Krize v manželství. Co dělat?

22. lis 2023

Zdravím a jdu pro radu, názor. Vůbec nevím, co mám dělat. Jsme s manželem spolu 15 let (v manželství), vychováváme dva puberťáky. Krize byly za naše manželství krátké několikrát, ale nyní asi od června je to teda už neúnosné. Všechno se to točí kolem jednoho velkého problému - obezita manžela. Už jsem to s ním probírala po dobrém, po zlém, ale zjistila jsem, že z toho mám nervy jen já. Dospělo to tak daleko, že už se na něj nemůžu ani podívat, je mi z něj do pláče, vůbec se ani netěším, že po celém dni přijde domů z práce, je mi z něj na nic. Jediné, na co se zmůže, je, že přece skoro nejí a že mu to taky vadí....jenže - je to tak už x let. Nejhorší je, že má odpor ke cvičení a chůze mu evidentně nepomáhá. Navíc spolu žijeme vedle sebe jak dva důchodci.....o přitažlivosti z mé strany se nedá bohužel už vůbec mluvit.....Už nevím, jak tohle řešit. Mně to ale děsně nervuje, stydím se s ním jít pomalu už i na nákup.

klokanka31
22. lis 2023

Tak pokud jsi s chlapem kvůli vzhledu a ne kvůli jeho srdci, pak se nedivím tvému rozhořčení...

hankapiiisek
22. lis 2023

Prosím tě a kolik přibral že se za něj tak stydíš? Zkus začít vařit dietneji

anakolut
22. lis 2023

Tak mu začni vařit a připravovat takové jídlo, které bude kaloricky chudé a při tom nebude mít hlad a bude mu chutnat. Samotný pohyb nepomůže.

autor
22. lis 2023

Když ono to jde bohužel ruku v ruce všechno. Má 106 kilo a 176 cm

hankapiiisek
22. lis 2023

Zkus sním začít dělat společný sport a pokud by nejedl moc a nehubnul tak by bylo na místě vyšetření.

autor
22. lis 2023

Společný sport rozhodně dělat nebudeme, nedonutím ho a ze mě by asi nic nezbylo. Vyšetření má všechny v pořádku. Nic zvýšeného, aby ho to donutilo.

lichozroutsudy
22. lis 2023

To je hodne. Kazdopadne u obezity je to uplne stejne jako u alkoholu. Dokud si dany clovek neuvedomi, ze ma problem, okoli nic nezmuze. Muzes mu dat nuz na krk, ze se s nim rozvedes, pokud nezacne neco delat, ale on nejspis nezacne a bude asi pravem urazeny. Muzes zkusit prehodnotit pohled na nej, kdyz ti dojde, ze obezita je nemoc a ze je vlastne nemocny, bude se ti lepe pracovat s vlastnimi emocemi. Zklidni hlavu, nadechni se a rekni si, co chces. Chces odejit, protoze se za nej stydis, protoze te nepritahuje a protoze je vlastne neschopen travit s tebou aktivni cas? Tak odejdi, ale nediv se, kdyz to nebude chapat. Chces, aby zhubl a zacal se ti zase libit? Tak ho neponizuj a nabizej pomoc tak, aby i on pochopil, ze ma problem, ktery je treba resit. Muzes mu jit naproti upravou kuchyne, ze budes varit jen zdrava (ne dietni, ale zdrava) jidla, ze ho budes motivovat, chvalit za dilci uspechy.

hankapiiisek
22. lis 2023

Autorko mě přijdeš že si rozhodlá. Já bych vztah nezahodila a snažila se. Vem si kdybys ztloustla ty třeba v přechodu a on by řekl že se za tebe stydí a odešel by.

autor
22. lis 2023

@hankapiiisek - to ne, ale já bych se kvůli tomu druhému snažila

hankapiiisek
22. lis 2023

Nemá nějaké problémy?

autor
22. lis 2023

@hankapiiisek - moc si věří, že jsem debil, který neodejde

klokanka31
22. lis 2023

Ale je to jeho tělo a pokud on je s ním spokojený, tak proč se má měnit kvůli tobě?

autor
22. lis 2023

@klokanka31 - zvláštní názor

lichozroutsudy
22. lis 2023

Muze mit deprese, ale tvarit se, ze ne. Pokud nekdo v dospelosti z ok stavu razantne pribere behem kratke doby, vzdy je za tim nejaky problem. Bud zdravotni, nebo psychicky.

autor
22. lis 2023

@klokanka31 - minimálně kvůli svému zdraví - nedejbože aby ho něco dohnalo

hankapiiisek
22. lis 2023

@lichozroutsudy přesně to si myslím.

