Oddají nás v kostele?

uzivatelkapetra
6. led 2017

Chceme se v létě brát, jen malinkou svatbu a přemýšlíme, že bychom to spáchali v malém kostele u nás ve vesnici, kde bydlíme relativně krátce.

Přítel je rozvedený (předtím oddán jen na úřadě), oba jsme pokřtění, do kostela ale nechodíme. Dítě zatím nemáme, ale co když otěhotním? Vím, že to hodně záleží na přístupu faráře, ale mám obavy jestli ho s naší věcí spíše nepohoršíme?

barborka09
6. led 2017

@uzivatelkapetra Opravdu bude záležet na konkrétním faráři. Jsou takoví, kteří chtějí aby snoubenci byli pokřtění, měli svaté přijímání a dokonce i biřmování. A třeba o dvě vesnice vedle to může být úplně jinak. Jinak moje kámoška si brala rozvedeného chlapa s dítetem v kostele a neměla s tím žádný problém. Takže nejlepší máte zajít na faru a až tam zjistite jak to s vámi je a zdali to bude problém či ne.

uzivatelkapetra
autor
6. led 2017

@barborka09 díky, mě šlo o to, zda nejsou naše podmínky příliš nereálné pro kostel, abychom ještě neurazili

barborka09
6. led 2017

@uzivatelkapetra Mě spíš příjde zvláštní že někdo kdo vlastně nechodí do kostela tam chce mít svatbu. Chápu když jeden z partnerů je věřící a druhý ne, že je třeba zvolit nějaký kompromis a vyřešit to. Ale když k tomu oba nijak netíhnete (aspoň tak to z tvého dotazu chápu), tak bych raději volila svatbu na úřadě. Jestli se můžu zeptat - proč chcete mít svatbu v kostele, co vás k tomu vede? Samozřejmě mi nemusíte odpovídat když nechcete. Jinak přeji v manželství hodně štěstí ať už bude svatba kdekoliv.

uzivatelkapetra
autor
6. led 2017

@barborka09 nenašla jsem žádnou hezkou obřadní síň a moje babička bude šťastná (vím že to nemám dělat pro rodinu a nenutí mě k tomu) a u nás je ten kostelík opravdu hezký.
A nějak mi ten svazek před bohem přijde více svazující(nenapadá mě jak to nazvat)
🙂

lv
6. led 2017

Já měla svatbu v zámecké kapli, oddával nás starosta, takže ne církevní, ale občanský sňatek. Není nikde definováno, že to nesmí být (starosta je strýc, konzultoval to s církevními hodnostáři, oddává se tam i takto). Takže kaple byla má obřadní síň.

luckaamilan
6. led 2017

S najvacsou pravdepodobnostou budete musiet chodit k fararovi na nauku, vacsinou cca 6mesiacov plus mozno sa budete musiet par krat ukazat i na omsi. Toto od nas chceli kusok u Prahy. (A to ja si myslela, ze je to prisne len v Sr 🙂)

mandala
6. led 2017

Každý kněz k tomu má jiný přístup, správně by vás asi oddat neměl z hlediska absence víry, ale vím že někteří jsou tolerantnější, tak za zeptání nic nedáš 😉

alicie_k
6. led 2017

Záleží na faráři. Já jsem pokřtěná, katolická církev. Farář u nás ve vesnici mi nevyhovuje (má dítě a celkově o něm vím své). Nicméně jsem byla odhodlaná jít za ním a požádat ho o obřad ale ne u nás v kostele (je mokrý, hnusný, plesnivý). Vybrali jsme si kapli. Manžel pokřtěný není a je nevěřící, ovšem na svatbu v kostele přistoupil. S tím, že manžel není křtěný problém nebyl, s kaplí už ano. Prostě si trval na svém kostele a babičce pak řekl, co za blbost jsme si vymysleli (ano takto doslova).
Dopadlo to tak, že jsem šla poprosit evangelického faráře a bylo to to nejlepší, co jsem mohla udělat! Měli jsme pár schůzek, takovou přípravu, ale nebyly to žádné prázdné slova, opravdu to bylo přínosné, i můj nevěřící manžel to uznal a s farářem probrali i jeho ateismus. Svatba byla nakonec venku u jezírka a bylo to nádherné. Pro mě je Bůh prostě jeden, je mi jedno, že v katolické církvi moje svatba možná neplatí. Ale měla jsem ji s farářem, který byl úžasný pro mě i pro manžela, obřad se líbil i mojí matce, babičce - obě katoličky, obě uznaly, jak to bylo pěkné a důstojné.

drakenn
6. led 2017

Mohu se zeptat jaky je vas duvod se nechat oddat v kostele?
Vetsinou se predpoklada, ze i ditko po oddani v kostele nechate pokrtit a budete ho vest v krestanske vire.. Coz je zavazek krestu.. Ale me to jen zajima z duvodu, jak to je jinde.. Nechci rypat.. Prece jen jsme nekde jinde nez nase prababy...

uzivatelkapetra
autor
7. led 2017

@drakenn na to už jsem výše odpovidala barborce.
Děkuji za názory 🙂

drakenn
7. led 2017

Jj, uz vidim..prehledla jsem. Dik

clear301
8. led 2017

nejsou nereálné 🙂 my také do kostela nechodili, jsme pokřtění a byli jsme u sv.přijímání, jinak nic... farář byl rád, že se chceme oddat v kostele a k víře nás svým způsobem přivedl, jelikož je to úúúžasný člověk! 🙂