icon

Manžel odmítá vasektomii. Jak řešit antikoncepci?

veritanas
20. říj 2021

Ahoj holky, potřebuju se spíš vypovídat a třeba si i nechat poradit. S manželem máme dvě krásné děti, a já další děti už nechci. Mám za sebou dva císaře a špatně snáším těhotenství i porod, mám těžký atopický ekzém, Který se v těhotenství vymkne kontrole a nemůžu se léčit, prostě potřetí už ne. Teď jsem opravdu šťastná a spokojená. Problém nastává u antikoncepce, bohužel vzhledem k ekzému, pro mě většina antikoncepce není vhodná. Tělísko i klasické tablety mu zhoršují ekzém, spermicidní prostředky nesnesu, takže používáme kondom, jenže bojím se, že to není spolehlivá metoda a taky mě to obtěžuje. A teď k věci, opatrně ( rozhodně jsem to nepodala tak, jako teď ti ufiknou koule) jsem to probrala s manželem a navrhla mu, že by si po 40 ( teď 37) mohl nechat udělat vasektomii. A on prostě řekl ne. Hrozně mě naštvalo, že o tom nechce ani uvažovat a přijde mi sobecké, že mě by na sterilizaci klidně poslal bez ohledu na to, jak náročný zákrok to je( anestezie, otevření břicha atd.) proti desetiminutovému zákroku v lokální anestezii. Přijde mi, že se na tom vůbec nechce podílet. Počítání plodných dnů se posmívá, neřeší to, kdy se může a kdy ne, ale pomoct mi taky nechce, vždycky všechno nechá na mě. Ale já se prostě nechci do 50 klepat strachy, že budu těhotná, případně řešit nějakou " nehodu"
, mimochodem mamka má 55 a stále má cyklus 8x ročně, takže představa, že se ještě 25 let budu chránit gumou se mi nelíbí. Máte nějakou radu? Případně měl to tak někdo taky s manželem a nakonec třeba zákrok podstoupil?

Strana
z5
veronicka89
20. říj 2021

@klokanka31 mě by stačilo vidět je jak mají MS🤭😅... Takovou tu silnou ... A moooc krve 🤣🤣🤣

veritanas
autor
20. říj 2021

@veronicka89 asi jo...ale vždycky ho musím upozornit a hrozně mě to ruší... my se třebaže dohodneme na sledování plodných dnů, ale výsledek je ten, že já sleduju plodné dny a on si ani nic nepamatuje, ani v tom debilním kalendáři si to nepřečte...i nad tím pesarem jsem uvažovala jako.doplnek ke kondomu...a třeba mimo cyklus být i bez...tak mě prostě ta vasektomie napadla jako poměrně pohodlné řešení ..a popravdě jsem si představovala až za hodně dlouhý čas, aby si mohl být jistý.. říkala jsem horizont třeba 10 let...

veritanas
autor
20. říj 2021

@veronicka89 ono to z toho úvodního příspěvku asi není patrné, ale návrh vasektomie nebyl jako první možnost. Rozhodně ne ve stylu - hej, nech si fiknout koule, ať to mám jednoduché a bez starostí..

zizibou
20. říj 2021

Je to jeho tělo a jeho rozhodnutí. Existuje počítač, který přesně určuje plodné a neplodné dny. Je to trochu nákladnější, ale vyplatí se to na ty roky 😉.

veritanas
autor
20. říj 2021

@zizibou a ty s tím máš nějaké zkušenosti?? Našla jsem to a pokud by to fungovalo, nevypadá to zle..

nelinecka1
20. říj 2021

Upřímně? Mě by to taky naštvalo. Jako co, tak to my ženy mame řešit už úplně všechno? Já bych tedy přestala kupovat kondomy a vyloženě bych to nechala na něm. Nekoupils? Smůla. Mrzelo by mě, že se nad tou variantou ani nezamyslel, takže bych se k tomu vrátila. Jako nemůžeme kolem mužů chodit jen v rukavickach, chlouba nechlouba. A to, ze mu nevadi, ze tys bys na sterilizaci sla, to by me uplne zamrzelo. Po těhotenstvích a porodech, kdy mame několik mesicu zhuntovane telo, by snad mohl 1 krátký zákrok zvladnout. Takze ja bych mu znovu rekla varianty, rizika a chtela bych jasny argument, proc bych mela jit ja a ne on.

