Kvůli financím mě má sestra odsoudila
Ahoj vsem. Spis nez radu potrebuji se sverit.
Pred davnymi lety jsem s byvalym manzelem koupila domek na hypoteku. Bohuzel manzelstvi nevydrzelo a ja pozadala o prevod hypoteky na sebe a sestra mi sla rucit. Nekolik let bylo vse v poradku. Jenze pak jsem si nasla pritele, ktery me tak zblbnul a hlavne manipuloval s nasima financema tak, ze jsem prestala byt schopna hypoteku platit. Porad se mi to darilo drzet na uzde, ale pak jsem prisla o praci a po roce a pul dosla bance trpelivost a vyhlasila na me insolvenci. A kvuli tomu ted visi nad sestrou Damokluv mec rizika, ze banka bude chtit splatky po ni.
Ja uz vic ja rok jsem zamestnana, z platu mi strhavaji docela velkou castku ktera jde do depozitu a az se dum proda tak se z ni uhradi dalsi cast dluhu. S byvalym partnerem ktery mi nadelal tolik problemu uz nejsem ani ve styku a mam noveho pritele.
. Dum je nyni uspesne prodany, ale bohuzel za o dost nizsi cenu nez byla vyse dluhu.
Minuly tyden jsem byla oznamit mym rodicum ze budou mit vnouce. Bohuzel jsem to nedokazala sestre rict sama, je starsi a se svym partnerem se o miminko snazi uz dlouho a nejde to. Bylo to ode me zbabele, ale mela jsem strach z jejich slz, ze kolem me se chlap jen otre a jsem v tom.
Vcera mi od ni prisla stroha sms "jak si predstavujes ze dostojis svym zavazkum bance?" Poprosila jsem totiz mamku aby ji to nejak setrne rekla, ze jsem zbabelec. A stalo se. Jen jsem necekala takovou reakci. I ja jsem uz tohle resila a vim ze mi i z materske muzou neco strhavat pripadne se muzu domluvit na splatkovem kalendari. A i v tom smyslu jsem ji odpovedela. Jenze i tak se k cele situaci postavila odmitave s tim ze ji delam jen starosti a jsem nezodpovedna. Probrecela jsem cely vecer, v noci jsem mela hnusny sny, porad jsem se budila a dneska jsem uplne jak prejeta minimalne ledoborcem. A hlavne se mi ze stresu zase spustily nevolnosti, ktere se mi uz skoro tyden darilo drzet pod kontrolou.
Bojim se, ze jsem "prisla" o sestru.
Prozila jste si nektera neco podobneho? Srovna se to casem?
Chapu ze ma sestra strach ze bude muset za me platit ale podarilo se mi to uhlidat 5 let proc bych to nemela zvladnout ted?
jak chceš s někým diskutovat, když nás soudíš, že jí soudíme, máme snad jí litovat nebo obdivovat? však jí pomož, nikdo ti nebrání
@medwidkowa tak ji nesud......
@medwidkowa na nikoho nesoudim....jde o to,že je těhotná a nadávat a navázat se do ní ja vse pos......ji ted nepomůže......
to snad není pravda, jsi jinak normální, názor nepodobný tvému je odsouzení? ty neuděláš pro rodinu ani to co její sestra , ale budeš druhé odsuzovat, že člověk který nadělá problémy a starosti druhým není tu opěvován?
no to je argument tedy, je těhotná, tak kolem ní chodme po špičkách, bože...
@medwidkowa nemusíš to tak hrotit;)
@medwidkowa ano,jedname na rovinu a ne za zady abychom pak netěšili to co zakladatelka tady......jak jsem psala, jestliže moje segra bude mít příjem 10tis a její muž 20tis a vemou si hypotéku na 30let a 5mega tak sorry ať seuvazou oni jak chtějí ale pokud se na to na necitim, neodkyvu to jen proto že je to moje segra abych pak brecela a byla na nervy......na tom něj ní špatného.....a pokud se kdokoliv upise tak holt musí počítat že z toho plyou závazky.....
A navazet se tay do těhotné holky která neudělala veci tak já myslím že já bych je zvládla dle sebe lip mi nepřímé v pořádku. Najede straně pises že o ní tolik nevis tak nechapu že si troufas ji tady takhle psát jaká je nezodpovedna atd atd.....
