Mít druhé dítě, když na něj budu sama?
Ahoj.
Uvazuju o druhem diteti, ale uz ted vim, ze na neho budu sama. Respektive na obe deti. Nechce se mi popisovat rodinnou situaci, ani to neni podstatne. Otazka je, sly byste do druheho ditete, kdybyste vedely, ze budete samy?
Mam celkem slusnou praci, docela jistou, ve statnim sektoru, cisty prijem cca 20tisic. Nizka hypo, 2tisice mesicne. Mensi rezervu na uctu taky mam. S alimenty ci nejakym prispevkem od otce deti nepocitam.
Budu rada, kdyz mi napisete svuj nazor. Jde mi hlavne o to, zda se to da zvladnout financne, kdyz jsou deti vetsi.
@heduska82
@japona diky za nazory. Jsem za ne rada..
@lenkaa74 diky. Prave ten vek, no..ale taky myslim, ze se kdykoliv muze stat cokoliv, mamka zustala taky s nami sama, o alimentech se ani nedalo poradne mluvit..ale dala to. Sice z pozice ditete, ano, nemely jsme na vsechno, nikam necestovaly atd..ale i tak to nejak slo.
@evulina77 obe deti by mely stejneho otce.
@maruzi já bych do toho šla. Dočetla jsem celou diskuzi. Pokud by to šlo s otcem domluvit, navštěvovat se, aby ho děti znaly, to by bylo asi nejlepší. Pokud by ti i přispíval měsíčně nějakou částku, bylo by to ještě lepší... Pokud i on nemá s druhým dítětem problém a spíte spolu, je to na dobré cestě k druhátku...
@evulina77 to je prave otazka, na kterou jsem se ptala, jestli to proste zvladnu financne s obema detma sama. Udelala jsem si predbezny rozpocet. Na hypo a inkaso jde cca 5000, na jidlo taky 5000 (pocitam pro obe). Malou kojim, ale urcite se do tech peti vlezeme obe dve. 1500 benzin, dejme tomu 1500 drogerka a plinky pro malou. 2000 mam na svoji utratu, 5000 odkladam do rezervy.
Ted to jde hezky. Akorat nevim, jak to bude dal, az budou deti dve a vetsi.
@maruzi tak očividně víš sama nejlíp, že to zvladnes, jsi o tom přesvědčená, tak nevím, proč zakládat diskuzi.
Teď si tu můžeš krásně spočítat, jaké máš výdaje, náklady, jaké příjmy. Ale ono je potřeba s tím coby kdyby počítat alespoň trochu a pokud tvá rezerva nezahrnuje několik stovek tisíc minimálně, tak je to podle mě málo. Teď máš třeba dobrou práci, nízké výdaje, pocit jistoty. Ale dítě je závazek na celý život a na prvních zhruba 20 let 100%, tedy je potřeba počítat s tím, že tvá mamka tu nemusí být celou dobu, že tvá práce nebude stejně placená celou dobu, že můžeš být nemocná ty nebo děti, že práce nebudeš schopna celé roky. Když se o dítěti rozhoduje pár, tak jsou vždycky dva lidi, kdo se budou starat, ale ty budeš sama, tedy musíš být schopna dvakrát víc než normálně.
Moje mamka si mě pořídila do šťastného manželství, ale bohužel nevydrželo (byť se rozpadlo po téměř 25ti letech), ona onemocněla vážnou chorobou a najednou jsem stála v době své puberty před situaci, že moje mamka může zemřít, Babi už nebude schopna si mě vzít a otec není. Nikomu bych to nepřála, ani z mojí pozice, ani z pozice mé mamky. Manželství může selhat, nedá se nic dělať, ale pořizovat si dítě rovnou sama není fér, i z toho finančního hlediska. A pocitej, že se dvěma to bude horší než s jedním.
