Mám se odstěhovat kvůli bývalému manželovi a dětem?
Předem se omlouvám za sloh, ale musím vás trochu uvést do situace. Před cca půl rokem jsem odešla od manžela, důvody - manipulátor, žárlivec, nasliboval a nesplnil nic, alkohol, žádná pomoc s dětmi ani v domácnosti, dětem se nevěnoval ani trochu, je podnikatel, nepracuje, jen tu seděl, hrál na pc, nechal se obskakovat a dětem max tak vynadal, že dělají bordel. Nasbírala jsem síly to skončit i přesto, že jsem s mladší stále na RD. Už jsem nemohla dál, navíc když se to začalo bortit a blížil se můj návrat do společenského života, pod vlivem došlo i k nějakému fyzickému násilí, prostě všhno špatně.
Po rozchodu se odstěhoval kousek od nás, chtěla jsem hned odejít zpět do kraje, odkud oba pocházíme,cca 50km, že půjdu k rodičům, dům je přitom můj a dost pravděpodobně by zůstal mně, protože jsem ho kupovala ze svých prostředků - prodeje bytu. Ale chtěla jsem blízko k rodině, tady mám vlastně jen jeho a jednu kamarádku. Přemluvil mě, ať aspon zůstanu, že mi bude pomáhat s dětmi a že je chce vídat častěji než 1x za 14 dní. Kývla jsem na to, nikdo to nechápal. Pravda je, že děti tím otce paradoxně získaly, vezme si je třeba 3x týdně aspon na chvilku odpoledne a musí se jim věnovat, když já u toho nejsem samozřejmě, Postarat se o ně pořádně neumí, ty víkendy stále jezdí někam, kde se o to aby měly pořádně co jíst atd, postará někdo jiný.
Každopadně chvíli to vypadalo, že to bude fungovat, ale stupňuje se jeho nenávist ke mně, evidentně. Zpočátku hrál, že to bere, ale za to skryl, že mě tady jeho poskoci sledujou, jestli tu mám auto. Baví se se mnou normálně, pak mi najednou volá, nadává mi, uráží mě. Do toho dost pije, to mě i pomlouvá a vykládá, jak mě zmrzačí atd. Neskutečně uráží i moje rodiče, kam předtím rád děti dával na hlídání. Několikrát tu přijel v noci opilej, vzbudil mě, napadal a vyčítal. K prvnímu síoudu si vymyslel, že je nemocnej, dalši máme ted v týdnu a už mi řekl, že nepřijde, že klidně zaplatí pokutu, prostě to totálně bojkotuje.
Neustále hledá nějakého milence, který není, otravuje s tím úplně všechny, na koho mu zrovna padne podezření, prostě mi přijde, že se zbláznil. Ale vztah dětí k němu se zlepšil! Možná si to nalhávám, ale jak žijeme bez něj, jsou takové spokojenější, on nám domů vnášel akorát chaos. Ale vídat ho chtějí, když s nimi je častěji. Každopádně ted je měl na víkend, já byla u našich, on s nimi u nás doma a vrchol byl, že mi zas volal, nadával a pak si na celý víkend zablokoval mé číslo, abych mu nemohla zavolat, mluvit s dětmi.
Řekla jsem, že už na to kašlu a stěhuju se k našim. Ti už nám připravili zázemí, ale jak jsem zpátky, tak mám zas pochybnosti. Měla bych to kvůli dětem vydržet, aby ho viděly častěji? Neebo mám zmizet? už jsem z toho sama samozřejmě vyčerpaná, ale nechci se rozhodovat jen na základě svojí osoby. Na druhé straně si říkám, že se taky může vrátit, odkud jsme přišli, nic ho tu nedrží, nebo si za nima jezdit častěji, čas i peníze na to má. Jak byste to řešili vy? Každy, kdo nás zná, radí uteč. Já se ho asi ještě stále bojím a nějaký vliv na mě má, 10let je 10 let a bojím se i toho, co potom bude provádět, aby na mě nešel přes detí a nestresoval je, protože on od začátku usiluje hlavně o to, abych aspon zůstala tady. Nevím ale jestli kvůli dětem nebo aby mě měl stále pod kontrolou. Předem díky za názory
@petradt1986 Děkuju!!
