Jsem připravená na roli otce, ne matky

zaludova
7. pro 2017

Ahoj, mam na vas takovy dotaz...spis nez dotaz, zda jste nektera mela nebo mate podobne pocity a co s tim delate. Abych bas uvedla do situace...bude mi 25, jsem s partnerem pres 9 let a vsechno je super. Mam krasnej zivot, praci, ktera me bavi, cestuju a rozhodne bych na tom nic nemenila. Jenze vzhledem ke svemu veku vim, ze proste od tech 25 klesa plodnost atp...vite co myslim...takze si rikam, ze by to asi chtelo mit dite, ptz zastavam nazor, ze deti maji mit mladi lide a nechci mit ve 40 dite na prvnim stupni. Na druhou stranu dite je to posledni, co ted chci...asi to nebudete chapat, ale ta predstava, ze ve me roste "vetrelec", pak samotnej porod, kojeni, nedostatek spanku atd...me uprimne desi a nevim, proc bych si to mela dobrovolne delat....prejde to nekdy? Ja bych deti i brala, ale jako otec😀 uzila bych si, zustala bych v praci a odpoledne si pohrala...joo tak by to slo...jenze chlap nejsem, takze blby...mela jste to nektera podobne?

pxtulka
7. pro 2017

ve 25 jsem to měla stejné. Dokončila jsem vysokou školu a nechtěla jsem mít hned dítě, chtěli jsme s přítelem cestovat, zařídit si bydlení, zažít si práci a získat praxi a celkově si užít život bez školy. K dětem jsem dospěla až kolem 29. roku 🙂 a než jsme se začali o něco pokoušet tak mi bylo 31 🙂
Bohužel se nám dítě ale nedařilo, tak to trošku sklouzlo do pozdější doby než jsem chtěla. Jestli se na to teď necítíš tak se do toho nenuť 🙂 Jediné čeho já třeba lituju že jsme nezačali o ty 2 roky dříve, jinak bych nic neměnila 🙂

misa357
7. pro 2017

Těžko říct, nekoho to přejde, někoho ne. Hlavně si nedělej dítě, dokud to budeš mit takhle!

zaludova
autor
7. pro 2017

@pxtulka no to je prave ono...az k tomu dospeju, tak to treba zas nepujde...to je fakt tezky...achjo...proc nemuzem byt stejne porad funkcni jak chlapi 😀

rozarka2213
7. pro 2017

@zaludova taky jsem to tak měla. A bála jsem se, že později nebudu moci otěhotnět. Nakonec jsem to oddálila na svých 30 let. A říkala jsem si, že tomu dám rok než se nám podaří otěhotnět. 15 let antikoncepce dá tělu zabrat mě napadlo. A ouha po měsíci snažení jsem zjistila, že jsem těhotná 😉. Být tebou klidně bych ještě 4-5let počkala 😉

kaczorka
7. pro 2017

A co takhle,kdybys po porodu šla do práce a doma s dítětem zůstal otec? Chlapi jsou už běžně na rodičovské..😉 Já bych asi dítě neodkládala,sama jsem měla dítě až ve 28 a někdy si říkám,že jsem ho mohla mít dříve.. 😉

lucie_91
7. pro 2017

Naši se o mě snažili 18 let, od matčiných 24let a povedlo se až ve 42. Plodnost je individuální. Já jsem chtěla dítě od 15 let a byla jsem moc ráda, že se v 17 zadařilo a v 18 se mi narodil syn. Sice jsem s ním dobrovolně zůstala sama, detaily rozebírat nebudu, ale jsem neskutečně ráda.

