icon

Manžel chce, abych šla do práce

windows10
16. zář 2015

Ahoj,ráda bych znala váš názor.S manželem máme 2 děti-4 a 12 let.Minulý rok začala mladší dcerka chodit do školky.Já jsem začala chodit do práce k naší společné známé.Byla to práce kde jsem díky známosti mmohla zůstat doma když jsem potřebovala,resp.Když dcera byla nemocná. Práce mě ale nebavila,chodila jsem do ní i z ní dost otravena a to se projevovalo i doma.O prázdninách jsme se s manželem dohodli,ze nemá smysl v tomto pokračovat.Zůstala jsem tedy doma,mladší dcera he každý měsíc nemocná,je na mě extrémně vázána,skolku nesnáší,ztěží tam pretrpi ty 4 hodiny dopoledne.Já za ty 4 hodiny co jsem dopoledne doma stihnu akorát tak uklidit,uvařit,zacvičit si a hodinu se učím jazyky.Kompletní obstarání domacnosti a děti je na mně.Manžel odjíždí do práce v 6 ráno a vrací se v 7 večer,hlídání nemáme.Nějak jsem automaticky počítala s tím,ze zůstanu doma,S platem manžela v pohodě vvyjdeme,máme ještě příjmy z pronájmu,takže něco i ušetříme.Já rozhodně nechodím po obchodech a neutracim peníze vydělané manželem za svoje rozmary.Dopoledne jsem ráda,ze mám alespoň nějaký čas pro sebe a odpoledne plně venuju dětem.Manžel včera přišel s tím,ze chce abych šla do práce,on s tím tedy spíš počítal tak nějak automaticky stejně jako já počítala s tím,že budu doma.Prý proto abych měla nějaké pracovní návyky a v budoucnu důchod.Já ho na jednu stranu chápu,na druhou se obávám,ze na tom bude nejvíc bita dcerka,která bbude muset do školky i když ji nebude úplně dobře,teď jsem si ji mohla nechat doma když třeba jen kaslala a měla rýmu nebo ji bude hlídat cizí osoba,kterou budu muset zaplatit když budu v práci.

ev.ka
16. zář 2015

a pro jaký důvod to manžel chce? pro peníze nebo jen pro to, abys nezakrněla doma?

jestli nejsou důvodem peníze, což asi nejsou ( i když v dnešním světě je každá koruna dobrá ), tak bych zkusila hledat "práci" nebo spíše zaměstnání někde v společensky prospěšných společnostech, jako jsou např mateřská centra. U nás na městě je třeba několik hodin denně jen herna, kde je vždy nějaká maminka, která dohlíží na chod, vybírá symbolické vstupné a vcelku se tam o to pár hodin stará. Dcerku bys mohla vzít sebou a zároveň by se kolektivizovala. V případě nemoci byste doma zůstaly, vždy je těch maminek více a nějaká je v záloze 😉
takových podobných aktivit bude více, zkus se rozhlédnout 😉
držím palce pro zdárné vyřešení ku spokojenosti všech členů rodiny

ev.ka
16. zář 2015

navíc můžeš centru pomoct třeba i s účetnictvím a pak si to dát v případě potřeby i do životopisu 😉

weri1
16. zář 2015

já tě plně chápu. Syn když je nemocnej, může s ním zůstat manžel doma, ale protože je taxikář a jde do práce až já přijdu z práce. dělám od 10-15. Jinak časově dělat nemůžu !! nemáme hlídání
a že dcerka si nemůže zvyknout ? na tom taky nevidím nic špatného. Každé dítě nesnáší dobře školku (dělám ve školství) tak ty děti vidím jak to snáší nebo ne.
Moje sestra nechodila do školky nikdy až do školy a je víc průbojná a do "světa" jak já, která do školky chodila

tvůj muž si musí uvědomit, že když nastoupíš do práce, bude se muset zapojit do chodu domácnosti a věř, že při prvním onemocnění, kdy třeba bude muset zůstat doma on změní rychle názor. My jsme si tím doma prošli, nakonec si můj muž zvykl

formelina
16. zář 2015

😅

ilonne
17. zář 2015

@svetlus_pepca Jenže Tvuj táta s tímto modelem souhlasil a byla to tedy oboustranná dohoda, což je v pořádku. Ale manžel zakladatelky to takhle nechce a asi nějaký důvod k tomu ma. A nemůžeš přece někomu, kdo to takto nechce vnutit to, ze on bude chodit do práce a ty budeš doma.

