icon

Křivé obvinění dítěte ze šikany, jak postupovat?

lumixii
14. zář 2015

Chtěla bych se zeptat, jak se nechá postupovat, nebo co dělat v případě, že Vaše dítě bylo nařčeno/obviněno z něčeho co neudělalo? Spolužačka nařkla syna, ze šikany, a kamarádka jí to dosvědčila, i když u toho vůbec nebyla. Škola věří spolužačce. Je nějaká možnost, kam se obrátit, aby se věc opravdu prošetřila, a vyšlo najevo, jak to opravdu bylo?
Děkuji za rady/odpovědi.

Strana
z3
ilonne
14. zář 2015

@lumixii Tak ještě bych pochopila, ze s ním mluvila ředitelka - nemusí to přece být hned výslech a pokud vím, tak je vcelku standardní, ze po průšvihu si reditel(ka) vezme zúčastněné do reditelny a zjišťuje "jádro pudla" - to už bylo i za nás. Co nechápu je účast druhé maminky bez tvoji účasti. Tak buď obě strany nebo žádná. Když už bych si stěžovala, tak na toto.

jana804
14. zář 2015

Nechci tu zbytečně dělat zlou krev, ani vyvolávat se zakladatelkou nějaký konflikt, ale z jakého důvodu myslíte, že učitel nemá nárok s dítětem mluvit o samotě? Učím na normální základce a kdybych si měla ke každému rozhovoru s dítětem volat rodiče, tak se někteří můžou do školy rovnou odstěhovat...
U nás je to tak, že "drobnější přestupky" (jak to jinak říct) řešíme domluvou - ano mezi čtyřma očima, vezmu si dítě bokem na chodbě nebo do kabinetu a stručně si vysvětlíme, kde je problém; když je to něco podle nás závažnějšího, požádáme výchovnou poradkyni, ať s dítětem promluví - ta si z rozhovoru dělá zápis. Pokud se jedná o záležitost vztahu s nějakým spolužákem - například něco, co by mohlo být vyhodnoceno jako šikana, vyslechneme obě strany a ještě několik spolužáků, situaci vyhodnotíme a pak voláme na schůzku rodiče.
A co se týká dozoru, ani ten není všude zdejší, myslím, že u nás ve škole je docela klid, ale máme tam jednu chodbu na druhém stupni, kde dozor o velké přestávce je snad horší než hodina jinde ve třídě - přestože jsem tam na dozoru lítala jak saň ze třídy do třídy a pořád něco řešila, tak se mi tam za loňský rok staly dva úrazy (nějaké vykloubené zápěstí a otřes mozku - hoch utíkal, nevšiml si, že je tam zeď a narazil - to jen tak pro zajímavost, čím se tak "bavíme" ve škole).
Nikoho se nezastávám, i já někdy nesouhlasím s postupy, o kterých slyším odjinud. Poměry na vaší škole znáte lépe vy a své dítě také. Přijměte prosím jen můj názor z "druhé strany". Přeji ať se vše vyřeší k Vaší i synově spokojenosti.

lumixii
autor
14. zář 2015

@jana804 Já se tady s nikým dohadovat nechci, proto jsem tuto diskuzi nezakládala, chtěla jsem vědět, co se v takové situaci nechá dělat, a kam se můžu obrátit. Já si nemyslím, že učitel, či riditel nemá právo na to mluvit s žákem o samotě. Kdyby se ke všemu měli volat rodiče, učitelé by nedělali nic jiného. Ale zde se nejedná o PRKOTINU. Prkotina to byla pokud se jednalo o rozbité dveře, které jsem bez jediného slova zaplatila. Ale rozhodně není NORMÁLNÍ, aby u výslechu mého syna byla matka spolužačky, a mě se ani neobtěžovali to dát vědět, natož mě k tomu také pozvat.