biedronca
7. pro 2017

@zaludova Ahojky. Samozřejmě, že tě toto "období přejde", a rychle přejdeš do fáze kdy to dítě chtít budeš, a moc. A vzhledem k tomu že jste s přítelem spolu 9 let, tak budeš i ty citit,že ptořebuješ nějaký nový impuls,směr, nějakou životní vzpruhu a ktomu se připočítá už "věk", zjistíš,že veškeré hodnoty (byt, práci, ZDRAVÍ..) máš, a tak PROČ SI NEPOŘIDIT DÍTE? Jo... jenže to ti bude 30 a začneš po miminku tak strasně toužit (bude to v hlavě) a ono to nepůjde, pár měsíců nic, půl roku, nic..., rok nic. A najednou to třeba fatk jít nemusí.
Zase je blbosti si ho pořizovat ted, kdyz se na to necítíš. To obě variatny mají své PRO A PROTI.Ale věř, že dojdeš do fáze kdy dítě chtít budeš, a ono to tak lehce nemusí jít. Ikdyz bych ti přála, aby to vyšlo hned. VÍM O ČEM MLUVÍM. A to je mi 28.
byla jsem pěkně blbá, měla jsem hned ve 25 letech se snažit o miminko, kdybych mohla vrátit čas, nafackovala bych si! Opravdu se snažit o dítě ve 25 je jednodušíí než třeba po 30tce. Po 30tce se šance na otěhotnění změnšuje na 10-15% max (info od mé gyn.)

zaludova
autor
7. pro 2017

@rozarka2213 tak to je parada...prala bych to takhle kazde 🙂

zaludova
autor
7. pro 2017

@kaczorka
Tohle u nas bohuzel nepripada v uvahu...i kdyz bych nas uzivila, tak partner vic nez dvojnasobny plat...a jsem asi hrozna...ale kvuli tomu bych ten standart ztratit nechtela...a hlavne on by do toho taky nesel...

zaludova
autor
7. pro 2017

@biedronca prave z duvodu, ktery popisujes to taky tak pragmaticky resim...

maagda
7. pro 2017

Je to strašně těžké. Můj příběh je zas taký, že mě přítel požádal v 21 letech o ruku. Svatba byla v 23. Do te doby jsem dítě nechtěla. Nebo chtěla ale nespěchala jsem na něj, chtěla jsem něco zažít atd... po svatbě jsem ale začala pociťovat, že by jsme to miminko zkusit mohli. Od 21 v práci, a na tu dovolenou do ciziny jsme taky jezdili tak co. Když to rok nešlo tak jsem to brala. Po roce už jsem z toho byla mírně nesvá, ale zvládala jsem to. Nakonec skoro po 2 letech jsme šli do Caru a museli jsme podstoupit IVF. Zadařilo se mi v mích 25,5 letech a těšila jsem se strašně moc, měla jsem termín porodu pár dní po mích 26 narozeninách. Teď se na ně vůbec netěším, protože jsem si musela miminko porodit mrtvé. Teď lituji toho, že jsem říkala, že nechci, je čas. Radši bych brala miminko v 21 a zdravé než teď a mrtvé. Hlavně jsem si ale řekla, že radši taková hrozná věc se mi může stát v 25 kdy mám větší šanci mít miminko, než po 30. Ale určitě se do ničeho netlač. To přijde. Někdo to má dřív a někdo později.

blahova_andrea
7. pro 2017

@zaludova nevím jestli tě to uklidní, já to měla v 25 letech stejně a nakonec stačilo málo, někde jsem zkratovala do 30 stihla porodit dvě děti 😉 taky bych nechtěla mít děti moc pozdě. mít v 35 třetí, tak ještě možná, ale prvorodička...to už ne. ale ono se to těžko hodnotí. někdo si dítě užije už ve 20 a někdo si ho dokáže užít až v těch 40. každý je jiný. určitě si děti nedělej z rozumu, že je mají všichni okolo, že jste spolu dlouho, že to okolí čeká, že se bojíš klesající plodnosti...dítě by jsi fakt měla chtít, protože oběti a následky to přináší a pokud je člověk nechce dělat...nebudeš šťastná ty ani tvoje rodina. jsou i páry, které děti nemají a jsou spokojení. to si fakt musíte nastavit s mužem sami, aby vám to sedělo 🙂

