Manželova rodina mě nepřijala, mám z toho deprese
Zdravím, omlouvám se, že si zakládám novou diskuzi, určitě se tu najdu už spousta podobných témat, ale potřebuji se z toho konečně někomu vypovídat a nerada bych zasáhla někomu do jeho diskuze.
S manželem čekáme první dítě, oba se na něj těšíme, klape nám to spolu, snažím se být kvůli dítěti v pohodě, ale kdykoliv se začne mluvit o matce manžela, stáhne se mi žaludek, chce se mi brečet a připadám si totálně neschopná :(( Od začátku mě jeho rodina nemá moc v lásce, po svatbě už se to trošku spravilo s některými jeho sourozenci, ale rodiče mě opravdu nesnáší a na mě to doléhá, i když bydlí na druhé straně republiky. Dávají mi za vinu, že jsme s manželem odešli z domu, který patřil jejich rodině ( byl to velký dům, ale už starý, potřeboval hodně oprav, které si jeho rodiče nechtějí přiznat) a koupili jsme si vlastní dům, abychom si mohli žít po svém. V jejich domě jsme nemohli nic změnit, tchýně na návštěvách se tam chovala jako paní domu, mě nebrala na vědomí, museli jsme pryč, byla jsem z toho opravdu na prášky. Takže máme dům na hypotéku, teď se tchýně rozhodla,že darují manželovi nějaké peníze, aby se nám snížila hypotéka, jenže už si zase dělá podmínky. Nabádá manžela, že ho chci jen okrást, ať si dá na mě pozor a rozhodně at mi nedává své peníze, že máme mít každý svoje, protože on se teď bude dřít jako vůl, aby nás uživil a zaplatil hypotéku, a já se budu válet doma - copak můžu za to,že jsem musela v práci skončit a jít kvůli těhotenství na nemocenskou?? myslím si,že do domácnosti přispívám celkem slušnou částkou i na neschopence, navíc pak budu na mateřské, protože čekám jeho dítě!...už jsem se z toho několikrát složila, snažila jsem se s tím mluvit s několika lidmi z mého blízkého okolí, ale všichni tvrdí,že si to nemám tak brát a nemám si jí všímat...ale já to prostě nechápu :( nikdy jsem od nich nic nechtěla, o peníze jsem je neprosila, když byl přítel po těžkém úrazu přes půl roku doma, chodila jsem do práce i v horečkách, jen abych nás uživila a nikdy jsem ani nepípla, že ho musím živit, tak proč se ke mně jeho rodiče tak chovají?? manžel mě utěšuje, že si z jeho máti nemám nic dělat, ale když mluví s ní, tak jí odporovat nedokáže, vše ji odkývá a na odpor se nezmůže....mám z toho opravdu už i deprese, v noci celé hodiny probrečím,mám strach, abych neohrozila mimčo, ale nevím co s tím :(((
@decra Manžel by se měl konečně zachovat jako chlap a matku si srovnat sám. Promiň, ale jsi těhotná, na rizikovém, a tahá Tě přesto k hovorům, o kterých ví, že Ti nedělají dobře?
@decra Pokud jde o dědictví, tak si může klást podmínky jaké chce, ale manžel má právo na peníze, které navíc stejně do SJM nespadnou. Takže kdyby se cukala, tak právníka na ni.
podmínky zatím nejsou nijak extrémní, ale postupně se stupňují...nejdříve to bylo tak, že manžel dostane peníze jen v případě, že bude mít svůj účet ( jako manželé máme společný účet, protože se o všechny výdaje stejně starám já), tak jsme mu založili účet...pak z toho vzniklo, že peníze mu pošlou přímo na účet hypotéky,aby na ně nemohl sáhnout, tak jsme si ze spořitelny vyžádali potřebné papíry, kam by se peníze měli poslat a jak a tchýni jsme to poslali...to bylo taky špatně, protože jsme byli málo vděční a poděkování v telefonu nestačilo...neustále opakuje, že když dá peníze synovi, nechce, abych ho o ně oškubala...tak jsem navrhla, že sepíšu s manželem smlouvu, že dostává dar od rodičů a já si na něj nikdy nebudu činit nárok, i když by se to dalo považovat jako společný majetek...papír budu mít na matrice ověřený podpisy, nevím, co víc mám udělat proto, abych ji ujistila, že její peníze mě nezajímají....nejnovější podmínka je, aby se u nich manžel aspon jednou měsíčně ukázal...to je pro nás finančně i časově naprosto nepřijatelné, takže jsme v jednání, hledáme kompromis....
