icon

Jsem špatná, když chci jít do práce a dát dítě do jeslí?

majkapb
29. zář 2015

Ahoj všem,
chtěla bych se zeptat na váš názor. Zajímalo by mě, zda ublížím dvouletému synovi tím, že půjdu do práce a dám ho na rok do jeslí ?? Dostala jsem nabídku na dobrou práci a hlavně na dobře placenou. Teď řeším hlídání, našla jsem jesle, syn by chodil jeden týden 3 dny a jeden týden 2 dny ( práce je na krátký a dlouhý týden ).
Podle tchýně a bohužel i mého partnera jsem krkavčí matka, " magorka " - výraz mé tchýně 🙂, a vychovám z něj feťáka a alkoholika ☹ ....
Co myslíte ......... ??? ☹

Strana
z3
aktata
13. říj 2015

Já se vracím do práce v době, kdy budou Aničce 2 roky a 2 měsíce. Původně jsem ji chtěla dát taky do jeslí, ale nakonec jsme se rozhodli pro soukromou MŠ, kde je ve třídě 10 dětí. Bude tam chodit 5 dní v týdnu... Nemyslím si, že je Vaše chování nevhodné. Pokud jsou to kvalitní jesle a dítěti se budete věnovat ve volném čase, pak je vše v klidu 😉

dannyblakely
13. říj 2015

Chodím do práce na odpoledne, 3 dny v týdnu. Manžel pracuje z domu. Pokud by malou neobstaral on, i když by jí byly dva roky nebo víc, nešla bych ani náhodou. Nedokážu si představit, že by se o ni staraly byť třeba babičky, natož jesle. A to máme babičky skvělé, ale toto je prostě můj vnitřní pocit. Jinak já nehodlám dcerku dávat do školky, pokud sama nebude připravená. Každopádně každé dítě je naprosto odlišné a jen vy víte, jak to u vás funguje a jak vyspělé děťátko je.

weri1
13. říj 2015

každého věc, kdy jde do práce. V jakém věku dítěte.
Já bych nešla, a kdybych nemusela, tak nechodím ani teď do práce, Připadá mi, že mi ten čas se synem strašně rychle utíká a já si ho nestíhám užívat 🙂
Malej ve 2 letech si třeba nejraději hrál sám, trpěl i na hřišti, každá matka musí vědět, jaké je její dítě a jestli mu jesle/školka "neublíží".....
Přeji hodně štěstí při rozhodování

holubice.petra
13. říj 2015

Kdyz jsem dite jeste nemela tak jsem si planovala ze na rodicak pujdu jen na dva roky a pak do prace...nak konec jsem si ho dala na roky tri...a jsem za to stasna! Ten rok mezi druhyma a tretima narozeninama syna jsem si uzila uplne nejvic 🙂 uz to nejsou takove starosti prcek uz je partak a daji se s nim podnikat super veci 😉 ted jsem na rodicaku zase a driv nez ve trevh letech druheho do orace rozhodne nepujdu...nechci si nechat ujit ty jedinecne chvile ktere se nedaji nicim nahradit.....ale jine matky za to neodsuzuji spis je lituji o co vse prijdou (a ty deti vlastne taky)

mammoth007
13. říj 2015

Ahojky, vidim to z druhe strany. ...pracovala jsem nekolik let v soukromych jeslich. Meli jsme tam dva tipy matek. ...jedna skupinka byly maminky, ktere se vratily do prace a pritom trpely vycitkama svedomi. Pak se snazily svoji nepritomnost detem vynahrazovat darky a penezi. ..mno z deticek vyrostli pekny frackove. Druha skupinka byly maminky, co sly pracovat, protoze chtely a citily se tak dobre. Psychicky naprosto v klidu a navic svym zpusobem odpocate z prace vetsina z nich rikala, ze se hrozne uklidnily a maji vic chuti travit cas s detma a hlavne mnohem vic trpelivosti. Takze je jen a jen na tobe si v hlave usporadat co vlastne chces a pak s chuti do toho 🙂