julcat
17. zář 2015

Taky by se mi líbilo být doma a mít čas na svoje dodatečné vzdělávání a cvičení.. ALE hanbou bych se propadla, kdybych se měla NECHAT ŽIVIT manželem a STÁTEM. To by mého manžela za chvíli přestalo bavit a našel by si normální, pracovitou ženskou, která nehledá výmluvy, proč nejít do práce. Děti si na školku musí zvyknout. Až se jim nebude chtít chodit do školy, taky je nebudete nechávat doma.. 😖 Nezlobte se na mě, ale kdyby to takhle brala každá ženská, kde bychom to byli... 😒 Mě osobně, jako daňového poplatníka, strašně štve, že musím platit na ty lidi, kterým se nechce dělat a jsou na pracáku. Nebo máte v plánu, že za Vás bude sociálku a zdravotku platit manžel a vy nebudete natahovat ruce ke státu? Potom mi do toho nic není a dělejte jak myslíte. 🙂

windows10
autor
17. zář 2015

ahoj, děkuju všem za vaše názory a příběhy. S mužem jsme o tom včera ještě mluvili a dohodli jsme se řekla bych na kompromisu. Shodli jsme se na tom, že oba nechceme abych byla celý život ženou v domácnosti. Já jsem argumentovala tím, že mi na nástup do práce přijde ještě pořád brzo, manžel tím, že nevidí nic co by se za rok změnilo. Taky říkal, že si myslí, že tohle může fungovat v rodinách kdy příjem jednoho z partnerů proti druhému je tak zanedbatelný, že už nemá cenu do práce chodit. Já když budu pracovat na plný úvazek budu mít tak třetinový příjem manžela. Překvapilo mě, že si muž myslí, že se nemáme zase tak dobře, abychom si toto mohli dovolit. Na druhou stranu, ale zase říkal, že nemusím hledat cokoliv za každou cenu. Dohodli jsme se tedy, že budu koukat na nabídky práce a odpovídat na ně a nastoupím na částečný úvazek, který se bude postupně prodlužovat. Vzhledem k tomu, že o částečné úvazky je u nás opravdu nouze, tak si nedělám iluze, že by něco vyšlo. Počítám tedy s tím, že to vyjde až na ten plný, případně alespoň 6ti hodinový, ten se hledá podstatně líp, ale to jsme se shodli, že by to šlo až od příštího září. Manžel argumentoval taky tím, že by se mi určitě nelíbilo kdybych chodila do práce jen já. Což je pravda. V létě jsme si s dětmi dost užívali a dlouho ráno vyspávali a nebylo mi příjemné, že manžel vstává v 6 ráno do práce. Co se týče domácích prací, tak manžel si myslí, že s částečným úvazkem se to dá v pohodě skloubit, což je asi pravda. Na plný úvazek bych už jeho zapojení určitě vyžadovala. V současné době to vypadá tak, že ani neví kde mají děti ve školce a ve škole svojí třídu, jak se platí např. obědy atd. a práce v domácnosti se nezúčastní vůbec...nemyslím si ani, že by něco z toho uměl.

windows10
autor
17. zář 2015

@julcat Myslím, že toho za mě moc neplatíte🙂Na pracáku jsem byla loni po výpovědi z práce a dostávala jsem podporu pár korun a teď jsem vedená jako žena pečující o dítě, takže za mě stát platí jen zdravotní pojištění. Myslím, že tyhle komentáře pramení hlavně ze závisti

michalka_n
17. zář 2015

já se tedy nechci zakladatelky dotknout ale mě jako chlapovi by se taky nelibilo táhnout vše sám, dost na to že na mateřské se bere cca 2,5 roku almužna... neumím si představit že bych nešla po mateřské do práce a ještě bych koukala přes prsty na chlapa kterej mě posílá do práce... to není dobrej a popravdě ani moc zodpovědnej postoj.... já do poloviny 5 měsíce zvracela 7x denně a ani me nenapadlo zůstat si pěkně doma a relaxovat a ty se mujži strhni.. všecjny ženský stíhají po práci úklid a vaření a starání se o prcky tak jediné o co přijde je spaní do x hodin a cvičení doma ( pokud muž dělá tak dlouho stihla bys to popráci taky nebo bys to mohla nahradit rychlocchůzí po práci třeba, pokud máš nějakou školu tu hodinu na to učit se v práci jazyky většinou najdeš( v kanceláři, kontrolor apod.) a spousta firem dokonce nabízí 2-3x do týdne kurz na který přispívá. takže dle mého názoru je zakladatelka až moc pohodla a ,zlenivěla,, na práci ale svádět to n amalou co nechce vydržet vě školce? moje kamarádky s holčičkami zkoušeli jako blázen ale všechny si zvykli takže asi tak...

