Kvůli financím mě má sestra odsoudila
Ahoj vsem. Spis nez radu potrebuji se sverit.
Pred davnymi lety jsem s byvalym manzelem koupila domek na hypoteku. Bohuzel manzelstvi nevydrzelo a ja pozadala o prevod hypoteky na sebe a sestra mi sla rucit. Nekolik let bylo vse v poradku. Jenze pak jsem si nasla pritele, ktery me tak zblbnul a hlavne manipuloval s nasima financema tak, ze jsem prestala byt schopna hypoteku platit. Porad se mi to darilo drzet na uzde, ale pak jsem prisla o praci a po roce a pul dosla bance trpelivost a vyhlasila na me insolvenci. A kvuli tomu ted visi nad sestrou Damokluv mec rizika, ze banka bude chtit splatky po ni.
Ja uz vic ja rok jsem zamestnana, z platu mi strhavaji docela velkou castku ktera jde do depozitu a az se dum proda tak se z ni uhradi dalsi cast dluhu. S byvalym partnerem ktery mi nadelal tolik problemu uz nejsem ani ve styku a mam noveho pritele.
. Dum je nyni uspesne prodany, ale bohuzel za o dost nizsi cenu nez byla vyse dluhu.
Minuly tyden jsem byla oznamit mym rodicum ze budou mit vnouce. Bohuzel jsem to nedokazala sestre rict sama, je starsi a se svym partnerem se o miminko snazi uz dlouho a nejde to. Bylo to ode me zbabele, ale mela jsem strach z jejich slz, ze kolem me se chlap jen otre a jsem v tom.
Vcera mi od ni prisla stroha sms "jak si predstavujes ze dostojis svym zavazkum bance?" Poprosila jsem totiz mamku aby ji to nejak setrne rekla, ze jsem zbabelec. A stalo se. Jen jsem necekala takovou reakci. I ja jsem uz tohle resila a vim ze mi i z materske muzou neco strhavat pripadne se muzu domluvit na splatkovem kalendari. A i v tom smyslu jsem ji odpovedela. Jenze i tak se k cele situaci postavila odmitave s tim ze ji delam jen starosti a jsem nezodpovedna. Probrecela jsem cely vecer, v noci jsem mela hnusny sny, porad jsem se budila a dneska jsem uplne jak prejeta minimalne ledoborcem. A hlavne se mi ze stresu zase spustily nevolnosti, ktere se mi uz skoro tyden darilo drzet pod kontrolou.
Bojim se, ze jsem "prisla" o sestru.
Prozila jste si nektera neco podobneho? Srovna se to casem?
Chapu ze ma sestra strach ze bude muset za me platit ale podarilo se mi to uhlidat 5 let proc bych to nemela zvladnout ted?
já tě zakladatelko chápu a jak tu někdo píše, že jsi nezodpovědná, tak si to nemyslím, jelikož by ses tím tak netrápila. Tvoje sestra je dost dobře možná spíš naštvaná teď sama na sebe, že do toho vůbec šla a ručeni ti podepsala. Tohle je ale její vlastní zodpovědnost, že je to do budoucna risk, musela vědět i ona předtím. Ty si své dluhy dosud platíš, tak nevidím důvod, proč by kvůli tomu měla být na tebe hnusná, spíš v tom budou nějaké další emoce jako žárlivost na to, že čekáš miminko nebo na jiné aspekty tvého života. To, že ti šla ručit přece neznamená, že veškerý svůj život tomu přizpůsobíš. I s bankou se dá domluvit např. dočasné odložení splátek, kdyby bylo nejhůř, popř. na jiném postupu. Další možnost je najít nového ručitele, třeba tvůj nový přítel, pokud má na to podmínky, když říkáš, že je ochoten ti pomoct? Řešení se dá najít vždycky. Jaký pak bude vztah se sestrou, bude záležet na vás obou.
snad nečekáš že tě tu bude někdo litovat. ... chudák tvoje sestra, ty si nasekáš dluhy, nesplácíš a ona aby to teď platila a ke všemu si pořídíš děcko místo toho aby jsi si spíš našla druhou práci a postavila se ke své minulosti čelem a snažila se co nejdřív zaplatit dluhy.
