icon

Juvenilní justice - případ Evy Michalákové a jejích dětí

ikarkulka
26. led 2015

Znáte pojem juvenilní justice? Víte o případu Evy Michalákové a jejích dětí - Denise a Davida - odebraných norskou sociální službou Barnevernet?
Jaké máte o tomto případu (o těchto případech, vzhledem k tomu, že není jediný) informace? Odkud čerpáte?
Jaký máte na celou záležitost názor?

shine2015
22. únor 2015

@susik77
@achjonetusim holky , jakmile mají české občanství, řídí se českými zákony. Záleží hodně i na ředitelce, každopádně pokud by se vrátilo dítě v době základky, budete mít závažné problémy...my se kvuli tomu vraceli. Volala jsem na MŠTV a tam mi řekli, že prostě do české školy na zkoušky musí.

Na jednu stranu se jim nedivím. Ono ne každá rodina v zahraničí vydrží a když se má dítě vrátit do 5.třídy například. tak co mu dáte za život?? česky pořádně nebude umet, předmety taky ne...a nehlede když se vrátí v 8.tříde, kam asi pujde dál studovat. Svým způsobem to má chránit děti. A nikdy nevíte,co bude...

Pokud 100% víte, že se nevrátíte, nemáte tady širší rodinu atd....a v zahraničí máte zázemí tak, že kdyby se s manželem cokoliv stalo, stejně budete v zahraničí....tak bych je do česke školy nezapsala asi....

my tu jistotu neměli - manžel sice práci měl, jistou...ale já nejsem hrdina, abych 100% věděla, že se nikdy nevrátím a moje děti taky ne. Stáli jsme v rozhodnutí na následujích min 15let......tak jsem se rozhodli, jsme se vrátili hned. Nechci detem plést hlavu školou v zahraničí a ještě českou, navíc kamarady nové, nové prostředí atd.

Naprosto chápu, že člověk neskáče 5m vysoko radostí, že díte musí studvat i českou základku, ale myslím si, že opodstatnění to má.

achjonetusim
22. únor 2015

@shine2015 Musím uznat že máš pravdu. Máme pár let čas na rozmyšlenou, nejspíš to doma tak jako tak nadhodím a proberu s mužem.

mmmk
22. únor 2015

@shine2015 No nemas pravdu s tema zkouskama v ceske skole. Pokud ohlasis, ze dite plni povinnou skolni dochazku v zahranici, zadne zkousky delat nemusi. Informovala jsem se o tom asi pred mesicem na ministerstvu zahranici a skolstvi 😉 A ne, opodstatneni to nema. Proc jim kazit tech 6 tydnu letnich prazdnin pripravou na nejake zkousky. To jim cestinu tak leda znechuti. Moje deti sice ceske obcanstvi maji, cesky mluvi naprosto vyborne a budou-li ony samy chtit, naucim je cesky cist i psat. Ze nebudou znat cesky dejepis mi skutecne zily netrha. Pro mne nejvic obtezujici predmet 🙂 Vlastne v tuto chvili ani neznam kolem sebe zadne ceske dite, co by ty zkousky delalo a pochybuju, ze jejich rodice neco nekam hlasili.
Jinak jsou dodatecne zapsani v ceske matrice a tim to konci.

takarazestinusakur
22. únor 2015

@mmmk tak ty taky? 😀 I já jsem tohle řešila, jiná maminka mě vyděsila, že musíme ke zkouškám, jinak bude pokuta atd - takže pro jistotu, protože vážně nemám finance na to abych z Japanu vozila syna ke zkouškám, od Japonska ale ani od ČR žádné peníze, porodné, mateřskou, rodičovskou nedostanu, takže jsem zvažovala, pokud by byl systém tak striktní, zda má smysl vůbec pro syna občanství vybavovat...Takže jsem se raději zeptala a tohle mi přišlo jako odpověď minulý týden:
Vážená paní xxxxx
nemusíte mít obavu o české občanství Vašeho syna. Povinností zákonných zástupců dětí – českých občanů žijících v zahraničí je nechat zapsat děti do tzv. kmenové školy v České republice a dále posílat této škole nejpozději za dva roky kopii vysvědčení ze zahraniční školy a jeho překlad (nemusí být ověřený). Zápis lze provést i korespondenční formou, vše záleží na dohodě s ředitelem školy, kterou si zákonní zástupci vyberou.