klokanka31
22. lis 2023

Je snad dospělý ne?

hankapiiisek
22. lis 2023

Tak znovu..nemá nějaké problémy?

autor
22. lis 2023

@lichozroutsudy - on to má rodinný, jen prostě teď je to ale moc a už dál nemůžu - přijde mi, že vůbec nežiju, jen ho přemlouvám

klokanka31
22. lis 2023

@hankapiiisek Já začínám tušit jaký má problém 😃

autor
22. lis 2023

@hankapiiisek - nevím o nich

hankapiiisek
22. lis 2023

Takže u nich v rodině je obezita a to jsi dříve nevěděla ? Ty toho máš dost a on se cítí jak?
Asi dva roky zpět sem měla velký problém s váhou. Řešila sem problémy jídlem a s nikým je neřešila. Být přítel jako ty tak už se mnou není.

autor
22. lis 2023

@hankapiiisek ale to, že to má v rodině z vyžrání a špatných návyků a byly doby, kdy se držel, neznamená, že to nemůže dokázat.

hankapiiisek
22. lis 2023

Ale vždyť sním žiješ ne? Tak mu vař zdravé jídlo a žít můžeš normálně ne? Nebo musíš sedět doma a nesmíš bez něj ven? Dělala bych zdravá jídla , menší porce. Chodila bych na procházky, za chvíli bude sníh tak můžete sáňkovat třeba to je sranda. Nebo na bowling atd

mirin89
22. lis 2023

Pises, ze ji malo? Nebude to prave ta chyba? Pokud se chudak omezuje, je hladovy a z toho nervni, tak v zivote nezhubne. Pokud je ochotny tu stravu upravit, tak at si necha sestavit jidelnicek od odborniku, jestli to delate pokus omyl, tak muze byt demotivovany, mel by mit jidelnicek nastaveny tak, aby byl syty a tim padem i v psychicke pohode, ale musi sam chtit, jinak to nepujde...

galatea_a
22. lis 2023

Bohužel, musí chtít on sám. I když mu budeš vařit zdravě, on si může na tajňáka kupovat sušenky a chipsy.

klokanka31
22. lis 2023

A jinak je jaký? Je hodný, spolehlivý, atd? Tak si ho važ. Můžeš mít taky nějakýho hubenýho, ale alkoholika/feťáka/nevěrníka...

zuzekk
22. lis 2023

Souhlasím s dietním vařením, nezelela bych koruny na ten správný jídelníček. Což můžeš řešit bez nej. A - jeho obezitu vnimas jako problém ty, je to tvůj problém. Manžela do svého problému (teď) netahej. Vyrovnej se s nim především ty. Zkus terapii, doporučuji například kraniosakralni, nebo i cokoliv jiného. Radši bych nejprve zasla kamkoliv, k psychologovi atd., než se opustit manželství. Myslím, ze zde není potřeba párová terapie, stačí obrátit svou vlastní negaci.

zrzinda
22. lis 2023

Možná napisu nepopulární názor, ale je to chápu. Uprimne chlap, kterej si přes pupek nevidí na pindoura fakt sexy není. Já bych vedle sebe taky nechtěla obezniho cvalika, co se sebou nechce nic dělat. A ty řeči o dobrém srdci.. Jasne. Ale manzelstvi je i o sexu třeba.
Asi bych manželovi rekla, jak to je. Ze Vás nepritahuje a ze by bylo opravdu fajn, aby s tím něco začal dělat. 🤷‍♀️

drep
22. lis 2023

@zrzinda přesně. Můžeme tu dokolečka plancat o krásné duší a pro-rodinnosti, ale prostě chlap, kterýmu můžu vymodelovat prsa géčka a pindíka hledám za užití rozvěráků, by mě absolutně nerajcoval. Tenhle muž má o dvacet kilo víc a deset cm míň než můj muž, tenhle muž má bmi přes 34, takže o prsa je jen v prvním stupni obezity. Obezita je závážný multisystémový onemocnění, který poškozuje všechny orgánový systémy a zkracuje délku i kvalitu života. Stejně jako bych nepřekousla kuřáctví, nepřekousla bych obezitu. Když pominu tu fyzickou atraktivitu a sex (a že ten pro mě hodně důležitej), vadily by mi extrémně i ty zdravotní aspekty. Ale jak z toho ven, když on sám nechce? To fakt nevím. Já bych asi zkombinovala upřímnost, vlastní příklad fyzickou aktivitou a zdravou stravou, maximálně bych zapojila děti ve vymýšlení aktivit ve volném čase (kolo, brusle, běžky, pořádná turistika).