icon

Má se muž postarat o svou rodinu, když je žena na MD?

penny1007
22. dub 2016

Potřebuji si vylít srdicko, jsem na mateřské s ročním synem,s tatínkem bydlíme aktuálně každý usvych rodičů.jiz jsme žili spolu u nás s mojí mamkou ale potřeboval prostor tak odešel.. Už se to mezi námi vyjasnilo a chtěli jsme žít spolu někde v bytě, on chce byt koupit,vzít si hypotéku, já beru měsíčně 4tisíce chci být s malým 4 roky doma,včera přišel s tím že bude v práci brát výplatu 14 tisíc a že je to dobrý, já s údivem že ne, na hlavní příjem je to málo a s hypotékou by to byla vůbec katastrofa, chce abyCh ukončila mateřskou dřív,ve dvou letech malyho a šel by do školky nebo nějakou ChůVu sehnat.. Přesčasy dělat nechce,prý je to pak život na nic,nepřijde mi fér že chce malýmu krátit dětství jen kvůli penězům,je to přeci nejhezčí období každé mámy .neměl by se muž postarat o svou rodinu?

Strana
z8
weronicaaaa
23. dub 2016

10 dětí nemám..ano čekám své první,ale mám to v hlavě uspořádaný tak,že určitě nechcu po muži,aby se o mě staral..a aby se pak staral o mě a o dítě..jedeme se vším napůl..a myslím si,že není potřeba se o diltě starat do 4 let..do 3 let stačí..dítě si taky musí vytvořit nějakou sociální složku a zvykat si,že věčně nebude jen u maminky..

kacca11
23. dub 2016

@lenka5731 vždyť to píšu. V okolí mám taky lidí, kteří jsou nespokojení a žijí tak, jak je pro mě nepredstavitwlne, podobné jako mnozí tady na koniku. Mezi přáteli toto nemám. A přátelé mají na rozdíl od těch ostatních lidi podobny životní styl, podobné zivotni usporadani. Proto je pro mě jejich vzor příkladem na rozdil od toho, co ctu třeba tady.

helabella
23. dub 2016

@weronicaaaa -- můžu se zeptat jak to bude u vás fungovat (nebo jak si to plánujete), když se manžel o tebe a o dítě nebude starat? Nebo tím myslíš tu starost nad 3 roky? Nemyslím to jako rýpání, jen si to neumím moc představi. Mně přijde normální, že manžel chodí do práce a já se mezitím starám o děti a domácnost. Děti jsou stejně tak jeho jako moje a někdo se o ně musí postarat, takže v určitou životní dobu máme role rozdělený takto. A když jsem doma s dětma, tak prostě nemůžu být v práci a tudíž můj příjem je omezený a potřebuji, aby se muž o nás finančně postaral.

weronicaaaa
23. dub 2016

@helabella tak my nezačínáme z ničeho..už máme dost našetřeno,takže se nemusím bát,že by nás muž neuživil 🙂 myslím to ale tak,že bych mu určitě neřekla,že budu doma 4 roky a ty se postarej..chci přispívat do rodinnýho rozpočtu taky ;)

nelinecka1
23. dub 2016

Ja si treba myslim,ze je hlavne dulezite o vsem mluvit.Ja na to partnera upozornovala predem a proto i vedel,ze brzy pujdu na nemocenskou,kdyz otehotnim.Ted je spis nadseny,ze mam privydelek a jsme oba spokojeni.A vim,ze o penize se hadat nebudem,protoze jsme vsechno predem probrali.

drakenn
23. dub 2016

Kamaradce se narodil postizeny syn. A vsechny jeji plany sly do kytek.. takze clovek si muze planovat, ale ne vzdy to holt vyjde

pajula123
23. dub 2016

Vydelavala jsem vic nez manzel,nejakou dobu jsme jeli jen z meho platu,kdyz bylo treba. Prijde mi naprosto v poradku,ze kdyz ja se staram o NASE dite,financni zabezpeceni rodiny je ted hlavne na nem. Maleho nechci odkladat na hlidani,abych vydelavala. Je to jen chvilka a diteti da do zivota vic cas straveny s matkou. A fakt na materske nesedim na p..... a nevalim si sunky.
P.S.: Svou praci mam fakt rada a myslela jsem si,jak mi bude chybet,ale maly je proste dulezitejsi.

helabella
23. dub 2016

@weronicaaaa -- tak jasně, že to manželovi nedám příkazem 🙂 Je to všechno o komunikaci, ujasnění si, co oba dohromady i každý zvlášť chceme. A pak je potřeba udělat nějaký kompromis.