jana804
14. zář 2015

Napsala jsem jenom, jak se problémy řeší u nás. Určitě si nemyslím, ani nepíšu, že se jedná o prkotinu. V případě, který uvádíš, bych si já osobně zavolala oba aktéry, za asistence výchovné poradkyně bych si poslechla obě strany, případně někoho dalšího, atd. Ale co vím naprosto jistě, k výslechu Tvého syna bych rozhodně nepřipustila matku spolužačky - myslím, že jsi rozhořčená právem a ohradila bych se na ředitelství školy, i já bych to určitě udělala.

deathy
15. zář 2015

Neporadím jak postupovat, asi opravdu dle toho co už bylo napsáno... Jen bych chtěla říct jedno. Psala jste, že syn nechce na poslední dva roky přestoupit na jinou ZŠ, ale ono je to někdy opravdu to nejlepší co může člověk udělat.
Já dochodila ve "své" škole osmičku a kvůli problémům, které vznikly ze dne na den díky mým kamarádkám (nedávám to ani do uvozovek, protože to tenkrát opravdu mé kamarádky byly), jsem doma škemrala, že chci pryč...
Šla jsem tedy pryč jen na poslední rok ZŠ, ale bylo to to nejlepší co jsem mohla udělat. V jiné škole jsem byla spokojená a za jediný rok jsem dohnala i učení, které na staré škole bylo díky učitelům prostě nepochopitelné... (po mě ze staré školy utekly ještě další dvě nebo tři holky).
Držím palce, ať se ukáže, že syn opravdu není takový jakého ho dělají a ať se co nejlépe věc vyřeší.

krupinka13
15. zář 2015

Držím moc palečky, ať to dnes ve škole dopadne pro syna co nejlépe!!! Jsem se úplně při realitě, co se ve školách děje (postup učitelů, ředitelů) zhrozila 😢 když čtu zkušenosti vás všech. Děti v 1. třídě mé dcery kdysi zažily tak trochu děs běs od jednoho hocha, podkopaval pravidelně dětem nohy (dceři i na schodech!), žduchal je do zad, dcera upadla hlavou o skříň, ...., dcerka mi pak doma nemluvila, 2 měsíce nechtěla (a to je hujerka! ) jít do školy, hocha už pak nezvládala ani učitelka, mel ve tride po pololeti i pani, ktera mu pomahala pri vyucovani, jeho matka ho pak přendala naštěstí na jinou školu. Prosím, písni tady potom, jak jste dopadli, snad dobře! 😉

lumixii
autor
15. zář 2015

Včera, jsem až pomalu do rána sjížděla net, abych nastudovala co nejvíce informací o této nebo podobné situaci. Zbytek noci jsem si v duchu nacvičovala svůj proslov, (monolog) 😀 Ráno ještě plná v vzteku stanu, a vyrážím do školy. Přijedu tam, a tam mi zástupkyně ředitelky sdělí, že dnes paní ředitelky není, že je někde pryč. Takže jsem nevyřešila vůbec, ale vůbec nic. Takže zítra ráno opět na novo. 😒 A aby toho nebylo málo, tak se syn psychicky zhroutil. Musela jsem s ním k dr. neboť stále zvracel, a brečel, bolela ho hlava a další a další. Dostal léky na uklidnění. A spí. Tahle situace vážně nemá chybu. ☹ To by člověk vážně brečel.

krupinka13
15. zář 2015

☹ tak držím palce, ať se dá hlavně syn do pořádku (dcera mi zvracela a neustále jsem lítala po doktorech s neustupujicima bolestma její hlavy v době, kdy se rok a půl po vyhrožování soudil o holky bývalý manžel ☹ ) a ať už to máte oba za sebou i u ředitelky 😉

lumixii
autor
15. zář 2015

@krupinka13 tak to mě mrzí, že jste měli takové starosti. Nejhorší je, když jde o děti. Dospělý člověk se s tím tak nějak vždycky popere snáz.