Jinak ti tu asi budou radit mladé holky, jinak ženský ke čtyřicítce. Nečetla jsem to všechno. Jak moc ti ujíždí vlak? Kolik je ti let? Já bych být tebou zkusila ještě trochu vyčkat. Pokud teda máš nějaký čas. Cítím, že to mimi hodně chceš. nedalo by se to udělat jinak? Že bys teda opustila nevyhovující vztah a začala hledat jiného partnera, třeba i trochu rozumem, nejen citem. Takového, který by ještě dítě chtěl. Rok spolu můžete chodit a pak se uvidí. Rok uběhne a pokut nejsi na konci reprodukčního období, tak ti nic neuteče. Do roka fakt můžeš být uplně někde jinde. Pokud tedy víš jistě, že tenhle vztah nechceš. Pokud nejsi rozhodnutá, zkusila bych to před dítětem vyřešit. Teď je stresové období, to mívaj lidi krizi často. Vždycky by se mělo vyzkoušet všechno i manželská poradna, před rozchodem. Ale pokud víš, že nechceš, že s tímhle mužem prostě nebudeš, fakt bych zvážila rozchod a nový vztah. Je tu plno takových, co čekají další rodinu s jiným partnerem. Ale samozřejmě nevím, jak moc tě tíží věk. V 38 je rozhodování jiné, než v 28 nebo v 25letech. Bojím se, že tahle diskuze ti nepomůže, sklidíš lekci morálky od dokonale šťastných holek, co by nikdy neudělaly chyby, jako ty. 😉 Jinak odpověď na tvou otázku, za sebe-sama nevím. Kdybych věděla, že s tímhle chlapem prostě nebudu a vím to, jen je otázkou času, kdy se s ním rozejdu, tak asi ne. Já jsem idealista a šla bych asi ještě hledat štěstí a lásku jinam. Pokud by mi bylo 40, tak nevím. Rozumově asi taky ne,ale citově bych se možná rozhodla kdoví jak 😀 Ale děcko do předem vzdanéhoa prohraného vztahu...Ono tě to bude nutit v tom vztahu zůstávat. není to trochu tak, nevědomě? Že třeba víš, že bys měla odejít, ale nechceš, nebo nenacházíš odvahu a děláš věci, abys sama sobě nemusela vyčítat, že tom vztahu furt jsi? Tak se drž 🙂
Rozhodnutí bude stejně jen na vás. Ale napíšu svoji zkušenost. Zůstala jsem s dětmi sama, i když neplánovaně. Manžel si během mého druhého tehu našel milenku a když bylo synovi půl roku definitivně jsme se rozešli. Nikdy jsem ani trochu nelitovala, že syna mám. Je to moje štěstí. Ale co třeba bylo neskutečně těžké, bylo to, že si otec děti bral. Ten pocit, že u branky musíte předat vase miminko a bude se vam o nej starat nekdo jiny, i třeba jiná ženy je opravdu hrozný. To pro mě bylo a je neskutečně těžký.
jste blazni všichni, kdo do toho jdete dobrovolne a nemate oporu v partnerovi, tim nemyslim jen financni, ale i psychickou. Jasne, muze se stat i u dvojic dlouholetých, ze se rozejdou a deti zustanou jen s jednim, ale to je pak reseni nastale situace. Jako jit do toho a vedet, ze s nim nechci byt, je podle me silenstvi. Clovek nikdy nevi jestli to dite bude zdrave, bude hodne jako to první nebo jiné okolnosti a nemit ještě oporu v partnerovi, tak se pak nedivim, ze je tolik zoufalych matek, deti v babyboxech, popřípadě v popelnici. Kazdej to bere jak kdyby si kupoval housky na krame, proste ja to chci a ted hned
a ještě jeden poznatek : jedno dite, zadny dite 🙂 2 uz je obrovska zmena
@maruzi Protože mám jak malé dítě a další na cestě, tak pubertální slečnu, tak můžu trochu srovnávat. Finanční nároky na malé děti jsou v pohodě, čím starší dítě, tím je to ale horší. Od určitého věku už Ti nebude procházet obnošené oblečení (a to ani ne tak kvůli rozmarům dětí, ale kvůli riziku šikany ve škole), budeš platit kroužky, pomůcky, pobyty v přírodě a podobně, a to už nejsou řádově stokoruny. Pokud Ti děti půjdou na VŠ, budeš mít další výdaje ještě hodně dlouho. A s tímhle vším musíš počítat, mít na to vytvořenou rezervu, pokud nepočítáš s tím, že Ti bude na děti přispívat partner. Jedno dítě jako samoživitelka bez alimentů utáhneš, pokud máš aspoň trochu slušně placenou práci, dvě děti už utáhnout nemusíš. Jo, můžeš si říct, že tohle všechno ty děti vlastně nepotřebují, na co by jezdily na lyžák se třídou a podobně, ale tím spíš pak budou z kolektivu vyloučeny. Nechci tím říct, že je nutné pořizovat jim to nejlepší, nejdražší, to rozhodně ne, ale určitou životní úroveň by mít měly.