millyh
14. říj 2015

Já mít možnost a dostat nabídku dobře placené práce na částečný úvazek tak do toho jdu hned
Pro mě je občas na palici že jsem s dětma 24hodin denně 7dní v týdnu bez možnosti odpočinku. Teda když mám hodinu aj tak mi MC malého tu hodinku hlídají ale jinak...
Třeba ve Francii když kojíš déle než šest měsíců a když jsi s dítětem doma déle než těch šest měsíců tak se ptají jestli je všechno v pořádku a jestli jste oba zdraví
Ale mají tam mnohem vymakanější systém péče o děti
Myslím že snad každý kdo se narodil před 89 byl v jeslích a nikdo to neřešil či snad nepřikládal důraz na to že to bude mít vliv na budoucnost ve smyslu feťák či alkoholik
Na to jsou jiné výchovné aspekty které vedou k těmto závislostem
Dej na svůj vnitřní pocit ikdyž budeš pro ně krkavčí matka tak pro dítě budeš báječná pořád a časem ti dva přijdou na to že jsi udělala správnou věc
Dítě podle mě potřebuje krom maminky taky dětský kolektiv a ten mezi dospěláky nikdy nezíská

teerka
20. říj 2015

Dám ti svoji aktuální a měsíc starou zkušenost. Dala jsem dceru ve 2,5 letech. Kvůli dobře placené, ale celkem náročné práci. Mohu říct, že jsem ráda, že jsem si za 9 výplat dovybavila dům, takže prachy super, nicméně jsem odešla. Dohnala mě ,,starost, pocit krkavčí matky'' nebo jak to nazvat. Netvrdím, že to byl jediný důvod, ale jeden z těch nejdůležitějších. Problém vidím i v tom, že jak je ta práce nová, jsi myšlenkama v práci i doma a děti jdou opravdu stranou. Jo a co se týče psychiky dítěte, tak mám pocit, že naopak dceři kolektiv prospívá. Ona je společenský tvor. Já tu práci měla natolik náročnou, že jsem přišla z práce, nervozní, unavená, ve stresu. Do toho domácnost, zvířata, příprava do školky, nákupy... Tak jsem se na to vykašlala a zlatě svatě 🙂 V tomto věku neodsuzuji, pokud si to dokážeš zařídit tak, aby nebylo nešťastné dítě ani ty ani manžel. Tak jdi do toho.Třeba bys mohla litovat, že jsi to nezkusila.

ferda90
11. led 2023

Ahoj holky, ano, vím, sice stará diskuze, ale jsem ráda, že jsem na ni narazila. Řeším něco podobného. Syn bude mít v srpnu 2,5 roku a já nastupuji na plný úvazek v září do práce. Přítel je s tím v pohodě, rodina také. Byla to taková ta generace kdy tchyně taky dávala první dceru v ro e a půl do jeslí, takže jim to nijak zvláštní nepřijde, že jdu do práce po 2,5 letech. Jen ty blbě řeči od okolí, ne od všech, ale pár se jich najde.,, a proč jde tak brzo do práce?,, ty už jdeš tak brzo do práce? A proč jako kvůli financím?,, já myslel, že budeš doma aspoň 3 nebo i 4 roky.... Atd atd. Přijdu si občas hrozně. Syna miluju, ale dyl si doma nemůžu dovolit být. Ve světě je normální, že matka jde do práce dřív než ve 3 letech dítěte, jen u nás to některým přijde divné a myslí si, že je matka špatná když jde dřív než,, by se mělo,,. Jako jít do práce v roce mi přijde brzy, ale nikomu bych do toho nekecala jelikož nevím proč a nač to tak je

nnnadja
11. led 2023

Me vzdycky prekvapuje,ze deti v zahranici na to pripravene jsou a jen ceske deti by mely byt nejlip do zakladky doma🙂 Delej dle sebe,dite to zvladne,stejne jako mraky jinych. Treba me deti na jestlicky vzpominaji rady🙂 Drzim pesti - na tchyni se vyser a manzel no comment.