julietta111
15. zář 2015

@lumixii Chudák syn, zítra držím ve škole moc palce. Tohgle je nepříjemná situace pro dospělého natož pro dítě☹

anushe
16. zář 2015

Souhlasim s @deathy. Jestli se to nevyresi nejakym zazracnym a zarnym zpusobem,kdy syn okamzite prestane mit zdravotni problemy a bude jako driv,prelozila bych ho jinam. je rozdil ve vyporadani se se situaci a vicemene zastanim se syna a dalsim dvouletym trpenim.to zavani hodne dlouhodobym problemem,kor kdyz uz ted somatizuje... zacne pripadat zlej sam sobe...zacatek konce...nejde syn nejak opatrne nasmerovat,ze by mu na jine skole v pripade, ze mu na teto skole nebude dobre,bude mnohem lepe?

anetka1701
16. zář 2015

@lumixii tak jak to dopadlo?

lumixii
autor
17. zář 2015

Ahoj, včera se mi nějak nechtělo ani psát, vstřebávala jsem to. Pokusím se to napsat trochu stručně, ať tady nepíšu nějaké romány, nebo slohové cvičení.
Ráno jsem přišla do školy, paní ředitelka k tomu nechala zavolat i třídní učitelku. A já se začala dotazovat, jak je možné, že vyslýchají mého syna, bez mého vědomí, za přítomnosti matky holky, které ho obviňuje. Na to mi paní ředitelka, řekla, že na tom nevidí nic špatného, a že se o žádný výslech nejedná, že vyslýchá policie, nikoliv ona. Natož jsem odvětila, že na to právo nemá. Ona si tvrala na svém, že právo má. Tak jsem jí informovala, že jsem den předtím, volala na českou školní inspekci, kde mi paní jasně řekla, že na toto právo nemají. Zůstala koukat, a řekla, že to ani nevěděla, že toto nesmí. Dál jsem se dotazovala, zda mají lékařskou zprávu, o tom, v jakém stavu je daná spolužačka, žádná lékařská zpráva není, a dokonce spolužačka nemá ani žádné modřiny, ani škrábance a pod. Tak jsem se dále ptala, z čeho tedy uvozují, že se jedná o ublížení na zdraví.. Zde jsem se odpovědi nedočkala, neboť jsem jen slyšela, že spolužačce ublížil tím, že jí PLÁCL, zdůrazňuji slovo plácl, protože i takto zněla formulace od ředitelky přes stehno. Po tomto plácnutí nemá však žádné fyzické známky. A i paní učitelka, která se syna v pondělí ptala, řekla, že to moc velká rána nebyla. Dál jsem se dotazovala, z čeho usuzují, že se jedná o šikanu, neboť jak jsem se dočetla na internetu, a jak mi bylo též potvrzeno jak na školní inspekci, tak i od psycholožky, šikana je dlouhodobý jen, nikoliv jednorázová záležitost. (až na vyjímku). Na to mi paní učitelka řekla, že se omlouvám, že použila špatnou definici. Jinak jsem rozebírali co se tam údajně stalo, a s mými argumenty souhlasili, a říkala, že přesně tohle samé se snažili matce té spolužačky vysvětlit. Máme domluvenou schůzku rodičů na zítra odpoledne. Takže popravdě řečeno, těžko říci, jestli se včera něco vyřešilo, a hlavně jestli ten včerejšek je pozitivní, či nikoliv.
Chvílemi jsem si připadala, že stojí i na mé straně, ale po tom co se tam dělo v pondělí, tomu zas tak moc nevěřím, spíš mi přijde, jestli nechtěli jen tu vyhrocenou situaci nějak zklidnit. V každém případě jsem zvědavá, co vše se dozvím od matky spolužačky zítra. To může být ještě zajímavé.

lumixii
autor
17. zář 2015

@anushe Se synem se o tom snažím mluvit každý den, nechci ho nijak tlačit k tomu, aby za každou cenu šel na jinou školu. Snažím se mu vysvětlit, že by to tam měl lepší a hlavně v čem by to tam měl lepší.. Včera už říkal, že uvidí jak to bude tady, a pokud to bude pořád stejné, tak že by tedy šel. Domluvili jsme se, že by zítra šel do školy. Tak uvidíme.