julcat
17. zář 2015

Však jsem psala, že pokud je to takhle, tak je to vaše věc 😉 Rozhodně nevidím jediný důvod k závisti. Můj manžel také vydělává třikrát tolik co já, ale nevidím to jako důvod k tomu, abych byla v domácnosti.

windows10
autor
17. zář 2015

Tak samozřejmě, že si děti ve školce zvyknou..co jim taky zbývá, že jo?🙂Oni si děti nakonec zvyknou na všechno když musí. Mně co teď dcerka chodí 14 dní do školky, tak je opět jako vyměněná. O prázdninách byla zlatá, na všem se s ní dalo domluvit, hráli jsme si, nezlobila. Teď absolutně neposlouchá, je ufňukaná,v noci se budí s křikem. Pokud jí ještě nemusím dávat do školky na celej den, tak to beru jako velké plus. Vidím na ní, že i ten půl den je pro ní těžkej. Opravdu teď můžu výborně posoudit, že každý dítě je jiný. Starší chodila do školky ráda,nebyl jedinej problém, chodila jsem na plný úvazek do práce od jejích 3,5, chodila do školky i o prázdninách. Mladší jak vleze do školky je nemocná a naprosto se změní její chování

michalka_n
17. zář 2015

možná je jen trošku rozmazolená 😀 jako každé dítě když je doma vidím to u synovce , ale po osmi hodinách v práci opravdu zvládnete všechno co ste popisovala vaření uklid a podobně 🙂

alen_ka
17. zář 2015

@windows10 v tom posledním bych neviděla žádný problém, aspoň se pak manžel něco přiučí a bude o něco flexibilnější coby otec
osobně jsem zvyklá na otce zapojeného do chodu domácnosti, náš sice nepral a nežehlil, ale vyzvedával nás ze školky, občas nakoupil, dělal nám večeře a poctivě se s mamkou střídal v obcházení dětských doktorů, kupodivu do toho zvládal i příjemně relaxovat, oni chlapi když chtějí, tak taky umí

bajapetra
17. zář 2015

ja se nechci zakladatelky diskuze nejak moc zastavat,na druhou stranu dost zalezi i na tom,odkud pani pochazi.Ona se totiz dost jinak hleda prace a to jakakoliv v Praze a mensim meste.Ja osobne jsem taky mela bohuzel dost naivni predstavu o tom,jak jako tehotna budu do konce roku pracovat,ale kdyz do obchodu jit nemuzu,do fabriky me nikdo nevezme,protoze by me museli zaskolovat a ja jim za dva - tri mesice odejdu,tak to se nikomu moc nechce.do sveho oboru jit nemuzu,protoze bxch tam nebyla ted ani pololeti,tak to se opravdu hooodne spatne neco hleda. Stejne je to i s puluvazky,v Praze jich je mozna hodne,ale na Vysocine????
Kazdopadne ja bych se snazila najit kompromis s manzelem.Vsechno je o domluve,pokud jsou ochotne babicky,je mozne zapojit i je,kdyz je dite nemocne apod.

marton
17. zář 2015

@windows10 to je fajn,že jste se s manželem domluvili.I když nemám pocit,že jsi z toho úplně happy a že tě drží vědomí,že ten rok na půl úvazek stejně nic nenajdeš 😀 .
Je to jak píšeš,každej jsme jinej,každé dítě je jiné.Tvému manželovi vadí,že by měl pracovat jen on,někteří chlapi jsou pyšní,že rodinu uživí sami.Ale domluvili jste se 🙂 .
@michalka_n nemyslím si,že by malá musela být nutně rozmazlená.Faktem je,že mají děti zvláštní radar a pokud nejsou hrr do kolektivu,tak vycítí že je možnost být doma 😉 .

ilonne
17. zář 2015

@windows10 Tak super, ze jste se domluvili 🙂

michalka_n
17. zář 2015

@marton to ano ale zvykne si chce to tam malou nechavat pomaličku déle a déle a kupodivu nic jiného dcerce nezbyde pracovat se musí ;) a samozřejmne ze nemyslim @bajapetra aby si těhotná žena hledala do porodu poráci pokud ji nemá to ne, to je jasný bylo to apíš zaměřováno v období po mateřské ... nevím teda jak to chodí když dostanete výpověď na mateřské jestli vám pak dá neco pracák když ste to nevybrali.. to netuším ale možné to je ale já sem z Kadaňe což je město malé a práce se tu najít v pohodě dá jen na ranní na půl uvazek nevim nikdy sem se o polovicní uvazky nezajimala

superkousky
17. zář 2015

Já bych si okamžitě našla práci.
Manželovi bych řekla,že bude doma vytírat,prát a utírat prach.
Ty budeš žehlit,vařit a umývat nádobí.
Také bych ho připravila na to,že se budete střídat v OČR (jednou ty a podruhé on) a v sudé týdny bude vodit děti do školky / školy + vyzvedávat a učit se s nima.Ty to budeš dělat v týdny liché.
Chce,aby jsi šla do práce a "neválela" se doma,tak se hald bude muset také zapojit 😉 .

