icon

Manžel bordelář. Nějaké rady, jako ho naučit uklízet?

14. led 2021

Ahoj holky. Je váš manžel taky bordelář? Ten můj je strašný, což je ještě o to horší, že já jsem zas na úklid puntičkář 😒 A už mě to štve, on si není schopný po sobě ani vyhodit pytel od tabáku, radši ho hodí do svého počítačového stolu 🤔 nějaké rady jak ho naučit uklízet? Jediné co jsem ho naučila, aby špinavé prádlo neházel k pračce, ale do pračky 😤

Strana
z2
jsme
14. led 2021

Pochopila bych kompromis ve smyslu nenechávej ponožky na sedačce, hrníček na stole, bundu na židli. To že má jedno místo kde si užívá svůj chaos, mi teda nepřijde špatně. Chápu že venku chceš mít věci naklizené, nebo že uklidí nádobí tak jak jsi ty zvyklá. Nenechat mu ani jeden kousek bytu kde se může chovat jak je mu přirozené mi už přijde zbytečné.

misu8
14. led 2021

Pokud tě stresuje, že není ve skříních nebo v šuplíkách vše v naprosto úhledných komínkách a nedokážeš se nad to povznést, tak to už může být nějaká OCD. Chápu špínu nebo nějak extrémně rozházené věci po celém bytě, taky jsem na špínu háklivá, ale jestli má manžel pouze ve svém stole rozházených pár šuplíků, které jsou zavřené a nikdo do nich nekouká, jinak je celý byt uklizený, tak se nad tím zkus povznést a nenerviovat se zbytečnostmi.

teeerez
14. led 2021

Me se desne libi tvoje spojeni: " Je nutný kompromis. A v tomto se mi zdá lepší mít uklizeno než bordel" Takze to znamena, ze kompromis je to co se ti zda lepsi? :D To preci ne. Ja bych rekla to same co pisou holky prede mnou - dej mu jeho oblast, kde si muze delat "co chce" a zaroven se s nim domluv na tom, kde se bude udrzovat poradek podle tebe tj. napr. neexistuje, ze si neslozenou mikinu hodis na stul v jidelne, kde na to musim koukat, ale do skrine si ji pro me za me nacpi jak chces...

autor
14. led 2021

Děkuju holky, asi se budu muset trochu zklidnit a nepřehánět to.

lenerka1
14. led 2021

Můj muž je tzv. "povrchový estét" - uklizeno pro něj znamená, hezké na pohled, ale drobky zakopané pod koberec, oleptaná lednička, okna, přes která není vidět, věci ve skříni v jednom chumlu atd. pro něj není binec. Já to mám naopak, musím mít čisto, vyrovnané komínky ve skříni i špajzu, ale pracovní stůl zavalený rozdělanými věcmi, hrníček na stole, prostě takový ten provozní binec (který můj muž z duše nesnáší) mě nechává chladnou. Díky tomu se skvěle doplňujeme, občas si to vyříkáme, ale víme, že výrazná změna jak u mě tak u něj není možná, jsme prostě takoví.

lenatko91
14. led 2021

Taky mám bordeláře. Řekla jsem mu, co tolerovat nebudu, to si prostě uklidit musí. Třeba dokud si nenaskládá po sobě nádobí do myčky, tak to leží na lince. Později mu to připomenu, on se urazí a uklidí si to. Párkrát jsem mu už něco vyhodila a tak. Neseru se s ním, když je potřeba, tak připomínám a buzeruju. Když ho to nenaučila matka 🤷‍♀️ (Fakt po něm všechno uklízela). A upřímně většinou ho radši napomenu 10x ať si to uklidí než abych šla a uklidila po něm. Sice mu to trvá, ale učí se to.