zuza01
17. zář 2015

@lumixii Teda nezáviděníhodná situace... Ale jste skvělá maminka, že to řešíte. A přeju, ať se to zklidní a snad pro všechny vysvětlí.

ani_p
17. zář 2015

Držím vám palce, aby to dobře dopadlo.
Připomíná mi to mou situaci, když jsem chodila do první třídy, měla jsem spolužáka, který byl typický rozmazlený fracek. Po nějakém incidentu, kdy jsme se na něčem neshodli si doma vymyslel, že ho šikanuju - jeho drahá maminka se neobtěžovala jakkoliv zjišťovat, kde je a není pravda, počkala si na mě cestou do školy, chytla mě za bundičku a doslova řekla "Jestli na XXX ještě jednou byť jen sáhneš, švihnu s tebou o zem". Ten pocit a tu větu si pamatuju dodnes, 15 let poté. Ve škole jsem se zhroutila, dost se to řešilo, kluk samozřejmě přiznal, že si to vymyslel, ale já se děsila cest do školy ještě notnou dobu potom...
Napadá mě tedy, jestli spolužačka nemá podobně vyšinutou matku, která slepě věří svému dítěti a celé problémy nakonec nepůsobí ona...

lumixii
autor
17. zář 2015

Děkuji všem moc za podporu..

lumixii
autor
17. zář 2015

@ani_p tak tohle me v jeden moment taky napadlo, ale spis jen z legrace. Ale koukam, ze i to se muze v zivote stat. Nejhorsi a nejsmutnejsi na tom je, ze jim vubec nedochazi co zpusobuji druhe strane.

lumixii
autor
17. zář 2015

Děkuji za srdíčko.

krupinka13
18. zář 2015

Mamčo, drž se. Ta diskuze s paní ředitelkou nebyla rozhodně od věci. Myslím, že jí došlo, že si nenecháš vše líbit, jsi znalá v oblasti, kam se v okamžiku potřeby obrátit... a nebude (snad) vše, co se týče toho nařčení šikany brát na lehkou váhu, naopak. Znovu a pořád...držím palečky!

lumixii
autor
18. zář 2015

Dneska odpoledne jsme měli mít schůzku rodičů. (doufala jsem, že se to tam už konečně dořeší a celá věc se uzavře.) JENŽE, včera odpoledne jsem začala krvácet, tak mě přítel musel odvézt do nemocnice, nasazeny léky, a nařízen klid na lůžku. Ráno jsem volala do školy, že se bohužel nemohu dostavit. Paní ředitelka byla velice milá. Říkala, ať se nebojím, že to nějak vyřeší. Tak jen doufám, že to nevyřešili beze mě. V úterý jdu na kontrolu, pokud do té doby bude vše v pořádku, a pak tam zavolám znovu, a zeptám se, zda bude nová schůzka, nebo jak to vyřešila. 😒

alzbe
19. zář 2015

Hlavně se brzo uzdravte. Nadměrné krvácení může být způsobeno i velkým stresem. Jinak za mě - přijde mi hrozné, že někdo obviní ředitelku, že vyslýchala dítě v ředitelně! A kde by s tím dítětem měla mluvit? Ve sklepě? V jídelně? Nedovedu si to představit, poslat ZA TO na školu inspekci. Kde to jsme? Přechytralé matky lvice, které se sdružují do FB či jiných skupin, aby napadly a pošpinily školu, kantory. Mezitím se plácá to dítě, které možné udělalo klukovinu a on se z toho udělal monstr proces. Matky se bojí, ve škole se bojí a ze všeho je událost roku, města, školy.... Kluka je mi líto. Někdy jsou vleklé boje "za tu svou pravdu" ve finále velmi kontraproduktivní. P.S. Ředitelku školy či cokoli podobného bych v dnešní době nechtěla dělat ani za plat poslance 🙂 .

