Kvůli financím mě má sestra odsoudila
Ahoj vsem. Spis nez radu potrebuji se sverit.
Pred davnymi lety jsem s byvalym manzelem koupila domek na hypoteku. Bohuzel manzelstvi nevydrzelo a ja pozadala o prevod hypoteky na sebe a sestra mi sla rucit. Nekolik let bylo vse v poradku. Jenze pak jsem si nasla pritele, ktery me tak zblbnul a hlavne manipuloval s nasima financema tak, ze jsem prestala byt schopna hypoteku platit. Porad se mi to darilo drzet na uzde, ale pak jsem prisla o praci a po roce a pul dosla bance trpelivost a vyhlasila na me insolvenci. A kvuli tomu ted visi nad sestrou Damokluv mec rizika, ze banka bude chtit splatky po ni.
Ja uz vic ja rok jsem zamestnana, z platu mi strhavaji docela velkou castku ktera jde do depozitu a az se dum proda tak se z ni uhradi dalsi cast dluhu. S byvalym partnerem ktery mi nadelal tolik problemu uz nejsem ani ve styku a mam noveho pritele.
. Dum je nyni uspesne prodany, ale bohuzel za o dost nizsi cenu nez byla vyse dluhu.
Minuly tyden jsem byla oznamit mym rodicum ze budou mit vnouce. Bohuzel jsem to nedokazala sestre rict sama, je starsi a se svym partnerem se o miminko snazi uz dlouho a nejde to. Bylo to ode me zbabele, ale mela jsem strach z jejich slz, ze kolem me se chlap jen otre a jsem v tom.
Vcera mi od ni prisla stroha sms "jak si predstavujes ze dostojis svym zavazkum bance?" Poprosila jsem totiz mamku aby ji to nejak setrne rekla, ze jsem zbabelec. A stalo se. Jen jsem necekala takovou reakci. I ja jsem uz tohle resila a vim ze mi i z materske muzou neco strhavat pripadne se muzu domluvit na splatkovem kalendari. A i v tom smyslu jsem ji odpovedela. Jenze i tak se k cele situaci postavila odmitave s tim ze ji delam jen starosti a jsem nezodpovedna. Probrecela jsem cely vecer, v noci jsem mela hnusny sny, porad jsem se budila a dneska jsem uplne jak prejeta minimalne ledoborcem. A hlavne se mi ze stresu zase spustily nevolnosti, ktere se mi uz skoro tyden darilo drzet pod kontrolou.
Bojim se, ze jsem "prisla" o sestru.
Prozila jste si nektera neco podobneho? Srovna se to casem?
Chapu ze ma sestra strach ze bude muset za me platit ale podarilo se mi to uhlidat 5 let proc bych to nemela zvladnout ted?
@natous29 Záleží na tom, jak dlouho tu hypotéku má, ale většinou jsou hypotéky, které se dávaly v době, kdy si s velkou pravděpodobností brala hypotéku i zakladatelka, poměrně flexibilní co se výše splátek týče, už nějakou dobu je možné i refinancovat, převádět jinam, zvlášť když jí sestra ručí. Možnosti řešení jsou, ale musí se s nima začít hned a nečekat, co z toho nakonec vypadne. A to je to, co tady kritizujeme - ne to,že se dostala do srabu, to se skutečně může stát každému. Ale to, že neřešila svoji situaci hned a teď se jí nelíbí, že je na ni sestra naštvaná.
Já beru rodinu jako soudržnou jednotku, i když je moje ségra jaká chce, tak se snažíme si navzájem pomáhat, ale vyžaduje to naprostou upřímnost a snahu řešit problémy především svépomocí. Jsou věci, které jsem jí odmítla, snažím se jí pomoci tak, aby tím neutrpěla moje rodina. S přístupem zakladatelky se pak ale nikdo nemůže divit, když ty vztahy mezi sourozenci ochladnou, její sestra dostala lekci a dost pochybuju, že po téhle zkušenosti bude ještě někdy ochotná někomu v rámci rodiny pomoci. A to je to, co je strašně špatně.
