Kvůli financím mě má sestra odsoudila
Ahoj vsem. Spis nez radu potrebuji se sverit.
Pred davnymi lety jsem s byvalym manzelem koupila domek na hypoteku. Bohuzel manzelstvi nevydrzelo a ja pozadala o prevod hypoteky na sebe a sestra mi sla rucit. Nekolik let bylo vse v poradku. Jenze pak jsem si nasla pritele, ktery me tak zblbnul a hlavne manipuloval s nasima financema tak, ze jsem prestala byt schopna hypoteku platit. Porad se mi to darilo drzet na uzde, ale pak jsem prisla o praci a po roce a pul dosla bance trpelivost a vyhlasila na me insolvenci. A kvuli tomu ted visi nad sestrou Damokluv mec rizika, ze banka bude chtit splatky po ni.
Ja uz vic ja rok jsem zamestnana, z platu mi strhavaji docela velkou castku ktera jde do depozitu a az se dum proda tak se z ni uhradi dalsi cast dluhu. S byvalym partnerem ktery mi nadelal tolik problemu uz nejsem ani ve styku a mam noveho pritele.
. Dum je nyni uspesne prodany, ale bohuzel za o dost nizsi cenu nez byla vyse dluhu.
Minuly tyden jsem byla oznamit mym rodicum ze budou mit vnouce. Bohuzel jsem to nedokazala sestre rict sama, je starsi a se svym partnerem se o miminko snazi uz dlouho a nejde to. Bylo to ode me zbabele, ale mela jsem strach z jejich slz, ze kolem me se chlap jen otre a jsem v tom.
Vcera mi od ni prisla stroha sms "jak si predstavujes ze dostojis svym zavazkum bance?" Poprosila jsem totiz mamku aby ji to nejak setrne rekla, ze jsem zbabelec. A stalo se. Jen jsem necekala takovou reakci. I ja jsem uz tohle resila a vim ze mi i z materske muzou neco strhavat pripadne se muzu domluvit na splatkovem kalendari. A i v tom smyslu jsem ji odpovedela. Jenze i tak se k cele situaci postavila odmitave s tim ze ji delam jen starosti a jsem nezodpovedna. Probrecela jsem cely vecer, v noci jsem mela hnusny sny, porad jsem se budila a dneska jsem uplne jak prejeta minimalne ledoborcem. A hlavne se mi ze stresu zase spustily nevolnosti, ktere se mi uz skoro tyden darilo drzet pod kontrolou.
Bojim se, ze jsem "prisla" o sestru.
Prozila jste si nektera neco podobneho? Srovna se to casem?
Chapu ze ma sestra strach ze bude muset za me platit ale podarilo se mi to uhlidat 5 let proc bych to nemela zvladnout ted?
@cattus a myslíš, že ji třeba nemrzí a nebolí, žes jí to neřekla sama o mimču? My máme taky problém s početím, rodina to ví a obě švagrové nám to i tak přišly normálně oznámit. Kdyby mi to po někom vzkázaly, mrzelo by mě to... A mohlas s ní při té příležitosti probrat, jak to bude s penězma, aby neměla strach. Já nevím, na mě to působí jako chování malýho děcka. Prostě máš průser, ok, stalo se, ale řeš to jako dospělá, čelem k problému.
@cattus ztratila jsi jeji duveru a jeste si ji nevydobila zpet. Evidentne napozadi toho, co se udalo je toto porad jeste malo, mozna se do toho projikuje i drivejsi minulost a zkusenosti, ze porad neveri.
Kazdopadne jsi ji to mela rict osobne, mela bys prilezitost si s ni urcite veci na miste vyrikat a ujistit ji o svych planech a intencich. Takhle jsi si nabehla primo na vidle, jeji rekci jsi mohla ocekavat, zkus s ni mluvit primo a ne pres smsky.
@somalicats dite bylo absolutne neplanovane.. a ve sve podstate jsem nikdy deti nechtela.. a po predchozi zkusenosti vlastne ani chlapa, ale stalo se..