@nina2000 Těhotenství z láskyplného vztahu tu asi nikdo nevnímá jako problém. Problém je v tom, že dítě čeká s partnerem, který není její manžel, nenese odpovědnost za zakladatelčiny dluhy, a nemá tak ani povinnost je s ní řešit, jako by to bylo v případě manželů. Pokud ji její současný partner bere se vším všudy, tedy i s těmi dluhy, tak musí počítat s tím, že ji bude prakticky plně živit, dokud se zakladatelka nevrátí do práce, a o tom tu nepadlo ani slovo (jen že jí bude něco přispívat). Mateřská ani rodičovská nejsou nijak závratné sumy a s velkou pravděpodobností podle toho, co zakladatelka psala, padnou tyhle částky prakticky celé na splácení dluhů. Proto se nedivím reakci její sestry, která se do problémů dostane téměř se stoprocentní jistotou ve chvíli, kdy zakladatelčin partner couvne (pokud by k tomu došlo).
To, že naše společnost obecně mateřství nepřeje, není zas až tak pravda, když porovnám, jaké finanční možnosti jsem měla s první dcerou před 12 lety a jaké mám teď, je to nebe a dudy. V okolních státech takhle štědří k rodinám rozhodně nejsou.
300 000 tisíc není moc, co by se nedalo splatit, nějaká brigáda při mateřské hodně pomůže, chce to zatnout zuby a splácet, spíše jde o postoj k problému, tohle řešit s tím, kdo ti podal pomocnou ruku, což byla sestra a souhlasím, že okolní státy neposkytují takovou pomoc na mateřské jako my...
@medwidkowa Ono i u nás se změnilo za léta hodně. Když to srovnám - mateřská plus mínus stejná, rodičák u starší dcery 3500 Kč měsíčně, neexistovala možnost volit délku (a tím i částku, šlo jen brát nebo nebrat), neexistovala možnost přivýdělku. U mladší dcery rodičák volitelný, přivýdělek neomezený. Prakticky mi neklesla životní úroveň s druhou dcerou, s první jsme žili prakticky jen z výplaty tehdy ještě manžela.
@eimmy nasekáš dluhy??? Pokud jsem četla dobře, tak počátek byl "koupili jsme si s bývalým manželem domek na hypotéku". Tedy situace, v které se může do budoucna ocitnout každá žena, která má s manželem hypotéku. Obzvlášť, když vypořádání probíhá v době, kdy jsou ceny nemovitostí níž než když se kupovalo. Nebuďte holky tak přísné.
@lenka5731 Nasekala dluhy, neb později neřešila neschopnost splácet. Ona by situace byla dnes jiná, kdyby začala finanční tíseň řešit hned.
@somalicats To, že partneři nejsou manželé ještě neznamená, že vztah není láskyplný. Ano, je pravda, že její přítel nenese odpovědnost za její dluhy a její sestra se může dostat do maléru. Protro si myslím, že by to měla řešit především s ní a to co nejdříve. Nicméně už jen samotným faktem, že píšete, že "mateřská ani rodičovská nejsou nijak závratné sumy" přiznáváte, že žena-matka je na tom hůře než žena bezdětná, tzn., že ji společnost znevýhodňuje a to bez ohledu na to, jestli to bylo před 12 lety horší nebo ne (což může být jen Váš osobní dojem, protože z okolí znám i opačné názory). Je pravda, že v západních státech je podpora během mateřství ještě horší, ale zato je tam celkem bohatá a finančně přijatelná síť předškolních zařízení a také mnohem větší vstřícnost zaměstnavatelů zaměstnávat na částečný úvazek, o čemž se nám může jen zdát. Dále platy jsou tam také na úplně jiné úrovni než u nás, takže srovnáváte nesrovnatelné. Tam není pro většinu mužů problém z jednoho platu uživit manželku/partnerku i s dítětem.
@somalicats nevím, co řešila nebo neřešila, já jsem se žádné detaily nedočetla. K neschopnosti splácet dojde dost snadno, i nezaviněně. Fakt nechápu, jak se můžete do někoho takhle pustit, obzvlášť když je vidět, že to zakladatelce tématu není lhostejné. To by si sem m.j. nešla takhle naběhnout. Ono ne všem se v životě vše povede a všichni nejsou dokonalí, že ( i když podle příspěvků vidím, že někteří zjevně jo).