Vím,že objektivně ty podmínky nejsou hrozné, zatím jsem je brala jako normální, vzhledem k tomu,že nám dává opravdu vysokou částku a já jsem stále cizí člověk pro ni...ale mám takový pocit, že než nám ty peníze opravdu pošle, přidá ještě další podmínky, aby nás měla v hrsti...mám z toho prostě divný pocit
@somalicats ono je vlastně jedno, jestli ten telefonát slyším nebo mi pak manžel řekne, co se řešilo...stačí, jakmile mi řekne, že mu volala máti a já už mám nutkání se někde zahrabat, abych nemusela nic řešit...
@halina0101 peníze bych od ní já nebrala,ale zase nechci,aby manžel přišel o své dědictví, jen proto, že já jsem hrdá a nechci nic od jeho matky....dřív nebo později přijde chvíli, kdy ji manžel srovná...když ne kvůli mě, tak kvůli dítěti. To, co vidím u tchýně, jak se chová ke svým vnoučatům, já u svého dítěte nepřipustím a manžel taky ne, takže bude muset zasáhnout....
@decra Holt si budete muset rozmyslet, jestli je vam prednejsi svaty klid nebo penize.
Pokud je to opravnene dedictvi, tak nejak nechapu, proc s nim disponuje tchyne.
@halina0101 po dědové smrti napsala babička vše na svou dceru s tím,že je to dědictví pro vnuky...jenže tchýni peníze změnily :( a kdo nedýchá podle ni, tak na peníze marně čeká...zatím čekáme, podmínky narůstají,ale stále se dají ještě rozdýchat...navíc, jakmile peníze převede na manžela, nemá na ně už nárok a žádný vliv na náš život tím nezíská.....
tak to je téma pro mě....první co mě napadlo, podle sebe soudím tebe...takže tchýně musí být asi pěkná zlatokopka, když nabádá syna proti tobě......i když to není moje tchýně, tak ti řeknu, že mě to totálně nasralo 🙂.....tyhlety kecy tchýní, to je hrozný....a kdyby měla dceru, tak jí bude zase nabádát, hlavně řekni manželovi, abyste měli společný učet, vždyt ty mu budeš vychovávat děti.......bože, proč se z těch matek stavají na stará kolena takové krávy!....snad nás to mine 🙂 a my takové nebudeme
@decra edit-docitam, ze jde o dedictvi po dedovi a ostatni sourozenci uz svuj dil dostali
Tohle je vylozene na dobre vuli tchyne a nijak narokovat si to nikdo nemuze.Pravo ma maximalne moralni, eventualne po smrti tchyne muze chtit po sourozencich cast, tusim tretinu, daru, tam ma oporu i v zakone.
Po prevedeni...to neni az tak jasne.Muze zadat vraceni daru, samozrejme za urcitych podminek.Coz by mohla udelat vlastne i ta babicka 😉.
Kazdopadne vam ji nezavidim.Evidentne ji jde o kontrolu nad synovym zivotem, vzdyt penize jako dar se do SJM nepocitaji.
@halina0101 někteří sourozenci už dědictví dostali, ti jsou ale pod přísnou diktaturou...už jen manžel a jedna jeho sestra čekají....my čekáme, když nám je bude chtít dát, at je dá, nám to pomůže...když nedá, svět se pro nás nezboří, jen to budeme mít trošku náročnější....tak jako tak budeme žít podle svého a pokud možno v klidu 🙂
@decra Ja urcitou opatrnost chapu.
Mi rodice meho muze miluji, ale i oni chteli, aby nemovitost, kterou mi dali, zustala jen ma.A muz v tom nic hrozneho nevidi.Rodice byvaji opatrni, zvlast dnes, kdyz se rozvadi kazde druhe manzelstvi, je obcas dobre myslet i na to, ze za deset let muze byt vsechno jinak.Ovsem on je rozdil mezi opatrnosti a despotismem, delat ze sveho ditete nesvepravne decko a absolutnim nerespektovanim tebe jako jeho zeny.
@halina0101 já proti opatrnosti taky nic nemám...sama jsem navrhla, že sepíšeme mezi sebou smlouvu, že je to opravdu jen jeho majetek, nenapadl mě jiný způsob, jak je aspon trošku uklidnit, ale minulo se to účinkem...ale vadí mi, jak ho popouzí proti mě...ano, za deset let může být vše jinak,ale kde má jistotu, že to tak opravdu bude? v tuto chvíli je manžel se mnou štastný, těší se na miminko a jediné, co slyší od své matky je to, že ho oškubu o všechno co má...