Ne nejsem nastvana.. mrzi me to.. a spis jsem hledala nekoho kdo se s tim setkal.. asi jsem se zmylila...
Resim podobnou záležitost a to dluhy moji máti resp.neochotu zaplatit dluhy nabyté dědictvím po tátovi (majetek se ji ale hodil). Jako dědicové si vzájemně rucime a ja už jsem ted sediva strachy, kde vezmu peníze na to, abych její část dluhu zaplatila, pokud nedostane rozum a neudělá to sama. Takze se tvoji sestře nedivím...
@cattus prosím tě, kolik ti je? 18? Že ti nepřijde zvláštní neplánovaně otěhotnět v takové situaci, navíc když tvrdíš, že ani jsi děti nechtěla..I tohle je pro sestru jako červený hadr. O dospělosti to hodně vypovídá. Pokud ti začala věřit, že opravdu se snažíš a dřeš, tak tohle s tou důvěrou muselo zamávat.
@zeza protoze jsem byla v insolvencnim rizeni a v tu chvili oddluzeni nejde.. a konec insolvence je az ve hvili kdy je dum prodany coz se konecne podarilo. Ted jen cekam na doreseni papirovani a ukonceni insolvence.
A navic kdybych pozadala o oddluzeni banka by klidne mohla po sestre jakozto ruciteli chtit zbytek. To mi potvrda i insolvencni spravkyne a prave doporucila pockat az se dum proda. Protoze tim bych uspokojila vetsinovy narok banky a s oddluzenim by nemusel byt problem.
A taky to neslo kvuli tomu ze jsem mela smlouvu na rok. Ted uz mam na neurcito.
Jen se mi to vsechno cele zkomplikovalo a zasmodrchalo.
Nedivím se ségře. Ségra mým bytem ručí, má hypotéku na 2,5 mega. Ztratila před pár lety práci. Svoji hypotéku a její hypotéku tehdá táhli naši. Ona měla 16 tisíc a naši 13 tisíc. A to tak, že rok... Kdyby jsme neměli tak skvělý rodiče, nemám ted kde bydlet. Mateřská je jen almužnička.... Je to tvrdý, ale příjdeš o ní..nejspíše... mě by se taky nechtělo doplácet na tvou "blbost".... 😔
@shine2015 to tady nikdo neříká, jen že tvrdit v dnešní době, že se absolutně neplánovaně v jejich situaci povedlo otěhotnět je fakt skoro dětinské, navíc se tím zaštiťovat. Prostě sestru chápu, nechápu to, že to nechápe zakladatelka. Další bota (která se nemusela stát, jenže to by tu musel být někdo zodpovědný..ačkoli ano, i HA je 97-99% pouze, takže pokud je to opravdu tato výjimka, tak se omlouvám, zde jsou opravdu bez viny, ovšem asi kdyby to takto podali sestře, a ne jí to jen nechat vzkázat, tak by to možná nesla lépe), další a delší nejistota pro ručitele, který má svých trablů dost.
@cattus chtěla bych nějak povzbudit protože i to to máš těžké, ale zrovna tak tvoje sestra. Pokus se hlavně relaxovat a po práci co nejvíce odpočívat. Věřím, že časem až se vše spraví a sestra uvidí, že to zvládáš tak se udobříte - do jaké míry si netroufám odhadnout. Jak to tu jednou padlo - až vše oddlužíš už by na miminko mohlo být i pozdě.
Zašla bych za bankou a zjistila více informací abych měla jistotu, že nemůžou na sestru.
Držím palce ať jste miminko i ty zdravé a ať se vztahy prolomí a vše dobře dopadne i za cenu toho, že to pár let bude trvat 🙂
Hodně síly!!!
@andelka je mi 33. A ver mi ze kdyz jsem na testu videla sve carky mela jsem vztek. Vztek sama na sebe jak jsem blba. Jenze jak jsou i dalsi nazory.. mam jit na potrat a doufat ze za pet let oddluzeni se mi podari znovu otehotnet? Bojovala jsem strasny vnitrni boj.. nikdo si nedovede predstavit jak strasne se to ve me mlelo jak jsem probrecela tolik noci rozvazovala jestli ano nebo ne.. co dal.. jestli se to da zvladnout nebo ne.