Dále je na Vašem zvážení, zdali dítě bude či nebude vykonávat zkoušky z českého jazyka a českých reálií. Pokud by dítě zkoušky vykonávalo, mělo by po absolvování 9. ročníků ukončené základní vzdělání v České republice. Pokud by zkoušky nedělalo a později se rozhodlo studovat v ČR na střední škole, i to by bylo možné, protože podmínkou pro přijetí na střední školu je splněná povinná školní docházka (9 let – plněná v zahraniční škole) a splněné podmínky přijímacího řízení konkrétní školy.

Pokud však dítě do kmenové školy v ČR nepřihlásíte, porušíte zákon, ale české občanství synovi zůstane, neboť určitě bude plnit povinnou školní docházku v Japonsku a de facto účel věci (aby dítě bylo v období plnění povinné školní docházky vzděláváno) splníte.

Bližší informace ke vzdělávání našich žáků v zahraničí naleznete na našich stránkách:

http://www.msmt.cz/vzdelavani/zakladni-vzdelava...
a
S pozdravem Mgr. Renata Uhlíková
cid:image001.jpg@01CE7CA7.B74DB970
Oddělení předškolního, základního
a základního uměleckého vzdělávání
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Karmelitská 8 118 12 Praha 1
tel: +420 234 812 125
e-mail: renata.uhlikova@msmt.cz

achjonetusim
22. únor 2015

@mmmk Diky za příspěvek, tak nějak jsme to vnitřně cítila já 😉 No a @takarazestinusakur díky za doplnění informací, odpověď je logická.

shine2015
22. únor 2015

@mmmk
@achjonetusim
@takarazestinusakur holky tak to jsem z toho jelen. Tento týden jsem tam volala a řekli mi,ze musí k zápisu a musí plnit zkoušky. Dokládá vysvědčení z jiné zahranicni školy a plni zkoušky. Max jednou za dva roky - nejdelší termín, ale často jednou za rok.

mmmk
22. únor 2015

@takarazestinusakur Mne rekla tataz pani po telefonu, ze kdyz se na to vybodnem, nikdo po nas patrat nebude, nebude-li reditel spadove skoly hyperaktivni. Ze jako kdyby na nas dosli, predlozime doklad o plneni skolni dochazky v zahranici a tim je to vyrizeno i v pripade, ze by nase deti mely jen ceske obcanstvi.
Sama tady v okoli vidim, ze ac maji deti treba jen ceskou maminku, dokazou cist ceske knizky pro deti uz na prvnim stupni ZS, ac zadne zkousky v CR nedelaji. Nejsou to teda jen deti jedne maminky, je jich tu vic. Ve Stuttgartu funguje i ceska skolicka, kde deti trenuji cestinu a uci se nejake realie, pravopis apod.
Ty jsi dobra, ze to resis a jeste mas Ayata v brise 😉 Mymu synovi bude v dubnu 5, uz nas trochu tlacili, aby nastoupil v zari do skoly, ze je sikovny a chytry. Ale kdyz on si tak rad hraje, takze mu nechci brat tu bezstarostnost zbytecne brzy. Takze za tech temer 5 let, co tohle s tou skolou sleduju, se to zmenilo presne 4x 🙄 😀

@achjonetusim Tak zadny stres 🙂

@shine2015 V tom je prave ten hacek. Jak uz jednou zacne delat zkousky, uz vas nenechaji skoncit, dokud nebude v 9. tride 😝

Ale neresme to tady, pojdme do Bilingvni vychovy 😉

shine2015
22. únor 2015

@mmmk clověk to musí řešit dopředu, aby věděl a nezavařil sobě i dětem...

kdybych vedela, že 100% zustanu v zahraničí....neřeším nic....ale tohle já s jistotou neřeknu....a tak jsme se vrátili a nelituji. Vše má své výhody i nevýhody a musíme si vybrat, co manželům a jejich dětem vyhovuje, kde je to pro ně lepší.