cikitkapb
20. říj 2021

@veritanas Jak já ti rozumím… Sice nejsem atopik, ale alergii na kovy mám taky, hormony do sebe cpát nechci, mít sex jen mimo plodný dny je pro mě mimo mísu, páč v plodný dny mám největší chuť. Kondomy nám nevyhovujou… A upřímně se teď sexu bojím jak čert kříže. Ani v pubertě jsem neměla takovej strach. Chlap na vasektomii nepůjde, protože „co kdyby“, no tak asi budu muset pod kudlu já. Nechce se mi, ale jestli chci mít ještě někdy sex…

merope
20. říj 2021

@veritanas Ale tohle mi přijde, že fakt chlapi nejsou schopní sledovat. Můj není schopný sledovat ani vlastní narozeniny a svátek (ne jako můj, ale jeho). K mému si už dává upomínku na mobil, tak mi jednou přál 2 dny dopředu, protože si dal upomínku, aby mi koupil dárek a blbě si to přečetl. Tak asi tak 🙂.

@nelinecka1 Otázkou je, zda by pak ten sex byl, kdyby nebyly kondomy a bylo to na chlapovi - a zda by to tazatelce nevadilo, kdyby nebyl.

20190418
20. říj 2021

@klokanka31 četla jsem nekde článek, že mužská antikoncepce by klidně mohla existovat, ale není po ní poptavka. Chlapi by ji nevyuzivali a farmaceutické společnosti taky vedou chlapi, takze ji ani nezkusi dat na trh. Ja nejsem zadna frministicka konspiratorka, ale tomu bych verila. Vydržet celou noc a mit erekci na povel chtějí, proto mame Viagru, ale ostatní je nezajímá

margriet
20. říj 2021

@veritanas Nepřijde mi reálné chtít po chlapovi sledování plodných a neplodných dní. Znám snad jednoho jediného, který si vedl deníček, aby spolehlivě věděl, kdy sex s přítelkyní nebude, protože bude mít menstruaci. Ale on byl fakt exot. Promiň, ale myslím, že problém bude u vás asi ještě někde jinde. Vadí ti, že musíš kupovat kondomy, že je musíš nasazovat, že chlap nesleduje plodné dny… Prakticky cokoliv udělá, udělá špatně.

margriet
20. říj 2021

Koho zajímá. K mužské antikoncepci: https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/1947654-muzs...

journals
20. říj 2021

@margriet vzdyt ocividne nic nedela 🙈

marcicek84
20. říj 2021

No ja to vnimam tak,ze zenska plus minus do 40 vi a deti ma a vi,ze pak uz z ruznych duvodu nechce a tp i v pripade rozpadu vztahu,ale chlapi ti muzou oplodnovat porad a klidnejsi muze najit i o 20 let mladsi zenskou a proto pro ne neni sterilizace projatelna,oni nerodi,neodnosi,oni jen oplodni,takze asi tak nejak to maji a je logicke,ze pak s tim nesouhlasi,ale jelikoz to he jazdeho vec,tak nastvana byt muzes,ale nutit nemuzes....

orisek56
20. říj 2021

Nečetla jsem komentáře. Ale napíšu ti svůj názor. To bych si musela nafackovat něco takového po svém muži chtít. Má právo na to rozhodovat o svém těle sám, stejně jako ty. A dělat z někoho jak já říkám "eunucha" Jen protože já to tak chci, mi přijde ujeté. On by té na sterilizaci poslal? Jak říkáš, a štve té to? Ale sama tam taky odmítás jít, tak se nediv, on jen má právo rozhodovat jako svéprávný a plnohodnotný člověk o svém "mužstvi", Jako ty o svém "ženství". Takže ano, přijde mi sobecké chtít po někomu takový zásah, jsem stará konezrva.... A sama bych na něco takového nesla nikdy, i kdyby hrozilo 10 děti a to z mnoha důvodů, které jsou jen me.

veronicka89
20. říj 2021

@veritanas Hmm já ti nevím ...

Myslím že se chlapi nikdy nezabírali tím proč tahle a tahle antikoncepce není v pohodě ..

