Konflikty s rodiči kvůli křtinám dítěte. Jak to řešit?
Ahoj maminky,
potřebuji se vypsat, dost mě to tíží a celá tato situace mi dost kazí období s malým miminkem.
Vzpomínáte na diskuzi, kde jsem řešila, že moje máma neměla radost, že 4. vnouče bude zase kluk, že chteli holčičku 🙄?
Tak miminko už máme.
Hned druhý den v porodnici, mi naši volali ať uděláme křtiny a za kmotru vezmu mou sestru 😒 Naštvalo mě to, co je jim do toho jestli budou křtiny, to je snad věc rodičů dítěte a ještě si vynucovat, aby byla moje sestra kmotrou 🙈🤨 Do kostela s manželem nechodíme, ve víře nežijeme. Mně máma celý život nutila chodit do kostela. Moje vzpomínky na dětství - hádky kvůli kostelu. Ať si do kostela chodí sama, ale nás nenutí. Táta do kostela nechodí. Jen když je svatba nebo pohřeb, tak to přežije...
Už u svatby se máma urážela, že nechceme některé věci jak si ona představovala - krátký obřad v kapli, svíčková k obědu, nečetli se gratulace - kvůli těmto věcem se několikrát ze svatby odhlásila...Moje sestra je o 10 let starší a ve všem souhlasí s mámou (měla svatbu podle mámy, křtila děti, protože to máma chce, jakékoliv rozhodnutí máma konzultuje se sestrou, sestra vždy vše udělá líp😵) Prostě si s mámou rozumí a nikdy neřekne mámě, aby se do nás nepletla, nezastane se mě.
Pak se narodil první syn a máma že ho máme pokřtít...Křtiny jsme si nepřáli, ale z důvodu že s tím pořád otravovala a byla vážně nemocná, jsme křtiny udělali. Jen my a kmotra dítěte. Takže zase to bylo špatně, urazila se, že jsme nikoho nepozvali a sestra nebyla za kmotru. Radost stejně neměla 😐
Teď máme po 9 letech druhého syna a rozhodli jsme se, že křtiny nebudou - je pokrytecké slibovat, jak budeme dítě vychovávat ve víře, když nebudeme. Minule nám to bylo nepříjemné, pan farář musel vědět, že mu slibujeme hory doly a není to pravda 😒😕
Máma se urazila, že křtiny nebudou. Prý je syn chudák, pojmenovali jsme ho, jako psa bez obřadu 😦🥲 Lidi běžně křtí děti i když do kostela nechodí, jen my zase máme se vším problém.
Takže už se 14 dní neozvala a když pošlu fotky vnoučat, tak dělá jako že nic 😟
Přijde vám normální, že je někdo ochotný kvůli kostelu se rozhádat s dcerou a nevidět vnoučata 🙄? Zažily jste něco podobného?
Ta
Asi jako křesťanka selhala, když tě nedovedla k víře - bych jí řekla 🙂
Ne opravdu si nezařizujte život podle prarodičů.
Lidi se rozhádají i pro mnohem méně. Neplýtvejte energií hučením do dubu - věnujte se své vlastní rodině a žijte podle sebe, abyste byli spokojení.
@martina0888 ne, neprijde mi chovani tvoji matky normalni, a to jsem hodne konzervativni katolik.
Mrzi me, co s ni zazivas. Radu jak na klidnejsi vztahy nemam. Ignorovat ji a cekat, az vychladne, je asi nejjednodussi. Teoreticky byste mohli pozadat i mistniho kneze, aby ji zkusil vysvetlit, ze timhle chovanim nici vase vztahy spolu i k cirkvi a ze po vas nemuze chtit, abyste slibovali veci, které nehodlate dodrzet.
To je jako by byla v nějaké sektě🙈 Trvej si na svém a zařiďte se podle svého přesvědčení, vždyť to její chování (manipulace, vydírání) je úplně mimo mísu...
Uprimne, kasli na ni. Ona bude litovat, ze je palicata a jeji vnoučata vyrustaji bez ni. Nevnucuj se, a nenech si jen pro klid vnutit zase neco ty. Je to váš život, ne jeji. Litovala by si. Na ovladani tebe, mela tvoje dětství, coz ji taky moc neslo. Ted to zkouší znovu přes vnoučata. Preju pevne nervy.
Hele, to je klasika, there's no hate like christian love. Neres ji, neposilej fotky, at se urazi, kdych chce, neni to tvoje zodpovednost.
Moc díky za odpovědi. Už jsem si myslela, že blázen jsem já 🙄 Kdyby aspoň sestra nebyla tak pitomá a třeba jí řekla, ať se pořád nenaváží do všeho co děláme 🙄😔
Kdyz se neozyva, neres to. Ona je urazena. Stuj si za svym. Nezijes s ni, ale s tvym partnerem. Uzivej si miminka a hod to za hlavu.
Není to normální. Je to manipulace. Vůbec bych jí neřešila.
Pokud se chce urážet a myslí si, že vás tím bude deptat a přiměje vás jako prvně ke křtinám, tak jí musíte dát najevo, že ani jedno neplatí.
