Manželovo spaní a chrápání mi leze na nervy
Ahoj,
nevím jak začít. Je to jednoduchý, manžel chrápe.
A funí. A prská. A bublá. A skřípe zubama. A tak dále. Kdo zná, netřeba vysvětlovat, kdo nezná, nepochopí.
Obecné rady jako chodit spát dřív nebo mít špunty do uší nebo prášky nepomůžou. Nemůžu mít a nechci prášky na spaní, proč bych je měla brát já, když problém je u něj? Jsem skoro v sedmém měsíci těhotenství, budí mě nejen noční WC, ale každé kopnutí miminka. Máme dvouletého syna, který sice spolehlivě spí celou noc, ale občas si prostě zakňučí a potřebuje pohladit nebo tak - manžela to nevzbudí, takže musím být já ready.
Když jde muž na pivo, je to pak ještě horší, to ho už vyhazuju do obýváku. Klidně bych tam spala já, jenže tam úřaduje kočka, která v noci litá jak pošuk, takže kdo spí v obýváku se nevyspí tak jako tak. Kromě manžela samozřejmě. A opět, proč mám na gauči spát já, když chrápe on. A spát každý v jiné místnosti je prostě tak nejak smutný samo o sobě.
Ráno se syn vzbudí třeba v půl sedmé, já jsem hned vzhůru jak prvně kníkne a manžel hnipe v randálu vřeštění a pohádek klidně ještě další dvě i tři hodiny. To si stihnu vypěstovat nerva a když se on konečně vydadá, já už jsem na něj nás*ana tak, že nedokážu být ani milá a dát mu byť jen pusu.
Neskutečně mi to leze na nervy, mám pocit, že manžela začínám nesnášet. Před usnutim jsem a priori nas*aná, protože manžel chrápe skoro hned jak položí hlavu na polštář a ráno jsem vzteklá hned po probuzení, protože jeho nic nevzbudí a já čumákuju už x hodin, když on milostivě vstává. A pak mu ještě dlooouho trvá než vůbec začne fungovat (půlhodinová sprcha a tak), nehledě na bonus toho, že přes noc se v něm nakumulujou všechny ty chlapský pachy a jak jsem teď citlivá na každý smrádek.. No asi nemusím rozebírat..
Když je pracovní den, je to lepší, to prostě vstát musí, jenže já většinou taky a to pak v práci nestojím za nic. A navíc mám výčitky kvůli miminku, že jsem vzteklá a občas i že to třeba fakt přeháním a sama si to v sobě živím.. Víkendy jsou ale prostě pekelný. To vstane klidně i v deset. Dneska třeba, já usnula po půlnoci, vzhůru jsem od pěti, syn od půl sedmý a manžel se vzbudil teď.
Nepomáhá nic, žádné prosby, hádky, vysvětlování. Problém bagatelizuje, nebo si z toho dělá srandu. Nebo mi řekne, že chrápu taky, to bych ho vzala něčím tvrdým po hlavičce. Nebo mi řekne, ať se dospim, když jsem doma a on v práci a syn ve školce. (Pracuji jen na DPČ, nedávno mi skončila RD a za chvíli nastupuju na MD)
Byl v kontaktu se spánkovou laboratoří, slíbil že tam půjde na vyšetření, ale tehdy, kdy byl ochotný tam jít to nešlo a doktor mu řekl ať zavolá za měsíc. To už je víc jak půl roku. Když mu řeknu, kdy tam hodlá jít, jen řekne, že jo, že tam zavolá. A nic.
Jinak manžel funguje skvěle, je to dobrý táta a tak. Máme své problémy, ale celkově je náš vztah opravdu dobrý a lidi kolem nás nás mají za dokonalý pár 🙂
Jeho chrápání a vůbec spánkový režim mi ale ničí vztah k němu a já už nevím co s tím dál...
Jak jste se s tím vypořádaly(i) vy?
Holky, tak manžel byl na té operaci. Užil si teda svoje, ale musím zaklepat, fakt už nechrápe. Dokonce u nás byla kamarádka a její manžel taky chrápe, ten můj si šel lehnout na gauč a ona byla celá vyjevená, že spí potichu 😀
Nechci ale strašit, je to velmi bolestivé a 10. den po operaci mu to začalo krvácet, takže jsme museli volat rychlou. Nemocenskou má díky tomu dlouhou, od půlky dubna až do konce května.