danfal
23. dub 2016

@penny1007 nemyslim si, ze bys malemu nejak kratila detstvi, kdyz pujdes do prace. Za me ty chces mit pohodu a cekas, ze se chlap postara, ale jste na to dva a pokud nejsou penize, je i na tobe, aby ses zapojila. Starsi syn sel do jesli ve dvou letech a dvojcata pujdou taky. Urcite by se mi libilo byt doma, ale financne by nam to nevyslo, tak proste pujdu pracovat.

konik_mischel
23. dub 2016

Ahoj, zajímavá diskuze, nečetla jsem celou, ale okomentuji příspěvek zakladatelky. Nechápu, že jste si bydlení nevyřešili ještě před miminkem. Nechápu, že bydlíte každý u svých rodičů - to už za mě nejste rodina, ani tak nežijete. Já bydlela rok s manželem u tchýně - peklo, ale alespoň nás to hnalo vyřešit bydlení. Co se týká délky rodičáku, tak za mě jsou 2 roky málo, čekám miminko, bylo plánované, chtěné, a chci s ním doma ty 3 roky být. To ale neznamená, že nemůžu, pokud se mi naskytne možnost přivýdělku ( už nyní mám něco rozjednané), tak to nevzít, hlavně v případě, kdy je napnutý rodinný rozpočet. Nechápu tvého chlapa, že nejde dělat za víc peněz, když má možnost. Vlastní bydlení by chtěl, ale obětovat tomu nechce nic, stejně jako ty. Když bydlíš s rodiči, upřímně bych neřešila chůvu, ale pěkně poprosila prarodiče, zda jsou ochotni mi hlídat, kdybych chodila někam na brigádu. A ony jsou i brigády, kde by tě dítě tak nepostrádalo, nebo by jsi ho mohla brát s sebou, např. česká pošta stále hledá lidi na roznos letáků, atd... ty možnosti jsou, když člověk chce. Nevím odkud jste, ale ono je koupit byt a Byt - nemusíte nutně s tímto příjmem se vlastního vzdávat, ale počítejte s garsonkou či 1+1, malé ale vaše. Hypo jsou dnes nízké, když si ji dáte na 30 let, můžete mít splátky kolem 3000 a to si myslím, že zvládnout jde. Je ale třeba , abyste se zamysleli nad svou situací a hledali nějaké rozumné řešení, které vždy bude o kompromisech ( nejde být 4 roky na MD s tím že chlap nosí domů 14 000 a mít vlastní super bydlení).

konik_mischel
23. dub 2016

ještě maličkost - koukala jsem na ceny bytů ve vašem regionu a upřímně nevím, proč byste si vlastní bydlení nemohli pořídit.
http://reality.idnes.cz/detail/prodej/byt/2+1/v...
http://reality.idnes.cz/detail/prodej/byt/2+kk/...

jen pro inspiraci... myslím, že tyhle ceny bytů by asi nebyl problém pořídit i s jedním platem a velmi nízkou měsíční splátkou...

shine2015
23. dub 2016

Jedna vec je uz na zacatku vyber partnera a realne moznosti....ja jsem pro at se manzel postara ale kdyz to z jakehokoliv duvodu nelze tak zvednu zadek a jdu neco delat....

Me by vadilo spolehat na rodice - pristavime si k vasim/nasim....nikdy to nedela dobrotu....

Vadilo by me bydlet oddelene....porizovat si dite kdyz nemam jiste bydleni...atd

Ale zase narovinu,nebyla bych s chlapem natoz s nim mela dite,ktery by prisel kazdy mesic a ve vsem jel napul.....prijde mi to priserny. Vadil by mi uz ten pristup. Tim nerikam ze zena nema nic platit ale ......

zuzineckah
23. dub 2016

@konik_mischel zrovna oba byty jsou mimořádně nehospodárné, což znamená, že další náklady můžou cenu podstatně zvednout. To chce opravdu promyslet a zvážit, zjistit podrobnosti od předešlých majitelů. Taky teď vybírám barák pro firmu a s podobným popiskem jsem se setkala u nemovitosti, která se mi zamlouvala. Když jsem se začala pídit po tom, kolik dělá roční vyúčtování plynu a elektřiny, tak to byla naprosto šílená čísla...

patrusa
23. dub 2016

dokud jsme nemeli deti, tsk jsme nsklady na domacnost delili 2. Kazdy zaplatil svoji cast a zvyrek penez mel pro sebe. Pro ne nsprosto nirmalni pristup. Kdyz jsme se rozhodli mit dite, tak jsme vse hodili na papir. Predpokladane prijmy a vydaje a domluvili se, kolik mi manzel prida na veci, ktere jsem doposavad platila ja. Uz nezijeme v 29. Stoleti, aby rodinu zivil jen chlap. Zendky chtely rovnopravnost, tak ji maji. Me to prijde takhle normalni. Zakladatelka je pro me jak z jineho sveta.
Ale ja nejsem ta mama a ochranitéka rodinneho krbu. Mam rada sve deti, polozim za ne zivot, ale neobetuju se jom. Chci mit i cas pro sebe a svuj rozvoj, at uz pracovni nebo v mem pripade sportovni.

