Dotaz - rozchod a změna bydliště. Jak to je?

8. črc 2021

Dobrý den, máte někdo zkušenosti, jak to je při rozchodu?
Ona, on, mají spolu dvouleté dítě. Bydlí v pronájmu. On se rozhodne, že nechce ve vztahu pokračovat. Nabízel, že se odstěhuje a bude ji platit být, aby mohl dítě vídat. Jenže pořád vyčítá, že být platí. Při každé příležitosti, že musi pracovat, aby mohl platit dva byty. Pořád to předhazuje a chce vděk. Jenže ona tu rodinu nerozbila. Může se ona odstěhovat zpět k rodičům, cca 100 km? Někde jsem četla, že prý musí být souhlas otce? Ona si nemůže dovolit platit pronájem ve městě, kde bydlí i on. I rodičů má zázemí pro sebe i dítě. Děkuji za odpovědi

anet_98
8. črc 2021

A kde jsi to četla? Nikdy jsem neslyšela nic o tom, že by matka s dítětem musela mít souhlas od otce dítěte k místě bydliště 😕 být jí, tak jsem ferova, ex partnerovi to oznamím, domluvím se na návštěvách a odstehuji se k rodičům.

lenickakl
8. črc 2021

otec dítěte musí souhlasit se stěhováním..

lenickakl
8. črc 2021

@anet_98 opravdu ti přijde fér, vzít tátovi děcko 100 km do prdele?

nazka
8. črc 2021

Kamarádka bydlela v Praze s prckem, přestěhovali se na Vysočinu k jejím rodičům. Otci to pouze oznámila, nemají spolu úplně dobrý vztah. Tak si bere malého jednou za 14 dní k sobě na víkend. Nic s tím soudně neudělal.

nazka
8. črc 2021

@lenickakl opravdu Ti přijde fér, bydlet někde, kde nechceš a poslouchat hlody od někoho, kdo vám zbořil život? 100km není žádná hrůza, otec s tím mohl počítat, když se rozhodl rodinu opustit 🤷‍♀️

j.a.n.i
8. črc 2021

@nazka A vazne vis jiste, ze ten kdo se odstehoval, zboril ten zivot. A když 100km neni zadna hruza, tak co kdyby to dite zustslo s otcem, ssmotne matce nikdo do stehovani kecat nebude.

nazka
9. črc 2021

@j.a.n.i tak samozřejmě jistě to nevím, lidi neznám. Jen říkám, že kdyby taková situace byla 🙄🙄

somalicats
9. črc 2021

@nazka Dítě má právo na oba rodiče a to, že otec (nebo matka, ať jsme vyvážení) mohou být co se partnerského života nepoužitelní, tak to neznamená, že musí být i špatným rodičem. A upřímně - pokud si dělám dítě, tak bych taky měla být schopná se o něj postarat i v případě, že se něco semele (a nemusí to být zrovna rozchod).

nazka
9. črc 2021

@somalicats tak proti tomu nic nenamítám 😄

somalicats
9. črc 2021

@nazka Tak vidíš. A stěhování dítěte od jednoho z rodičů na větší vzdálenost přece v zájmu toho dítěte není (neberu extrémy jako útěk od násilníka apod.)

veroniquecz
9. črc 2021

@somalicats tak zase je třeba brát v potaz to, kde bydlí. Zůstat sama bez nikoho a táhnout byt třeba v Praze, Brně,... to je fakt finančně náročné oproti bezplatnému bydlení u rodičů, byť 100 km daleko... což je mezi námi přes hodinku cesty, tak to není nic hrozného.....

nazka
9. črc 2021

@somalicats ale opakuji 100km není tak hrozný, když se dva rozchází, musí se s tím počítat. A pokud jsou rozumní, domluví se tak, aby to vyhovovalo hlavně dítěti, ne? Ale muset bydlet v místě bydliště ex, to je přece na hlavu.