@maruzi to jak to zvládneš finančně ti nikdo nedokáže říct. víš, ono někde má rodina 20 000 i s tatínkem a vyžít musí, jinde by za to nevstal z postele ani jeden z rodičů a nevyžili z toho ani týden. jen ty víš, jak moc jsi náročná, jak moc spořivá...jako podle máš zatím podmínky skvělé. dát za bydlení jen čtvrtinu příjmu je skoro sci-fi sen. pět tisíc nám musí stačit na jídlo i jako čtyřčlenné rodině a ty to máš zatím pro dvě a to vlastně kojíš, takže pro sebe. utratit za sebe 2000 měsíčně, to je taky krása. to já neutratím pomalu za rok 😅 a ušetřit měsíčně 5000,- 😨 wau, jsi dobrá a fandím ti. jako takto zníš, že máš víc než potřebuješ a nerozhazuješ to zbytečně, ale to na víc prostě spoříš, takže nevidím důvod, proč by jsi to neměla s dětmi zvládnout. ony nároky porostou, to je jasný, ale to porostou nám všem a spousta rodin je na doraz z korunou už teď a taky budou muset žít i pak. třeba se ti pak povede navýšit i příjmy a nebo prostě bude fungovat tatínek 🙂
@kacca11 rezervu několik set tisíc? to si děláš srandu? kolik lidí takovou má? 😅 jako bylo by to krásné, já ji třeba měla a vykrývala jsem tím dobu, kdy tatínek opravdu nefungoval, ale rezerva je v čudu a teď už prostě musíme nějak fungovat i bez té rezervy. spousta lidí má děti a nemá víc než jeden plat k dobru. jako žít od koruny ke koruně taky není fajn, ale žije je tak myslím fakt hodně lidí a ač jsou rodiče oba, tak výpadek jednoho znamená katastrofu. když to srovnám s pozicí některých rodin, tak je na tom zakladatelka ještě vlastně výborně. tím tedy nechci říct, že bych si do takových podmínek pořídila dítě. to už jsem napsala, že ne. ale mám pro to tedy rozhodně jiné důvody než ty finance, no.
@blahova_andrea pokud jsou rodiče oba, je daleko víc možnosti, jak se o rodinu postarat. Pokud na to bude sama, musí tu druhou osobu vykryt i těmi financemi. Bohužel, zkušenost.
Vím, že spousta rodin žije od výplaty k výplatě, ale to jaksi neznamená, že to budu považovat za pozitivní jev a doporucim těm lidem, aby si pořídili (další) dítě. Tím neříkám, že si ho pořídit nemají, ale že si myslím, že to není dobrý nápad. A stejně to vidím se zakladatelkou.
Většina lidí v mém okolí má vysokou rezervu, přitom žijí skromě, nejsou to zadní bohaci.
jenže pokud člověk chce dítě a má určitý věk, je to těžký. Čekat není na co. A pokud je možnost mít vlastního sourozence, za mě lepší varianta, než být sám. Ženský toho zvládnou hodně a dokážou se postarat. Když musíš, tak musíš. Málokdo je schopen dávat stranou 5 tisíc měsíčně, to se bude rezerva pěkně zvyšovat. Ale určitě bych po otci chtěla alimenty, nebyla bych krvelačná, ale něco by ti dávat měl. I kdyby to šlo rovnou na spořící účet jako rezerva...
@blahova_andrea musim se ti omluvit, mas supr nazory🙂 prijmi prosim moji omluvu🙂
@somalicats nikdy jsem neměla značkové oblečení, nikdy jsem nebyla na lyžáku, nikdy jsem jako dítě nebyla u moře a asi ještě spousta další nikdy by se našla,...ale nikdy jsem nebyla šikanová, nikdy jsem se necítila odstrčená z kolektivu, nikdy jsem neměla pocit, že mi něco chybí, že chci víc než mi rodiče dávají...myslím, že je to dost i o výchově a o povaze dítěte. neříkám, že s tebou v nesouhlasím ve všem...ale toto je zase paušál, který neplatí u všech 😉
@kacenka1111 teda teď jsi mě dostala! 🙂 to jsem tedy fakt nečekala a moc si toho vážím.
