icon

Návštěvy s kojencem u prababičky, kde je špína a smrad

nikolaamiminko
13. pro 2018

S babickou jsem nikdy nemela moc dobry vztah (vidaly jsme se jen na vanoce, narozeniny), pred 2 mesici umrel deda a ona zustala sama v baraku, je ji 87, ale je jeste pomerne cila, tyden je u moji mamky a tyden je sama na baraku (tak to chtela, pres to nejede vlak), no a jak ona tak mamka chteji abych ji navstevovala i s malym (10m), kdyz je sama na baraku, mam to k ni autem 50 minut, to by problem az tak nebyl, problem je, ze jak je stara, a nemuze, tak neuklizi, nic nevyhodi, smrdi to tam, no a do toho tam to moje dite plazi po zemi, vsechno ohmata, vsude chce lezt. I kdyz ji tam mama jednou za ten tejden uklidi podlahu, tak proste vsecko je spinavy a me je z toho uplne zle. Kafe si tam davam jen cerny (mliko ma v lednici buhvijak dlouho) a i tak se mi zveda kufr, neumyty hrnky (nebo spatne umyty), o tom, ze nekdy i upece buchtu ani nemluvim, to se snazim vzdycky nak vykroutit ze nemam hlad, a to to chce davat i malymu! Je mi ji lito, vim ze se snazi a chce byt este uzitecna, ale me ty navstevy nsprosto vycerpavaji a nechce se mi tam jezdit s malym, ale nemam ho kam dat :( No nic, pardon za sloh, ani nevim jakou bych chtela radu. Uz tam nechci jezdit, ale to nejde no ;( je to rodina.

Strana
z3
dadulakk
14. pro 2018

@ahyt Já si myslím že pokud tam zakladatelka jezdí a bude jezdit pravidelně, tak si s babičkou vybuduje zase jinej vztah a babička se určitě nebude citit ublížená že jí tam vnučka poklidí 🙂

bayt
14. pro 2018

@nikolaamiminko Tak já nevím, asi nejsem tak útlocitná, ale moje dítě jsem normálně nechala lézt i na zahradě po trávě, leze všude kde může, je to ďábel. Velmi pochybuju, že když tam jednou týdně tvoje máma setře, že to tam bude špinavější než tráva venku. Zbytek samozřejmě chápu, taky bych mimino nervala buchtama....

odula
14. pro 2018

@mysicka_lb já jsem to vůbec nepochopila. Co?

nikolaamiminko
autor
14. pro 2018

@bayt Ja vam to priste vyfotim, verte ze na teto zahrade byste sve dite hrat nenechala. Prkna, couhajici rezave hrebiky, kyble se zbytky jidla z roku 96 atd atd- oni nikdy nic nevyhodili a vrsili ten odpad vsude, takze zanesena zahrada a celej barak krom kuchyne.

sahrazad1
14. pro 2018

Takhle starý člověk nemá být sám doma, a už vůbec ne v baráku. Sejdete se s celou rodinou a domluvte se vsichni, co dal. Takoveto šolichani po týdnu je k ničemu. Řešení muze byt, ze si ji nekdo vezmete domu, zaridite si pecovatelky apod, nebo se můžete po pul roce, roce střídat. Kdyz je ještě ciperna, DD bych asi nedavala, ono teda jsou i lepší, kde mají seniori krouzky apod., ale být v rodine je vzdy lepsi. Babi bych po domluve cele rodiny postavila před hotovou věc. Protože aby žila sama neni pro ni bezpečné. Vlastní zkušenost.

j.a.n.i
14. pro 2018

@sahrazad1 Jestli sis nestihle vsimnout, tak ten clovek je starý, nikoliv nesvepravny.

bayt
14. pro 2018

@nikolaamiminko Takhle když jedeme k babičce, tak jsou všude krámy, kabely, nábytek starý lehký, který by na sebe prcek okamžitě převrhnul, samozřejmě tam jezdíme, ale je to vyčerpávající tam malýho hlídat (každopádně by mě nenapadlo tam nejezdit).

lucka662006
14. pro 2018

@luciebx Holky ale za týden to tam bude stejný a to má s 10ti měsíčním mímčem týdně uklízet u babčy? Vlastní domácnost, a mimi asi celkem stačí.

lucka662006
14. pro 2018

@sahrazad1 Babička není nesvéprávná, ani to není dítě, aby rodina dělala věci, které si babička nepřeje. Týden je u mamky, týden sama v baráku, autorka píše, že je ještě čiperná. Tak když jí vyhovuje týden sama, asi bych ji nechala. Samozřejmě, může se jí něco stát, ale to asi každému staršímu člověku. Domovy důchodců jsou teda dost přecpané, čiperný svéprávný člověk tam těžko půjde. O dávkách léků na uklidnění ani nemluvě.

j.a.n.i
14. pro 2018

@lucka662006 A proc by tam musela uklizet, pise, ze ji tam jednou tydne uklidi mama, to mi přijde dostatečné na to, aby tam mohla jet na navstevu.