tulikiss
19. zář 2015

@alzbe asi jste to tady nepochopila, nidko tu neresil to ze reditelka vyslychala dite v reditelne, ale to ze dite bylo vyslychano bez pritomnosti matky, ale za pritomnosti matky udajne sikanovane holcicky. pokud by slo pouze o reditelku tak je to vporadku, to je nestrana osoba, aspon by mela byt. Ale matka udajne sikanovena holcicky tezko byla klidna a nestrana. Dovedete si predstavit jak asi na kluka tlacila a co to z takovym klukem muze udelat.

lumixii
autor
19. zář 2015

@alzbe Jste zřejmě špatně pochopila o co mi šlo a jde. Mě nejde o to, že si ředitelka, a učitelka vzaly syna do ředitelny, a vyslýchali ho. Mě jde o to, jak je možné, že ho vyslýchali bez mého vědomí, za přítomnosti matky spolužačky, která ho z toho obvinila. A to je trochu rozdíl!!
Pokud by si ho vzala pouze ředitelka, a učitelka, a ptali se ho, tak proti tomu nemám vůbec nic.
Ale jak jsem zde už psala, nehodlám se tady s nikým dohadovat, každý má svůj názor, já ho nikomu nevyvracím a pro nějakého dohadování jsem tuto diskuzi nezakládala.

zuza01
19. zář 2015

@lumixii Nestresujte se. Udělala bych to samé. A napsala jste to dostatečně srozumitelne 😉

lucisa
26. zář 2015

@lumixii jsem docela v šoku, co vše se může stát a jak je těžké dokázat nevinu, to aby si člověk skoro najal právníka.... A to se jedná o základní školu....

Držím palečky, ať se vše spravedlivě vyřeší, já bych mimochodem u ředitelky (nebo i na společné schůzce rodičů) i zmínila, jaké následky má jejich obvinění - syn psychicky zhroucen, vy krvácení a nemocnice atd. atd.

Ono je strašně jednoduché někoho obvinit a pak to zamést s tím, no, tak se spletla, bože, nedělejme z toho vědu, ale co bylo mezitím, to si už málokdy uvědomí.

lucisa
26. zář 2015

Mám tři dcery a někdy jsou horší jak kluci, ptákoviny v hlavě a nedomýšlí důsledky, ale jsou to fakt spíš blbinky.

Konflikt ve škole jsem řešila, ale z pozice kantor - dítě.

Nejhloupější na tom bylo, že i když dcerám neustále říkáme, že nám mají vše říct - úspěchy i problémy - tak o tomto jsem se dozvěděla od cizích. Maminka dceřiných spolužaček se mě zeptala, jestli jí má dcera svačinky nebo je věnuje paní učitelce, jako její dcery (dvojčata), hleděla jsme jak blázen, co to je za blbost. Tak jsme se začaly bavit a taky se mě ptala, jestli mi dcera řekla, že ji paní učitelka tahá za vlasy, že to ví od holek.

Doma jsem pak nenápadně začala výslech a z dcery to lezlo jak z chlupaté deky. Byla a je temperamentní, ale učitelka vše řešila tím, že jí chytla za vlasy a dotáhla do lavice, příp. za ní stála a za ty vlasy ji držela, aby se nemohla hýbat.
V zimě místo klasického tělocviku s dětmi cvičila "jógu" - nechala všechny vysvléct do spodního prádla, otevřela jim okno a postavila je k němu, že se mají otužovat. Ona sama na druhém konci a choulila se ve svetru. My maminky celou zimu děti dopovaly vitamíny, ať nejsou nemocné a mohly chodit na povinné plavání a ona nám je bez jakékoliv přípravy mrskne skoro nahaté k oknu.
Ráno před vyučováním obešla děti, ať jí ukážou svačinku, kdo měl něco upečeného (bábovku, buchtu), tak hned med kolem pusy a kdo se podělí s paní učitelkou, ať má něco sladkého ke kávičce. Děcka telata se ještě předháněly, a pak byly celý den hladové.