ginnyweasley
7. pro 2017

Mě tyhle pocity začaly přecházet kolem 28-29. Děti jsem měla vždycky ráda, ale když začaly mít děti páry z naší sociální bubliny, rozplynuly se postupně obavy o to, jaký bude náš život s vlastním dítětem. Většina z novopečených matek, našich kamrádek, totiž zůstala funkční a obavy se postupně rozplynuly. Najednou jsem viděla, že narozdíl od generace našich maminek, mít dítě už nemusí znamenat, obětovat mu všechno. A že když je kolem záchraná sociální síť, ty problémy co přijdou se překonávají snáz.

Teď jsem těhotná, povedlo se to rychle (asi 4 měsíce), je mi 30 a funkční jsem stále, i nějaký ty fyzicky náročnější aktivity furt zvládám. Jednoduše je mi fajn. Jsem ráda, že jsme to neuspěchali, protože teď jsme oba mnohem víc v pohodě, než bysme byli před pár lety ;).

biedronca
7. pro 2017

@zaludova hele a co přítel? Jak to vidí on? Už jste se o tom někdy bavili? Nebo proletělo mezi vámi toto téma? Zkus nejdříve pozjištovat, jak se k tomu všem ustaví on. Třeba kdyby si ho přál, ja být tebou do toho jdu ted, za včasu. Pak to opravdu nemusí jít hned, a to budeš ve fázi, kdy už miminko budeš chtít moc.
Většina co tady píše, ti řekne, že nakonec litují toho, proč do toho nešly dříve, že ted se jim nedaří. Ale nemusí se ti to stát, rozuměj....zadaří se Vam třeba do půl roku.ale to nikdo neví.

elwe
7. pro 2017

@zaludova mě jen napadá, že pocity ohledně dětí a mateřství obvykle ovlivňuje hormonální antikoncepce, takže já bych zkusila vysadit (teda jestli ji bereš) a chránila se jinak. A možná touha po miminku přijde. Ale jestli děti určitě chceš, tak si myslím, že i kdybys otěhotněla s pocity jako máš teď, tak budeš mít několik měsíců se na to připravit a hormony taky udělají své a litovat nebudeš 🙂

zaludova
autor
7. pro 2017

@maagda to me mrzi, co se ti stalo :(

@blahova_andrea diky za odpoved 🙂 moc hezky napsano

@ginnyweasley to je super...taky bych si to predstavovala az spis kolem te 30ky

zarecna
7. pro 2017

No, okolo 25 som zila ako v seriali Priatelia a teda predstava materstva bola unreal. Ja navyse nie som matersky typ v zmysle, ze som z malych deti unesena. Dokonca som ucitelka, ale ucim na gymnaziu, co je vek, kde ucit uz milujem, lebo mas partnera do diskusie.

Najlepsie co vsak bolo, bolo 10 rokov medzi 20_30, kedy som zila naplno, okolo tej 30 som uz mala pocit, ze ten pohar som prepila, ze uz so zrela na dieta, ze som ochotna mu dat samu seba, mam spravneho partnera,defacto som otehotnela za 3 mesiace a dokoncovala projekty v praci snad do 2 tyzdnoc pred porodom.

A potom to prislo cistaaaaaaaa laska. Nevravim, ze obcas to ne je na maslu, ze su dni, ked chcem ist na Seycheli , pit pinakoladu a kua dajte mi vsetci pokoj. Ale su dni, kedysi nadsena, dojata, namako, kedy obdivujes samu seba. Nemusis sa obetovat, to ani nikto, dokonca ani to dieta nechce. Nemusis prist o postavu, priatelov, o nic. Nie sme nase mamy, musis len najst rovnovahu, materstvo nie je o obete je o darovani sa. A hej, partner musim robit vsetk, co ty okrem kojenia, odkedy prides z porodnice a ty mu to musis dovolit, lebo deti su vase, nie tvoje. (Najsam rada mojej svokry)