somalicats
9. črc 2021

@veroniquecz @nazka Hodinka cesty je to v případě, že celou cestu jedeš po dálnici/rychlostní silnici a nemáš tam obce 😉. Když se dva rozchází, musí jednat oba především s ohledem na ty děti. Pak tu čteme příspěvky stylu "ex chce, abych mu děti vozila" a podobně - a upřímně nedivím se tomu, pokud má v tomhle případě otec zájem o dítě, tak proč má být bit na tom, že se nejsou schopni s bejvalkou dohodnout? Obzvlášť když je ochoten i na bydlení přispívat, aby neměl potomka daleko. 100 km neumožní ani rozšířený styk ve chvíli, kdy dítě nastoupí do školy, protože která z vás dvou by byla ochotná vozit část týdne dítě do školy tak daleko? Nemluvím ani o střídavé nebo společné péči.

somalicats
9. črc 2021

@nazka Já taky bydlím kousek od ex, měla jsem možnost po rozchodu odejít dál za výrazně lepším výdělkem, ale zájem dětí být často i s otcem jaksi převážil. A to mi ex hodně ublížil, ale táta je skvělej. Moje máti je 240 km daleko, jeho matka mě nesnáší. Teď jsem v situaci, kdy jsem doma s osmitýdenní dcerkou, manžel leží v nemocnici na ARO a zdaleka nemá ještě vyhráno. A taky se musím postarat, nepůjdu s dětmi pod most, a manželův příjem pochopitelně chybí. Děti jsem si dělala s tím, že se o ně zvládnu postarat za všech okolností a tak, abych nemusela děcka vytrhávat z jejich prostředí, na které jsou zvyklé, tahat je daleko od táty a nebýt závislá na rodičích (to koneckonců v mém případě ani nejde, táta je po smrti a mámě je 74, té fakt nemůžu viset na krku 😉 )

nazka
9. črc 2021

@somalicats manželovi držím palce, ať se z toho dostane. Je ještě mladý.
Víš, kámoška, co se stěhovala blíž k rodičům, tak taky nebyla závislá na nich. Vydělává velmi slušně. Jen věděla, že jí i malému bude na Vysočině lépe než v Praze. Mají tam komplet zázemí. A rozhodně udělala dobře, že nezůstala v Praze. A ač Ti to nebude tak připadat, udělala to pro dobro dítěte. Každý to má jinak holt.

eviicka
9. črc 2021

@nazka no a já znám zase dva případy, kdy se matky s dětmi takhle odstěhovaly (jedna dokonce za novým chlapem) a v obou případech se ty vazby dcera-otec tak nějak přerušily a z otců se stali víceméně jen platiči alimentů a s dcerami teď pomalu navazují vztahy když už jsou starší a vídání je jednodušší (přitom oba mají nové rodiny, jeden vlastní, druhý dítě vyženil a fungují jako takové skvěle).
Já bych teda jako dítě nechtěla pořád pendlovat takovou dálku.

somalicats
9. črc 2021

@nazka Moje nejstarší dcera takhle pendlovala (shodou okolností taky 100 km) - exmanžel se teda odstěhoval, ne my, a fakt to byl opruz. Exmanžel neřídí, já neměla čas mu ji tam vozit tak často, jak dcera chtěla, takže často to dopadlo tak, že jsem ji posadila na dálkový autobus a on si ji na druhé straně vyzvedl - dceři to fakt nevyhovovalo a čím byla starší, tím míň ráda jezdila. Exmanžel se naštěstí nakonec přestěhoval zpátky sem, takže kontakt se nepřerušil, ale měli k tomu solidně nakročeno. Prostě ta velká vzdálenost mezi rodiči není ideální hlavně pro to dítě, takže by měli být schopní se domluvit.

orisek56
9. črc 2021

To je vždycky sranda jak rozhádaní partneři se snaží od sebe utíkat, nechtějí vídat ex, iedalne ho vymazat že života....... Nepotkávat se s ním v městě.... No ale doživotní závazek nebo aspoň do věku 18 až 26 let mají s ním jaksi už upleteny... Jak utéct i před tímhle? Trochu nepochopitelný a občas horce komicky, ale ok.

veroniquecz
9. črc 2021

@somalicats s tím nesouhlasím.... jezdíme k našim 100 km po cestě asi 9 obci a za hodku a čtvrt tam jsme a ještě jedeme přes cele Brno. A otázka jak velký příspěvek na bydlení je, jak jsem psala ve velkých městech s klasickým nájmem je samozivitelka sama v bytě fakt úkaz....

