icon

Manžel odmítá vasektomii. Jak řešit antikoncepci?

veritanas
20. říj 2021

Ahoj holky, potřebuju se spíš vypovídat a třeba si i nechat poradit. S manželem máme dvě krásné děti, a já další děti už nechci. Mám za sebou dva císaře a špatně snáším těhotenství i porod, mám těžký atopický ekzém, Který se v těhotenství vymkne kontrole a nemůžu se léčit, prostě potřetí už ne. Teď jsem opravdu šťastná a spokojená. Problém nastává u antikoncepce, bohužel vzhledem k ekzému, pro mě většina antikoncepce není vhodná. Tělísko i klasické tablety mu zhoršují ekzém, spermicidní prostředky nesnesu, takže používáme kondom, jenže bojím se, že to není spolehlivá metoda a taky mě to obtěžuje. A teď k věci, opatrně ( rozhodně jsem to nepodala tak, jako teď ti ufiknou koule) jsem to probrala s manželem a navrhla mu, že by si po 40 ( teď 37) mohl nechat udělat vasektomii. A on prostě řekl ne. Hrozně mě naštvalo, že o tom nechce ani uvažovat a přijde mi sobecké, že mě by na sterilizaci klidně poslal bez ohledu na to, jak náročný zákrok to je( anestezie, otevření břicha atd.) proti desetiminutovému zákroku v lokální anestezii. Přijde mi, že se na tom vůbec nechce podílet. Počítání plodných dnů se posmívá, neřeší to, kdy se může a kdy ne, ale pomoct mi taky nechce, vždycky všechno nechá na mě. Ale já se prostě nechci do 50 klepat strachy, že budu těhotná, případně řešit nějakou " nehodu"
, mimochodem mamka má 55 a stále má cyklus 8x ročně, takže představa, že se ještě 25 let budu chránit gumou se mi nelíbí. Máte nějakou radu? Případně měl to tak někdo taky s manželem a nakonec třeba zákrok podstoupil?

Strana
z5
madbetka
20. říj 2021

@veronicka89 A vyhovuje ti to tak, takže je to v pořádku. My si doma holt povídáme o všem, co se nás týká obou. Takže teď jsme třeba řešili technickou na auto a jindy zase řešíme, že oba nechceme další dítě a co s tím budeme dělat. Autorce evidentně nevyhovuje, že to s ní partner nechce řešit. Tak jí nepodsouvejte, že je to v pohodě a problém má ona. Pokud ona není spokojená, tak je snad normální, že čeká, že si s ní její muž sedne a bude ochotný s ní řešit nějakou jinou alternativu. Nechce vasektomii, ok, proč ale není ochotný akceptovat třeba tu STM? Jemu vyhovují kondomy, fajn - to jako znamená, že žena se musí podřídit, i když jí nevyhovují?
Kompromis znamená najít společné řešení akceptovatelné pro oba, ne že on je přece spokojený, tak to nebude řešit 😉

j.a.n.i
20. říj 2021

@madbetka Pockej, a z ceho usuzujes, ze neni ochoten akceptovat tu SMT metodu? On se pouze nehodla podilet na tom sledování, coz me osobně tedy prijde normalni, naopak bych povazovala za úchylné, abych s partnerem resila teplotu, hlen a cipek. Takže informace od zeny, dnes je to ok, nemusime se hlidat, pripadne pouzij kondom, mi prijde ok.

madbetka
20. říj 2021

@j.a.n.i Vždyť tu několikrát jasně psala, že se plodným a neplodným dnům vysmál...