Jinak její sestra zatím nemusela platit nic, protože se prodává barák. Až se prodá, bude nutné splatit zbytek dluhu a tam už by sestra platit mohla, pokud nebude platit zakladatelka.
tak to cítím i já, některé tu mají dokonce její sestru za hloupou, že šla ručit, že je to její problém, dost smutné, taky jsem v rodině, kde jsou pevná pouta a průsery se musí řešit hned a ne je odkládat
@medwidkowa sestra o tom vědět musela protože jako ručiteli dávají avízo že je něco špatně.. dál pak kdyby na sestru přepsala barák sestra by byla v dluzích okamžitě v případě že by nesplatila hypotéku.. banka jí taky nemusela vyhovět s refinancováním.. tam stačí se o jeden den zpozdit se splátkou a je v háji. když to banka řeší tak že je to třeba ve dražbě nebo v insolvenci tak nikdo neplatí nic a čeká se až se to prodá a od toho se odvíjí pak dlužná částka.. každopádně sestra o tom vědět musela tak proč teda když šla dobrovolně do toho a sestře ručí se o to nezajímala dřív? každopádně se nikoho nezastávám jen vycházím z toho co pisatelka napsala .. skutečnost může být ale úplně jiná jsou tam ještě další faktory o kterých nevíme
@somalicats jasně já to všechno beru ale jak víte že se o nic nesnažila .. nikde nepsala že to hodila za hlavu a vykašlala se na to? Ale jak už jsem tu psala víme toho hodně málo na to aby jsme její situaci mohly soudit a nebo ji odsoudit že udělala její sestře průser...
@natous29 Je tam celá řada věcí, o kterých nic nevíme. Nicméně zakladatelka měla být ta, která měla jít za sestrou a říct jí Jsem ve srabu, asi budou problémy se splácením, musíme to nějak vyřešit. Vsadím boty, že s takovým přístupem by si tu dnes nestěžovala, že je na ni sestra naštvaná kvůli těhotenství a že má strach. V tuhle chvíli bude muset holt zabrat a hlavně se snažit o urovnání vztahů, které si pokazila svým přístupem.
Jinak to, že na to kašlala - kdyby ne, tak nepíše, že po roce a půl došla bance trpělivost - dobře, nemusela na to přímo kašlat, ale rozhodně neudělala vše pro to, aby situaci ustála, protože kdyby jo, tak k tomuhle vůbec nemuselo dojít.
Tak abych tu uvedla vsechny vase dohady co jsem resila a neresila. Ten rok a pul co jsem podle nekterych promrhala jsem byla na pracaku. Domluvila jsem se s bankou na uprave splatek jenze ty splatky i tak byly porad vyssi nez penize ktere jsem mela z up. Proto jim dosla trpelivost. Pritel vydelal akorat na bydleni a jidlo, a ja jeste chodila nacerno po brigadach abych mela nejakou kacku navic. Takze jsem se na to nevykaslala. Praci jsem hledala poctive v oboru a nakonec skoncila ve fastfoodu.
V tuhle chvili je uz dum prodany takze neni co prevadet, ale castka z prodeje je nizsi nez dluh a proto tam zustava tech 300tis. Behem pristiho tydne bych se mela dozvedet dalsi informace ohledne postupu prodeje a chci si domluvit schuzku s insolvencni spravkyni a poptat se co dal.
Mj.od byvaleho jsem musela doslova utect a skryvat se. Musela jsem zmenit telefon email FB proste zmizet ze sveta.
Takze asi tak...
