Máme právo vybrat si nemocnici?

hanih
2. bře 2018

Ahoj, ráda bych poprosila zkušenější o radu. Máme prababičku v nemocnici s kombinací různých problémů - cukrovka, žlučník, tlak... Nic se nelepší, takže jsme z toho špatní, a teď nám navíc nasadila brouka do hlavy jiná pacientka na babiččině pokoji. Ta nám řekla, že jí přijde, že už babičku vlastně ani neléčí, že jí jen šoupnou kapačku, když se to zhorší, jinak nic. Doktoři nám toho taky moc neřeknou, takže máme i pocit, že nejsme dostatečně informovaní. Ještě v pondělí půjdeme za doktorem, abychom z něj vytáhli nějaké podrobnosti, ale přemýšlíme, že bychom zkusili jinou nemocnici. Problém je, že když tam byla babička minule, chtěli jsme to z podobných důvodů zkusit taky, a v jiné nemocnici (v Praze) nás poslali pryč s tím, že babička musí být v té své spádové, že oni ji nevezmou.
Chci se tedy zeptat, zda někdo má zkušenosti s tím, že si vydupal hospitalizaci v jiné nemocnici, než kam spadá, zda opravdu nemá člověk právo výběru nemocnice, zda je tohle nějak právně ošetřeno apod. Budu ráda i za případné odkazy, kde by se informace daly najít, případně stránky, kde se řeší práva pacientů atd. Předem všem moc děkuji!

zmrzlinka
2. bře 2018

Právo určitě ma, ale volné lůžka určitě nikde nejsou. Všude je nedostatek personálu. Lůžka se ruší, ale možná budete mít štěstí a volné lůžko v jiné nemocnici najdete.

zmrz_lina
2. bře 2018

Nic jako spádovost neexistuje už xy let. Čistě z tohoto důvodu vás nemůžou jinde odmítnout, máte právo výběru zdravotnického zařízení.

zmrzlinka
2. bře 2018

@zmrz_lina ale jsou zařízení kde se podle toho řídí

sunnurse
2. bře 2018

Spadovost uzdavno neexistuje to pro ne nemuze byt argument

helulela
5. bře 2018

I kdyz se tim nemocnice casto ohaneji, spad podle bydliste neplati. Mate pravo volby nemocnice bez ohledu na bydliste. Druha vec je, ze nemocnice jsou preplnene, a pokud pacienta jina nemocnice z kapacitnich duvodu nemuze prijmout, ma pravo ho odmitnout. A takhle dopadnete skoro vsude.

packaf
5. bře 2018

Zkuste skupinu na FB - Podpoříte mne v osvětě? O právech při hospital.- aktivní řešení stížností), tam neřeší jen porody. Nedávno řešili třeba návštěvy v psychiatrické léčebně, kde byl pacient proti své vůli a dostali jej odtamtud za pomoci PČR.

slayc
5. bře 2018

pred mesicem prijali moji babicku do nemocnice, nemeli misto v pokoji, dali ji pristylku do chodby :( pro ni neco strasneho. Kdyz jsme ji chteli nechat prevezt do motola, vsichni nam rekli, ze jakmile se zahaji lecba, neni prevoz mozny

hanih
autor
5. bře 2018

Všem moc děkuji za odpovědi! Momentálně to vypadá tak, že babičku nám v nemocnici přemístili na oddělení následné péče, kde jsme dneska natrefili na doktorku, která nám je konečně schopná něco sdělit a babiččin stav nějak řeší. Přijde mi to trošku jako paradox, ale aspoň se něco děje a babičce se snaží pomoct. Takže to zatím necháme být a uvidíme. Ještě jednou děkuji!

jaanicce
5. bře 2018

To jsou kecy. Podle prav pacienta, si muzes vybrat kde te budou osetrovat. Mas pravo na spoustu veci, oni jen zneuzivaji neznalosti a submisivnosti pacientu.

Viz:
http://www.mzcr.cz/kvalitaabezpeci/obsah/prava-...

https://www.mpsv.cz/cs/840