Já bych taky odešla a nevracela se. Pokud bude chtít a jak jsi psala prostředky a čas na to má, může za dětmi dojíždět. A jak píše paní nade mnou - hlavně se nevracej, udělala jsi dobře.
A jste už rozvedení, vyrovnaní, péče vyřešena?
Chápu, že se chceš odstěhovat. Ale asi by nebylo od věci se poradit s právníkem, aby se to pak u soudu nebralo jako tvůj naschvál ex-manželovi, má v úmyslu žádat o střídavou péči?
Holky dekuju moc, ani nevíte, jak jste mi pomohly. Měla jsem ještě pocit, že dělám nejakej podraz. A to ten výcet toho, co jsem si s ním užila, je poloviční a strucnej. Dům bohužel neprodam, je na něm zastava, menší než je hodnota, ale vlastníme ještě jednu nemovitost a tímhle rucime. Musím zjistit možnosti. Finančně ti teď taky nebude med, ale nakonec s prázdnou nevyjdu, to zvládnu. Trochu doufám, že se bude chtít domluvit, aby se nikdo nezajímal o jeho příjmy. Tak teď se srovnat s tím, že jsem byla tak blbá a nechala se roky takhle manipulovat a vyléčit se z toho. Dekuju !!
@korin Právnička mi to rádi od začátku. O střídavé péči mluvil, aby mě tím asi vyděsil, protože to bych se k němu snad raději vrátila než mu je nechávat na střídavou 😱 ale sám ví, že se o ně starat doopravdy nechce. Ve ČT máme soud o děti, řekl mi že nejde, ať si to rozhodnou tak, jak to chci já. Na odpověď, že bez něj zadnej soud nebude, mi řekl, že se to holt bude odročovat. Ale jinak jsme právě s advokatkou domluvene, že stěhování necháme po soudu, že tam řeknu, že to mám v plánu, zařízený bydlení atd. Jestli nějaký soud bude.
@ratep19 zajdi si na ospod, sepíši protokol a pozvou otce, mohou mu společně s Tebou stěhování oznámit. Pokud to uděláš bez jeho vědomí, může se to brát jako únos a on může zadat okamžity návrat děti do bydliště a soud mu to predbezko dá.
Ospod už u vás byl, když bude soud o děti? Jak jsou děti staré, jaký model péče navrhuji? Sama nic nedělej, vse si nech zdokumentovat, od toho tam ten ospod je jako zástupce děti a vse, co jsi psala, by měli vědět.
Známá se právě přestěhovala zpátky poblíž bývalého, ač bydlela 8km od něj, byl to jiný kraj a jde o to, aby měla stejný OSPOD. Potvrdili jí to nezavisle na sobě tři právníci, že při řešení péče o děti je to důležité.
Tak možná zatím zůstat, než se to dořeší..?
já když jsem od ex Odesla byla jsem na ospodu podle trvalého bydliště dcery tedy jako měl i ex,ale v době soudu jsem byla u našich jiný kraj jiný ospod a nebyl to problém pro nikoho.radsi ať jde k rodičům když se ex takhle chová kdo ví jestli ji opravdu něco neudělá když mu přeskočí 😡
Krom toho, co tu holky psaly.... Asi bych se obratila i na policii s tim, ze mas strach, kvuli tem recem o zmrzaceni.....je to vyhrozovani, kdyby ti pak, nedej boze, cokoli udelal, bylo by to umyslne...
Udělala jsi dobře, že jsi odešla. Nevracela bych se a nezůstávala bych s ním hlavně kvůli dětem, protože by viděly šílený příklad, jak to ve vztahu fungovat nemá.
Nenech se jím vystresovat a jasně, že to bude na tebe zkoušet přes děti, je to jeho styl. Tak se nenech vylekat. Tvůj strach mu akorát dává energii.
Držím palce.
@ratep19 Udelala jsi dobre,sakra zenske proberte se,takovi chlapy se nikdy nezmeni a ano slibuji,ale nikdy nic nesplni,bohuzel mam zkusenost se sestrou...Sliboval a sliboval a nakonec to skoncilo tak,ze napadl sestru i syna sveho....Mas svuj zivot a on to podelal,ze do nej nepatri....
