Máma mě psychicky vysává. Máte radu, jak s ní komunikovat?

soltera
7. led 2020

Ahoj všem,
řeším v sobě následující problém. I když jsem (subjektivně souzeno) poměrně pozitivní a nekonfliktní člověk, kdykoli mě moje máma kontaktuje nebo se vidíme, je mi značně úzko. Úplně se mi to všechno uvnitř sevře. Je to poměrně hodně negativní člověk a cítím, že mě psychicky neuvěřitelně vysává. Celý život. Zahlcuje mě svými problémy, které jsou ale pokaždé jiné a upřímně nikterak vážně.
Od útlého dětství do cca 20 let si ze mě dělala terapeutku a cítila jsem se spíše jako její matka než dcera. Vzhledem k tomu, že je neustále plná svých (většinou negativních) emocí, nikdy tu pro mě vlastně nebyla. Nikdy jsem ani od ní necítila mateřskou lásku.
Nyní, v mých 25 letech, bojuji s tím, že mám výčitky, když se vůči ní vymezuji. Citlivě jsem jí vysvětlila, že už mě nebaví být její terapeutka, že už mám vlastní život a už mě nebaví na sebe přejímat její problémy, které řešíme pokaždé, když jsme spolu nějakým způsobem v kontaktu. Většinou se urazí, odejde, nebo položí telefon a za pár dní to začíná celé na novo, jako by se nic nestalo.
Nevím, jak se k tomu postavit citlivě, ale zároveň asertivně. Jak s ní komunikovat. Jaký si stanovit limit na četnost setkávání.
Za jakékoli názory, tipy, postřehy budu vděčná.
Krásný den!

amazonkajanik
7. led 2020

@soltera maminka je citový upír. Tam by pomohlo,kdyby si našla opravdového terapeuta, který by ji naučil pozitivnímu myšlení.

jolana24
7. led 2020

Mám to samý s mou mámou. Trochu se to zlepšilo až po tom, co zemřel táta, ale teď budeme muset řešit nějaký starosti ohledně domu, takže předpokládám, že se brzo nebudeme bavit vůbec...

soltera
autor
7. led 2020

@amazonkajanik Souhlasím. Jde ale o to, že to je rozhodnutí, které já za ní neudělám a dotaz směřoval spíše na to, jak bych se měla k tomu postavit já, jako její dcera.

amazonkajanik
7. led 2020

@soltera zkusit jí to navrhnout,aby někoho vyhledala. Nebo sama najít nějakou akci, která je vedena výhradně v pozitivním duchu. Negativisti se většinou nudí a mozek zaměstnávají blbostmi. Švagr je to samé. Venku je zasr... sluníčko,horko,zima,déšť,mlha. Teď pro změnu pořád nadává,že ho bolí huba (má vysekanou 8). Pořád se chce luxusně najíst a když uvarim to, co se dělá v restauraci a všichni to chválí,tak dle něj to ujde. Takže v jeho případě mu bylo řečeno (od přítele) ať jde k psychiatrovi,nebo ať drží pysk. Narodil se s fyzickým postižením a prostě je celý svět proti němu, protože sedí pořád na zadku. Nerozviji se. Myslí si,že ho udělá šťastným jen plné konto

flowerkacrochet
7. led 2020

@soltera kdyby sis chtěla někdy napsat soukromě tak můžeme. To samý je můj otec a taky jsem to nazvala jako citový upír. Uplně mi vysává energii.

flowerkacrochet
7. led 2020

@soltera Jinak já jsem zaujala postoj že já za jeho negativní život a emoce nemohu a hodně mi pomohla i kineziologie. Nějak jsem se od něj odpoutala. I když ten nápor z jeho strany je někdy až strašný naučila jsem se to moc neřešit. Svých starostí mám dost. On si svůj problém nepřizná a tím to hasne. Radu jsem mu dala k srdci si ji nevzal.

soltera
autor
8. led 2020

@flowerkacrochet Určitě si můžeme napsat soukromě🙂
Jinak díky za tipy!

svetlanalana
8. led 2020

Blahopřeji ti. Někteří lidí se takhle nechají vysávat celý svůj život a dovolí tomu druhému, aby byli ve funkci odpadkového koše, kam se hažou odpadky. Tys se ale rozhodla to utnout ve svých 25 letech. Řádila bych ti tento problém probrat s psychologem nebo psychoterapeutem, mohla bys tak snadno se zbavit výčitek (protože ty nic špatného nechceš, ba naopak) a také naučit se, jak správně reagovat na manipulaci a citové vydírání do budoucna

cikitkapb
12. led 2020

@soltera Já jsem mámě za tohle citové vydírání dala nůž na krk. Buďto začne chodit k terapeutovi a svoje problémy řešit, a nebo ne, ale nebude vídat vnoučka. Mno šla tam, a chodila tam asi třičtvrtě roku. Pak přišla s tím, že už jí terapeutka řekla, že nemusí. Což se mi ale nezdá. 😔 Nicméně důkaz na to nemám. Prostě jí pošli k terapeutovi, jinak se nebudete vídat. Tobě se uleví a ona, pokud o tebe nechce přijít, tak se tam vydá.

kaja2016
18. led 2020

@soltera Mozna je problem, ze s ni jednas citlive. Ona s tebou citlive nejedna, poklada telefon, odchazi, zkusila bych oplacet stejnou minci. To jen kvuli tobe - abys nebyla vzdy za tu spravnacku, nekdy je dobre se nastvat. Tez by ti mohlo pomoct si rict, ze prijemne to s ni nikdy nebude, mamka a evidentne problemy sama se sebou a bude je mit dal. Chce to zahodit tu marnou ( a detskou) predstavu, ze kdyz najdes ten spravnej typ jednani vuci ni, tak ona bude spokojena a mila. Ale da se zit si svuj vlastni zivot a s mamou se obcas vidat. Ji to taky pomuze - uvidis. I kdyz bude rikat ze ne.-) Drzim ti palce