@halina0101 ja bych to chápala, když jde o rodinou nemovistost, ale ne o penize
@decra A tady by ji prave tvuj muz mel jasne rict, i za cenu pretrhani vztahu, ze stoji za tebou, tebe si vybral pro zivot a ona ma moznost to bud respektovat, brat vas jako rodinu a neztratit syna a vnouce, nebo se k tomu bude muset on sam postavit radikalne, protoze jeji chovani k tobe uz nehodla tolerovat.
@decra Pokud je to s tím "dědictvím" tak, jak píšeš, tak pak máte bohužel celkem smůlu a je to jen na libovůli tchyně. Osobně bych v takovém případě radši oželela peníze...
S manželem si promluv, řekni mu, že Tě zvlášť teď v těhotenství tyhle telefonáty a celkově to jednání jeho matky trápí, že máš pak i pochopitelně strach o miminko, a že se v tom nadále již nechceš angažovat, protože máš strach z případných zdravotních komplikací. Jestli je Tvůj muž aspoň trochu normální, tak Tě dalších výlevů své matky ušetří a pochopí, že za svoji rodinu musí v tomhle směru bojovat on, nikoli Ty.
Vlastní zkušenost - když se moje tchýně dozvěděla, že jsem těhotná, tak začala partnerovi líčit, jak jsem to na něj narafičila, jak ho oškubu o všechno. Partner ji utnul, řekl jí, že pokud chce mít vnouče, tak se takhle chovat nebude, a že rozhodně nebude její styk s vnoučetem probíhat tak, že přijedeme k ní, já budu čekat v autě a on půjde malou ukázat babičce. Ani mi to neřekl, dokud jsem byla těhotná, vyřídil si to s ní sám, mně se přiznal až v porodnici, jak na ni vyjel, dokonce jí ani nedal vědět, že se malá narodila.
@elu I mne to prijde prehnane, stacilo by sepsat obycejnou darovaci smlouvu u notare a bylo by vyreseno, pokud jde o nejakou vysokou castku.
Ale tady nejde podle meho ani tak o penize, ale o kontrolu syna a ponizeni snachy.
@halina0101 @elu @somalicats manžel tam teď v červenci pojede, tchýně s ním chce osobně mluvit...tak uvidíme, buď už její podmínky skončí, nebo skončí kontakt s ní...měla jsem tam jet taky,ale manžel o tom nechtěl ani slyšet, tak uvidíme, s čím přijede....je to z její strany opravdu snaha kontrolovat syna, bohužel se jí to nedaří, tak se zřejmě zaměřila na to, že mě bude nenávidět...přece jen to chce čas, nemůžu po manželovi chtít, aby ze dne na den přestal komunikovat s rodiči, s otcem má hodně blízký vztah, jenže i jeho bohužel ovládá tchýně...takže když odepíšeme ji, odepíšem i tchána...tak uvidíme...třeba se stane zázrak a tchýně přestane klást podmínky...
@decra promin,ale já bych jim na toto nepřistoupila a divim se,že tvůj manžel nemá kousek hrdosti,nebouchne do stolu a neřekne heled mami, pokud nám nic dávat nechce,tak nedavej,jna zadek s z toho nesedneme.....takový běhání a vyřizování úctu, shánění úctu v bance atd..a pořad nějaké podminky...to by mě mohlo. Kvůli penězům se nechat ponizovat a vydírat 😨
Hrůza, peníze bych ji nechala ať se s nima udavi. ..a vůbec bych se s ni nestykala a hlavně se s ni nenervovala. ..