lucka662006
14. pro 2018

@j.a.n.i Holky hned na začátku lajkují příspěvek, že tam má autorka uklidit. Já si to nemyslím a píšu, že tam asi nebude s mimčem uklízet.

odula
14. pro 2018

@lucka662006 no.... by me zajimalo kde sezene za tyden jidlo z 96.... 😉

hanka_333
14. pro 2018

@odula Zahrada se asi neuklizi

j.a.n.i
14. pro 2018

@lucka662006 No, ja bych to napsala oskliveji - kdyz je tak precitlivela, ze domacnost, kde jeji mama jednou tydne uklidi, povazuje za desny bordel, tak ano, at tam uklidi. V opacnem pripade neni co resit, dite v normalne zasle domacnosti k ujme ze spiny neprijde, zkazene mliko se v kafi srazi a pokud ne, tak mu nic neni (jo a z vlastni zkusenosti, krabicak vydrzi otevreny pres 14 dni bez ujmy) a kus buchty, pokud nema zekeny kozisek, dite taky nezabije. Jinak receno, nedelat drama z neceho, co sice neni podle mych predstav, ale objektivne to neni nic tak zásadního.

dadulakk
14. pro 2018

Zamést obývák/kuchyň a umýt nádobí není kdovíjaký úklid který by se nedal zvládnout. Zabere max 20 min

sahrazad1
14. pro 2018

@j.a.n.i právě , že je starý člověk. Z vlastní nepekne zkušenosti vím, jak ošklivě může dopadnout ji nechat bydlet samotnou. Ale je to na zakladatelce.

mourovatakocka
14. pro 2018

@nikolaamiminko Budu možná jediná, líbí se mi tu reakce jako taky budeš stará, tak ji ukliď sama atd. Za mě, prostě bych návštěvy omezila, jezdila v týdny, kdy je u mámy a tak. Moje dítě, moje zodpovědnost. Ano, děti jedí písek, ale proč nosit dítě vědomě do bordelu, nebou tam ještě dávat jídlo. Vymyslet návštěvy tak, aby tam dítě nemuselo lozit po zaprášené podlaze . Jako jsem krkavec a hrozná příbuzná.

j.a.n.i
14. pro 2018

@sahrazad1 Jo a mozna jesze hur dost casto dopada snaha toho cloveka nasilne stehovat.

merope
14. pro 2018

@sahrazad1 Moje babička bydlí taky sama, je jí 92 a hodně se bojí i toho, že už nebude na vše sama stačit a bude muset jít bydlet k někomu. Bere to jako ztrátu soukromí, závislost na někom a podobně. A to ji táta zkoušel mnohokrát přesvědčovat, dokonce částečně i kvůli ní vybudovali v domě zvláštní kuchyňku a koupelnu se sprchovým koutem - že měl představu, že babi "ukecá", aby tam ša bydlet. Měla by tam samozřejmě svůj pokoj (ta kuchyň je v průchodu na zahradu). Ona ale opravdu nechce. Denně si s tátou telefonují, jezdíme tam na návštěvu, bydlí v 2. patře, nákupy si zvládá obstarat a na úklid je fanatik - nudí se doma, tak uklízí. Je teď znát, že ne tolik, jako dřív, ale to je spíše tím, že na některá místa nedosáhne.

dadulakk
14. pro 2018

@mourovatakocka kdyby to takhle dělali všechny vnoučata tak tu bude hromada starých, smutných a osamělých lidí, který nebudou mít důvod už dál žít. Ale myslím si že přesně to co si napsala chtěla autorka slyšet. Nějakej rozumnej důvod proč tam nemusí jezdit, což nemusí ani tak, není to její povinnost 👍

sahrazad1
14. pro 2018

@merope má babička žila mnoho let sama. Jako ta tva, i muj otec vybudoval pokoj, zázemí u nich doma. Babička chtela byt doma, tak jsme to všichni respektovali. Návštěvy byly 2* tydne otec, 1* tydne ja a otec ji k tomu ve zbyle dny volal...jenže jednoho dne se nemohl dovolat, tak jel k ni, babicka lezela na zemi, nemohla se hybat, dalsi detaily radsi vynecham. Nikdo nevime, vzhledem k těm dalsim detailum, jak tam lezela dlouho, a vycitali jsme si, ze kdyby sama nebyla, mohla byt pomoc poskytnuta mnohem dříve, a nasledky by nemusely byt takove. Takže bych příště nevolila mezi přáním seniora a bezpečím, ale rovnou bych rozhodla tak, aby starý člověk sám nebyl. Pro jeho vlastni dobro, ne jako znevazeni jeho vule, ale jeho dobro.

