icon

Kvůli financím mě má sestra odsoudila

cattus
28. črc 2015

Ahoj vsem. Spis nez radu potrebuji se sverit.
Pred davnymi lety jsem s byvalym manzelem koupila domek na hypoteku. Bohuzel manzelstvi nevydrzelo a ja pozadala o prevod hypoteky na sebe a sestra mi sla rucit. Nekolik let bylo vse v poradku. Jenze pak jsem si nasla pritele, ktery me tak zblbnul a hlavne manipuloval s nasima financema tak, ze jsem prestala byt schopna hypoteku platit. Porad se mi to darilo drzet na uzde, ale pak jsem prisla o praci a po roce a pul dosla bance trpelivost a vyhlasila na me insolvenci. A kvuli tomu ted visi nad sestrou Damokluv mec rizika, ze banka bude chtit splatky po ni.
Ja uz vic ja rok jsem zamestnana, z platu mi strhavaji docela velkou castku ktera jde do depozitu a az se dum proda tak se z ni uhradi dalsi cast dluhu. S byvalym partnerem ktery mi nadelal tolik problemu uz nejsem ani ve styku a mam noveho pritele.
. Dum je nyni uspesne prodany, ale bohuzel za o dost nizsi cenu nez byla vyse dluhu.
Minuly tyden jsem byla oznamit mym rodicum ze budou mit vnouce. Bohuzel jsem to nedokazala sestre rict sama, je starsi a se svym partnerem se o miminko snazi uz dlouho a nejde to. Bylo to ode me zbabele, ale mela jsem strach z jejich slz, ze kolem me se chlap jen otre a jsem v tom.
Vcera mi od ni prisla stroha sms "jak si predstavujes ze dostojis svym zavazkum bance?" Poprosila jsem totiz mamku aby ji to nejak setrne rekla, ze jsem zbabelec. A stalo se. Jen jsem necekala takovou reakci. I ja jsem uz tohle resila a vim ze mi i z materske muzou neco strhavat pripadne se muzu domluvit na splatkovem kalendari. A i v tom smyslu jsem ji odpovedela. Jenze i tak se k cele situaci postavila odmitave s tim ze ji delam jen starosti a jsem nezodpovedna. Probrecela jsem cely vecer, v noci jsem mela hnusny sny, porad jsem se budila a dneska jsem uplne jak prejeta minimalne ledoborcem. A hlavne se mi ze stresu zase spustily nevolnosti, ktere se mi uz skoro tyden darilo drzet pod kontrolou.
Bojim se, ze jsem "prisla" o sestru.
Prozila jste si nektera neco podobneho? Srovna se to casem?
Chapu ze ma sestra strach ze bude muset za me platit ale podarilo se mi to uhlidat 5 let proc bych to nemela zvladnout ted?

andelka
28. črc 2015

@shine2015 povinna není, ale možná by to pomohlo, se víc svěřit, říct to přímo jí osobně a rovnou si to vyříkat, než po smskách.
jo, dobrovolně..a už vidím jak někdo vlastní rodině odmítne pomoct, a co by si pak vyslechl. Pro dobrotu na žebrotu. možná u vás ne, ale leckde jo. Já bych taky nešla, i když odmítnout a nechat blízkého ve štychu není nic moc, a ne každý to zvládne.
Snad to s partnerem zvládnou, ne v každé rodině lze dát dítě někomu hlídat nebo do soukromé školky, a brát RP i plat (ještě je tam nějaké omezení 2 roky dítěte, ale nejsem si jistá k jaké práci se to přesně vztahuje). Je dobré být pozitivní a věřit (si), ale taky to může být horší.

mandala
28. črc 2015

@andelka Promin, ale nečekané těhotenství může překvapit každou z nás, at se ti to hodí, nebo ne. Já jako věřící HA neuznávám, klidně bych se do takového průšvihu mohla dostat taky.
@cattus Na jednu stranu se tvé sestře opavdu nedivím, já bych neručila ani svýmu děcku, za ty nervy mě to fakt nestojí, na druhou stranu ti fandím, že přes ty všechny peripetie ses rozhodla dětátko si nechat. Své sestře dej čas, je pravda, že tvé jednání bylo poněkud zbabělé, komunikace přes SMS není dobré řešení. Ale z toho, co píšeš mám pocit, že se opravdu snažíš, aby nikdo nemusel splácet tvé dluhy, já věřím, že se ti to s pomocí přítele povede. 😉

shine2015
28. črc 2015

@andelka odmítnout je normální.....po zakladatelce chcete otevřené jednání tak PRoc by ho neměla a defacto nemohla mít i její segra už že začátku???? To že se to neříká nebo neodmítá neberu. Navíc to není nechat někoho ve stychu musela by se pouze zakladatelka zařídit jinak....řídit domem popřípadě zkusit někoho jiného nemo koupit něco levnějšího apod.....soukromá školka není třeba stačí kdyz se doma vystřídají....může chodt uklízet, doplňovat zboží nebo podle své profese.....hlídat můžou na střídacku....
A ad

@mandala taky nemám rada HA a vůbec ve 33letech.....ne každý ji může brát, riziko plicní embolie, karcinom prsu atd atd....nehledě na nasledne nemožnosti otěhotnět.....