Jsem bojovnik a rozhodla jsem se pro boj.
Osobně si myslím, že než bude ten dluh splacený, tak ty vztahy budou napjaté, a netřeba se divit. Ale až bude po všem, tak se to spraví. Jenže to se nesmíte urážet jedna na druhou,protože těžké to máte obě. Jenže v tobě by té pokory a pochopení mělo být víc, ona pomohla tobě a má z toho jen nervy.
@cattus držím vám palce. Bohužel pro lidi kolem to prostě bude nepochopitelné, jak se to dvěma dospělým v takové situaci může stát, zase další nezodpovědnost a další nedůvěra, že máte vše promyšlené a ve svých rukou. Opravdu se těm reakcím nedivte, i když to zamrzí.
Rok a půl není tak dlouhá doba..jenže do práce se asi hned tak nedostaneš..tak se to o něco prodlouží.
A moc přeju setře, aby se jim taky zadařilo, myslím že i to by vztahům pomohlo.
Upřímně,já tvou sestru bohužel chápu,je to hrozné do jaké situace jsi ji,ač už neúmyslně dostala 😒 Každopádně tebe nijak neodsuzuji,jde vidět,že tě to samotnou trápí a nejsi k celé situaci lhostejná,přeji ti,aby se vše dobře vyřešilo a našli jste se sestrou zase společnou řeč 🙂 Přeci jen je to rodina a určitě tě jen tak kvůli tomu nezatratí,když sama vidí,že se staráš a snažíš se svůj problém řešit a nenecháváš to sestře padnout na hlavu.
@andelka souhlasím s tebou v mnoha bodech, ale nebuď tak tvrdá ohledně neplánovaných těhotenství. v dnešní době je sice spousta druhů antikoncepce, ale bohužel "nejspolehlivější" tebou připomínaná HA je pro mnoho žen nevhodná. a ruku na srdce...ty další možnosti už tak spolehlivé nejsou. občas se fakt stane. někdo otěhotní přes prášky, jinému praskne kondom, dalšímu se posune tělísko...ano...zakladatelka má problémů nad hlavu, ale soudit ji za těhotenství, když nemáš víc info není zrovna hezké.
Botu muze udelat kazdy, ale z tvych prispevku mam pocit, ze delas mozny i nemozny, aby si dluh splatila a nezatizila svoje nejblizsi. a to se podle me ceni
Otehotneni neprislo zrovna v nejlepsi moment, jak pises, potrebovala by si tak rok a pul a bylo by splaceno. S ditetem to bude mnohem narocnejsi, ale i to se da zvladnout. Jako prvni bych popremyslela co nejrychlejsi navrat do prace, klidne uz po matersky. Ja jsem v cizine, tady se chodi do prace uz 3 mesice po porodu a neni to takova hruza, jak jsem si myslela. Ale jde to jen jestli budes mit hlidani (co treba maminka ?). Byt 2-3 roky na rodicaku je bez sance to financne utahnout, a jestli ti vazne zbyva tak malo do splaceni, jdi pracovat co nejdriv.
300 tis ... neni to malo, ale zase to neni tak strasidelna suma. zalezi na prijmech ...co by pro tvoji sestru znamenalo, kdyby musela za tebe splacet? Zit o vode a chlebu nebo nemoznost si treba vyrazit na dve dovci v roce ? Chapu, ze se boji, ale musi prece videt, jak se snazis (a hus s temi komentari o nezodpovednem otehotneni, to se proste stat muze). Je na tobe prestat si s ni hrat na schovavanou, vyloz karty na stul, vysvetli, co vsechno delas, jaky mas plan do budoucna jak to splatit, kde ti treba ona muze pomoct (napr hlidani mimca) .. Ja bych se pred ni taky stydela, nebude to snadny, ale jednat s ni pres mamcu je zbabely.