kami2262
14. led 2021

To asi nenaučíš😄 můj manžel si po sobě uklízí okamžitě všechno, takže já to znám z té druhé strany. 😄 Doma mě pořád nutili uklízet... No.. Povahu prostě nezmění, takže i když perfektně uklidím, tak nejsem schopna další den dát věc na "své místo" jelikož to určitě budu ještě teď den potřebovat (např. Šála, šití, baterka, atd.) a leží to tam do dalšího úklidu 😄😅 manžel to toleruje, pokud je čisto (což je)... No a máme domluvu, že jednou za týden zase vše, co kde leží uklidím (i když toho zase tak moc nebývá) 😁

jiss
14. led 2021

Chtěla bych jen napsat, že soucítím, nicméně zkuste si představit, že třeba taky nechává krámy a oblečení válet náhodně po bytě, nespláchne vousy po holení a podobně a možná ještě budete ráda za omezení bordelu uvnitř pracovního stolu... Já jsem také typ, co má ve skříni oblečení pověšené podle barev, oděvy, které se neperou po každému nošení (třeba svetry) oddělené od oblečení praného po jednom nošení atd. Něco kvůli mě začal dělat tak, jak jsem chtěla já, u něčeho jsme vymysleli řešení akceptovatelné pro oba a u zbytku předstírám, že to neexistuje. Tak třeba talířek a hrnek od snídaně neodnese NA linku (doslova 4 centimetry od myčky!!), ale dá je rovnou DO té myčky (teda většinou 🤦). Pak tady byla záležitost s kalhotami. Po příchodu u práce mrdnul kalhoty do police ve skříni, aby je druhý den oblékl od kolen dolů pomačkané, jak kdyby je krávě z huby vytáhl. A vůbec mu to nepřišlo. Ale od té doby, co jsme koupili takový ten vysouvací IKEA věšák na kalhoty, tak to fakt používá. No a jeho pracovní šuplíky a skříňky, pokud nepřetékají ven, ignoruju v rámci zachování duševního zdraví. Tak to byly takové příklady z OCD praxe :D

autor
14. led 2021

@jiss No umyvadlo po holení bývá od vousů 🙄 ale to jen tak jednou za dva tři měsíce, on se holení vyhýbá jak čert kříži. Zas je pravda že oblečení si po sobě už uklízí, nádobí taky... Ale jen proto, že jsem nadávala, dřív mu to bylo jedno. To mi říkal, že proč nemůže mít kalhoty přes židly, když si je ráno zas vezme 🙄

autor
14. led 2021

@jiss A s tím oblečením ho možná taky štvalo, že když jsem našla něco mimo skříň, šlo to do pračky ☺ a pak chudáček běhal kde má to, a to ☺

blondynka400
14. led 2021

Jen tak pro zajímavost, co je na tom špatného, když nechá kalhoty přes židli, když si je chce další den vzít? Kam je podle tebe má uklidit? Do skříně?

autor
14. led 2021

@blondynka400 No a mám celý zbytek dne koukat na jeho kalhoty? Prostě do skříně, do koupelny na prádelní koš...

blondynka400
14. led 2021

Nevím v čem je pohled na kalhoty tak děsný. Mně tedy rozhodně přijde horší rozšpiněné kalhoty dávat mezi čisté prádlo do skříně a nebo naopak dávat mezi špinavé prádlo to, co si ještě vezmu na sebe.....
Jinak ten kompromis mne též pobavil. Kompromis si představuješ, že vše bude podle tebe? A nebo to, že mu vyházíš skříň a srovnáš mu to. Kde je nějaká úcta k tomu druhému a nechat mu volný prostor. Vždy je potřeba se nějak rozumně domluvit, ale tak, že uhnou oba, ne jen jeden....

drakenn
15. led 2021

Tak můj muž má naštěstí pracovnu..takže mu jeho bordylky ťepu tam...to se vzteká. Jaký je tedy rozdíl, jestli se to valí v obýváku nebo v jeho pracovně?! Jednou jsem mu jeho bordylky normálně strčila na jeho postel - oblečení, papirky, časopisy.. nádobí jsem se neodvážila, to už by byl hnus..takže jsem mu ho nechala na nočním stolku. Aby videl, co vše po něm musím uklízet..a on? Nic neřekl, uklidil, ale nebavil se se mnou celé odpoledne. Trochu se to zlepšilo tímhle procesem. Jeho kecy o tom, jak vydělává samozřejmě přišly, tak jsem se ho zeptala, jestli si svou výplatu mohu nechat jako kapesné? Když mu sloužím a on živí a zajišťuje rodinu. No nemohu, že jo..takže u nás vede pracovna.

lula86
17. led 2021

Mám to doma taky akorát s tím rozdílem , že když se blíží návštěva nebo má dobrý den tak i uklidí velice důkladně. Jinak je hrozny bordelar, ale neublížil mu to (jeho stůl, skříni apod.) Ja si myslím že bordelare nezmenis ani nenaucis.

Strana
z2