Může dlouhodobě vydržet vztah s úplně jiným partnerem?
Ahoj, prosím moc o radu. Může dlouhodobě vydržet vztah, kde je každý z partnerů úplně jiný, každý má jiné zvyky, názory, každý chce něco jiného…? S přítelem jsme spolu necelé 3 roky a bohužel spolu nedokážeme najít nějaký kompromis nebo jak to říct. Nedokážeme se shodnout na mnoha věcech a pak se hádáme. On mi spoustu veci vyčítá… Nechce se mi přizpůsobit a zase naopak já jemu, protože já jsem zvykla na nějaký pořádek atd. a on je dost flegmatik a spoustu veci neřeší, ja naopak řeším něco až moc… Bohužel samozřejmě on vidí chyby jenom na mně. Ty hádky nejsou každý den, ale hádáme se často.
Tak by mě zajímaly vaše zkušenosti, a případně doplním ještě nějaké bližší info o našem vztahu, pokud budete chtít. Zatím děkuji za odpovědi.
Přidám se k názoru. Dříve jsme si s manželem více rozuměli, měli stejné názory, atd. Většinou se shodujeme i dnes, ale vidím, že věkem se člověk mění. Teď si více prosazuje své věci, nerad ustoupí, atd., to dřív v takové míře nedělal ... do druhého nevlezeš a vztah je o kompromisu ...
@fandysek_1 já jo... s bývalým to nešlo, s manželem jsem měla pocit že jsme ještě rozdilnejsi, ale byla ochota ke kompromisu a ke komunikaci, tak jsme se naučili spolu mluvit aby nás to obohacovalo a je to super.
Moji rodiče jsou v dost věcech stejní, v něčem hodně rozdílní, ale mluvit spolu se naučili pořádně až ke stáru, oba jsou hodně kritictí a ani teď bych takový vztah nechtěla. Rodiče manžela jsou v hodně věcech dost rozdílní, ale krásně se doplňují (v mládí nevím, ale teď hodně).
S manželem jsem po 3 letech měla svatbu, protože sice není všechno ideální, ale komunikujeme čím dál lépe a na stáří věřím, že už to bude oáza. S bývalým tohle nešlo.
Je to opravdu hodně osobní věc, odpověď najdete jen v sobě. Pokud ale chcete vztah posílit, napište si vše, co se Vám na něm líbí a za to se snažte procítit vděčnost. Opakujte si to každý den a věřte, že ty hezké vlastnosti začnou hodně převažovat, jakoby zesílí to, čemu dáte pozornost a energii. Jsem s manželem přes 20 let a stále jeden druhého vyhledáváme, chceme spolu trávit čas a je nám spolu dobře 😍

Fungovat to může, ale chce to velkou dávku tolerance z obou stran. A abyste se na tom hlavním shodli. My jsme s manželem taky dost jiní - manžel spíš introvert, já společenská, on sportovec, já si spíš radši čtu.. Ale názory máme stejné, i na výchovu dětí, máme podobný humor a rádi cestujeme, takže společný čas taky máme..