jbzirafa
23. dub 2016

Vyjadrim se jen k věku dítěte a školce- ve dvou letech je brzo, děti ještě neumifungovat v kolektivu a mezi dvou a tříletým dítětem je vyvojove rozdíl, i v potřebách, které mají. Pokud to není nutné, nedávala bych dítě do školky dřív. Kontakt s vrstevníky ano, ale snažila bych se vyřešit finance a obecně fungování rodiny jinak. Když je mama doma s miminem (batoletem) ,tak je hlavní starost o dítě na ní, a chlap je už od přírody zivitel. Zhzene preemancipovane ženské to možná vyvraceji, ale obecně platný princip by to měl být. Vyreste si to hlavně se vztahem mezi sebou, co vlastně od druhého čekáte, jinak to dopadne blbě (rozvod)

jancip
23. dub 2016

@weronicaaaa Tak samozřejmě i žena, co je doma s dítětem, tak přispívá do rodinného rozpočtu, v podstatě na to padne celý rodičák...jenže ono to nestačí. Prostě na chlapovi ta finanční zátěž je v tomto období větší. Pokud tedy nemám z předchozích let našetřeno a nechci to třeba využít pro vlastní bydlení.

ilonne
23. dub 2016

@jbzirafa Prosím te a jak jinak si my "preemancipovane zhrzene ženské "máme vyřešit finance, než tím, ze budeme pracovat? Krast se mi nechce a žebrat na socialce je mi proti srsti. Nehledě na to, ze by mi stejně nic nedali. ....

kika_21
23. dub 2016

Asi je dobré si ujasnit, co chci po muži já a co on po mně. Já sebe a naše děti neuživím, občas si sice přivydělám např. doučováním, ale priorita je jeho zaměstnání. Já se starám o děti, dokud nevyrostou.

patrusa
23. dub 2016

@jbzirafa to ze me bavi prace, opravdu neznamena, ze jsem zhrzena. To je zase nazor!

patrusa
23. dub 2016

@kika_21 damozrejme, ze je vetsina financi na chlapovi, ale rict, ze ja ted pujdu na 4 roky na rodicak a chlape starej se. To je trosku divny

weronicaaaa
23. dub 2016

Proto si my preemancipované ženy nejdřív našetříme ať to máme z čeho platit a nenecháváme vše jen na manželovi,který je taky jen člověk a chci,aby s námi trávil taky čas a ne makal od rána do večera,aby bylo na chleba ;)

zuzineckah
23. dub 2016

@jbzirafa zrhzená přeemancipovaná ženská?? To je prosím tě co za kategorii?? Takovou neznám... Tohle co uvádíš je spíš obecný blábol (nic ve zlém), než obecná pravda, protože obecně už to dávno neplatí, viz konkrétně situace zakladatelky.
Nedá se ani říct, že dítě není schopné ve dvou letech fungovat v kolektivu. Celodenně to asi vhodné není, ale třeba já dávala syna do školky od dvou let na dvě dopoledne v týdnu a hrozně moc mu to pomohlo jak v mluvení, tak v samostatnosti. Kolektiv je pro dítě prostě naprosto jiný stimul, jako rodiče. A když je dítě společenské (třeba jako to naše), tak nevidím důvod, proč to nezkusit. Matce se tak naskytne pár hodin k dobru, které může věnovat brigádě, klidně sama sobě, domácnosti...prostě čemu chce, nebo potřebuje. A že má nějaká maminka ambice vydělávat dřív než ve třech letech potomka? A co má být? Taky nevnímá ženu s tříletou mateřskou jako línou neschopnou kuchařinku, která není schopna trefit dál jak ke sporáku a dětskému zadku přeci...

pajula123
23. dub 2016

@patrusa Mne zas prijde jako normalni v manzelstvi hospodarit jako rodina,jako celek. Neumim si predstavit delit vydaje napul. Co treba jidlo? Kdo jedl vic? Kdo ten mesic najel s autem o par kilometru vic? Kdo spotrebuje pri koupani vic vody? Atd. Prijde mi to absurdni. Navic v rodinach,kde jeden vydelava vyrazne vic nez druhy,tomu druhemu taky treba nic nezbyde. A je to pak fer? V rodine maji prece vsichni narok na stejnou zivotni uroven. A cile rodiny jsou taky vetsinou spolecne: bydleni,dovolena,...tak proc ne penize?