@somalicats ano a tady ale řešíme pořád co kdyby nebyla schopná .. a co když bude? Co když to splatí aniž by udělala sestře průšvih na to tady nikdo nemyslí .. nebude to lehký ale zvládnout to může
každopádně sestra o tom vědět musela tak proč teda když šla dobrovolně do toho a sestře ručí se o to nezajímala dřív?
dobrá otázka, jen pochybuji, že se o to nezajímala....
skutečnost může být ale úplně jiná jsou tam ještě další faktory o kterých nevíme
souhlasím, jen malý rozdíl mezi náma je ten, že pisatelku nevidím jako chuďěrku, ale toho, kdo problém způsobil, pak je tu druhá skupina, které je líto sestry a o to jde, o ten pohled, buď hodný, pomož jinému a důsledky si pak nes sám...
@natous29 Jasně, že to může zvládnout, těch 300tis už není taková suma, která by se poplatit nedala. Bude to mít těžký. Ale musí to brát především s pokorou vůči sestře.
@cattus no a přesně tohle tu celou dobu říkám ale mě příjde že tu všichni všechno vidí černě a že jsi nezodpovědná a podobně.. přitom jsi se dostala do průšvihu a snažíš se z toho dostat a to je chválihodné protože kdyby jsi byla taková mrcha a nezodpovědný člověk tak to prostě necháš zacvakat ségře a ty máš laláč ne?
Domluvila jsem se s bankou na uprave splatek jenze ty splatky i tak byly porad vyssi nez penize ktere jsem mela z up. Proto jim dosla trpelivost
tady jsi ale zapomněla napsat zásadní větu mezi - a proto jsem peníze NESPLÁCELA
řešila jsi to s rodinou? Byla jsi upřímná k nim? Věděli o tom?
@cattus Píšeš, že přítel vydělal akorát na bydlení a jídlo. Bydlení jste přece měli - ten Tvůj barák, ne? Je mi jasný, že už pozdě bycha honit, jen si nemyslím, že jsi udělala skutečně vše pro to, abys tu situaci ustála po celou dobu, co jsi byla bez práce. Teď už je to jedno, stalo se. Nebudu mluvit za ostatní, ale moje kritika je zejména kvůli Tvé sestře - vůči ní bys měla být hodně pokorná, chápat, že ji tahle situace vadí a především jí dokázat, že i nadále se může spolehnout na to, že Tvoje dluhy skutečně platit nebude.
@medwidkowa ne mezi náma není rozdíl :D já ji nevidím jako chuděrku to ne.. svůj díl má na tom taky jen mi přišlo nespravedlivé jí hned odsuzovat za něco o čem nic moc nevíme :D
@medwidkowa tam je ale pak otázka jestli nesplácela úplně že jim nedala ani kačku a nebo jestli dávala aspoň část.. v obou případech je ale na bance jak se k tomu postaví .. buď mohla akceptovat výši splátky kterou byla ona schopná dát a nebo ne a v tomhle případě asi neakceptovala. potom s tou rodinou opět nevíme jaký mají vazby mezi sebou to že někomu je rodina svatá a jsou soudržní ještě neznamená že jiní to mají taky tak..
@somalicats tak když neměla na hypošku jak by pokryla náklady na barák. A s tím přítelem byla až se barák prodával ne?
s rodinou se stýká, sestra jí pomohla, takže kde hledáš problém?
@natous29 Jestliže jí sestra šla ručit, pak tam nějaká soudržnost být musí. Zásadní je, jestli sestra věděla, jak moc velký problém zakladatelka má - osobně bych v takové situaci začala řešit spolufinancování hypotéky, protože v případě nesplácení bych jako ručitelka mohla platit podstatně víc. Ale to už jsou jen spekulace.