A ano já bch taky byla hotová....že moje segra neplatí, ale taky bych si za to mohla sama.....a nehledě na to, pokud vztahy byly napjaté nikdy nevíme jak její segra vyvadela nebo nevyvadela nebo jak se chovala už před tím než zakladatelka zjistila těhotenství......pokud vyvadela a byla nás.....tak se ani nedivim že se nehrnula ji to vykládat vůbec kdy ví že se snaží o mimi a nejde ji to.

andelka
28. črc 2015

@shine2015 těžko říct jak to mezi sebou detailně mají, ale komplikované je to dost. Spíš mi přijde že se to nabaluje. Snad z toho dokážou vystoupit, vyříkat, věřit si..I s přítelem snad to bude klapat a vyjde jim to jak to plánují.Až to bude splacené, oddychnou si všichni.

karlajasmine
28. črc 2015

@cattus Nevim, jestli to lze, ale co kdyby se smlouva zmenila a misto sestry se na smlouve uvedl rucitel tvuj aktualni partner - otec ditete? Sestre by se ulevilo, a jestli je partner spolehlivy clovek, ktery s tebou chce zustat, nemelo by mu to vadit..

shine2015
28. črc 2015

@andelka nevíme....tak s do zakladatelky nemusís pouštět takovým způsobem.....

andelka
28. črc 2015

@shine2015 bohužel je to "přitěžující" okolnost, v podstatě možná to, že sestra ručí nebyl a není až takový problém jako to naprosto neplánované nečekané těhotenství, které to celé staví do jiného světla, a asi má za následek tu sestřinu reakci, která ji tak mrzí. Ale je celkem pochopitelná. Hodně lidí pokud ví, že dítě ne, tak volí dva způsoby, a tím se blíží té 100% účinnosti. Každopádně myslím, že sestru právě tohle dost píchlo, a tím i popíchlo k té reakci. Dozvědět se bokem od někoho jiného, že sestra neplánovaně otěhotněla a co to pro ni může znamenat je dost blbý.

letalnica
28. črc 2015

@andelka Omezení 2 roky platí v případě státních zařízení, do 2 let je může dítě navštěvovat jen 46 hodin měsíčně. Po 2. narozeninách může chodit neomezeně, aniž by člověk přišel o rodičák. V soukromých zařízeních omezení neplatí, aspoň si myslím, do žádných jsme nikdy nechodii 🙂

andelka
28. črc 2015

@letalnica právě vím, že od 2 let už to nikoho nezajímá, ale nevím co do té doby. Snad to nějak dobře vyřeší a v dohledné době bude po dluhu a v rodině klid.

barakara
28. črc 2015

Tak ja nemam uplne presne zkusenost. Ale sestra si chtela koupit byt v UK a ja jsem proto, aby dostala hypo se stala mensinovym spolumajitelem cili rucitelem.
Tenkrat sem presne nevedla do ceho jdu, trosku mam pocit, ze me do toho navlikla. 🙂 Pak mela sestra miminko a byla na materske a svagr toho mel moc a jednou nebo dvakrat meli problem platit hypo...no a to me teda dost znervoznelo. Dvakrat jsme se kvuli tomu osklive pohadaly, chtela jsem z toho vyvazat, bohuzel nelze 😒 V rodine na me jeste koukaji, ze jako segre nepomuzu, ale podle me je to obrovsky zavazek na dlooohou dobu.
Tve sestre se uprime nedivim. Nechces si s ni promluvit o tvych planech splaceni? Aby vedela na cem je? Jak dlouho budes na materske/rodicaku? Muzes se pak vratit do prace? To je potreba vsechno zvazit. Kdo bude platit kdyz ti vypadne x%platu?