A to pisem pri vedomi, ze 7 mesacnemu idu zuby a 2 rocny dnes na terase skusal najst dazdovku v hline priborovym nozom...Takze, kym nemas pocit, ze si ready, alebo ta predstava zubkov a revu nenuti hyperventolovat, nechod do toho, nie je nic horsie ako matka, ktora mala dieta, nie preto, ze chcela, ale dala sa tam natlacit okolim, ocakavaniami, ci biologiu. Inak ja som rodila ako 32 a 34 rocna a otehotnela som vzdy rychlo a vsetko OK, porody za odmenu, nikto nepovedal, ze napr. v 28 uz neotehotnies...alebo tazko. Inak ja planujem este jedno okolo 39. Mne nevadi mat v 40 nieze dieta na prvom stupni, mne nevadi vtedy mat rocne deti. Podla mna predstavy, ze MUST HAVE dieta okolo 25 su proste predsudky.

kaaaciii
7. pro 2017

A jak se k tomu staví přítel ? 🙂

zaludova
autor
7. pro 2017

@biedronca pritel deti v budoucnu taky chce...bavili jsme se, ze kdyby se to nahodou stalo, tak ze si ho nechame...byl by v pohode, ale ze by se ted chtel snazit, to ne.

@elwe ten postreh s ha je zajimavej a neco na nem asi bude...treba by to ovlivnilo ten "chtic"...ale pro me je to treba i vzdani se prace, kam strasne rada chodim a tak...

zaludova
autor
7. pro 2017

@zarecna tyjo dekuji za uzasny komentar...asi jsem neco takoveho potrebovala slyset....mas pravdu.
.je blbost se do toho tlacit...taky bych ten vek videla podobne jako ty...jeste jednou diky 👧

zaludova
autor
7. pro 2017

@kaaaciii pritel deti v budoucnu taky chce...bavili jsme se, ze kdyby se to nahodou stalo, tak ze si ho nechame...byl by v pohode, ale ze by se ted chtel snazit, to ne.

kaaaciii
7. pro 2017

Já Ti docela rozumím, mám to dost podobně.
Nyní už s manželem jsme spolu 9 let. Letos v září jsme měli svatbu a já už tak půl roku cítím, že bych "asi chtěla" miminko. Tím "asi" myslím, to že ho chci vím to, ale nevím, jestli jsem na to připravená. Psychicky. Což asi nikdy nebudu.. To prostě musí přijít samo. My teď řešíme ještě bydlení (kupujeme) a pak už tomu asi necháme volný průběh i když se dost bojím spousty věcí ať už je to porod, či finance, když budu na mateřské, protože jsem zvyklá si dobře vydělávat.. No, uvidíme. Jinak mi bude přístí týden 26 🙂

ilonne
7. pro 2017

@zaludova Podle toho co popisujes bych jeste pockala, casu mas dost. My se s manzelem poznali v nasich 24 letech. Oba jsme pracovali, jeste k tomu sli studovat na VS, dostudovali jsme v 29. Anezka jsme si "vyrobili" ve 32, planovane doslova a do pismene "na prvni stouch", Vitka v 35 a treti mrne v 38 (rodite tedy budu v 39). Pro me je to idealni. Uzili jsme si, vystudovali VS, cestovali, zaridili financne stabilni praci vcetne postaveni a ted si uzivame s detmi a nemusime pocitat kazdou korunu. Navic jsme schopni se o deti bez problemu postarat oba, takze si obcas delame "volne svobodne vikendy" a jezdime s kamarady. Proste jeden ma cas sam pro sebe a druhy se stara.