@cattus Chápu, jak se cítíš. Měli jsme to (máme) podobné. Můj přítel byl kdysi ženatý, ženil se jako velmi mladý a jak sám dnes říká taky velmi hloupý. S manželkou si nabrali půjčky na byt a jeho rekonstrukci, nastavili si vysoké splátky, aby to měli co nejdřív splaceno, jenomže ona potom začla štěstí hledat jinde, rozvedli se a on se zavázal, že splatí dluhy a ona na oplátku nebude po tu dobu požadovat výživné na dítě, které spolu měli. Aby rozvod proběhl co nejrychleji, vymysleli si důvody, které nebyly pravdivé a podepsali dohodu o tom placení. Jenomže potom ona začala požadovat i alimenty a jelikož dítě na ně má samozřejmě ze zákona nárok, musel platit i dluhy i alimenty, což se svými příjmy nezvládal, zatímco milá paní byla vysmátá - dluhům, které byly z poloviny její se vyhnula a ještě dostávala výživné. Přítel skončil v insolvenci. Poznali jsme se krátce poté a já to všechno vzala jako fakt, 5 let poctivě pracoval a splácel, vlastně jen díky mně a mému platu jsme si mohli společně pronajmout byt, ale jinak jsme žili dost bídně. Potom už jsem se těšili, že oddlužení skončilo, ale ouha - vzápětí přišel dopis z banky, že jelikož on nebyl schopen zaplatit 100% a u půjčky byli ručitelé (jeho rodiče a bratr), budou zbytek (cca 120 tis.) požadovat po nich. To jsme se dozvěděli v únoru, zatímco 3 měsíce předtím jsem neplánovaně otěhotněla a byli jsme šťastní, že se to nestalo dřív v domnění, že už je vše splaceno a miminko bude mít vše potřebné. Když ten dopis přišel, obrečeli jsme to. Přítel by si nikdy neodpustil, kdyby za jeho chyby pykali rodiče a bratr, takže se zavázal, že i ten zbytek samozřejmě splatí on. Volal hned do banky, tam s tím souhlasili, ale háček byl v tom, že minimální měsíční splátka je 5 tisíc. Takže platíme. V lednu konečně doplatíme. Vztahy s bratrem i rodiči jsou docela dobré, ale je fakt, že když ten dopis tehdy přišel, měli strach všichni, taky už tehdy věděli, že jsem těhotná, ale u nás byl rozdíl v tom, že přítel měl práci jistou a na mateřskou jsem šla já. Taky viděli, že 5 let poctivě splácel, takže mu věřili, že bude splácet dál. Přítel opravdu maká, bere si přesčasy a ve volném čase ještě opravuje počítače a mobily známým, takže vydělá, ale já jsem si musela dát rodičák jen na 2 roky, abysme to zvládli, protože s dítětem se nakupí spousta výdajů, které si bezdětný člověk nedovede ani představit. Každopádně i když s rodiči má přítel vztah v pořádku, s bratrem v podstatě taky, tak vím, že bratr je z té situace nervózní, protože kdyby se cokoliv stalo a přítel platit nemohl, okamžitě by banka požadovala peníze po něm. A on má svoji rodinu a taky se nemají moc dobře, takže naprosto chápu, že má strach a že se mu uleví, až to všechno splatíme. Takže se na sestru nezlob a zkus ji pochopit, je opravdu v těžké situaci a Tvoje těhotenství a její nemožnost otěhotnět tomu taky nepřidají. Ale neboj, pokud budeš poctivě splácet a dokážeš jí, že sis svoje chyby uvědomila a že se snažíš, vaše vztahy se určitě zase urovnají. Bylo by fajn, kdyby se i sestře podařilo otěhotnět a měly byste společné téma, což Ty samozřejmě neovlivníš, ale co můžeš ovlivnit, je Tvoje zodpovědnost a snaha vše napravit. Není všem dnům konec a naděje na usmíření vždycky je. Moc Ti držím pěsti! 😉
@natous29 Vycházím z tohohle: Ten rok a pul co jsem podle nekterych promrhala jsem byla na pracaku. Domluvila jsem se s bankou na uprave splatek jenze ty splatky i tak byly porad vyssi nez penize ktere jsem mela z up. Proto jim dosla trpelivost. Pritel vydelal akorat na bydleni a jidlo
Náklady na bydlení nejsou tak velké, jako splátka hypotéky. To by přítel vydělával extrémně málo. Z toho, jak je napsáno, mi vyplývá, že se jedná o přítele, se kterým je doteď, a se kterým byla v době, kdy byla bez práce. Ani barák nesežere měsíčně tolik, přece jen v tomhle mám celkem přehled.