@nina2000 Platy v zahraničí - jak koho, ono tam je taky relativně nákladné bydlení, takže ne každá rodina má dost peněz na to, aby si mohla dovolit dlouhodobý výpadek jednoho příjmu a přitom si udržet životní úroveň (srovnávám okolní státy - Rakousko a Německo). Finanční situace před 12 lety a dnes je úplně o něčem jiném, žádný rodičovský příspěvek ve výši 220tis/dítě neexistoval, brala se fixní částka 2500 Kč, později 3500 Kč/měsíc jen po tu dobu, dokud matka nešla do práce. To, že PPM a RP nejsou závratné sumy, píšu z pohledu běžné mzdy a u RP z průměrné částky, kterou velká část žen pobírá. Nicméně je to pořád víc, než bývalo dřív 😉.
S těmi částečnými úvazky a vstřícností zaměstnavatelů souhlasím, tady máme pořád ještě co dohánět.
Láskyplný vztah je důležitý, je ale fér, přepsat dluhy z minulosti na nynějšího přítele? Mi to přijde zvláštní tedy..
Zkuste si představit situaci, že máte syna, který si najde přítelkyni a ta přijde s tím, že by měl přepsat na sebe její dluhy, kolik z vás by souhlasilo? No, nedělám si iluze...
@lenka5731 Psala tuším hned v tom úvodním příspěvku, že rok a půl neřešila splácení dluhů. A o tom to je - všechny trable, které teď má, začaly prakticky v tuhle chvíli. Věděla, že jí sestra ručí, a přesto nesplácela - na co čekala? Proto jsem psala, že kdyby začala situaci řešit hned, mohlo být dneska všechno jinak. Takhle má jen problémy a dělá je i v rodině a ještě se diví, že se to sestře nelíbí.
@medwidkowa Není to fér. Na druhou stranu přítel si s ní udělal závazek a předpokládám, že když spolu pracovali (i když nechtěně) na dítku, tak o jejích dluzích věděl.
@somalicats , problém je, že některé pořádně nečtou
@somalicats já jsem se tam teda nedočetla nic takového, že by na to úmyslně kašlala... Líbí se mi, že tady je 4 z 5 rozvedených, zadlužených, s vážnými zdravotními nebo s jinými problémy, ale úplně přesně ví, co měli - mají dělat ostatní (píšu obecně).
@somalicats bohužel nechtěně, takže se teprve za čas ukáže, jak silný vztah to bude 😉
Penebože holky já se fakt nestačím divit.. jak k ní můžete být tak tvrdý.? Ano udělala chybu, že si barák nechala a napsala na sebe hypotéku ale snažila se mít domov to je pro vás jako špatně jo? Její sestře taky nedržela nůž na krku aby jí šla ručit bylo to její svobodné rozhodnutí a rizika musela znát. To že jí to nevyšlo s jedním partnerem ještě neznamená, že tenhle je stejnej. A to, že čeká dítě je sice v nevhodnou dobu ale rozhodně to není nic špatného. Sestra může mít strach ale vždyť za ní nezaplatila zatím ani korunu. A nikde dámy, není napsané, že i na mateřské nemůže jít na brigádu. Co se týče její sestry a reakce no myslím, dluhy jsou v tomhle případě druhořadý.. podle mě je jen ublížená. Jí to nejde a setra čeká tak kope kolem sebe. Pokud její partner o všem ví a stejně je sní a navíc spolu čekají prcka nevidím jediný důvod proč by jí nemohl pomoct. Místo těch řečí o tom jak je nezodpovědná a já nevím co ještě by bylo třeba dobrý jí podpořit ona nestojí o odsouzení ale jako každá nastávající maminka potřebuje podpořit. A pokud si je jistá, že to zvládne tak to zvládne jsou na to dva. A mimo to i sezdaný páry se rozvádí ne? Takže která si můžete být jistá, že o toho svýho nepříjdete ať už jste nebo nejste vdaný... Holka držím palce a dám ti radu příště až budeš něco podobnýho chtít tady řešit tak si to rozmysli a nebo mi napiš soukromě a můžeme to rozebrat řeším něco takovýho i když mě se to přímo netýká :D určitě najdem nějaký řešení :D a pro ostatní dřív než někoho odsoudíte měly by jste si zjistit fakta.. než začnete prskat síru tak si promyslete jestli by nebylo lepší spíš podpořit než posílat ještě víc na dno... každá řešíme nějaký problém ne?