Proto jsem navrhovala, co funguje u nás - řídím se STM a jen hlásím, jestli dneska s (kondomem) nebo bez. Což by mohlo fungovat i u zkladatelky, pokud ovšem partner nebude mít problém s tím "bez kondomu", protože té metodě třeba nevěří. STM je opravdu metoda vyžadující spolupráci obou partnerů (pokud pár chce praktikovat jen to, protože je samozřejmě nutno počítat se dny abstinence; ale i v kombinaci třeba s kondomem, protoze oba musí věřit, že v neplodných dnech je to prostě ok).

zizibou
21. říj 2021

@veritanas osobně s tím zkušenost zatím nemám, ale četla jsem knihu Margit Slimákové a ta o tom mluví, použivala ho celé svoje plodné období a díky němu má děti přesně, kdy chtěla a žádná nehoda se nikdy nestala. Nemám důvod jí nevěřit. Až nás s manželem přestane bavit to, co provozujeme teď, jdu do toho.

aselluska
21. říj 2021

@mysh_me jaký argument? Neříkám, že to tak má každý, že to tak je a že to tak zakladatelka má udělat. Zase se to tu bude kopat, tak já vysvětlím, jak jsem to myslela. Když bude mít muž rýmičku, asi nějak podobně by nesnášel zákrok, byť banální. Ale tím jsem zřejmě odpověděla takto: jasný, chlap to nezvládne, nech do sebe kuchat radši sama 👍.

bohumilakupkova
22. říj 2021

Chápu ho. Pro mě je naprosto nepředstavitelné se nechat navždycky zneplodnit. Kdyby mi to manžel navrhl, tak rozhodně ne, ačkoliv další dítě neplánujeme a jinak se mu snažím vyjít vstříc. To bych radši do smrti používala kondomy s kombinací x ochranných prostředků. Přijde mi to jako nechat vykastrovat zvíře. Nemůžu si pomoct. Chápu rozdíl i důvody, proč do toho někdo že zdravotních důvodů jde. Ať si každý se sebou dělá co chce, ale zkrátka se nedivím, že když on nemusí, nechce o tom ani slyšet. Neměj mu to za zlé. S mírou lásky to nemá určitě nic společného.

loylii
22. říj 2021

@berta3 mám stejný názor… můj chlap je trochu starší než zakladatelky, ale vůbec by mě nenapadlo mu tohle navrhnout. Bala bych se, ze se urazí. Taky nemohu brát antikoncepci kvůli krevní poruše. A nikdy se neví co nám osud připraví. Pokud bychom se třeba někdy rozvedli, nedejboze chyba na moji strane, tak me by ani nevadilo, ze má další rodinu😊… Jinak já už další deti taky nechci😅

j.a.n.i
22. říj 2021

@aselluska Promiň, ale zneplodnění fakt není banální zákrok, i kdyby to byl úkon na minutu. A musí si o něm každý rozhodnout sám a nikdo, vůbec nikdo nemá právo být na dotyčného naštvaný, že se rozhodne, že takový zákrok nechce.

loylii
22. říj 2021

@veritanas já byla na odstranění vejcovodu (zdravotni hledisko) a to je ten samy zákrok jako sterilizace? Ne? Laparoskopicky a absolutně bezbolestné. A jako žena mohu vždy v budoucnu jít na uměle oplodnění ne? Tak vo co gou😅

llenka1
22. říj 2021

@veritanas U nas s tym prisiel chlap 🙂 Ja antiku nechcem, on nechce kondomy. Deti mame 2. Lenze mna stale hloda moznost tretieho..., takze zatial si dava pozor 🙂 ak by prislo fajn, potom vazektomia, lebo stvrte uz vazne nie. No a vysvetlil mi to tak, ze si je isty, ze chce zostat so mnou, s nikym inym dalsie deti nechce, tak je to najrozumnejsie.

aselluska
22. říj 2021

@j.a.n.i a jsme u toho zase ... Vysvětlím: banální= co se výkonu na sále týče. Neřeším psychiku, neřeším rekonvalescenci po. Jsou operace náročné a nenáročné. Například tedy takový banální zákrok oproti jiným, chirurgicky náročným.

j.a.n.i
23. říj 2021

@aselluska Ale vykon je v teto otazce naprosto nepodstatny, tak nevim proc ho sem cpes. Leda tak účelově, ze.

ilonne
23. říj 2021

Plodné dny jsou super antikoncepce - díky této metodě máme tři děti a ne dvě 😅🤣🙈

Strana
z5