ten přítel, co měl jen na podnájem a jídlo je ten, který jí bude živit na mateřské?
to že se stýká s rodinou ještě neznamená že byli ochotní nebo že by mohli pomoci. To že ji sestra pomohla je fajn ale taky nevíme co za tím bylo a na čem byly domluvené. Problém je v tom že já problém nehledám ale příjde mi že ji každej vidí jen moc černě a upřímně je mi jí líto ať je to jak chce musí se z toho dostat.. No myslím že tohle téma je už dost vyčerpané a svý jsem si k tomu řekla 🙂 Pisatelce držím pěsti ať se jí to podaří zvládnout urovná vztahy se sestrou a má šťastný a usměvavý miminko 🙂 nic jinýho s tím stejně neudělám :D
to že se stýká s rodinou ještě neznamená že byli ochotní nebo že by mohli pomoci. To že ji sestra pomohla je fajn ale taky nevíme co za tím bylo a na čem byly domluvené
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------???? to už asi fakt došly argumenty, že jsi tohle napsala
@medwidkowa ne kdepak nedošly mi argumenty proč by měly? ale znám spoustu lidí v okolí co se stýká s rodinou a když měli problém že si napatlali dluhy tak je v tom rodina nechala vykoupat a to myslím vážně.. a nebo v opačném případě sami neměli peněz na rozdávání a měli třeba hypošku tak ani pomoci nemohli... jen máme prostě každá svoji pravdu a stejně jako já nepřesvědčím tebe tak ty nepřesvědčíš mě. Nevidím jediný důvod se tu donekonečna o něčem přít když se stejně nedomluvíme 🙂
@natous29 Děkuji moc. Já pořád čekám, kdy i na ni dojde, ale po těch letech už se moje zášť vůči ní hodně zmírnila. Vlastně ji i čím dál víc chápu - na jejím místě by se každá z nás rvala o peníze pro sebe a pro dítě a za to, že byl tehdy tak hloupej, si může vlastně sám. Člověk by měl přemýšlet, než si vezme nějakou půjčku, jestli ji dokáže splatit i v případě, že by se třeba rozvedl nebo onemocněl a když se dva lidé rozvádějí, mají jít půl na půl co se týče majetku i dluhů a pak si po letech nemusí nic vyčítat. Nejhorší je, když je pak člověk v takové pasti a u půjček jenom nabíhají úroky a k tomu všemu má třeba ta půjčka ručitele (,,ideálně" z nejbližší rodiny, aby se nepodělal jenom život dlužníka, ale i rodinné vztahy a životy nejbližších).
@rituska88 no my to měli zamotané ještě v tom že měli v rozvodovém vypořádání majetku že od uvedeného data to znamená od rozsudku jede každý na svoje triko a od toho data kdo si udělá dluhy jsou jen na něm. Měli rozvod dohodou. bylo to soudně ověřené klasika kulaté razítko. Jenže ona bydlí u prahy on tady v brně. takže to tamní soud měl poslat sem ale neposlal .. když se půl roku nic nedělo přítel se o to začal zajímat a zjistil že to neposlali a když to poslali tak to trvalo třičtvrtě roku než měli konečné stání.. mezitím mu začali chodit exekuce na její jméno že jako manžel povinné je povinen to uhradit a nikdo se ho na nic neptal jestli chce nebo ne.. tohle byli její dluhy jen a jen její co si udělala až po tom prvním stání.. jako nedoplatky za elektřinu, pojištění atd... takže mu obestavěli účty srážky ze mzdy prostě hrůza. exekutory nezajímalo že on už s tím nemá nic společného.. to až teď po rozvodu budeme vymáhat zpětně... když se rozváděli dohodli se že společné dluhy co měli splatí on a že jí ale nebude dávat alimenty měl to i písemně ale soud jedná v