Jinak to má taky i z nadváhy, teď se děsím, že zas přibere a vrátí se to zpět, protože večer jede a jede 🙂 až dojede celou ledničku 😀.
Mám špunty, ale ne ty umělý, ale takový pěnový z lékárny a jsou fakt super, tak super že neslyšim kolikrat budík, nebo proste ho poprosim ať se otočí, není žádný morous a tak to zatím dáváme, ale když to nepujde, hodlam to řešit doktorem a oddělením.
hmmm...pěkná diskuse..u nás je to samý v bledě modrým...ovšem s tím rozdílem, že za chrápajícího jsem doma já ☹ a bojím se s tím něco dělat, protože nechci pod kudlu..bojím se...dřív by mi to nevadilo, ale při porodu jsem si užila svoje - nakonec z toho byl akutní císař a protože jsem se pak místo zotavování horšila a bylo mi na umření, tak po všech vyšteřeních - asi po pěti dnech se zistilo, že mám zánět dělohy a pobřišnice a šla jsem znovu na sál...nebylo to nic moc a od tý doby mám z toho všeho vítr ☹
@pkolin Kolik měl zástav během hodiny? U nás cca 100 - ne, nepřidala jsem omylem nulu. Řekli mu, že patří mezi rekordmany. Je to na sebrání řidičáku, tudíž na konec v zaměstnání. On totiž únavou tuhne i za volantem!!!
V laboratoři byl jednou, zítra jde na ORL vyšetření a z laboratoře mu budou volat termín, kdy má k nim přijít znovu spát, aby mu masku nastavili. Vkládáme do ní veškeré naše naděje. Ale vzhledem k tomu, že to má skoro jak smrtelnou diagnozu, tak se divím, že mu ji nedají přednostně...
@djn tak to je mazec ☹ manžel má 3. nejhorší stupeň spánkové apnoe a měl "jen" 30 zástav za hodinu. U nás maska zabrala. Je to super, jen občas když si manžel lehne na bok, se stane, že mu maska trošku sjede, tak pak je slyšet, jak to fouká a to mě hrozně vadí, tak vždy do manžela strčím, ať si to srovná. Ale to je jen občas. Jinak maska super. Ta čekací doba je hrozná, to je fakt ☹ Pak ji manžel dostal na chvíli, načítali hodnoty a každý den musel chodit, aby si z toho stáhli data. Tu pak vrátil a čekal další asi 3 měsíce, než dostal tu napořád - bylo to dost hrozné. Ale třeba když jsme jeli na dovolenou, tak ji manželovi půjčili (nějakou erární), aby dovolená pro mě nebyla za trest, protože spát v jedné místnosti s manželem bez masky je nemyslitelné ☹ Přeji hodně štěstí, ať to zabere.
ahoj dievčatá v klube - tak takto som potrestaná aj ja, chrápanie ma prenasleduje od detstva. Chrápal otec a poriadne - a to bol prosím chudý ako lata, nejakých ledva 70 kg.
môj chlap má kúsok cez 100 a chrápe poriadne. síce stačí cmukať a otočí sa, ale niekedy cmukám aj 2 hodiny. nevyspím sa ja, ani on - má apnoe, je cez deň unavený a večer už padá na hubu a spí o 9. konečne bol u lekára - ale prd platné - dostal nejaký snímač na noc na prst a výsledky boli 70-71 %, keby boli pod a teda menej ako 69% tak by s tým niečo robili, vraj.
takže sa teraz vyhovára, že je OK ved mu to povedal doktor - ale dopr+ele doktor s ním nespí v jednej posteli ! a do inej izby ho poslať nemôžem - máme 1 izbák .... takže opäť ho nahrám na mobil a budeme riešiť .
tichu zdar !
@pkolin stále čekáme, až se ozvou z nemocnice ohledně toho přístroje...
První letošní dovolená je za námi. Měli jsme pronajatou chalupu s dvěma pokojama, takže oddělené spaní i na dovolené. Za tu dobu, co takhle spíme, jsem si na to zvykla, takže mi oddělené spaní nevadí - ba naopak - nemusím čuchat ty jeho smrady.

@magdalenan ještě podotýkám, že já u manžela apnoe také nikdy nezaregistrovala, nemusí to být znatelně slyšet! Když přišel s výsledky z laboratoře, byla jsem zděšená - viz výše 🙂