icon

Juvenilní justice - případ Evy Michalákové a jejích dětí

ikarkulka
26. led 2015

Znáte pojem juvenilní justice? Víte o případu Evy Michalákové a jejích dětí - Denise a Davida - odebraných norskou sociální službou Barnevernet?
Jaké máte o tomto případu (o těchto případech, vzhledem k tomu, že není jediný) informace? Odkud čerpáte?
Jaký máte na celou záležitost názor?

luckar
3. únor 2015

O případ se zajímám víceméně povrchně, ale víc se tomu věnoval muž. Mám trochu pohled na to jak to chodí u nás v ústavní péči a upřímně nedivím se ničemu. Příkladem např. toto: Jsou odebrány 3 děti (důvodně) a umístěny do DD. Tam se docela adaptují a dají dohromady, navštěvuje je pravidelně babička, jsou u ní na svátky a má zájem o péči (stará se dobře). No a sociálka rozhodne, že děti budou umístěny do PP a pozor, né společně, ale každé zvlášť...Těsně před předáním do PP to bylo teda náhle zastaveno a řeší se dál.
Stejně tak mě zarazila ta informace, že profesionální pěstoun pobírá velmi slušnou částku i v době, kdy žádné dítě u sebe nemá.

rydal
4. únor 2015

Muzete mi prosim poslat odkaz na tuto kauzu v anglictine? Rada bych se o ni podelila s neceskym okolim..
Verim, ze ze sve podstaty Barneveru tam urcite nemuze vse probihat k prospechu deti. Zcela nezavisla organizace, ktera disponuje ohromnou moci a nema kontrolni mechanismy proste zakonite musi pritahovat k hre na mocipany. Nakonec mit moc bylo pro lidi vzdy jeste vic nez penize. A penize (i pry napr. castecne sprosteni od prace pro pestouny) jsou s pestounstvim v Norsku spojene..

Jinak pro predstavu o norske mentalite doporucuju serial Lilyhammer, u ktereho se clovek i obcas hodne zasmeje. http://www.serialzone.cz/serial/lilyhammer/ Mj. se tam objevuje, ze napr. i zarizeni pro uprchliky jsou v soukromych rukach. Norska spolecnost je zalozena na vire v lidskou slusnost, pravdomluvnost a cestne jednani. Jenze lidi takovi bohuzel nejsou, kdyz nemaji mantinely...

rydal
4. únor 2015

Diky

ikarkulka
autor
6. únor 2015

Ode dneška probíhá v Novém Městě na Moravě světový pohár v biatlonu. Někteří se budou na celou situaci upozornit i tam (vzhledem k tomu, že biatlon je pro Nory národním sportem, bude jich tam hodně, bude se to vysílat v tv...) velmi poklidně pomocí transparentů.

Jinak o praktikách BV už začínají informovat i norská média http://www.nrk.no/norge/_-privat-barnevern-true....

polaks
7. únor 2015

Tak som sa dočítala,že Český prezident na ktorého tak veľa ľudí nadáva,si pozval pani veľvyslankyňu z norskej ambasády a žiada o odtajnenie údajného tajného spisu a postavil sa za svojích občanov v zahraničí...Ak budu ignorovať aj toto,tak si myslím,že im fakt nejde absolútne o deti...

shine2015
8. únor 2015

Ahoj...napadlo me,ale to asi p.michalkova s pravnikem vi...pokud dite ma ceske obcanstvi, musi byt zapsane do ceske skoly a chodit na zkousky....i kdyz zije mimo cr, podle zakona musi od 1-9tridy delat nejprve cestinu, pozdeji clovek kolem nas,vlastivedu,literaturu,prirodopis,zemepis a dejepis. Zkousi se komise podle domluvy a planu vyjmecne 1x za dva roky, ale vetsinou jednou za pul roku nebo rok. Tudiz kazde ceske dite musi k zapisu a pak podle planu prijet do cr na zkousku.....

jak je mozne,ze starsi syn toto nedela???? Vzdyt to je nejprve pokuta tudim 100tis a pak trestni cin....jak je mozne,ze je cesky obcanstvi a toto nedela....spravne by mela cr vyzadovat toto,kdyz to musi delat vsechny deti co ziji v zahranici...jezdi i z usa...i z uk..i z jinych zemi....podle zakona musi. Jak to ze tento chlapec (starsi) neprijel a nikdo nic nedela???

beditha
9. únor 2015

@shine2015 Co to je za kecy? Když se odstěhuju s diítětem třeba do Anglie, tak neletím do Česka k zápisu. Ani náhodou.