salikova
28. črc 2015

Já nechci být zlá apod., ale prostě takové lidi jako ty nechápu:( Nechápu, jak v dnešní době může někdo otěhotnět neplánovaně :( Sestře se nedivím a myslím, že kdybyste si to vyříkaly osobně, bylo by to lepší;) Sms jsou naprd a v takových případech jako tenhle spíš uškodí. Navíc, kdybys jí vše vysvětlila osobně, možná by ani takové reakce od sestry nebyly... Chápu tvoji sestru, bere to od tebe prostě jako podraz, navíc pokud chce mimi a nedaří se, musí se prostě cítit děsně a "na dobrotu za žebrotu" A s těma chlapama je to vždycky kříž.. navíc, kde máš jistotu, že nynější přítel to vydrží? Třeba seš teď zase zaslepená??? Je to všechno zapeklitá situace a přeju, ať se ti podaří z ní vybruslit a seš šťastná!!! Na rodičovské jsem pracovala brigádně v podstatě celých 5 let a jde to;) Držím pěsti a seber odvahu a se sestrou si promluv;)
P.S. znám jednu holku, která má dluh vyšší než ty a dře od rána do večera v restauraci jede v podstatě nonstop, jen kvůli tomu, aby dluh splatila a nepřešlo to na jejího ručitele, kterým je bratr (platí část s ní) a v podtstatě s etak odsoudila na nějakých 5 let práce, bez dovolených a radovánek... Je to šílené, ale obdivuju ji...

shine2015
28. črc 2015

@andelka problém těhotenství???? Jako sorry ale segra ještě neplatila ani korunu....a to co jsi napsala jsou vše pouze tvoje dedukce.....děláš jako kdyby jsi ty sama byla dokonalá....a nikdy se ti nestalo nic mimo plán.....
Nevidím důvod proč tady kamenovat těhotnou ženu která se snaží a očividně situaci řeší, nenechala to zajít tak daleko aby segra musela platit.....podle mě si nezaslouží takto se do ní navazet.

medwidkowa
28. črc 2015

nemyslím si, že
@andelka tu chce někoho kamenovat, nechápu tuhle tvou nevyváženou reakci vůči ní a už vůbec se nedělá dokonalá
@shine2015 😒

medwidkowa
28. črc 2015

@shine2015 a přitom sama píšeš, že by jsi nikomu nešla ručit v rodině 😕

andelka
28. črc 2015

@shine2015 to víš že stalo..ale sama to vím, a nečekám že to ostatní pochopí a budou mi gratulovat. Chápu proč reagují jak reagují a mají na to právo.
Těhotenství když ne úplně problém, tak rozhodně komplikace, těhotenství, mateřská, rodičovská..samá nejistota. což klidnému spaní ručitele nepřidá.

shine2015
28. črc 2015

@medwidkowa no nesla. Ale klidně bych jim to řekla, navíc jsem to i udělala.....není na tom nic špatného. A i já sama když bych někoho požádala a někdo odmítne, přece s tím musím počítat a ne se urážet......to že se někoho zeptam neznamená že počítám že 100% kyvne i kdyby to byly rodiče,segra atd......prostě jsou i jiné alternativy....a vždy se dá udělat hypotéky nižší koupit jiný dům atd....rucit domem......nevidím na tom nic špatného říci nezlob se,ale já chci rodinu a nevím jak to bude, nemůžu ti 30let rucit na hypotéku, nehledě na to,že pokud budu potřebovat hypotéku já tak mi ji třeba právě kvůli ručení nedají......mám té rada,ale nechci aby finance ležely mezi nama....já se trápila aby jsi to zvládla platit a byla nervózní....za naše dobře vztahy mi to nestojí. Zkuste najit jine reseni.....to není nicprti ničemu a nikomu......přeci nemuzu kyvnout jen proto že je to moje segra.....jsou dva a pokud si vezmou tak velkou hypotéku že jim nestačí určit nemovitostí a dva lidi nestačí, nejsem blázen....nikdy nevime zda neprijdeme o práci atd.....jako sorry ale tomu se říká normální vztahy....nehrat si,doma za zády nebrecet že já husa jsem podepsala něco s čím nesouhlasim.... A navíc to pak řešit jednak s mužem rodiči a dalšími lidmi.inteligentní člověk navíc i ten kdo té má rad to pochopí......

shine2015
28. črc 2015

@andelka ona necbce aby ji někdo gratuloval.....ji jen mezi jak to je....já chápu i její segru jak jsem zde psala, aleje nesmysl zzacit zaměňovat zakladatelku na je blba že je těhotná, navíc po třicítce......a vůbec když segra doposud nezaplatila ani korunu......

andelka
28. črc 2015

@shine2015 já chápu že ji to mrzí, ale nic jiného se jaksi čekat asi nedalo.
Celkem si ségra teď může hodit korunou, jestli to sestra s novým přítelem a dítětem budou zvládat všechno uplatit. Jakmile se po..ještě něco, tak to má jasné.
A teda pro mě osobně ta částka je pořád dost velká.