Jinak jinak jak já tedy říkám pokud bych to dělala já řekla bych mu přání jakou antikoncepci chci a potom bych ho poslechla jeho názor. Nevím jak to máte vy ale třeba na nákup chodím pouze já takže třeba to bere tak že ty když si na nákupu vezmeš kondomy taky nebo když jsi v drogerii potom nemusíme lpět na tom kdo ty kondomy koupí když já mám možnost je koupit častěji než on. A jak říkám já bych za chlapem přišla s hotovou věci a zeptala se na jeho názor v tom případě třeba u nás by to byl jak říkám ten počítač nebo různé ty detektory slin a podobně to mě zajímá když hormony ani tělíska ani různé jiné pesary a podobně nechci... Mně přijde jako bys očekávala že za tebou chlap přijde s brožurkou a budete spolu tři hodinky sedět a vybírat pro tebe nějakou vhodnou antikoncepci když teda jeho kondom nechceš a o vasektomii což se mu nedivím mluvit zase nechce on.
Proto jak říkám on určitě by se o tom nějak bavil ale nemyslím si že je nutné s chlapem probírat 20 různých typu antikoncepce když o nich ani neuvažuji.

veronicka89
20. říj 2021

Jo a upřímně chtít po chlapovi plodné dny mi přijde trošku moc. Takže vůbec nevidím problém v tom že pokud ty plodné dny mám a vím o nich tak ho prostě před sexem normálně jednou větou upozorním a všechno je v pohodě

veritanas
autor
20. říj 2021

@orisek56 🙂 trochu mě mrzí, že z toho úvodního příspěvku vyznělo, že chci, aby tam šel... byl to návrh, co bys řekl, kdyby..a mimochodem on se mojí sterilizaci nebrání, pokud nenajdu jiné řešení.. já na ni půjdu..zase z důvodu, které jsou moje..

margriet
20. říj 2021

@journals Řekla bych, že dělá. Používá ochranu. Jedinou, kterou jako muž má k dispozici (pokud nebudu brát v potaz tu vasektomii).

veritanas
autor
20. říj 2021

@veronicka89 přijde mi těžké ti to vysvětlit... Vlastně cokoliv řeknu, že bych ráda, tak to bagatelizuješ, že toho muž není schopen... Máme na to evidentně rozdílný názor a neshodneme se..

klokanka31
20. říj 2021

@veritanas Mě tak napadlo,řekl ti PROČ nechce na ten zákrok?

leymea
20. říj 2021

O takovem zakroku by mel kazdy rozhodovat sam za sebe. Kdyby s tim za mnou manzel prisel,ze by to chtel podstoupit tak prosim, ale abych mu to rikala ja, to by me nikdy nenapadlo. Kdyby on mi rekl at jdu na ten zakrok ja tak bych ho asi poslala do pr... Ja napriklad uz dalsi deti nechci, taky mam strach, ze bych mohla otehotnet, ale i presto bych na to nesla. Copa ja vim jakej na deti budu mit pohled za 10 let, jestli s manzelem vubec spolu za dalsich 5 let budeme, najdu si bezdetnyho partnera atd. Holt bych v tomhle byla "sobecka".

veronicka89
20. říj 2021

@veritanas asi jo ... 🙂

Ptz když jdu na nákup koupím pro nás kondomy ...není to přece problém...

Když budu mít plodné dny ( hlídá se mi to líp ptz vím kdy mám má ) tak mu to řeknu a není problém...

Chlap vasektomii nechce - v pořádku
Kondom chce - ok ...

Nevidím právě nikde problém...

A jak říkám pokud sis našla jinou metodu antikoncepce tak mu to řekni ...

Ono podle mě hledáš problém kde teda moc není podle mě ...

🙂

Ja pořád nechápu jaký je scénář aby si ty byla spokojená?

Jakože by řekl mámo sudé měsíce kupuju kondomy já a liché ty ....
Dnes mám v kalendáři puntík že jsi plodná tak to nedělám do tebe ...

Nebo co ? Co bys od něj očekávala ?🙂 To by mě právě zajímalo....

veronicka89
20. říj 2021

Mimochodem obdivuju za ty kondomy .... Oba

teeerez
20. říj 2021

Holky nezlobte se, ale co porad cpete autorce ty plodne a neplodne dny? Nekomu to funguje, preju vam to, je to fajn. Ale 100% spolehliva metoda to proste neni (ani 90%).