Křtiny nebudou a to že je uražená je vám jedno a neřešíte to. Nedoprošuj se, nevolej, nech jí být uraženou.
Nehraj její hru.
Vezmete jí tím všechny zbraně.
Matka se vam neprijatelne plete do zivota a tvoje segra se te v nicem nezastane a jeste s ni souhlasi - chapu, ze te to mrzi. Ale musis se postavit sama za sebe a za dvou rodinu. Nikomu nic nedluzite a mate pravo zit tak jak sami uznate za vhodne. Ze se urazi, tak at je urazena, to neni tvuj problem, ale jen jeji.
Moc díky za odpovědi. Už jsem si myslela, že blázen jsem já 🙄 Kdyby aspoň sestra nebyla tak pitomá a třeba jí řekla, ať se pořád nenaváží do všeho co děláme 🙄😔
@martina0888 to je hrozná manipuláorka. Děláš dobře, že konečně přestáváš tancovat, jak ona píská, bude si muset konečně uvědomit, že nejsi její loutka a že vydíráním nic nezmůže. Že je uražená? Tak ať je. A naprosto souhlasím s tím, že by bylo pokrytecké křtít dítě a slibovat, že ho budete vychovávat ve víře, když to není pravda. To udělala moje kamarádka ze stejného důvodu, jako jsi pokřtila svého prvního syna, aby máma nepindala, a je to opravdu hloupé.
Matně si vzpomínám, že se matka cítila uražená, že další vnouče bude kluk, asi jako kdyby sis mohla pohlaví vybrat jak na jídelním lístku v restauraci.
Je to smutné, ale nehledej zastání u sestry, očividně je v něčem stejná jako máma.
Mámy se nedoprošuj, nepodlézej jí. Pokud je tak hnusná, že řekla, že jste dítě pojmenovali jako psa bez křtu, tlačí na vás, tak si ani vaše dítě nezaslouží vidět. Vydírá vás (vezme tě na milost, jen když necháš syna pokřtít, což vydírání z mého pohledu je.), tak bych se stáhla a nechala ji svému osudu. Soustředila se na děti, partnera, kamarády, tedy lidi s kterými je vám dobře.
Nechala by sis tohle chování líbit např. od kolegyně v práci, kamarádky? Asi ne, že? Tak proč to tolerujeme rodině?
uff, samy velky red flagy na babcu a dedu vlastne taky, protoze se nesnazi takovy blbosti babce vymluvit. omezit vidani na co nejmin, jinak to toxicke prostredi odnesou i tvoje deti :(
Ja s tchyni zazivam spoustu bizaru. Tohle mi pripada normalne tchynovsky mamon :D normalka, nerozhodilo by me to uz. Urci meze!!!!
@martina0888 myslim ze uz by sis mela uvedomit ,ze mas svuj zivot a mamku proste bohuzel aspon 1x poslat do prdele a ji to vysvetlit !
Neexistuje aby ti o tehle ( a jinych ) vecech rozhodovaa, manipuloval s tebou , a vydirala a hrala n City...
Ja bych byla schopna ji tohle rict , rict ji jak to mam ja , ze ji mam rada , ale ze se ti absolutne nema plest do zivota
... ale muzes si asi za to sama - ptz ja jasne dal najevo uz pred 18 ze chci delat veci podle sebe a nasi mi do niceho nekecaji ptz vi ze to nema smysl...
To není rozhádání kvůli kostelu, ale kvůli tomu, jaká mamka je, jaká je povaha, na čem jí záleží - no a ty to máš nastavené jinak, jsi jiná.
Užívej si rodinu, děti a nad toto se zkus povznést. Držím pěsti.
Moc všem děkuji za názory. Pořád si říkám, že to jsou rodiče, nikdo nevíme, jak dlouho na světě budeme a že je zbytečné se rozhádat, aby třeba neviděli vnoučata...Z druhé strany oni se nijak neomezují, řeší blbosti a zřejmě by jim ani nevadilo, kdyby ty vnoučata nevídali 🙄 Žijí od nás 250 km daleko, vidíme se 4-5 x za rok, takže kontakt je spíš přes WhatsApp a stejně jim stojí za to se do mě plést a riskovat, že opravdu už se neuvidíme 😒 A máte pravdu, že jsem je měla zastavit už u svatby 😌
Napíšu, jak to máme u nás - s manželem jsme oba z rodin, kde byl jeden z rodičů praktikující věřící, druhý ne. Křtili nás, chodili jsme do kostela, brali jsme se v kostele a křtili svoje děti. A pak děti začaly růst a říkat svůj názor. A do kostela nechtěly, radši jet společně na výlet nebo místo ranní vstávačky na mši jen tak lenošit. A nám s manželem do toho vstoupilo pár "záseků" v církevních kruzích kolem nás a nějak jsme tiše vypluli...Neříkám, že už nikdy nevstoupíme do kostela, ale..... je to společenství, kam prostě nejde chodit "na sílu"... Zpětně si říkám, jestli to bylo i tím, že jsme s manželem oba nejstarší a tak nějak tam působil ten neviditelný tlak a očekávání části rodiny, že to bude tak, jak to má "správně" být. I když nahlas nikdy nikdo nic neřekl... a všichni naši sourozenci to už měli jinak - svatba až po delším společném bydlení, děti bez svatby, děti nekřtěné...