luj89
7. pro 2017

ahoj, pokud ted deti nechces, tak jeste pockejte 😉. Ja mela dcerku v 27 a v okoli je spousta mach vrstevnic, i holek pres 30,ktere deti jeste nemaji... Doba je jina, malokdo si muze dovolit mit dite brzy (pod 25 let). Plodnost klesa, ale myslim ze to nebude tak zhavy. Jsou to jen tabulky, vis kolik lidi nemuze otehotnet i kdyz jsou mladounky a naopak kolik lidi neplanovane pocne ve veku 35+? Uzivej si svobodneho zivota, zarid a kup veci, ktere si myslis, ze s ditetem nepujdou (nove auto, dovolena v horach, drazsi veci jako bryle, vybaveni bytu atd). A az se na to budete citit, smele do toho.

zaludova
autor
7. pro 2017

@kaaaciii jee tak to jsi na tom vlastne skoro stejne jako ja...v lete jsme koupili vetsi byt a cekame na pristi rok az se dostavi...a s temi financemi se bojim taky....rada si vydelavam na hezke veci 😀

ilonne
7. pro 2017

@zaludova Jako bonus uz mame babicky v duchodu, takze jsem ani jednou nemusela byt tri roky doma vratila jsem se na castecny uvazek pred druhymi narozeninami deti.

zaludova
autor
7. pro 2017

@ilonne jsem rada, ze tu ctu i stastne pribehy "starych" matek 🙂 moc diky za odpovedi...mam to proste podobne...klidne bych jeste 8let treba pockala...a pak by to byla "pohoda"...ale je pro me strasakem ta plodnost no...

pxtulka
7. pro 2017

@zaludova s tou plodností...můžeš mít problém i ve 25. U nás by ten problém byl i kdybychom začali ve 20 😀 U manžela je genetická vada, jen jsme to zjistili až po nějaké době neúspěchů. Proto jsem psala že jsme mohli začít o 2 roky dřív. Ale asi to tak prostě mělo být. Přestěhovali jsme se do většího bytu, jsme finančně stabilní a je nám spolu čím dál líp 🙂

betelgeuzz
7. pro 2017

Dítě bych si nepořizovala, dokud bych měla pocit, že ho nechci. V 25 jsem měla chvíli po škole, pracovala jsem a užívala si svobody. Dítě bylo poslední, na co jsem myslela. V 29 jsem byla rok vdaná a došla jsem k tomu, že je ten pravý čas. Nebyla to ta touha po dítěti, kterou popisuje většina žen, jak najednou netoužíš po ničem jiném než dítěti. Po 3 měsících jsem byla těhotná a těhotenství bylo skoro bez problémů. Za 2 roky jsem chtěla druhé a zase jsem byla během chvilky těhotná. Mám sice 40 na krku a dítě na prvním stupni, ale nevidím v tom žádný problém. Cítím, že jsem měla dítě v tu nejlepší dobu, dřív bych měla pocit, že mě dítě omezuje a obětovávám se.

ilonne
7. pro 2017

@zaludova Dik 😀. Ja si stara nepripadam a 39 mi nikdo nehada, asi diky detem mladnu. A ta plodnost, myslim ze klesa pozdeji nez od 25ti, ale za dobu tehotenstvi jsem mela dva doktory. Prvni mi rekla, kdyz jsem se ji okolo 30ti ptala prave na plodnost, ze do 35 je cas nas na prvni dite, a ze pokud budu mit problemy, mela bych je i v 25, jen by bylo vic casu na reseni. A to se zabyvala lecbou neplodnosti. S mym soucasnym doktorem, primarem horovicke nemocnice, jsem zase resila to treti tehotenstvi z hlediska vad. Rekl mi, ze po 35 tam urcite zvysene riziko je, ale hlavne u prvniho ditete a na plodovku se automaticky posilaji azna tehotne po 40. Muzu potvrdit, vyslo mi riziko na DS u Vitka, takze jsem byla na odberu CVS(stejne jako plodovka). Ted mi vsechny testy vychazeji krasne, za coz jsem stastna a musim to zaklepat. Na plodovku jsem nemusela.