somalicats
9. črc 2021

@veroniquecz No, tak pokud je vzdálenost opravdu 100 km, tak abys tam byla za hodinu, musíš jet průměrnou rychlostí 100 km/h. V obci je povolených 50 km/h, takže rychlost snižuješ, mimo obec 90 km/h, takže dojet 100 km za hodinu = porušovat předpisy, pokud tedy nejedeš kus cesty po dálnici. A už vidím, jak by se na takového chlapa tady snesla kupa kritiky, že si matka nepřeje, aby dítě vozil, protože jezdí jako prase... 😉. Kolikrát mi tady stačí ty diskuse, že má starší auto nebo starou autosedačku (a to jediné beru jako ohrožení bezpečnosti, pokud sebere autosedačku někde u popelnice).
Jinak matka po rozchodu není samoživitelka, buď pečují s otcem i nadále společně, nebo dostává na dítě alimenty. Samoživitelka je buď vdova, nebo matka, jejíž děti nemají otce v rodném listě...
Ad nájmy - já taky netvrdím, že musí nutně zůstávat v bytě s velkým nájmem, ale pořád má taková rozejitá možnost si najít levnější bydlení a neodstěhovat se kvůli tomu tak daleko.

j.a.n.i
9. črc 2021

@somalicats Tak podle tehle logiky bych vdovu taky neoznacovala za samozivitelku, neb sirotci duchod je vyšší nez bezne stanovovane alimenty. Plus ma jeste vdovsky.

somalicats
9. črc 2021

@j.a.n.i OK, fajn.

nazka
9. črc 2021

@somalicats a já stejně nesouhlasím 😄 ale nemá smysl už tu diskutovat, o tom ani ta diskuze neměla být 🙂 měj se hezky, ráda jsem s Tebou pokecala.

anet_98
Autor odpověď smazal
Zobraz
anet_98
9. črc 2021

@lenickakl právně to nikde ošetřené není, a když matka nemá jinou možnost, nemá peníze ani jiné prostředky, jak si byt získat, tak má jít do azyláku, aby byla blíže k otci společného dítěte?
Humálně jsem rozhodně pro férovou domluvu mezi oběma stranama

j.a.n.i
9. črc 2021

@anet_98 Ale ono to ošetřené je, v občanském zákoníku, o důležitých věcech dítěte rozhodují vždy oba rodiče, bez ohledu na to, kdo ho má v péči a bydliště dítěte mezi tyto důležité věci patří. To, že to spousta (zejména matek) ignoruje, už je věcí druhou.
A tedy nemělo by pak být dítě spíše u otce, pokud je na tom matka tak, že musí buď přes půl republiky nebo do azyláku?

anet_98
10. črc 2021

@j.a.n.i to jo, ale důležitá věc je široký pojem. Otec s tím nic nezmůže ani přes soud, protože to není řádně právně ošetřené a má to spoustu mezer v občanském zákoníku. Hlavně stačí, když má matka potvrzení o zaměstnání (DPP, zkrácený úvazek) v tom konkrétním městě a nebo trvalé bydliště.
Jinak co si Budem, mít ex, který ti nejdříve slíbí, jak bude platit byt aby měl dceru blíž u sebe a pak začne vyčítat, že musí víc pracovat, aby utahl dva byty 🤷‍♀️
A jak autorka píše, maminka nemá rozpočet na byt v konkrétním městě, takže jestli se jedná třeba o Prahu, tak se ani nedivím, když ji celá mateřská spadne do nájmu a zbytek ještě na poplatky.

drep
10. črc 2021

@anet_98 já nevím, jestli jsi někdy platila dva byty, já už pár let ano a zase taková prča to není, takže se otci úplně nedivím. Navíc, i když to je tady nepopulární názor, dvouleté není dvouměsíční a maminka by klidně mohla pracovat, aby nebyla závislá na expartnerovi😉 pokud to otec dá k soudu, pravděpodobně nedosáhne nějakého zákazu přestěhování, ale zase docela pravděpodobně soud matce nařídí, aby se podílela na 50% nákladů na cestování. Finančních i časových.

j.a.n.i
10. črc 2021

@anet_98 Ale zmůže, s dobrym pravnikem muze ziskat i predbezko na zakaz prestehovani ditete.