shine2015
28. črc 2015

@medwidkowa přece za mnou nepřijde segra ať ji rucim na 5mega a na kyvnu jen proto aby byl klid v rodině a ze je to segra?!!! A pak se budu certit že nemůže splacet???? No to šedá vsecelkem předpokládat, že pokud někomu rucim že holt může se stát cokoliv a já budu muset platit.......

medwidkowa
28. črc 2015

já si myslím, že vše je o inteligenci, člověk který si vezme hypo, pak díky chlapovi přijde o barák, s dalším otěhotní nečekaně.. no...pokud to někdo vidí jako navážení se do ní a že jí chuděrku nelitujeme, tak za mne ne, nelituji, andelka píše v klidu bez emocí, zbytečně do nikoho nerýpe, tak nevidím důvod rýpat do ní.

shine2015
28. črc 2015

@andelka podívej, každý snadvi jaké povinnosti vyplývají když někomu ručí......severu chápu ale měla si uvědomit už dřív co znamená slovo rucit.....zakladatelka to nedělá naschvál......neříkám že dělá vše ideálně......ale netreba ji kamenovat.

shine2015
28. črc 2015

@medwidkowa a co by jsi navrhovala???? Jít na potrat?

medwidkowa
28. črc 2015

Kdo to řekl? já? Nechtěla by jsi se uklidnit? V první řadě více zodpovědnosti v životě, protože podle všeho zatím jí moc nemá

shine2015
28. črc 2015

@medwidkowa a ano je to inteligenci.....dobře si promýšlet co podepisu AK čemu se zavazují......a pokud chci jednani narovinu a upřímně od jiných musím s tím začít i u sebe.....

andelka
28. črc 2015

@shine2015 no,někomu to dojde pořádně, až když to reálně hrozí. Což v době, kdy ji zblbnul další chlap, přišla o práci atd. hrozilo velmi reálně, pak to bylo jakože lepší, a teď to hrozí znovu. Nejlepší by bylo ji z toho jakýmkoliv způsobem vyvázat.

shine2015
28. črc 2015

@medwidkowa já jsem v klidu, ptám se tebe co je teda teď nejlepší.....co by jsi navrhovala.....teď teda udělat....

medwidkowa
28. črc 2015

pokud pisatelka napíše, že svému novému příteli věří více než matce, tak mne to uvádí do pocitu, že moc rozumu nepobrala, kdoví, jak to bude dál...její sestra udělala chybu, že šla ručit a jaká ta chyba byla, pojmenujme jí- DŮVĚRA- jo, ta se nevyplatí někdy ani v rodině

kacca11
28. črc 2015

Je mi z toho smutno,chudak tva sestra. Chtela ti v tezke situaci pomoci, ale tys ji za to privedla na pokraj toho, ze ji znicis zivot. Uprimne si myslim, ze jsi se k sestre zachovala opravdu priserne. Mela bys zacit byt zodpovedna sama za sebe, kdyz doted jsi nebyla. Prijit do jineho stavu s dluhy na krku je silenost vuci tve sestre, ale i naproste selhani vuci tomu diteti. V tve situaci melo byt splaceni dluhu na prvnim miste, ale stalo se, co uz. Osobne bych asi zvazovala interrupci, chtela bych pro sestru normalni zivot a nechtela bych dite do takove situace. Radeji ublizit sobe, nez vecne ostatnim, ale to je muj nazor.

Navrhuji doprat jeji zivot alespon sestre a prepsat smlouvu u banky, pokud to snad pujde, na pritele. Pokud spolu muzete mit dite, snad muzete byt nezavisli na tve sestre. Doufam, ze to tak pujde resit, aby alespon ona na vasi nezodpovednost nedoplatíla.

Uprimne ale nevim, co od tebe cekat, kdyz nemas odvahu sestre rict ani pravdu, bojim se, ze nebudes mit odvahu ani na to, aby ses konecne osamostatnila.

andelka
28. črc 2015

Myslím že o potratu tady nemluvil vůbec nikdo. Jen o tom, že akce vyvolávají reakce, a současná situace bohužel pocitu odpovědnosti a spolehlivosti moc nenahrává. Nelze se tomu divit, jen mít dost trpělivosti, pochopení, a pokusit se jakkoli dokázat, že k tomu čeho se sestra bojí nedojde. Jenže to nemůžou zaručit. Nejlíp změnit ručitele na otce dítěte, pokud to jde.

shine2015
28. črc 2015

@medwidkowa vždy nevis jak to u nich v rodině je.....tak co soudis a hodnotis......a promin, ale neodpovedela jsikmi,jaké je teda nyní řešení? Co má zakladatelka nyní dělat? Aby byl klid v rodině? Doposud nikdo zani nic nezaplatil a ani to po nikomu do teď nechte!a....

Strana