samozřejme když nenastoupíš, nikdo po tom asi pátrat nebude, pokud tě někdo nenahlásí aktivne - nemusí to být jen ředitel, ale i zavistivý soused, bývalá kolegyně z práce apod....ale ty si to riskneš, na druhou stranu, ty dokážeš 100% říci, i kdyby se stalo neco s tebou nebo manželem (nedej Bože) že se nikdy nevrátíš do čr s dětmi?? a nejde jen o čtení...z čj se dela maturita....a ty další předmety jsou prostě základ k tomu, aby byly na sřední škole (a to se nebavíme o VS)....já rozhodně nechci do nikoho rýt...nějaké smajlíky typu 😝 si mužeš odpustit. Já to sem napsala jako to, že podle zákona je musíš dát a i když na to nepřijdou, když by dítě přijelo natrvalo zpet do čr do 15ti let, tak na Tebe už přijdou....a když bys ses vrátila v době, kdy by bylo díte na střední, maturuje se i z češtiny....což prostě problém pak je.
Ale ty třeba vís, že 100% nikdy už zpět nepřijedete, i kdyby trakaře padaly....i kdyby jsi tam zustala sama...proste nikdy se nevrátíte (podle mě nikdy neříkej nikdy, ale každý to ak nemá).

My jsme to tak neměli, manžel sice práci jistou má a v zahraničí by ji měl určitě po celou dobu,kdykoliv se muže i vrátit a vzemou ho hned.... ale já si nezavřu dveře k tomu, že následných 15let se nebudu moct vrátit.....

No holky, asi v tom mají taky hokej. Každopádně všem vám přeji, at se máte dobře 🙂

Jo a p. Michálkové by mělo i tohle pomoci, že ze zákona je musí dát k zapisu v čr....

shine2015
22. únor 2015

@mmmk a ještě mě napadlo...to si paní taky trochu protiřečí teda..pokud ho dáš k zápisu, jak to uvádí v dopise takary....tak tě mají pod konrolou....a rozhodne jim nebude stačit jen vysvedčení....to se prý předkládá k te komisionální zkoušce...
a jinak nám chtěly díte vzít ve 4letech do školy, kde se učí psát a počítat atd...a to byl další z duvodu, že jsme chtěli, aby měla deství a byla ještě ve školce....v čr je spokojená.....navíc ji mužeme kdykoliv nechat doma, což není v zahraničních povinných školních docházkách většinou možné....

mmmk
22. únor 2015

@shine2015 Ne, my se vratit nechcem. Jako kvuli cemu? Aktualne se mi velmi velmi nelibi skolsky system v CR (mam o nem velmi dobry prehled od ZS po maturitu), ten v Nemecku mi sedi lip. Mame tu zazemi a kontakty, ze kterych by se mi proste pryc nechtelo. Kdybych nedejboze zustala sama, myslim, ze daleko lip bych to utahla tady nez v CR. Oba mame dost specifickou praci, kterou bychom v CR delat nemohli.

Myslim, ze celymu Norsku je uplne ukradeny, ze jeji deti musi k zapisu. Starsi podle me do skoly davno chodi a z barnevernetu to nikoho netrapi, ze by mel i v CR.

shine2015
22. únor 2015

@mmmk jasně, ale ona to muže dát u soudu jako další argument.

Jasně, však já netvrdím, že se všichni mají spakovat a jet zpet do čr jako my .-) jen že toto rozhodnutí musí každý dobře zvážit a promyslet a pokud výhody jsou to zustat jinde, i vy se tam cítíte jistější, máte tam zázemí atd, tak proč ne. Já to tak nemela. Mě jako máme nesedelo, že děti chodí nemocné do školy, že tam jsou od 4 let, na soukromých školách od 3.let každý den od 9 do 15,30h...a já je nemužu omluvit, že ještě berou antibiotika a nemužou být doma, nebo že chceme kamkoliv jet....me to přijde, že cizí lidé vychovávají moje deti víc než ja. Já si třeba nemyslím, že v čr to je tak špatné (ve školství). Děti se učí v pozdejším věku, nejprve jen 4 hodiny denně a hlavně, kdykoli je omluvím, navíc jsou chytré...mají přehled oproti jiným nejmenovaným....
ale jak jsem psala, každému jak to vyhovuje..... 😉

každá máma dělá pro svoje dítě/děti to nejlepší podle svého svědomí.....