Asi nezbyde nic jineho ,nez se dal drzet kondomu. Kdyz praskne nebo spadne, obvykle to vis a je tam moznost jeste postinoru. Ale to moc dobra moznost trvale neni :( Treba k tomu partner casem dojde sam, trochu ho chapu, ze i kdyz jsi to na nej vybalila jen jako moznost, tak razne odmitl. K tomu se asi musi dost dozrat

izz76
20. říj 2021

@veritanas My jsme jednu dobu používali pharmatex plus přerušovat, taky to funguje.

veritanas
autor
20. říj 2021

@veronicka89 🙂 základní problém je v přístupu, jde alespoň o minimální zájem a spolupráci... např. Mohl by se zajímat, jestli ještě doma máme, nebo aspoň vědět, kde je máme. Nebo si to aspoň jednou natáhnout sám, abych aspoň jednou byla nerušená... Nebo se mě třeba zeptat, jak to s cyklem mám.. prostě, aby se trochu zajímal..

madbetka
20. říj 2021

@teeerez Symptotermální metoda má při správném používání spolehlivost stejnou jako HA, takže je to velmi bezpečná forma antikoncepce, dokonce je spolehlivější než ty kondomy (počítání plodných dnů je něco jiného a to je ruská ruleta, ale zjišťovat plodné období jde naštěstí i jinak, než počítáním). Stoprocentní metoda existuje jedna jediná, abstinence.

@veritanas No a tobě by třeba ta STM vyhovovala? Jestli jo a jestli jsou kondomy stejně ve tvé režii, tak stačí před sexem jen říct, jestli dnes s nebo bez (podle plodných dní) a muž to nemusí řešit. Tak to funfuje u nás a úplně v pohodě 🙂
Jinak ženský nepodceňujte ty chlapy, můj manžel se v pohodě naučil vyhodnocovat graf bt, takže ty dny umí určit stejně, jako já.
Forma chránění se před početím je věc obou, takže moc nechápu a nedovedu si představit, že by k tomu můj muž měl přístup jako ten autorčin. Zase se tu jede na vlně "chudáci chlapi, co se to po nich chce, jak si to vůbec můžeš dovolit" a s tím já třeba dost nesouhlasím.

veronicka89
20. říj 2021

@madbetka Anja to vidím zase po státu tak že chodím na nákup kupuju kondomy po cestě...a vím kdy mám ms takže partnera před sexem normálně informuju...

Nepotřebuju osobně nic s ním řešit ...

Stejně tak jako je mi jedno kdy přežije na našem autě zimní gumy ...

On taky může rict no ženská každý rok spoléhá na mě kdy ty gumy přezuju ...a jo je to tak...
Vůbec se mi přezutí gum nechce řešit...
Pokud po mě chce ať domluvím servis auta normálně mi to oznámí a já to normálně udělám ale myslet se mi na to taky nechce ..
.takže prostě to mám tak jak mi to vyhovuje...pokud by mi něco na tom vadilo asi bych to chlapovi řekla...

Nevím ..nemám takového chlapa doma tak si to moc nedokážu predstavit

orisek56
20. říj 2021

@veritanas no jo ale jestli ti jde především o přístup a o komunikaci, tak vtom vám fakt vasektimie nepomůže. Jestli máte nedostatečnou komunikaci, tak budete pořád něco řešit, dokud se spolu nenuacite komunikovat , o tom to je. Já se ti jen snažím dát pohled chlapa, protože nějaký pohled jaký na to chlapi obecně mají, znám. Nejde jen o ego, nebo do myslivost, nebo já nevím, děti nebo útěk k jiné. Jde o vnitřní byti, vlastní identitu. Něco co vnímáme i my ženské u sebe. Proto na to nepřistoupí a je to zcela pochopitelne a akceptovatelné. Říkáš že by nebyl proti, aby jsi ty, šla... Ale věřím tomu, že když ty nechceš, tak té do toho asi tlačit taky nebude, nebo držet ti flintu u hlavy taky ne. Komunikujte s nesobeckym pochopením hlavně pro toho druhého.... To je základ a věřím, že pak na něco optimálního přijdete.

veritanas
autor
20. říj 2021

Každopádně všem Vám děkuji za odpověď..🙂 i těm, které se mnou nesouhlasily, někdy je dobré vidět to z druhé strany.. doufám, že se mně ( nám) podaří najít něco výhodného...🙂 Eventuálně podstoupim zákrok sama..🙂 takže díky a mějte se 🍀

Strana
z5