zájmu dítěte takže když ho zažalovala o alimenty musel jí zaplatit i rok zpětně.. a to všechno jen proto že byl zamilovanej do špatné ženské.. proto tu paní co sem dala příspěvek celkem chápu že i né svojí vinou se může člověk dostat do srabu. ale na ni taky přišlo přítel podnikl jisté kroky .. radši nechci psát jaké nevím jestli tu taky nemá blog.. takže jí teď taky sráží ze mzdy jemu už né a ona je na tom bídně... možná je to hnusný ale pro mě je to zadostiučinění a to potom až ji ještě zažalujem bude líp.. věřte na každou svini se vaří voda
Tak znovu a dokola. Ne partner se kterym jsem ted neni ten kvuli kteremu jsem se dostala do dluhu. Celiu dobu co jsem byla na pracaku jsem dostavala z pocatku slusne penize jen pul roku a z toho jsem platila celiu castku 4200,- jenze pak jsem dostala zivotni minimum a jako druha posuzovana osoba jen 2800 a ty jsem cele dala na splatky a jeste chodila na brigady abych mohla obcas dat i vic. Pritel mozna vydelaval vic ale bohuzel to byl a je gambler a z jeho platu nam zbylo opravdu jen na najem a jidlo a i s tim byly pozdeji problemy a radeji jsem odesla. V dome jsme nebydleli.. je to cca 70km od prahy a ja tenkrat do prahy sla za praci s tim ze si dum necham jako chatu. A dokud se mi on nezacal hrabat do penez coz jsem mu blba dovolila bylo vsechno v pohode. Jenze pak mi zacal vybirat z uctu vic a vic a smycka se zacala utahovat. Z drobne rezervy co jsem mela najedniu nebylo nic a k tomu prisla vypoved. Snizovani stavu a protoze jsem byla posledni kdo prisel odesla jsem jako prvni.
Takze platila jsem dle svych moznosti a snazila se pak prezit.. nemluve o tom ze jak se i jemu kratily finance vylejval si zlost na me. Dvakrat prerazeny nos.. modriny.. roztrzeny ret .. a kdyz jsem pak vydelavala chodila jsem jeste po brigadach abych vydelala co nejvic. Makala jsem i 20hodin denne. Skoro jsem nespala a nejedla. A jak jsem psala uz driv musela jsem od nej utect a skryt se. V soucasne dobe je za ten rok a neco co jsem v praci v depozitu kolem 80tis a z toho se uplati dalsi cast dluhu.
Nejsem z tech co cekaji poplacani po rameni. Spis jsem chtela vedet jestli se nekdo jako ja dostal do podobne zituace a jak ji resil pripadne co mu pomohlo.
Me je akorat ze vseho strasne smutno a strea mi opravdu nepomaha. Opet jsem cely den prozvracela bez ohledu na to ze jsem uz tyden mela klid.
S partnerem jsme se o tom bavili a pokud to jen trochu pujde souhlasi abych chodila do prace i s mimcem. I vedouci provozu s tim souhlasi, ze mi muze dat i treba jen 3hod smeny 2-3x za tyden nebo podle domluvy. Takze by to muselo byt kdyz partner bude doma aby mohl hlidat. Rada bych aby to slo aby mimco bylo hodne a zvladalo to, protoze to bude obtizne i pro nej. Ale chci si vydelat aspon tolik abych mohla s klidnym svedomim splacet kdyz treba ne tolik jako doted. Mam pred sebou jeste cca 5 mesicu v praci takze jeste neco splatim. Ale urcite to nehazim za hlavu. Pro me je to nyni priorita c 1.
@cattus nezlob se, ale prijde mi, ze mas tendenci obvinovat kazdeho za chyby, ktere sis zpusobila sama, viz "pritel me dostal do problemu", a jednas nedospele, chces aby nekdo za tebe problemy vyresil, viz " bala jsem se to sestre rict, tak jsem poprosila mamku, at to rekne za me"..