mmmk
22. únor 2015

@shine2015 Takhle mi to rekla, ja v tom opravdu vic delat nehodlam. Ptala jsem se ji vyslovene, kdyz budu delat mrtvyho brouka a jakoze nevedomky syna nikde nenahlasim. Tak rikala, ze je jim to jedno, pokud me nikdo nenahlasi. Deti mych kamaradek tu maji bud jen ceske nebo ceske a nejake dalsi obcanstvi a zadna z nich v CR nic nikam nehlasila a nikdo se neozval (nejstarsi z tech deti je v 6. tride).
Ve meste v CR, kde jsou hlasene me deti k pobytu, na radnici vedi, ze ziji v zahranici a z toho taky vychazeji. Takze nas vubec nezahrnovali do nejakych informaci o skolce, vitani obcanku apod., proto predpokladam, ze se skolou nas to taky tak mine.
Tady muzu dat dite do skoly, kdy ja a spec. pedagog uzname za vhodne. Oficialne se chodi v 6 letech. Doma ho ze skoly jen tak nechat nemuzu, coz naopak povazuju za maximalni spravne. Skolni deti maji prazdnin dost, takze na vylety k babicce nebo zimni dovolene je prilezitosti vcelku hodne a neni teda nutne je pro nic za nic nechavat doma a podporvat v lajdani.

mmmk
22. únor 2015

@shine2015 Predpokladam, ze jste byli v UK nebo Irsku, co? Ne, v Nemecku to takhle neni. Delku leceni urcuje lekar a dite na atb do skoly rozhodne neposle. Aspon ten nas. Teda moje deti zatim nikdy atb nemely, ale vim to z doslechu 🙂 Skolu tu maji prakticky jako v CR. Prvni rok dva maji do obeda, pak se pridava hodin. Ale zrovna tady u nas se dost pocita s matkou doma, ne v praci, coz zas mne trochu vadi. Ale pracuju z domova, coz se skloubit da.

shine2015
22. únor 2015

@mmmk my to takhle neměli...nás tlačili dát je ve 4letech do školy...a to jsem odmítla. V německu je to třeba báječné...mimochodem, mě se líbí přístup dát dítě do školy podle porady se spec. pedagogem........plus minus 6let.....ale v UK je třeba docházka, že děti nastupují striktně podle věku....do soukromých už ve 3letech....jinak ve 4letech...ze zákona musí od 5ti let. (5let ve školním roce)...nějaké ohledy na hranici, to nikdo nebere vpotaz. atd..

no každého věc. 😉

shine2015
22. únor 2015

@mmmk v UK....a mě to tady nesedí...kdybych vnitřně věděla, že se mi tady líbí tak moc, že do čr nikdy zpet nebudu chtít, tak to je jiná.... 😉 ale me system, kerý je v UK proste nesedí. Když porovnám UK a CR, radeji CR.....já mám dojem, že na VS se dostavají hlavně ze soukromých škol...v těch sátních se naučí rychle psát a počítat, ale jinak znalosti slabé.....a že chodí nemocné, to me vadí nejvíc. Já rozhodně nepodporuji decka v lajdání, to teda ne 😉 ale ta možnost, že ty jako rodič do toho máš taky co mluvit...navíc ta doba je dlouhá 9-15,30 každý den. A když jsme se náhodou dozvedeli o tomhle výmyslu z čr...tak to jsem řekla, že tam nebudu...my se máme dobře i v čr, manžel pracuje sám na sebe...takže pro nás houby zle. Jiné by to bylo, kdyby mel jít do kauflandu doplnovat zboží....a ja taky.

PS v UK když díte hodne zamešká, prý na tebe posílají sociálku...a hodne není hodne jako u nás....takže i kdyby jsi je omluvila...tak muže být problem.pokuty atd..navíc škola má prachy za docházku.

mmmk
22. únor 2015

@shine2015 V Nemecku na tebe taky zavolaji socialku, kdyz tve dite hodne zameska. Prakticky neni mozne nechat dite jen tak ze skoly.
Ano, s tema soukromyma skolama to tu funguje podobne. Chci dat deti na soukr. zakladku a budu doufat, ze se dostanou brzo na gymplu 🙂 Ale pro mne je vzdelani extremne dulezite. Bez nej bych tu mohla tak uklizet 😅

shine2015
22. únor 2015

@mmmk pro mě je právě taky důležité. pokud jim to pujde, chci aby zkusily gympl a nějakou VS....a právě při představě, že bych je dala v UK do soukromé školy, kde teda budou makat na sobě a učit se a ještě jezdila s nimi každý rok na zkoušky do ČR byla prostě nereálná. Každý den ve škole do 15,30 a přijít domu, průběžně se připravovat do školy v UK a ještě bych jim naložila zkoušky v ČR? prý je možnost dávat je do sobotní české školy v Londýně. Jenže nejem blázen. Tolik toho na ně nedám, proto konkretne nám se vyplatilo se vrátit na školu tady,pak si zkusi přijmačky na gympl.... a časem se třeba dostanou možná na VS a uvidíme, navíc pokud budou chtít, zaplatíme jim studium v UK i z ČR....ale to je vše daleko.