Drzim palce, snad se to vsechno brzy vyresi, dluhy poplati a ty budes moct zacit s cistym stitem. Kdyby sis chtela pokecat, jaky je to vratit se tak brzo po porodu do prace, napis mi soukromou zpravu.
@blahova_andrea to je fakt, stát se může, právě proto jsem pak i psala, že kdyby se sestrou promluvila přímo ona, a řekla i jak to bylo (že opravdu udělali co se dalo, ale stalo se to co píšeš a pilulku po třeba ze zdravotních nebo morálních důvodů nemohla vzít a prostě se nedalo nic dělat a museli to přijmout a srovnat se s tím), tak by se dočkala něčeho jiného, ne tak odsuzujícího a bolestného.
@buldrik diky za podporu.. s hlidanim to nepujde. Bydlime 70km od sebe. Ale zvazuju chodit pri materske do prace na castecny uvazek. Bude to hodne o ustupcich i pro partnera ale myslim si ze ze to da zvladnout.
Nemyslim si ze by skoncila o vode a chlebu ale asi by se ji hodne snizil zivotni komfort na ktery je zvykla. Ja musim prezit ted sama s 1200 mesicne na jidlo i ostatni potreby. Netvrdim ze partner nepomize ale zhodli sjme se ze budeme setrit at mame rezervu pro miminko. On ma plat sice ne velky ale slusny a mesicne odlozi cca 5 tis. A z tyhle rezervy nas chce potom zivit. Ale nepujde to do nekonecna proto ta brigada.
Já její sestru chápu, můj bratr mne přivedl do podobné situace jako jeho ručitelku . A slušnost by byla to sestře oznámit, že jsi těhotná, její reakce byla normální z její pozice ručitelky, nic ti nevyčítala, jen se ptala a to ne bezdůvodně a tobě je to ještě líto? Začni uvažovat mozkem.
Proč by to měla sestra za ní splácet?
@andelka není povinna vysvětlovat sestře jak otěhotněla. A ještě se ji pomalu omlouvat.....na rodicaku může jít do práce a pobírat rp i výplatu...a že nebezela za segrou že je těhotná??? No ani se nedivim pokud segra byla nás....už z těch dluhů. 300tis je dost ale dá se to v poho zvládnout. Rozpocitat splátky a brigádu manžel nebo ona dle toho kdo vydělá víc..
Já chápu segru, ale podepsala to dobrovolně.....mohla to odmítnout.já třeba bych segre určit nesla v zájmu našich dobrých vztahu a i toho že planuji rodinu....nesla bych rucit nikomu. A v klidu bych jim vysvětlila proč. Odmítnout může každý.....i v rodině.
dluhy jsou na h.v.o vzdy. Nikdy bych,presne z techto duvodu,nerucila. Sestre se nedivim,je v panice a boji se. taky bych se bala. Zas na druhoustranu-nemit dite kvuli dluhum je nesmysl. Nezbyva nez poprat,at to vse zvladnesa svym zavazkum dostojis. Kdyz sestra uvidi,ze to funguje,treba se sklidni a vztah se nerozpadne. Drzim palce. Nejsi jedina,ktera je v teto situaci. Zazila jsem v rodine neco podobneho a dobre to dopadlo. Tak to preju i tobe.
@medwidkowa ona za ní do teď nic nezaplatila a neplatila......takzeklid
@shine2015 mi je to celkem jedno, ale tuhle finanční negramotnost nechápu, když ještě je v tom chlap, pokud přijde o práci, to chápu, ale jinak? No její věc, její problémy.

@cattus jsi přecitlivělá, z těhotenství..stane se, že někdy napíšeme, řekneme, zachováme se nehezky, jedovatě..pusť to z hlavy, o nic nejde..já bych to zkusila za nějaklý čas otevřít a sestře to řekla, že mě to mrzelo - a z její strany přijmout i to, když ona řekne, že se jí to dotklo, otěhotnění, že jsi jí to neřekla..