@kacca11 já tu "chudobu" taky rozhodně nepovažuji za pozitivní jev, bohužel ji ale považuji za normální jev 😅 já znám lidi na hranici i lidi, kteří mají 3x tolik, co ti první a stejně nemohou vyjít, znám i lidi, jak ty píšeš...mají dost, investují, spoří a žijí skromně, mají vše, pomáhají ostatním, ale své "bohatství" nedávají okatě na odiv...
@blahova_andrea Problém je, že my jsme jiná generace, než naše děti. Dnešní doba je bohužel úplně jiná. My taky nejezdili na dovolené k moři a podobně, nenosili jsme značkové oblečení, za našeho dětství neexistovaly mobily, počítače teprve začínaly (a kdo ho měl, tak si ho většinou sestavoval sám) a šikana nebyla běžným jevem. Jo, taky by se mi líbilo vést děti tak, jako to bylo za mého dětství, ale bohužel. Nejstarší dcera rozhodně nemá to, na co si ukáže, držím ji zkrátka i co se vlastnictví PC a podobného týče, ale musím taky trochu zohlednit to, že nemůže být v kolektivu za úplného outsidera. A vím, že pokud bych jí neumožnila jet se třídou na školu v přírodě, tak jí to bude vadit hodně. Stejně tak předtím lyžáky.
Já bych ještě s dovolením napsala malý dodatek k mému příspěvku 🙂. Nechci tady tazatelku nějak konfrontovat nebo stavět do nepříjemné situace, takže si jí na to nebudu přímo ptát.
Nicméně, osobně si nedovedu představit chlapa, který by souhlasil s tím, že si uděláme ještě jedno miminko a následně se rozejdeme.
A udělat to bez jeho vědomí................nevím, to je prostě na mě trošku silný kafe 😀 přeci jen, každý má právo vědět, že žena plánuje otěhotnět a porodit jeho dítě.
Jediná jaksi taksi alespoň maličko normální varianta, mi připadá ta, že muž o plánování těhotenství ví, souhlasí s tím, neví tedy co se ženě honí v hlavě, ale ta dá vztahu třeba ještě jednu šanci. Jelikož ale moc nevěří tomu, že se tatínek změní, počítá spíš s tím, že s dětmi zůstane sama.
A ještě něco, je třeba vzít v potaz. A sice, že nejen výchova hraje svou roli, ale geny se dříve či později projeví 🙂. Plánovaně otěhotnět s někým, kdo mě v tolika věcech štve? bála bych se, že děťátko bude třeba jeho malá kopie 😉
@somalicats bez výhrad souhlasím
Ahoj, takže jestli to dobře chápu, tak si necháš od muže udělat druhé dítě a pak se s ním za odměnu rozvedeš? To je silné kafe teda. Jinak moje kamarádka teď zůstala sama se čtyřletou holčičkou a říká, že je to dost náročné nejen finančně, ale hlavně celkově. A to má jen jedno dítě. Já nechci moralizovat, ani odsuzovat, nebo kritizovat. Já bych zkusila ten vztah zachránit, nikdy není chyba jen na jedné straně. Děti si zaslouží mít oba rodiče. Moc držím palce
Diskuzi jsem přelouskala, pořád se tu řeší, zda to zakladatelka zvládne nebo ne. Za mě je to sobeckost první třídy. S partnerem žít nechce, ale jako dárce sperma posloužit může. A ještě ke všemu nevědomky. A pak se počítá s tím, že je natolik slušný, že se do výchovy dětí zapojí i finančně. Kde je slušnost zakladatelky? Že by se ho třeba optala jestli i on to takhle chce. Ať je jakýkoliv, tak tohle je na mě moc.
Nečtu diskuzi, ale... Nešla bych do toho, protože - nikdy nevíš, jaké bude druhé těhotenství, jestli děťátko nebude mít problémy apod., pokud partner odchází, přijde prvorozený o tátu a mamu bude hodně potřebovat, nějaké hlídání to nespasí, za druhé pokud nejsi těhotná, je hnusné to plánovat za zády muže, v mém pohledu se to rovná zneužití a i potomek ti to v dospívání a dospělosti může dost vyčítat. Navíc pokud už nechceš být pořád sama, můžeš si dítě pořídit s případným novým partnerem...