anatanka
17. zář 2015

@windows10 😨 Castecny uvazek opravdu není lehke sehnat, v CR se nabízí minimalne. Ale vzhledem k tomu, ze jsi pracovala jako ucetni, mi to prijde jako naprosto idealni obor, kteremu se muzes věnovat z domova. Pokud nejsi "obchodni typ", jak jsi psala, tak ani v tom nevidim problém. Ucetni není sales manager a navíc ucetni dnes potřebuje skoro každý. Muzes zacit zatím třeba jen u známých a pak působnost rozsirit. Vidim to jako idealni variantu a kompromis pro všechny.

svetlus_pepca
17. zář 2015

@ilonne Stejně tak ale přece někdo nemůže nutit mě, abych šla do práce, když já to tak nechci 🙂 Je to oboustranné a je holt třeba najít kompromis.

somalicats
17. zář 2015

@windows10 Tak pokud Tvůj manžel vstává do práce v 6 ráno a chodí domů večer, tak se mu, na rovinu, ani nedivím, že chce, aby ses zapojila do pracovního procesu taky. Ty stíháš domácnost i věnovat se sama sobě, a kde má prostor na seberealizaci on? Děti přes týden prakticky nevidí podle toho, co píšeš. A to, že neví nic o běhu domácnosti ani jak dětem platit obědy či kde mají ve škole třídu - no jak by mohl, když nemá šanci se toho účastnit? Přemýšlela jsi vůbec o tom takhle z jeho pohledu? On kmitá jak barevnej a Ty máš klídek a pohodičku. Co když se chce taky zapojit víc i do péče o děti a díky tomu, že je v tuhle chvíli nucen vás všechny živit sám, prostě nemůže?

cacenka_d
17. zář 2015

@windows10 Pises zavisla, vecne nemocna holcicka, jo tohle meli kamaradi a hodne podobnou situaci. Od chvile kdy si nasla praci (delala do 2 druhe tridy na pul uvazku, plus studovala dalkove vysokou, ale o vikendy) se srovnala i zdravotne mala. Ja teda taky nemam v planu se vratit do stare prace, jelikoz fakt abysme oba byli od 7 do 7 pryc je blbost, ale ve 3 pofrci i ta mladsi do skoly a ja do nejaky prace proste chci jit, prijde mi to takovy prirozeny, ale je to muj nazor. Navic za chvili odrostou co si budeme povidat, my zestarnem a nesezenes nic.

somalicats
17. zář 2015

@svetlus_pepca Vidíš, můj chlap by taky nejradši do práce nešel a byl doma 😀. Tohle jaksi není primárně o chtění, ale o nutnosti. Taky by se mi nelíbilo živit někoho, kdo pracovat může, jen se mu nechce...

renca1978
17. zář 2015

@windows10 nezlob se ale mne spis přijde ze tobě se zkratka pracovat nechce....ja sama jsem šla do práce na poloviční úvazek když bylo malý 14 měsíců... jsem ještě na rodicaku..nemusela jsem ale chtěla jsem!clovek přijde mezi lidi a pookreje .hlidani taky nemam jsme na to s manželem sami.v práci mam jenom noční což je pro mne super.mužů byt s dcerkou celý den a v noci stejne spí.ráno se probudi a už jsem doma.vyhovuje mi to maximálně.

eliska10
17. zář 2015

@renca1978 Prosím tě a jak to zvládáš po noční? Kamarádka to taky dělá a je úplně grogy.

cacenka_d
17. zář 2015

@renca1978 Vidite to me nedoslo, ze vlastne u prvni jsem navic delala z domova od 4 mesicu a predavala praci tyden pred porodem druhy 🙂 Faktem je ze me prace proste chybi, i kdyz mam pernamentne na statku co delat, tak proste potrebuju citit, takovy to, ze clovek neco dokazal 🙂

cacenka_d
17. zář 2015

@eliska10 Asi to jde, sousedka taky dela i nocky ma ma dvojcata 🙂

renca1978
17. zář 2015

@eliska10 malá chodi ve 12 spát tak pak si jdu lehnout s ní ... 🙂

renca1978
17. zář 2015

@cacenka_d já myslím ze všechno jde jen se musí chtít.

renca1978
17. zář 2015

@cacenka_d tak to klobouk dolu před sousedkou 🙂

Strana