... a takhle si jí můžeme přehazovat... nebo jak?

klarisa6
autor
16. led 2016

@qz Jo a on má také svou nemovitost - byt ve vlastnictví.

eliska_z
16. led 2016

@klarisa6 Bylo to září 2013

anina32
16. led 2016

@klarisa6 Potřebuješ rozhodnutí že máš dítě svěřené do své péče, s ním můžeš dítěti změnit trvalý pobyt. Pokud nemáte střídavku a nebo nemá dítě svěřené do péče otec dítěte, tak on sám nemůže změnit dítěti pobyt.

avri
19. led 2016

Aby ten otec pak nechtel zazadat o to aby u nej dite zilo. Jak je to na papire tak muze pak tvrdit ze dite zije u nej, ze jste se o nej nechtela starat a tak jste ji sverila jemu. Ze skolky by si ji mohl snadno vyzvednout protoze by oficialne zila u nej. Tezko budete potom dokazovat ze to tak neni,kdyz jste s tim souhlasila pisemne. Mohl by pak taky pobirat pridavky na dite nebo po vas chtit vyzivne.
Nebylo by lepsi najit skolku v miste bydliste a pripadne nekoho poprosit aby vam ji tam vyzvedaval nez prijdete z prace? Treba dalsi maminku ktera tam taky bude mit dite. Mohla by jste ji prispet nejakou tu korunu a vyslo by vas to levneji. Navic by jste nemusela tahat dite tu dalku do Prahy.