patrusa
23. dub 2016

@pajula123 beres to doslova, rozselili jsme prooste prumerne naklady na pul. Manzel platil vydaje za byt a ja za jidlo a peci o domacnost. Vychazelo to vicemene stejne. Nesnasim tohle slovickareni. Jasne, manzelovi jsem predlozila, ze snedl 6 knedliku a ja jen dva :D. Ach jo. Lidi prosim, premyslejte

kika_21
23. dub 2016

Tak ty výdaje se objevují i nečekaně-tu někdo potřebuje učebnici za 700 Kč, tu někdo jede na výlet-to je většinou v době, kdy rodičák už někde zašustil-jsem ráda, že tatínek nechce výdaje napůl, jen obrací oči v sloup. Také se staršími dětmi nejdříve vytváříme strategie, kdy mu o těchto nečekaných věcech říct-když toho ten den hodně prodal, když je po večeři a ne všechno najednou. 😀

patrusa
23. dub 2016

@pajula123 zapomela jsem dodat, ze jsme s muzem vydelavali +- srejne. Tudiz u nas bxl tento model logicky. Jasne, ze kdyz jeden vydelava 2x tolik, tak je treba vymyslet jiny model

pajula123
23. dub 2016

@patrusa Tim slovickarenim jsem ale chtela ukazat to,ze tak,jak to vyhovuje vam,to ale nemusi vyhovovat ostatnim... Jak se jede napul v dobe,kdy prijem jednoho jde temet cely pryc,jako jsme to meli my? Nebo dlouhodoba nemocenska,invalidni duchod? To si pak ten jeden nemuze koupit pro sebe vubec nic?

krystalka
23. dub 2016

@penny1007 - no, mně přijde uvažování manžela dost nereálné - s takovým platem si brát hypotéku, to v žádném případě a i na tu chůvu by asi bylo horko těžko....škoda, že jste to bydlení nevyřešili nějak už před narozením dítka.....teď bych to viděla asi tak, že pokud chcete vyřešit bydlení, tak si asi manžel bude muset hledat lepší práci a ty si najít nějakou brigádu.....nepohlídala by ti dítko třeba babička, nebo nějaká kamarádka na MD, se kterou by jste se dohodli na nějaké dobré ceně? Nic víc asi neporadím, my jsme bydlení vyřešili ještě před narozením syna, to pro nás byl základ.....a manžel, i když nevydělává nějak hodně, tak měl přece jen víc, než 14 tisíc, takže i když jsem byla celé 3 roky doma se synem, tak jsme to zvládali v pohodě (pak jsem se vrátila na svoje původní místo).....ale neměli jsme vůbec žádné dluhy - hypotéku, leasing, půjčky, prostě nic....takže oproti době, kdy jsem taky vydělávala, jsme se uskromnili jen třeba v dovolených apod. a nijak moc nám to do životní úrovně nezasáhlo. Jinak on to bral tak nějak samozřejmě, že tu dobu, co budu doma se synem, to bude hlavně na něm a až se vrátím do práce, tak to bude zase jako dřív.....ale se synem ani moc nešlo vrátit se do práce dřív - od 3 měsíců do 1 roku jsme cvičili několikrát denně vojtovku a i později jsme pořád obíhali nějaké doktory a řešili kdeco.... ve 3 letech absolutně ještě školku nedával, takže jelikož jsem šla už do práce, tak ho hlídala babička na střídačku se mnou a s manželem, naštěstí jsem měla směny dlouhý/krátký týden, takže některé dny jsem měla úplně volné a nějak jsme se vždycky vystřídali...do školky šel až ve 4,5 a i tak jen na dopoledne....

patrusa
23. dub 2016

@pajula123 ale to jsou zvlastni situace, stejne rak nejedeme na pul, kdyz jsem na rodicaku. Me by bxlo stydno, kdybych chodika do prace a nepodilela se ny placeni nskladu na domacnost. Tot muj nazor. Me treba nevyhovuje ta aktualni fibancni zavislost na partnerovi. To ze musim s jazdym vetsim vydajem za nim, at mi da penize. On minhe da, v tom problem neni. Me to vadi. Model placeni na oul mi vyhovovsl. Proste rovnocenni partneri

pajula123
23. dub 2016

@patrusa Ale my jsme taky rovnocenni. Dame dohromady nase prijmy a spolecne s nimi hospodarime. Tj. na domacnost taky davam,kdyz na tu hromadku davam materskou/rodicak. Jen fakt nerozumim tomu,proc tu nekterym tak vadi,ze po dobu MD/RD zivi rodinu vice muz-vzdyt se zena stara o jejich dite... A v jinych obdobich zivota to klidne muze byt naopak,zas to tahne zena.

Strana
z8