@medwidkowa nemusíme chodit po špičkách aletaky netreba se do ní navazet když neradis rozumné řešení......ona ví že situace není ideální, k tomu nepotřebuje tebe
a já se divím, že jsi zatím a to je 4 stránky nestačila poradit pisatelce sama, když to kritizuješ
@medwidkowa to se div 😀 hlavně ji nepomůže ji ještě nakládat.....
ale nejde o to, zodpovědný člověk se do takové situace nedostane, to jí nemusím znát osobně, její těhotenství s tím nemá co dělat, lítost nikomu nepomůže,snad si spočítá příjem + přítelův plat, kolik jsou schopni platit, jestli tedy dosáhnou na tuto částku platit každý měsíc,od toho se to odvíjí další postup, pokud neznám podrobně jejich hospodaření, rady jdou do větru, jenže pisatelka píše, že asi to dá... no super
Takže k věci, považuješ její dosavadní jednání za rozumné?
Co jí radíš ty?
pisatelka píše toto
Porad se mi to darilo drzet na uzde, ale pak jsem prisla o praci a po roce a pul dosla bance trpelivost a vyhlasila na me insolvenci. A kvuli tomu ted visi nad sestrou Damokluv mec rizika, ze banka bude chtit splatky po ni
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
co dělala ten rok a půl, kdy nesplácela půjčku, jak se to snažila řešit s bankou?
dělá to na mne dojem, že na to kašlala, pokud ne, tak ať se vyjádří
@medwidkowa no dobře, ale na sebou druhou pokud po mě nekdo chce rucit, na zauvazuji,že jim určit půjdu, sednu si já i s manželem a probereme jejich i naše možnosti. Nemůžu slepé kyvnout na závazek trvající třeba dvacet let......
A fat bych jim klidne řekla nic proti vám ale do tohoto nejdu...zkušenosti najít jiné možnosti vezměte si hypotéku tak ať vám stačí rucit nemovitostí.....jsou na to dva a pokud banka shledá ze na to nemusi mít, tak už tam je něco blbe....můj manžel má hypotéku sám na sebe ještě než jsme se poznali, ručil svým domem a už ho na skoro spláceny.....a prostě si vzal tolik aby to mohl splatit a několik si dům za 5mega i kyz by ho chtěl ale takový aby to zvaldnul.....
Já netvrdim že zakladatelka je svatá a vše dělá správně....ale je těhotná a spíš než psaní ji tady jak vše pos.....a že to měla předpokládat (což v závěru mohla) ji teď moc nepomůže..
Teď segre u nás pomáhají naší.....a hypotéku nemá aja jsem rada že jsem ji tenkrát nekyvla protože kdyby ji dostala,tak resim dost podobne věci....byla bych na nervy.....navíc nás.....že místo svým dětem platim za ní....
@medwidkowa doporučovala bych zajít do banky a domluvit se co a jak dal.....ve většině případů banka vyjde vstříc.....proste říci že jsem na mateřské a moje finanční možnosti jsou takové a makové a že to chci řešit,zda není jiná možnost. .popřípadě navštívit jinou banku a poprosit zda to lze nějak rest, co mám dělat.......že platit chci, že mě situace mrzi a snažit se abych platit mohla já.....a mohla si zvolit výši splátky....
Chlap ať sežene brigádu.....a na po půl roce s komínem holt nastoupim taky.....
Zajít za segrou a říct že jde byla v bance a vše jsem se snažila vyřešit a domluvila jsem se tak a tak.....
Že ji nechci dělat problémy.
To si myslím,že je řešení.
@medwidkowa ono se dalo udělat už dřív víc - zajít do banky, prodat dům i s hypotézou atd atd.....ale teď je zbytečně psát kdyby kdyby....
ještě jednou zkopíruji toto
Porad se mi to darilo drzet na uzde, ale pak jsem prisla o praci a po roce a pul dosla bance trpelivost a vyhlasila na me insolvenci. A kvuli tomu ted visi nad sestrou Damokluv mec rizika, ze banka bude chtit splatky po ni
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
zajímalo by mne, jak se tehdy snažila řešit problém po dobu roku a půl, jestli schovala hlavu do písku jako nyní před sestrou, proč nezažádala o menší splátky, jako třeba má kolegyně u banky atd.
jak zkrátka řeší a čelí problémům...
neřeším její těhotenství, ale taky jí nebudu kvůli tomu litovat a měnit své názory, tu jí nikdo nenadává.
mám pocit, že o ten dům ani nemusela přijít, kdyby věci řešila a neschovávala se před nimi, prostě všechno zle..