Mě to taky přijde....zvláštní. Kdyby jim třeba nechali jen češtinu a max matiku, tak to beru...ale jinak....

mmmk
22. únor 2015

@shine2015 Nene. Dela se cestina + realie. Nejaka vlastiveda, dejepis, zemepis. Matematika je vsude na svete prakticky totozna, v CR se ty zkousky delaji vylozene z tech "narodnich" predmetu. Ale cert to vem. Nechci na ne prave nalozit tolik moc. At se ve volnem case radeji venuji hudebce a sportu nebo vytvarce. Cesky mluvi dnes a denne, tak snad to ze dne na den nezapomenou.

Ale samozrejme chapu, ze pani Michalakova to chce pouzit jako argument u soudu a ve sve podstate padny. Nejak se mi ale cim dal vic zda, ze norska strana nema absolutne zadny zajem o tom jednat 🙄

shine2015
22. únor 2015

@mmmk
já vím, že z matiky se nedelají..na stránkách mstv jsou i osnovy, co vše dítě musí v kterém ročníku zvládnout, z čeho se zkouší....tam můžeš mrknout.....myslela jsem to tak, ale bych pochopila, kdyby je chtěli zkoušet pouze z českeho jazyka a matiky právě proto, že se matika učí všude a děti by pouze prokázaly, že to umí...a učily by se pouze češtinu, tak to bych byla schopná pochopit. ale tohle na ně naložit mi přijde moc.

někde jsem viděla osnovy, zkusím je najít až budu mít chvilku...

shine2015
22. únor 2015

@mmmk tady jsem našla stránky mstv kde píšou i že si přinese žák vysvedčení ze školy v zahraničí a pak jde na zkoušku

shine2015
22. únor 2015

@mmmk http://www.msmt.cz/file/32623/

a tady když si stáhneš v pdf školu, tak tam je progam co se učí na škole v Londýně....tohle v závěru budou chtít u zkoušek na české škole v čr....když sjedeš níž a níž je tam přesně popsáno, co dítě umí.....co vlastně se musí naučit do české školy

shine2015
22. únor 2015

takže závěr, holky, já bych byla opatrná na nějaké telefony a vyjádření paní, která tam za dva tři roky nemusí být....zákon je zákon. Nezanlost neomlouvá. Takže si dobře promyslet, pokud budete v zahraničí, nevracet se....at z toho nemáte problémy.

mmmk
22. únor 2015

@shine2015 Neboj, nemame v planu se vracet. Nerikam nikdy. ale aktualne se mi tu vzdelavaci system libi tak nejak vic, je vic moznosti. Nez syn nastoupi do skoly, verim tomu, ze to bude zas jinak. Podle toho, jak se ktery zakonodarce zrovinka vyspi, ze 🙄

takarazestinusakur
23. únor 2015

@mmmk Řeším to, protože po narození ho chci zapsat do zvláštní matriky v Brně, pokud by se ten zákon o povinné docházce nedal obejít, pak bych se musela obejít bez českého občanství a nebylo by tedy třeba ani chodit na ambasádu a řešit zapisování syna do zvláštní matriky po narození... 😉 Proto to řeším už teď...ale hlavně mě kontaktovala jiná maminka z MK žijící v UK a vystresovala mě, že budu muset vozit syna z Japanu na zkoušky (když jsem se ptala Čechů žijících v Japanu, tak na mě koukali, jako bych spadla z jahody...nikdo nevozí své děti do ČR kvůli zkouškám) takže proto jsem se ptala radši teď...českou ambasádu v Japanu nemám ráda, takže si ráda ušetřím návštěvu...🙂

tarra27
23. únor 2015

@takarazestinusakur to jsem Tě vystresovala Já, promin, raději jsem Ti to neměla psát.