@lenka5731 ty máš takový přehled o lidech zde? Já naštěstí ne, ale za sebe naštěstí nesplňuji ani jedno kriterium zde tebou popsané 😉
Holky a když teda chcete někomu spílat tak si raději pořádně přečtěte co autorka napsala.. nikde jsem se totiž nedočetla že by přestala platit ... nebo že by na to kašlala atd.
kdyby zde uměli všichni číst, tak hned v úvodu zakladatelka píše, že SPÍŠE NEŽ RADU, SE POTŘEBUJU SVĚŘIT...obecných rad do života už určitě slyšela i bez téhle diskuze dost 😒
někdo prostě žije skromně v rámci možností a bez dluhů, či rozumně, a někdo si je z vlastní blbosti naseká, na každém je, co si zvolí, pak ovšem ať nebrečí, někomu CIZÍ lítost pomohla vyřešit problémy?
@lenka5731 Cituji z úvodního příspěvku: Jenze pak jsem si nasla pritele, ktery me tak zblbnul a hlavne manipuloval s nasima financema tak, ze jsem prestala byt schopna hypoteku platit. Porad se mi to darilo drzet na uzde, ale pak jsem prisla o praci a po roce a pul dosla bance trpelivost a vyhlasila na me insolvenci. A kvuli tomu ted visi nad sestrou Damokluv mec rizika, ze banka bude chtit splatky po ni.
Po roce a půl došla bance trpělivost. Takže rok a půl zakladatelka ztratila tím, že místo řešení situace nechala stav dojít tak daleko, že banka musela reagovat. Ztratit práci lze dneska ze dne na den, ale i v takovém případě se dá situace řešit, ať už odkladem nebo snížením splátek, a nedojde to až takhle daleko. Třeba by dočasně pomohla rodina, pokud by zakladatelka vyložila karty na stůl a jednala zodpovědně.
Moje ségra je v dost podobné situaci, díky bývalému příteli má v tuhle chvíli exekučně obstavený účet a živí ji její současný partner, otec jejích dvou dětí. Šel do toho dobrovolně mimo jiné i kvůli tomu, aby máma nepřišla o střechu nad hlavou. Já ukládám na svůj spořící účet peníze pro případ, že by došlo na nejhorší a mamka neměla kde bydlet a musela se stěhovat jinam. Ale vše je o tom, že ségra přišla s tím, že má trable, taky si "nasekala" dvě děti, nicméně má spolehlivého chlapa, který se o ni stará, snaží se jí pomoci a ségra sama se snaží se z dluhů vyhrabat. Taky jsem jí řekla svoje, ale nedovolí si protestovat - bohužel, svět je krutej, v tuhle chvíli je závislá na jiných a musí to tak brát, dokud se z té závislosti nevyhrabe.
@medwidkowa nezlob se ale musím s tebou nesouhlasit.. ona byla vdaná a s manželem si pořídili barák na hypotéku. Celkem běžná věc tohle dělá každý druhý pár. Když se rozvedli asi byla v situaci kdy si mohla tu hypotéku dovolit. problém nastal až když si začala s tím druhým ale to má taky své ALE.. z vlastní zkušenosti vím že někteří lidé umí manipulovat s druhými dost dobře. Ano tohle je její chyba. A neznám nikoho kdo by si mohl dovolit z fleku koupit si barák za hotové. Její sestra se jen bojí jak to bude zvládat platit ne že za ní něco platí. Až nastane ta situace kdy za ni bude platit tak potom ano může si za to autorka sama.
@natous29 ale to neříkám, že je špatně, že si vzala hypotéku jen, zkus si znovu přečíst 2 odstavec co tu okopčila somalicats, tohle je to, co vůbec nechápete a ani se nesnažíte, proč vznikl problém a je tam, kde je
@somalicats ano ale ona nemusela přestat platit s některou bankou se proste nedomluvíš když chceš snížit splátky nebo to nějak upravit... nejspíš není nezodpovědná protože kdyby se na to vyflákla už by ta její sestra platila jak mourovatá a možná by měla už zabavený majetek
@medwidkowa ale ona nepsala že přestala platit... nebo že se na to vyflákla... kdyby ano její setra už platí jak mourovatá
takže jinak, věděla sestra o tom, že rok a půl nesplácí hypo?
měla tolik slušnosti jí to říct?
nekonečně hodně možností měla za rok a půl řešit situaci, přepsat barák na sestru, domluvit se na splátkách a podobně, tohle neberu

@medwidkowa Pokud to s ní ten její současný přítel myslí vážně i přes ty dluhy, tak by měl tyhle závazky převzít na sebe a sestru by z toho mohli úplně vyvázat. Sestra by měla klid a rodinné klima by bylo OK.