Je sdílení fotek dětí na Facebooku nevhodné?
Ahoj všem jdu si k vám pro názor. Jestli jsem opravdu tak přecitlivělá, že si nepřejí aby moje matka, tchýně... Mi posilaly fotky z hlídání naší tříleté dcery jak sedí nahatá na nočníku/WC či běhá nahatá na gauči, přes Messenger??!
Naše malá chodí do školky a nějaký čas bojujeme se zácpou. Obě babičky si jí každý víkend berou na jednu noc a mají potřebu mě informovat o tom že dcera kádi ( občas dostanu i foto 💩). Několikrát jsem je upozornila že si nepřeju aby takovéhle foto posílaly přes Messenger který sbírá data atd. Už mě docela štve. A je to jak do dubu. Moje matka se urazí, se slovy že přece nedělá nic hrozného a ticho po pěšině. Nenechá si vysvětlit jak Facebook a Messenger funguje a že si prostě nepřeju aby posílala intimní fotky mojí dcery po internetu. To samé tchýně... Po upozornění na mě vystartovala že je matkou mého manžela a že si na ní nemám otevírat hubu. Že je to její babička a že na tom nevidím nic zlého a že jsem přecitlivělá.atd. Atd.
Zaprvé si myslím že mám co kecat do toho co se týká mého dítěte. Zadruhé když jsem začala říkat, že K ní nebude chodit tak mi začla vyhrožovat že na to nemám právo. Že ona může vnučku vídat atd...
Proto by mě zajímal váš názor 🙏
@miryp Zakladatelka diskuse psala, že se to snažila už dřív komunikovat. Takže Tvůj komentář byl lehce nadbytečný právě z toho důvodu, že ta komunikace tam v minulosti již probíhala a prarodiče to nerespektují.
K té dřívější generaci: tyhle fotky zůstávaly v rodinných albech a je fakt, že těm prarodičům kolikrát nedochází, kam všude se ty fotky dnes v elektronické podobě můžou dostat. To ale neznamená, že si naše a další generace mají nechat kálet na hlavu a v případě nerespektu ze strany prarodičů to nemají řešit. Jo, úplné utnutí kontaktu je nesmysl, ale chápu autorku dotazu, že jí vadí jak to posílání fotek, tak ten nerespekt. A ten nerespekt prostě neokecáš.
Rozhodne to není v poradku fotila nahé dítě a ještě to někam posílat. Zakázala bych to.
co ja bych dala za hlidani. pokud ma dcerka problem
s kakanim, chapu ze maji pohrebu ti to sdelit.
Nas maly mel ten samy problem ve skolce.
Podle me to moc resis, ale kazda jsme jina.
Když pominu celou problematiku focení nahých děti a posílání přes Messenger, u kterého nevím, zda má šifrování (před pár lety neměl).
Tak jako a když tchýni nebo svoji máme řeknete tohle prosím nedělejte, tak jste úplně v pohodě, že v tom chování dál pokračujou. Neměly by spíš respektovat to, co rodič dítěte požaduje ?!
Mě by vadilo,ze někdo fotí nahé dite a ze fotí hovna už vůbec nechápu. To mi přijde úplně úplně ujeté. Vždyť ať babicky vyfotí sebe nahé a pošlou to příbuzným..
Přidávám se k tomu, že rozhodně neřešíš kraviny, taky by se mi to hrubě nelíbilo.
A je smutný, že to babičky nerespektují. A taky si nemyslím, že protože hlídají mají právo tě takhle nerespektovat.
My máme taky část příbuzenstva v tomhle poněkud natvrdlou, horko těžko překousli, že si nepřejeme sdílení fotek našeho dítěte, normálně oblečeného, přes sociální sítě. Navrhovali jsme, že můžou přes mail, přece jen část příbuzenstva žije daleko, nicméně nakonec možná radši nic nikam neposlali :D
No prostě se nám povedlo si na tom důrazně trvat, tak doufám, že to dodrží dokud syn nevyroste... a vlastně i pak by se to šiklo...
Chci tím prostě vyjádřit podporu, že se přidávám do toho vzorku těch, co by jim to opravdu a vážně vadilo.
Chápu radost z bobka, když s tím dcerka bojuje, ale určitě by stačilo napsat, popř. sdělit při předávání.
Rozhodně neřešíš blbosti ani nejsi přecitlivělá! A je taky někdo fotí u vyměšování?! Když jim není blbé u toho fotit dítě?? Proboha i dítě má právo na svoji důstojnost!
Podle mě neřešíš kraviny a řešila bych to taky. Jedna úroveň, posílat nahé fotky přes whatsapp bych asi ještě chápala, ale s dcerou bych řešila, že i babičkám může kdykoliv říct, že se jí to nelíbí. A jestli na to babičky budou reagovat, že ani dcera do toho nemá co mluvit, vždyť je ještě dítě, tak by tam opravdu nejezdila.
A dávat fotky na facebook, sice jen jejich přátelům, jak jsem to pochopila, ale i tak bych to nedovolila. Kdyby chtěla znát argumenty, řekla bych je, ale diskusi bych v tomto nedovolila, dala bych jasné hranice a jasný dopad, když se to bude dít jinak.
Moje neteř, tenkrát jí bylo asi dvanáct, vyfotila mého syna nahého na zahradě (byly mu asi tři roky) a poslala mi fotku whatsappem. Slušně jsem ji poprosila, že si to nepřeju a řekly jsme si proč. Náš vztah to nijak nenarušilo, ona se necítila dotčeně a bylo za minutu vyřešeno. Nějak nechápu, co tvá tchýně a mamka na to řeší (chápu, ale přijde mi to, že si zbytečně komplikují život a nedokážou pochopit a respektovat jiný přístup k životu).

Podle mě neřešíš blbosti. Mně přijde divné fotit nahate dítě, ať už to někam posílají nebo ne. Sama nemám v telefonu ani jednu nahatou fotku dětí, přijde mi to nedůstojné. Natož abych ji někam posílala. O tom, že se vykakala, ti může jen napsat, popřípadě pokud se nemůže udržet, tak ať ti vyfotí to h*ovno, ale bez dítěte..
A nejvíc by mi asi vadilo, že dělají něco, co si nepřeji (a je to úplně zbytečná kravina, kterou by mohly v pohodě oželit). Takže já bych pohrozila, že nebudou hlídat o samotě, a popřípadě splnila (samozřejmě to si musíš rozhodnout ty, jestli ti to stojí za ztrátu hlídání). Vídat se můžou i za tvé nebo manželovi přítomnosti, čili právo dítěte na prarodiče bude v pohodě naplněno.