@shine2015 Já se po rozvodu dostala do situace, kdy mi zůstalo na krku splácení úvěru ze stavebka - s exmanželem jsme si brali dohromady 700tis, ještě nám ručili moji rodiče (tehdá to jinak nešlo udělat). Po rozvodu mi zůstalo doplatit svoje plus exmanželovo v rámci vyrovnání. Letos končím a budu mít splaceno. Prostě je to o prioritách - primárně odkládám každý měsíc peníze na splátky a hospodařím s tím zbytkem, a ve chvílích, kdy jsem měla nižší příjem, jsem ho prostě musela dorovnat prací navíc. Neexistovalo, že bych se na splácení vykašlala a čekala, co bude. Hanba by mě fackovala, kdyby moji rodiče, potažmo po tátově smrti mamka musela za mě něco platit. Prostě dokud mám dluhy, přemejšlím hlavou a ne orgánem mezi nohama, je mi líto. I já jsem odmítla ručit v rámci rodiny svému švagrovi, který je finančně totálně negramotný a jednu půjčku lepí jinou. Ano, bylo z toho zle, ale on se nezodpovědně choval vždycky.
Zakladatelka udělala řadu chyb, o tom žádná, dostala se sama svojí vinou do složité situace, ale měla na své straně sestru, která se jí snažila pomoct. Zakladatelka by měla šoupat nohama, držet hubu a být sestře vděčná za to, že se jí snažila a stále snaží pomoci, a ne řešit, jestli je či není její reakce normální. A za megadrzost považuju řešit tu, jak moc by případné splácení sestru poznamenalo - že třeba nepojede 2x ročně na dovolenou. Koukat po cizích penězích řadě čecháčků jde, sestra ty peníze určitě nedostává za nic, ale musí si je vydělat a jestli jede na dovolenou třeba 4x ročně, to může být každému putna a zakladatelce tuplem.
Taky mě to právě zarazilo, že po roce a půl došla bance trpělivost a vyhlásila insolvenci. K tomu snad dojít nemuselo. A sestra jí neručila v době, kdy si brala hapotéku s bývalým manželem, ale až po rozchodu, kdy si chtěla nechat barák, a tudíž musela úvěr převést na sebe a vyvázat manžela. Pak se to podělalo díky tomu příteli. Teď už je to dobrý, nový přítel je lepší, ale zas je tu další komplikace a nejistota se splácením. Co když jim ještě klesnou příjmy, třeba půjde přítel na nemocenskou..Myslím že obavy sestry nejsou nereálné.
@medwidkowa něj potřeba říkat co měla a neudělala....je potřeba řešit co dělat teď....a to jde napsala nahoře.....
A ano mohla a i měla to řešit......s bankou už dřív. A teď by to měla s bankou řešit opět, protože ma novu situaci. Zajít a říci jak věci jsou. A po půl roce si najít brigádu. A už teď ať ji má její přítel....práci plus brigádu a šetřit co to jde....
A z banky až se domluví jít za segrou a uklidnit ji,že jsme to vyřešili tak a tak....že je vše v pořádku a že udělám vse proto aby bylo ona neměla starosti
somalicats, děkuji za tvůj zdravý úsudek
@shine2015 ano píšeš, co měla udělat a hodně krát neudělala, vlastně to dost nechala vyhnít a zbytečně
@somalicats vidíš....souhlas. Takyjsi řekla sorry ale rucit nejdu......protože mas rozum.....a že zakladatelka udělala chyby o tom žádná.....a rozhodne není správně aby někdo jiný dluhy platil.....ale jako by ses upsala švagrovi a pak byla nás......že hrozí riziko že platit budes asi muset.....