Udělejte si to hlavně tak, jak to cítíte vy. S matkou se nemusíte pohádat kvůli křtinám, ale příjde další a další věc, která se jí zase nebude líbit. Příjde, protože z toho co píšete je zřejmé, že ona potřebuje získávat kontrolu... Ale vy za její pocit štěstí, naplnění a pocity zodpovědná nejste, to je jen ona sama. Kéž bych tohle sama pochopila dřív. Hodně síly 🙂
Moc všem děkuji za názory. Pořád si říkám, že to jsou rodiče, nikdo nevíme, jak dlouho na světě budeme a že je zbytečné se rozhádat, aby třeba neviděli vnoučata...Z druhé strany oni se nijak neomezují, řeší blbosti a zřejmě by jim ani nevadilo, kdyby ty vnoučata nevídali 🙄 Žijí od nás 250 km daleko, vidíme se 4-5 x za rok, takže kontakt je spíš přes WhatsApp a stejně jim stojí za to se do mě plést a riskovat, že opravdu už se neuvidíme 😒 A máte pravdu, že jsem je měla zastavit už u svatby 😌
@martina0888 To, že je někdo rodič, ještě neznamená povolenku ničit svoje dítě.
Myslím, že jsem také dost konzervativní katolík, zdá se. A určitě vím, jak důležitá je svátost křtu. Chování Vaší matky mi ale přijde přes čáru a jeví se mi jako manipulace. Víra je o svobodné vůli. V případě křtu miminka, o svobodné vůli rodičů a kmotrů. Tohle vás akorát hodně znechutí. Kmotr by také měl být praktikující katolík, ne jenom, že maminka řekla. Ale neříkám, že se takové křty ,,babička chtěla ", nedějí. Jednou jsem dokonce na SVK četla, jestli mohla tchyně odnést dítě pokřtít tajně, když vozila kočárek. Kněz by mohl v tomto případě udělat mediátora, vyslechnout si obě strany a říct, jak se k tomu staví Církev. Nejde o to všechny pokřtít a udělat si čárku. Za dítě se musí někdo zaručit. A většinou čtu opačné stížnosti, že kněz odmítá dítě pokřtít, protože prostě nejsou splněny ty základní podmínky.
@martina0888 a není to náhodou tvůj život? Co si ho žít po svém...Kostel a víra? Já si pamatuji, jak mě máma nutila na 1.svate přijímání a k čemu mi to bylo? Nebo babi at jsme kazdou nedeli v kostele? Utvrdilo mě to v tom, že takhle žít nechci...
K čemu tenhle "fanatismus", kdo chce ať veri, kdo nechce nemusí = nucenim si viru opravdu nikdo nevybojuje 🍀
Moje deti mají netradiční jména, nejsou pokřtěni, nepůjdou ke svatému přijímání, ani my se nebrali v kostele/na urade/jen se svědky, ale hezky venku...
@martina0888 Člověk by se měl u křtu rozhodnout sám. Vzdyt i Ježíš Kristus byl pokřtěn až ve 30 letech. Křtění malých dětí je blbost a kdyby nebyla,je to vaše věc. Máma ať si je klidně uražena, když neumí respektovat názor druhých.
Měli jsme to stejně, ovšem to byl jiný level. Dcera se narodila těsně po revoluci, tchyně nikdy předtím nemluvila o víře, ani křížek doma neměli, a po revoluci najednou začala, že by se dítě mělo pokřtít, my nechtěli. Pak na nás nastoupila nějaká tetička, že jako dítě bude beze jména apod... já na to řekla, že jméno má napsané v Rodném listě a žádný křest nebude, až holka vyroste, ať se rozhodne, jak to chce, když se bude chtít nechat pokřtít, a bude věřit, ať to klidně udělá, já jí bránit nebudu, je to její život. Hrozné zle kvůli tomu bylo, protože švagrová svoje děti pokřtít nechala - absolutně nevěřící lidi, jen aby se zavděčili, a od kmotry dostali do obálky nějakou kačku. To mi už tehdy přišlo hodně hloupé a zvrácené, vpodstatě podvádět kvůli prospěchu... Takže za mě, pokud to tak nechceš, nedělej to, nebylo by to fér, kvůli vám, dítěti i knězi. Když se tou cestou syn dá, může se nechat pokřtít kdykoli. A to píšu jako věřící 😀

@martina0888 chapu to... nase babicka (mamky mamka) je taky kostelni maniak a pamatuju si, ze mamka od ni dostavala kartac za to, ze jsme treba vynechali msi apod... casem si babi zvykla, ze s nami nic nezmuze i kdyz to zkousi porad... do kostela zajdem kdy chceme my, pokrtit jsme taky chteli my...