@levandule_k dekuju, to si taky říkám, že jim vůbec nedává žádný příklad v ničem.... a nehledě na to, že nechci, aby se k nim třeba někdy doneslo, co říká o mamince nebo naopak co se tu říká o něm, resp co je pravda, že pije, pere se a řídí pod vlivem
@ratep19 Tak to je síla. Jsi silná, že jsi zvládla odejít, udělala jsi to nejlepší nejen pro sebe, ale i pro děti. Na tvém místě bych se snažila udělat vše proto, abys ho ve svém životě měla co nejméně. To, že si tě byl schopný zablokovat, když měl v péči děti, je vrchol všeho a byl by to pro mě jasný signál, že s nimi nemůže být sám. Je to i alkoholik, nikdy nevíš, co mu přeskočí, když bude mít děti. Stáhla bych si do mobilu aplikaci na nahrávání hovorů a všechny hovory s ním nahrávala. Když tě obtěžuje doma, zavolej policii, budeš mít i případně v ruce důkazy v podobě vyhrožování po telefonu. Takový člověk se nezmění, tohle chování je hrozně nebezpečný. Dětem i tobě bez něj bude určitě líp. Držím palce.
@barmil na ospod jsme byli, bohužel skoro hned zezacatku, kdy to s ním ještě šlo, takže jsme tam byli v klidu a paní měla dokonce dojem, že bysme se uměli domluvit na společné péči. Měli jsme s sebou dceru 3 roky a nikdo před ní nechtěl nic řešit a já tupá jsem si říkala, že se snad třeba fakt domluvíme...chvíli na to začalo peklo, vlastne to s tim souviselo, protože jsem se sekla, že si trvám na výlučné péči. On hleda způsoby, jak mi znemoznit odchod odsud. Staršímu bude v dubnu 5. A tak myslíš, že tam můžu sama? Ona nás upozorňovala, ze ani s jedním z nás nebude nic řešit zvlášť, ze zastupuje dítě...
@katule1990 ano bohužel taky někdy trnu, že se opije, když má děti 😑 on pak vůbec neví, je mimo... něco nahrané mám, hlavně kde vyhrožuje, že něco udělá mojí mamce a kde mi přeje úmrtí v rodině atd..jako důkaz, že není v pořádku, by to snad stačit mohlo...ale nahrávám, kdy to jde
@ratep19 ano, v zájmu dítěte tam můžeš jít sama Ty i on. Ona má povinnost vás vyslechnout oba. A kraj nevadí, pokud žijete v jednom a bydlela bys v druhém, tak ospod trv bydliště to předá ospod, který je tam, kde budou děti bydlet a ten ospod pak provede šetření v místě, kde děti bydlí a půjde k soudu. Ten z trvalého bydliště jim jen pošle podklady, ale nechá to vše na nich.
@ratep19 Nedočítám celou diskuzi, ale začátek stačil dost na to, abych ti silně doporučila sehnat si dobrého psychologa a všechno tohle řešit s ním. Protože s časem se to "uvnitř" neřeší, jen horší a horší. Já takový vztah začala řešit asi po 20 letech, kdy to na mě vypadlo při psychoterapii a já si tak nějak uvědomila, že od té doby jsem v podstatě skoro 20 let usilovně pořád jenom zdrhala od sebe i světa. Máš děti, ty já neměla, ale svým způsobem byla o to situace šílenější. Čím dřív se to řeší, tím líp. A pak třeba zjistíš, že můžeš klidně zůstat bydlet, kde bydlíš, protože nad tebou nebude mít žádnou moc. Momentálně ji má a ty to chceš řešit tím, že utečeš. Ano, já taky utekla - a pak jsem utíkala pořád dál a dál...

Udělala si dobře. Takový se nezmění. V domovině ti bude lépe. Barák je tvůj prodej ho, ať máte do začátku s dětmi. Bude ti lépe, i dětem. Přeji ti štěstí a gratuluj sama sobě, že si dokázala odejít. Jen se nevracej.