Do problemu te nedostal pritel, dostala ses do nich sama. Pokud jsi videla, ze je to chlap k nicemu, ktery te stahuje ke dnu, mela jsi ho okamzite vypakovat. Nedivila bych se, ze ses tak zamilovala, kdyby ti bylo 18, ale podle toho, co pises, ti bylo kolem 30 a to uz by clovek mel mit rozum a rozeznat spatneho a solidniho partnera.
Jako nesmysl mi prijde tvoje formulace, ze ti banka muze strhavat z materske. Existuje cosi jako zivotni minimum a to banka vzit nesmi, obzvlast kdyz jsi svobodna matka. A pochybuju, ze ta materska z platu vypomocne sily v kuchyni nebo nasledne rodicak budou nejak vyssi nez je to zivotni minimum. Navic pises, ze se muzes s bankou domluvit na splatkovem kalendari, coz je taky blbost, protoze banka uz ti jednou vysla vstric a splatky ti snizila, ty jsi ale presto nesplacela, takze uz ti zajiste nic snizovat nebudou a zacnou vymahat splatky rovnou po tve sestre.
A tvoje prohlaseni, ze mas ted solidniho partnera, kteremu veris vic jak sve matce.. To je z cervene knihovny, ne? Jak dlouho ho znas? Ja svemu partnerovi taky duveruji, ale abych rekla, ze mu věřím vic jak sve matce? Tohle bych nikdy nerekla, protoze nikdy nevis, co se stane. Vzdyt se podivej, nevyslo ti prvni manzelstvi, pak jsi mela partnera potizistu, kde beres tu jistotu, ze s tímto tretim zustanes? Je od neho hezke, ze chce 5000 mesicne sporit pro miminko, ale co ty dluhy? Miminko tolik nestoji, pokud jsi skromna, da se zakladni vybava poridit do 10 tisic, ja mam temer vse z bazarku a o moc vic jsem se nedostala. Takze spis nez davat pet tisic pro mimco, tak by je mel setrit na splatky, pokud je tedy opravdu tak solidni a bere te i s tvymi dluhy.
Na sestru se vubec nemuzes zlobit. Me ma jejim miste by taky hlavne zajimalo, jak si dal predstavujes splaceni nez abych ti velice gratulovala. Problemu ma kvuli tobe uz tak dost, zcela jiste je uz i ona vedena jako neplatic, tudiz nema sanci si treba sama vzit jakoukoliv pujcku nebo hypoteku, kdyby sama chtela nebo potrebovala.
Jedine plus, co tady vidim, je opravdu v tom, ze si to uvedomujes. Bohuzel pro napravu delas malo..
Na preruseni tehotenstvi bych nikdy nesla. V tom te chapu. Ale i tak se musis snazit vic, abys ten dluh zaplatila. Domluvit se s partnerem, jak to budete delat, protoze dluh se zaplatit musi. Pokud chodi partner na smeny, tak ve dnech, kdy bude doma, muze hlidat a ty chodit na castecny uvazek nekam do prace. Nebo si treba najit uklidy v domacnostech po vecerech.. Partner ma rodice? Mohou nekdy hlidat? Nebo si proste najot nejakou bud starsi pani nebo taky nejakou maminku na materske, ktere bys neco platila a ona ti hlidala, nenbo naopak muzes ty nekomu hlidat deti..urcite se neco da najit, jen to chce prestat plakat a cekat, ze se to samo vyresi. Je treba zacit sama neco aktivne delat.
@cattus dobre, po precteni tvehio posledniho prispevku upravuji sve tvrzeni, ze pro napravu situace delas malo. Tak za rok a neco delas hodne, predtim jsi delala malo. Bohuzel se bojim, ze na materske nebudes schopna delat temer nic. Jednak na materske nemuzes pracovat, respektive nemuzes pracovat na dosavadnim miste. To muzes az pozdeji, az s rodicakem.

banka jí vzala barák a rozdíl je 300 000 , který musí splatit, tak jak že neplatila bance splátky, bože? Tak proč by to měla sestra platit, když to zatím bylo v řešení banky a čekalo se až se barák prodá,logika