@decra o společný majetek by se nejednalo. toto je výjimka a dostal by to přímo on, nepočítalo by se to do SJM. to by museli oni výslovně udat, že si přejí, aby to bylo oběma do SJM, jinak automaticky není a je to jen jeho. ale ono je to jedno. když to dá na hypotéku, kterou máte společnou a jednou by jste se rozváděli, tak se barák nebo hypotéka stejně bude dělit mezi oba 😀 fakt nechápu, co tím tchýně sleduje, protože jednou jste rodina a prostě hospodaříte společně. jinak teda cizí nejsi. jsi manželka jejího syna a matka budoucího vnoučete/vnoučat! a vynucovat si pravidelné návštěvy...to je fakt trapný! ponižuje sama sebe 😅
@decra teda to ja jako bych cetla o svoji mame a u nas se ani o penize nejedna. U nas to dopadlo tak, ze jsme ji nakonec museli ustrihnout uplne, je velmi obratna v manipulaci a prekrucovani pravdy a my by jsme se s manzelem nakonec stoprocentne rozvedli. Nestalo se to ze dne na den, ale po nejake dobe teroru jako ze nam neprisla na svatbu a pak tvrdila, ze jsme ji nepozvali, na to, ze pozvanku neprijala uz asi zapomnela, pak jsme ji otevreli dvere kdyz se narodilo prvni dite a to jsme si hooodne nabehli no nakonec to skoncilo tak, ze si mam vybrat mezi manzelem a vlastni matkou, tak jsem si vybrala a i deti jsem ji musela prestat davat, protze to proste nebylo k tomu, neni schopna respektovat vubec nic a hlavne ne me a maho muze. Ta pani co popisujete se chova stejne a az si ty penize vezmete, tak bude mit dalsi nastroj na vydirani. Uz ted mezi Vami poctive buduje skulinky pro neduveru... Me mama nikdy nedala ani penize, co mi misto kapesneho setrila, misto toho si z nich zaplatila garaz, na vejsce sem se zivila, nedavala mi ani tolik co bych mela narok na alimenty, dvakrat nam pujcila 10000 kdyz jsme byli v nouzi a ty jsme museli do posledni koruny spaltit a pri kazdem incidentu na me vzdy vytahne, ze mi jde jenom o penize od ni... Preju hlavne pevne nervy a at Vas s manzelem nedokaze rozdelit/
@decra to je normální despotická kráva
já bych být tebou neřešila vůbec nic, ať si to s ní manžel řeší hezky sám, nenechala bych si od něj nic vyprávět, nechtěla bych o té záležitosti vůbec slyšet, maximálně bych mu podepsala, co chce podepsat (třeba že peníze budou jenom jeho), ale jinak bych se do toho nenechala nijak zatahovat, pro mě by tchyně prostě přestala existovat
a občas bych se sešla s těma zeťákama a hezky od plic bych si na ni s nimi zanadávala, společný objekt nenávisti vždycky spojuje
@decra nemůže vás takhle ovládat, peníze bych si od ní v žádném případě nevzala, slušně odmítla, tvůj manžel je dospělí a nemůže skákat jak jeho matka poručí 🙄
mam taky tchýni k.., manžel k ní má úctu a s dětma k ní jezdí, já ne, max 2x za rok, je to naše tichá dohoda a já mam klid, neptám se na ní, ohledně jí mě nic nezajímá, ze začátku jsme se všichni snažili, ale opravdu to nejde. Takže rada, neřeš jí a ujasni si to s manželem 😉
tak to vypadá, že tahanice o dědictví jsou u konce, celý týden je mi celkem divně, v noci se mi udělalo ještě hůř, takže mě doktorka chce okamžitě vidět...manžel se tak vyděsil, že sice pojede za rodiči, ale jen aby jim řekl, že buď ty peníze pošlou bez podmínek nebo si je mají nechat...jede tam hlavně kvůli synovci, co má narozeniny, tak ho chce vidět....manžel vypadá pevně rozhodnutý, takhle jsem ho ještě opravdu neviděla...tak snad to u mě dopadne dobře a vše se konečně vyřeší...
@dcera podle mě budeš asi citlivější duše, proto ti rady okolí- vykašlat se na ni, moc nepomáhají, a nejspíš pořád řešíš, co jsi tchýni udělala a vlastně PROČ je taková a proč o tobě tak mluví? Je dobře, že za tebou tvůj muž stojí, ale dle mého by měl matce rázně zatnout tipec a důrazně ji upozornit na to, že jste jaksi MANŽELÉ, vše je společné, a že nevidí důvod, proč bys ho měla okrádat? Dokud se muž k tomu nepostaví čelem a jasně nerozdá karty, tak se nikam nepohnete a bude to pořád stejné...
@loafeer jj, já jsem až moc citlivá duše bohužel :( vím,že jsem tchýni nic špatného neudělala, ale stejně mě občas přepadnou myšlenky, že je možná chyba i ve mně....no uvidím, jak to dopadne...manžel začíná konečně chápat, že na tom zdravotně nejsem nejlíp a že s tím bude muset něco udělat...
@decra Podle tvého popisu je manžel z opravdu velké rodiny s hodně sourozenci, takže ta částka, o které se tu bavíme, předpokládám taky nebude v řádech milionů. Sice každá koruna dobrá, ale za ty nervy to nestojí. Je super, že se tě manžel zastal, a je správné, co se chystá rodičům říci. Ať se baba penězi třeba udáví, beztak jí budou k prdu, když umře sama opuštěná a nenáviděná.
Drž se a držím palce, ať je miminko v pořádku!!

@decra taky by mě zajímaly ty podmínky. přítel dostal nedávno od rodičů pozemek a žádné podmínky si nedávali 😅