@maruzi - tak ten rozpočet tedy to si nedovedu představit, malá mě vycházela od narození 4000 měsíčně, byly problémy i s kojením , exemem apod. sice si řekneš, jsou to banality, ale to mazání vycházelo na 500-1000 Kč měsíčně, mléko, když už mi nic neteklo musela mít speciální za měsíc dalších 2500 Kč, do toho nějaké další výdaje za léky a bylo to...osobně všechno poplatit a uživit k tomu sebe a další dítě, když nevím dopředu kolik vyjde a jestlli také bude takto finančně náročné, tak těch 20 000 Kč je celkem málo, to vyjde tak tak a ještě se na všem bude muset dost šetřit, takže já osobně bych měla strach zůstat be z chlapa a mít další dítě, navíc počítej, ž ei ty můžeš onemocnět, že ty své děti pak pořádně neuvidíš a budeš trávit čas v práci, aby sis vydělala, ne, takto bych to nechtěla, navíc pokud partner má chyby, které ti velmi nevyhovují, opravdu bych se poohlédla jinde, vždyť to je skoro to samé, jak by sis upíchla dítě s někým koho budeš znát třeba jen půl roku a i kdybys ho pořádně neznala pořád máš lepší vyhlídky na lepšího partnera a možná i fajn tatínka...
Ne, pokud nefunguje vztah a není vůle na něm pracovat, rozhodně bych neřešila další dítě. Logisticky, finančně a celkově to je velký rozdíl.
Na maminku bych úplně nespoléhala, možná brzy bude potřebovat tvoji pomoc.
Po zdravotní stránce jsem teď "vypadla". Nečekaná operace, dlouhá léčba, následovala angína a já byla 2 měsíce mimo. Manžel pracuje v zahraničí, nebyl doma. Rodiče mám v důchodu...samozřejmě pomohli, ale nemůžou pomáhat 24h denně. Z tohoto důvodu NE !!!
@maruzi jestli mas pouze 20000 mesicne a nepredpokladas navyseni prijmu, tak bych z financniho hlediska do toho nesla. Sice ted usetris 5000, ale na malou v tomto věku nemas prakticky zadne vydaje. A s vekem ty vydaje jdou rapidne nahoru.
Taky kdyz budes mit dve male deti, tak to nemusi byt s praci z domova tak ruzove jak je ted.
Na mamku bych taky nespolehala, je v duchodovem veku, nikdy nevis, co se muze stat.
Do druheho dite bych sla pouze, pokud bych verila, ze se vztah s muzem jeste upravi. Co tak zapracovat na vzajemnem vztahu? Nebo i skusit manzelskou poradnu?
Chapu, ze te tlaci cas a druhe ditko opravdu chces, ale v tve situaci mi to pride naprosto nerozumne a nefer vuci tvým detem. Myslim, ze si to hodne idealizujes. Mozna je to tim, ze si jeste pod vlivem hormonů, možná proto, že máš ještě malinke bezproblemove dite. Nechci te strasit, ale s druhým to může být uplně jiné.

@kacca11 pro vsechny pripady mam na uctu rezervu, i kdybych lezela v nemocnici. A i kdyby se toto stalo, tak verim, ze moje mamka by se postarala, partner rozhodne ne. A rikat co by kdyby..tak to abych se bala poridit si dite uplne, protoze co pak, kdyby me zitra prejelo auto?
@jamia nemyslim si, ze by me honil po soudech. Muzu se plest, ale myslim, ze ne. Neni uplne spatny a zly..jen se s nim prost neda zit. Teda aspon ne ja. Pro nejakou tuntu bez vlastniho nazoru, ktera se ve vsem podridi, nebude pracovat, nebude mit sve pratele, by byl urcite slusny partner. Jenze takove zeny uz vymrely pred 200 lety.
@blahova_andrea s nejakou smlouvou to neni spatny napad. Zjistim podrobnosti.
@michaela_2 diky za nazor. Me je 38, moji mamce 58. Urcite by zvladla pohlidat malou, kdybych byla nemocna. A ackoliv do druheho nikdo nevidi, tak myslim,nze by urcite neudelal nic, co by detem ublizilo. Sam byl co dite urcitou dobu bez matky a to by jim neudelal, vi, jak trpel.
@sedmiteckas diky za nazor.
@heduska82 bavila a mam jeji podporu.