shine2015
9. únor 2015

@beditha tak to nejsou kecy, ale podívej se na miniserstvo školství a zjisti si pořádne informace. Pokud má dítě české občanství, ze zákona ho musíš dát k zápisu v čr a následne domluvit s ředitelem školy plán, kdy bude jezdit na zkoušky...první dve třídy česky jazyk a pak se přidává člověk a věci kolem nás s vlastivedou, pote od 5tř je to stále česky jazyk a literatura, plus přírodopis, dejepis, zemepis...zkouška probíhá 1y za 6měs ale nejdelší doba je 1x za dva roky..Pokud ne, hrozí Ti 100 tis pokuta posleze obvinění z trestného činu zanedbávání výchovy a nějaké morálky, nevím přesně znění....

druhá možnost je, dávat ho do sobotní školy, která je v UK v Londýně (další dvě školy je Paříž a ještě jedna někde v americe)..pak by nemuselo jezdit do čr....

tady máš odkaz a dají se tam najít i přímo obsah učiva, ktere chtějí.....

http://www.msmt.cz/vzdelavani/zakladni-vzdelava...

shine2015
9. únor 2015

@beditha ps na mě se kvůli tomu nezlob... 😉 u nás to byl i jeden z důvodů, proč jsme se vrátili ze zahraničí....

tarra27
9. únor 2015

@shine2015 jj taky zvažujeme, že se vrátíme...

beditha
9. únor 2015

@shine2015 ještě se může vzdát občanství, ne?

beditha
9. únor 2015

@shine2015 A co spoluobčané, kteří žijí v ČR a děti do školy neposílají. Platí pokuty? Zatím to nechci řešit, malé jsou teprve tři. Bydlíme u hranic a chodí do Rakouska do školky. Rozdíl samozřejmě jako nebe a dudy. Tak to mě štve za vás, že jste se kvůli tomu vraceli.

achjonetusim
9. únor 2015

@shine2015 Neznám nikoho kdo by tohle s dětma podstupoval, pro mě je to informace dost překvapující. Předpokládala jsem že občanství získali děti narozením podle matky/otce (ikdyž jsou narození mimo ČR) a nemusí o něj nijak usilovat nebo jej dál v budoucnu potvrzovat. Z textu MŠMT já osobně chápu že jde o děti kteří nemají v zahraničí trvalý pobyt (!).

shine2015
9. únor 2015

@achjonetusim moje sestra je ředitelka. Vím to od ní, dělá zkoušky proo kluka, co žije v zahraničí.
@beditha ano, pokud se vzdají občansví, samozřejmě na zkoušky nemusí. ale nebudou mít taky státem zdr.péči hrazenou v čr atd

shine2015
9. únor 2015

@achjonetusim a na stránkách ministerstva je jasně uvedeno, že nezaleží na místě pobytu...prostě jakmile má občanství, musí chodit bud do školy nebo na zkoušky

a holky na mě se nezlobte, já si to nevymyslela...

shine2015
9. únor 2015

me to právě napadlo v souvislosti s tímhle případem....v norsku

achjonetusim
9. únor 2015

@shine2015 Já se rozhodně nezlobim, taky proč 😉
Už tu louskám Google zepředu zezadu a pořád mi vychází, že se plnění povinné školní docházky tak jak ji zmiňuješ netýká dětí co mají v zahraničí trvalý pobyt.

shine2015
9. únor 2015

@achjonetusim není to pravda....opravdu nápis si na ministerstvo.

Je škola v Londýně , Paříži a jedna v Americe......opravdu musí chodit na zkoušky, segra je reditelka základky, upozorňovala me na to.....jezdí za ni chlapeček z Ameriky už několika tedy rok a komunikují pres Skype....dokládá vysvědčení z USA.....a dostala plány.....říkala ze do druhé třídy v pohodě, od třetí třídy vyjmenovaná slova atd....

Prostuduj s odkaz já jen tu dala ....nebo jim nápis. Ale opravdu to tak je, my se kvůli tomu vrátili - byl to jeden z hlavních duvodu

shine2015
9. únor 2015

@achjonetusim urci komisi a zkouší ho.....od třetí tridy to je náročné.

Já něm z toho byla hotova, upřímně tohle pro me byla poslední kapka, proč se vrátit..porad jsme rozmysleli zda zůstat nebo ne...... Jak jsem se o tom ujistila, začali jsme řešit, ze se vrátíme. Já dětem nechtěla nechat odebrat občanství,už kvůli zdravotní peci atd.....samozřejmě to asi jde, ze nebudou občany ČR, ale to my nechtěli.