V pátek manžel volal řediteli kam spádově naše děti spadají, ten volal na mstv a tam mu řekli, že k zapisu v ČR musíme a zkoušky s komisí každý rok dělat musíme (odkázal nás i na stránky mstv - viz co píše shine)

Pokud bychom se vrátili v době povinné školní docházky 6 až 15let, měli bychom problémy.A kdybychom se vrátili i ve věku střední školy, kdy se maturuje z čj, tak si myslíme, že to dětem dost zkomplikujeme. My jistotu též nemáme, že chceme následujích 15let žít v UK. Takže balíme a vracíme se.

Být Tebou, Ty víš, že v Japanu zůstaneš...tak si česke občanství nechám dát a dělám když tak hloupou, kdyby jste se vrátit museli. Zase asi Tě za to nezavřou, že.... 😉

takarazestinusakur
23. únor 2015

@tarra27 Hele já to napsala neutrálně, tak se k tomu přece hlásit nemusíš 😀 😀 😀 Vůbec se neomlouvej...jsem ráda, že si mi to napsala, protože by mě jinak nenapadlo se tím zabývat...Tady to neřeší nikdo. Tady řeší max. zápis do zvláštní matriky po porodu a vybavení českého občanství + pasu před návštěvou Čech jinak nic...takže když jsem si prošla ty odkazy, tak jsem z toho byla na prášky...Ono já bych klidně vozila syna do Čech, ale nejsou peníze, takže pokud nemám z Čech ani korunu, z Japonska taky ani yen, pak nevím, kde bych na to vzala...zákon je zákon, ale v tomhle případě bych to asi uhádala, protože chodit do školy je nejen povinnost, ale i právo a my na to prostě nemáme... 🙂

susik77
23. únor 2015

@shine2015 : ja to beru tak, ze holky budou za chvili velke, zvladnu to tu sama aj bez manzela, kdyby se s nim neco stalo. praci mam dpobrou, takze se nebojim o financ. zabezpeceni. Prinejhorsim kdybych se vratit musela, zaplatim na sk pokutu ze nebyli prihlasene. slovensky mluvime porad, ve skole plynule prepinaji do cestiny

mmmk
24. únor 2015

@takarazestinusakur Vidim to stejne. Nelibi se mi, ze stat diteti prakticky nic neda, v nicem ho nepodpori a nepomuze, viz. pripad Michalakovych. Naopak mym detem uklada jen nejake povinnosti, ktere ale vzhl. k druhemu obcanstvi asi potlacim a budu ignorovat. Delala jsem rozsahle patrani mezi Cechy zijicimi v zahranici, ktere uz maji deti ve skolnim veku + jsem o tom celta vlakno na Cechach v Nemecku a prakticky krom tech, co se chteji vratit, nikdo deti na zkousky neposila. Chapu Ministerstvo, ze na to hazi bobek a tyhle deti nedohledava, pokud je nepraskne reditel spadove skoly, ktery ma za kazdy dite prachy, ac ho to zadnou praci s ditetem nestoji (dite se u nej prakticky nevzdelava) 🙄

susik77
24. únor 2015

@tarra27 : takze povinna dochazka je do 15 let, potom co by se stalo, kdyby jsme se vratili a holky by studovali stredni na Slovensku? - respektive kdyby jste vy studovali stredni skolu v CR? Pokuta? Nebo doucovani ceske gramatiky? Podle mne to musime dat uplne v poho, kdyz doma mluvime jen slovensky, aj cteme slovenske knizky. Maximalne dopiluju cacorky poucky a slovenske vybrane slova...

tarra27
24. únor 2015

@susik77 na střední už to nikdo si myslím řešit nebude....ale jde o to , že čeština není jen gramatika, ale i literatura...ale muže si dopilovat a doučit....jen si myslím, že třeba na gymplu mají i dost učení tak....bude se muset doučit i přírodopis, zemepis atd.....

ale je to každého věc.

@mmmk právě ... za každé dítě prachy...ale na druhou sranu si myslím, že nikdo zatím problémy nedelá....spíš kdyby hrozilo, že školu zavřou, ale to zase jedno díě nespraví...

pokud bych vedela, že tady vydržíme a do česka se nevrátíme, taky bych ho asi k zapisu nedala...ale takhle...no my se vracíme. ale je tam víc duvodu, tohle byla poslední tečka

Strana