ferda90
11. led 2023

@nnnadja tak tak. Nemyslím si, že je něco špatného nebo že je matka špatná, když dá dítě do školky/jeslí dřív než mu jsou 3. Svagrova žije ve Francii, její syn šel k chůve v 6 měsících(me se tohle zda brzy, ale 2,5 let je úplně v klidu) a u chůvy je to dobrý, dost se naučil a je i s jinými dětmi

pavkova28
11. led 2023

@ferda90 první dcera chodila v 1,5 na jeden den do dětské skupiny, jeden den hlídala mamka 🙂 taky to zvládla. Potřebovala jsem rok odpracovat mezi dětma a hlavně bylo třeba penízky. Druhému dítěti je 1,5 a už taky začínám přemýšlet kdy půjdu. Manžel platí vše kolem domu. Hypotéku, zálohy, které se jen zvětšují, auto. Já vše kolem děti a domácnosti. Raději půjdu třeba na půl úvazek, aby jsme nějakou korunu navíc měli, než každý měsíc vyhlížet rodičák

me_druhe_ja
11. led 2023

@ferda90 v půl roce je v pohodě, nejčastěji se matky vrací 3 měsíce po porodu do práce. 🙂 Ale zase velká většina z nich má menší úvazky až do 10-11 let dítěte, kdy teprve chodí do školy i ve středu. 🙂
Česko je v tomhle extrém....

chrystyanna
11. led 2023

@me_druhe_ja na jedné straně do 3/4 let dítěte" povinné" doma, ale pak ho nejlíp od 6 do 17 mít někde, aby se stíhal plný úvazek, pokud máš štěstí na školku, kde ho vezmou.

barumrallyebum
11. led 2023

Zkusila bych to.

ferda90
11. led 2023

@pavkova28 no právě, taky máme hypotéku, do toho to zdražování, které teď je, takže v tu chvíli to byla asi nejlepší volba co se týká delší a výše rodičovského příspěvků. Syn je společenský, má rád děti i dospělé. Myslím si, že problém snad nebude. Zvládli to jiné děti, zvládne to i naše dítko. Jen mě občas mrzí ty řeči no

cikitkapb
11. led 2023

Nemyslím si, že jsi krkavčí matka, ani magorka. Ale upřímně bych se řídila hlavně tím, jestli je dítě na to odloučení připravené. Třeba náš starší šel do školky ve 2,5 letech (RP vyčerpaný a manžel nevydělal tolik, abych si mohla dovolit být doma), a snášel to špatně, i když co tak čtu, jsou na tom děti i hůře. No a jeho mladší ségra, ta už od 2 let by nejradši chodila s bráchou ráno do třídy. Žel bohu, k němu do školky se nedostane (je soukromá, nemocniční, a já ani manžel nejsme zaměstnanci nemocnice, takže bych to ani neuplatila), a dát ji jinam je pro mě těžký. I když bych ráda chodila alespoň někam na brigádu. Rozhodni se podle prcka a podle toho, jak to cítíš.

nat
11. led 2023

@majkapbnezlobte se za nazor,ale proc mate potrebu se nekomu zpovidat nebo se ptat,zda je to spatne,je to VAse vec Vase rozhodnuti,Vase dite a nikdo nema pravo preci kecat do VAsich veci a rozhodnuti....Nejdo VAm tu rekne je to spatne je maly,nekdo rekne ja chodila jeste drive ,rozhodnete se vy sama a ostatni ignorujte 🙂

pavkova28
11. led 2023

@ferda90 řiďte se sama s sebou a podle dítka 🙂 na ostatní řeči nedejte. Taky mi řekne kamarádka ať nechodím, ať jsem doma do 4 let dítěte. Tak za prvé místo mi v práci drží do 3 let věku dítěte, za druhé manžel toho platí dost, tak nejde, aby mi ještě dával 15 tisíc na provoz domácnosti

tehulinka91
11. led 2023

@majkapb syna jsem dala ve 2 letech do jeslí a maximálně byl každý měsíc 14 dní nemocný a drží se ho to doteď, jinak mu to nijak neublížilo a jen mu to prospělo, byl mezi dětmi rád, nejsi ani krkavčí matka ani magorka. 😉

ferda90
11. led 2023

@pavkova28 přítel taky táhne většinu sám. Já jsme ráda, že můžu aspoň něco málo přispět do rodinného rozpočtu. Přítel má,, fajn,, prací, myšleno tak, že mám jen ranní, pružná pracovní doba, jen ty peníze nejsou extra (hledá jinou), pro nás je důležité aby dělal ranní jelikož já dělám 3 směny provoz,tak aspoň bude moct odvazet syna do školky atd

mandala
11. led 2023

Holky, to je stará diskuse...

Strana
z3