Já si původně myslela,ze je to pouze pro ty,kteří chtějí,ze to neni povinné......ale opravdu to povinné je.

jancip
9. únor 2015

@polaks prezident nemuze zadat o zverejneni spisu...i prezident podleha zakonum....muze vyvijet politicky natlak, ale nemuze si delat, co se mu zachce...i kdyz u toho bych se nedivila nicemu

jancip
9. únor 2015

@shine2015 to platilo vzdy nebo je to neco novejsiho?...mam nekolik pratel ces obc., kteri ziji v zahranici a do CR na zkousky nejezdili.

achjonetusim
9. únor 2015

@shine2015 Já se zeptám na konzulátu, to mě zajímá. Do ČR se vracet nehodláme a nechápu proč bychom měli povinně navštěvovat ČR kvůli komisionálním zkouškám, leda by nám stát proplácel letenky 😅

shine2015
9. únor 2015

@jancip já nevím...my se vrátili loni....ale tenhle chlapeček z usa je ted myslím v 4. tříde.... a zkoušky má vždy v srpnu...plus konzulatce behem roku po skype

@achjonetusim se zeptej a dej mi vědět 😉 i mě zajíma, co Ti řeknou

polaks
9. únor 2015

@jancip Len som tým chcela povedať,že je dobré,že sa o to zaujíma a že si to u neho cením...lebo v takomto prípade,je každá snaha dôležitá...

luckar
10. únor 2015

@ikarkulka zrovna v pátek jsem se o tom bavila se švagrovou. Má zákaznici, Češku žijící v Norsku a při poslední návštěvě v prosinci se o tom bavily. Tak jí říkala, že o tomhle případu se tam nemluví vůbec a celkově, že se tam vůbec odebírání dětí neprezentuje. Právě se pozastavovala, že tam v podstatě nelze dát třeba dítěti pusu před školkou, že to je považováno za něco nepřípustného...
Jinak mě docela překvapil Zeman, já ho fakt nemusím, ale v tomhle se mi líbí, jak se k případu postavil.

pamal
11. únor 2015

Poté co jsem si přečetla vyjádření norského úředníka Banervermentu, že "každé dítě má právo na šťastné dětství" vidím, jak na to mají jiný pohled.
Pro mě je teda šťastné dětství v tom, že jsem toho hodně prožila se svým bratrem,i když jsme se hodně prali, ale dnes oba víme, že se můžeme na sebe spolehnout. A taky samozřejmě spoustu zážitků se svými rodiči, od kterých sem sice párkrát taky dostala, ale kdybych si měla vybrat, tak své dětství znovu zopakuji u nich, než ve sterilním prostředí relativního blahobytu cizích lidí. Nemůžu nevzpomenout na svou babičku narozenou do chudoby první republiky, která celý život s úctou vzpomínala na své rodiče a do smrti se se svými sourozenci stýkala a s radostí na ně vzpomínala.
Tak nějak mi z toho vyplývá, že pro ty Nory je důležitější blahobyt než uspokojení ze vztahů s blízkými lidmi.

Z celého příběhu vidím, jak ty dobré vztahy jsou důležitější než blahobyt. Kdyby nebyly dobré vztahy v rodině paní Evy, tak by těžko tatínek paní Evy, pan Pavelka, rozpohyboval zájem lidí, kteří s tím mohou něco udělat a veřejné mínění. Pro mě je otec Evy největší kandidát na zlatou medaili od Dominika Haška. Pokud všechno dobře dopadne, tak je to on, který na tom bude mít největší zásluhu. Nebýt jeho trpělivého obcházení důležitých lidí, tak by paní Eva měla méně šancí.

Pokud člověk nebude mít dobré vztahy v rodině a nebude se moci spolehnout na své nejbližší, kteří za ním budou stát, tak je víc zranitelný. To se mi potvrzuje na příběhu paní Evy, které moc přeji, aby ta noční můra co nejdříve zmizela.

ikarkulka
autor
11. únor 2015

@pamal Jeden z nejlidštějších příspěvků, které jsem k tomu četla 😵

adelka21
12. únor 2015

@luckar "Právě se pozastavovala, že tam v podstatě nelze dát třeba dítěti pusu před školkou, že to je považováno za něco nepřípustného.."
To jako vážně, nebo je to žert? To by u nás byli asi tak 90% rodičů nepřípustných... jak říkám, trochu se jim ta ochrana dětí zvrhla 😝
Jinak neprůhlednost, nekompetentnost a hlavně nekontrolavetelnost a absolutní arogance ze strany BV je tak zrůdná, že to i mě, laika, mlátí do očí 😠

luckar
12. únor 2015

@adelka21 To jako vážně...ono to vyplývá v podstatě i z té kauzy Michalákových. Prostě pro ně jedna na zadek, nebo naopak i takovýhle pro nás projel lásky je prostě špatně :p. Komentovala to prý přímo slovy, že se pak nelze divit, proč jsou Norové studení čumáci 😅.

Strana