A takových excesů bylo hafo....

Tohle vše vycházelo na povrch postupně, nejdříve jsme se spojili s ostatními rodiči a dávali do kupy střípky, které jsme pak nenápadně u dětí ověřovali, jestli se aspoň 2-3 shodnou, většinou každý incident potvrdili všichni a až poté jsme s tím šli za ředitelem.
Byl dost v šoku, i když s učitelkou měli i nějaké spory ostatní kolegové, ona učitelka to vyřešila odchodem na nemocenskou, asi roční, a pak se chtěla vrátit. Jak to děti zjistily, všechny kňouraly, že jí nechtějí (sami poznaly, jaký byl mezitím ve škole klid a jiná nálada), my navíc zjistili, že paní učitelka byla už asi počtvrté hospitalizována na psychiatrii a shodou okolností se nám doneslo, že ji ze dvou škol kvůli šikaně dětí vyhodily, akorát to nebylo ofiko v papírech (a taky jí vzhledem k zhoršenému psychickému stavu nebylo doporučováno dále učit, že nezvládá ty emoce a malé děti).
Tak jsme s rodiči společně napsali protest a nesouhlas s jejím návratem, šetřila to i inspekce a učitelka pak sama dala výpověď dohodou.

Taky to vypadalo, že jsme hnusní a jdeme proti učitelce, když naše děti nejsou andílci, třeba mé dítě bylo fakt hodně akční, ale učitelka by si měla umět ve třídě poradit, příp. si pozvat rodiče a řešit, jaký je problém a ne tahat děcka za vlasy (dcera měla smůlu, že měla vlasy skoro do pasu) a jiné šílenosti.
A to podotýkám byl nižší stupeň, nevím, jak by taková učitelka zvládla puberťáky se svými drzostmi a naschvály...

citun
26. zář 2015

@lucisa Strašný! 😒

@lumixii Tak už to nějak dopadlo?

lumixii
autor
26. zář 2015

@lucisa Tak to je strašný.. ☹
Když si vzpomenu, když jsem chodila na ZŠ školu já, tak jsem měli na VV snad stejně "nemocnou" učitelku, jakou tady popisujete Vy. Došlo to tak daleko, že klíčema rozbila hlavu jednomu spolužákovi a pak skončila na psychiatrii, do školy se pak už nevrátila (to byla úleva, snad pro všechny)
Takovýhle lidi by měli být trochu soudní a pokud nezvládají školní "výchovu" dětí, měli by ze školy za v času odejít. Neříkám, že v dnešní době je to jednoduchá věc učit děti, to musí být člověk opravdu obrněn, protože když to kolikrát vidím, co si dovolí k dospělému člověku, respekt žádný, je to velice smutný.
V každém případě, přeji aby jste s takovouhle paní učitelkou už neměli čest.

lumixii
autor
26. zář 2015

@citun a u nás to zatím nedopadlo tak nějak nijak.
Ten pátek jsem se omluvila ze schůzky ze zdravot. důvodů. Paní ředitelka mě ubezpečovala,
ať se nebojím, že to zařídí.
A od té doby ticho po pěšině. Nikdo nic neříká, nikdo nevolá, syn má ve škole klid.
První den, co tam po tom incidentu přišel mu jeho třídní učitelka po hodině řekla, že ji velice mrzí, jak to všechno odnesl.
Nejdřív jsem si myslela, že až na tom budu líp, že zavolám do školy, a budu chtít novou schůzku, ale za poslední dny se mi to rozleželo v hlavě, a říkám si, že pokud bude už klid, nic se dít nebude, že to nechám tak. Nechci "zbytečně" čeřit vodu. Byla bych ráda, kdyby se to konkrétně nějak vyřešilo, ale na druhou stranu, budu i ráda, když už bude konečně klid i když bez konkrétního závěru.
.. ale pokud se opět začne něco dít, tak začnu taky.. 🙂

Strana
z3