@medwidkowa ale řešit to může i teď......
problém je, že radši doma pobrekává, jak jí sestra nerozumí, než by to řešila, otázka je taky, jestli její přítel bude roky chtít šetřit každou korunu za její minulé finanční závazky, když bude živit jí, malého a ty dluhy, to ukáže život
@shine2015 Ano, odmítla jsem ručit, protože jsem věděla, že bychom nakonec švagrovy dluhy platili my. Je otázka, jak bych se zachovala v případě, že by mě požádala o ručení třeba mamka, která je v tomhle směru spolehlivá. Stát se může ledacos, to je pravda, ale osobně rozlišuju situace, do kterých se dlužník dostane ne až tak svojí vinou, a situace, kdy ten dlužník vyloženě udělá kraviny a tím k problémům přispěje. Zakladatelka měla už při prvních potížích se splácením informovat sestru a situaci řešit - vsadím se, že by pak nemuselo dojít k takovému dusnu v rámci rodiny.
přesně tak
V první řadě si myslím, že je nesmysl se sáhodlouze zabývat tím, jak se měla zakladatelka zachovat a co měla udělat. Co se stalo, už nejde "odestát". Je sice dobré si chyby uvědomit a poučit se z nich (a minimálně to, že si je svých chyb zakladatelka vědoma mi je jasné už z její první zprávy), ale stagnovat přemýšllením nad tím, co by bylo, kdyby bylo... je plýtvání energií i časem.
Takže teď spíše řešit otázku: co s tím? Já bych asi zkladatelce navrhla sebrat veškerou svou vnitřní sílu a zajít za sestrou osobně a připravit se na to, že to nebude snadné setkání. Bude muset vydržet být pokud možno v klidu i ve chvíli, kdy na ni sestra zvýší hlas a nechat v první řadě mluvit ji, aby se dozvěděla, z čeho má největší strach, co ji trápí, jak se staví k těhotenství své sestry a co by navrhovala ona sama jako řešení. Pak by teprve měla mít slovo zakladatelka a říct své řešení. Případně spolu zajít do banky a zeptat se na další možné varianty. Takto se dá např. zařídit i odklad splátek bez navýšení, případně zkusit těch bank více, zjistit si možnosti a podmínky oddlužení u různých bank. Věřím, že řešení se najde i přes tuto nesnadnou situaci.
Sestře zakladatelky se nedivím, musí to být pro ni také dost velký emocionální nápor a proto by také měla mít možnost se jako první k celé situaci vyjádřit a své sestře navrhnout vlastní řešení.
Nad čím se pozastavuju je to, že mi přijde sociopatologické tvrzení, že těhotenství z láskyplnného vztahu (zejména po třicítce) je nevhodné (a to už z jakékoliv příčiny!). Naše společnost se dostala do podivné fáze, kdy na jednu stranu hořekuje nad neutěšeným demografickým vývojem a na druhou stranu neposkytuje ženám v plodném období jejich života dostatečnou podporu. Těhotenství a starost o dítě je spojena s nižší životní úrovní, poklesem společenské prestiže a někdy i odsouzením z nezodpovědnosti, přičemž matka pro tu samou společnost vychovává plnohodnotného člena této společnosti, který se v budoucnu bude podílet na finanční stabilizaci této společnosti (pokud těchto členů bude dostatek). Ještě horší na celé situaci je, že většina lidí to již přijala za normu a dokonce i ženy-matky uvažují tímto způsobem. Tudy cesta ke zlepšení nepovede a následkem bude opět jen snížená porodnost místního obyvatelstva. Ale asi si to tedy jako civilizace zasloužíme, protože kde není úcta k mateřství, tam není skutečná úcta k životu.
Co se týče antikoncepce, tak samozřejmě jediná 100% je celibát - tak ten většinou hrozí jen pokud je člověk sám bez partnera. K HA mám dost negativní vztah - nejen, že naprosto nefyziologicky přenastavuje organismus, ale hormony vylučované močí se dostávají i do pitné vody (čističky je nezvládnou odfiltrovat, jsou to příliš malé molekuly) a tedy si naprosto dobrovolně zhoršujeme reprodukční schopnost celé populace. Ale pokud ji někdo chce brát, tak ať si ji bere, ale až po dostetčné informovanosti a vyšetření srážecích faktorů - ani jedno se dnes běžně nedělá a beru to jako zamezení svobodné volby. Nicméně žádná antikoncepce není 100%, ani HA.
@cattus přeji hodně štěstí a síly se postavit všemu čelem včetně setkání a diskuze se sestrou, které vidím jako nejdůležitější krok. Společné řešení je totiž podle mne jedinou možnou cestou jak zachránit jak vztahy v rodině, tak i finanční situaci.

jinak já tu nejsem od toho, abych řešila její problémy, neznám její finanční situaci dopodrobna, abych mohla říct, ať udělá to nebo on, nebo ty snad ano?