mysicka_lb
14. pro 2018

@odula No řeší se tu hlavně úklid a čistota. Ale myslím si, že je to spíš o tom, že zakladatelka, jak píše hned v první větě, nikdy neměla k babičce vztah. A stále ho nemá, jezdí tam nerada, z povinnosti. Ten vztah ale měla budovat babička, když byla zakladatelka malá. Nejde takhle najednou začít mít někoho rád, trávit s ním rád čas. Ani když je to rodina.

merope
14. pro 2018

@sahrazad1 No, ono je opravdu otázkou, co je potom lepší - protože pohoda a chuť žít je důležitější. Babička je takto nucená chodit několikrát týdně ven na nákup, musí se o sebe postarat a udržuje se v kondici (má kolo - tříkolku - a jezdí všude na ní, do obchodu už by klasicky nedošla, na kole dojede). Bydlí v místech, kde je úplná rodina, to u rodičů není. Takže u rodičů by možná neměla tolik pohybu, co má teď a kdo ví, zda by byla spokojenější a plná energie a chuti žít a také té energie. Nevíš - opravdu je pro ty staré lidi často mnohem lepší nechat a nepřesazovat i s rizikem, že holt někdy se nedovoláš a najdeš je ležet a už jim nepůjde pomoci. Mimochodem - ono se často říká, že pomoc při pádech a podobně je nejefektivnější, pokud je poskytnuta v řádu desítek minut, že s každou hodinou se poté šance drasticky snižují. Takže ono pak občas stačí, že je dotyčný ve svém "bytě" v rodinném domě a stejně můžeš volat a najít ho na zemi a už se nepomůže.

Prostě i pro babiččino dobro (mé babičky) mi přijde lepší ji nechat bydlet tam a tak, jak ona sama bydlet chce. I s rizikem, že možná někdy pomoc nedorazí včas - ale ta jistota není ani kdyby byla u rodičů doma. Navíc rodiče často jezdí za vnoučaty a babička už na cestování moc není. Takže by tam možná byla i často sama, bez známých v okolí, v cizím prostředí, kde nikdy moc nebývala.

nikolaamiminko
autor
14. pro 2018

No, rozjela se nam tu pekna diskuse...
Je to hodne slozite, muj vztah k babi, vztah ji a moji mamy (jeji dcery)... to na uvod a rozepisovat to nebudu

Je mi lito, ze z nekterych prispevku to vypada, ze se o ni nechcem/neumime postarat, tak to opravdu neni - tak napriklad, domov duchodcu, pecovatelka, bydlet u mamy, vsecko bylo mnohokrat nabizeno, ale kdyz babi nechce a odmita, tak to proste nejde, nejde nekoho nasilim nekam odvezt a donutit ho, pokud je svepravny. Uz je vrchol, ze svolila, ze bude tyden u mamy - a to prvni prohlaseni znelo, ze k ni nikdy nepachne...ano tohle je nase babi..

Me slo o to, se jen spis vypsat.., nez o radu, ktera vse zazracne vyresi

Ja k babi jezdim vlastne hlavne kvuli svoji mame, kterou mam rada, a ktera me o to poprosila, a taky kvuli synovi, precijen je to jeho prababicka, a i me samozrejme neco uvnitr rika, ze bych mela, je to moje jedina babicka, na druhou stranu jsme si opravdu nikdy nebyly blizke, a to jakoze vubec, a i ted z tech navstev mam pocit jako bych jezdila k nekomu cizimu - o to je pak tezsi tam napriklad zacit ocuchavat mliko

Proste to beru jako neprijemnou povinnost...a to ze je tam spina budu muset nejak skousnout

j.a.n.i
15. pro 2018

@sahrazad1 Jo, v rodine mame pripad, kde se neco podobneho stalo v 50, takze i nekoho v tomhle veku by sis nasilne stehovala domu, protoze je to pro jeho dobro? A je to 14 dni, co se ani ne 30 lety kamarad zabil v aute, tomu zas rodina mela pro jeho dobro zabavit to auto? A treti pripad, dali jsme do domova meho pradedu, byl fyzicky naprosto ok, jen uz se mu rozjela demence a bylo nebezpecne, aby zustaval doma, umrel asi 3 mesice od nastupu tam, nemelo to zdravotni pricinu, proste nezvladl tu zmenu a nechtel tam byt, doma mohl byt dele, i s tim rizikem, ze by treba umrel na nasledek nejakeho urazu. A jinak v dnesni dobe se tohle da resit hodinkami s sos tlacitkem a lokalizaci...

bayt
15. pro 2018

@merope já bych se osobně taky nechtěla stěhovat na stará kolena...každý chce být ve svém a v soukromí

hafika
15. pro 2018

@sahrazad1 Tak já to vidím přesně opačně. Myslím, že je důležité, když starý člověk dožije tam, kde je spokojený. A to i přesto, že bude žít o něco kratší dobu. A osobní zkušenost nám taky. Děda prodělal mrtvici, tehdy s ním byl můj bratr a zavolal mu sanitku. Po 2 měsících se dal celkem dokupy, šel domů. Rodiče bydleli daleko, tak mu zařídili donášku obědů, bratr studoval a bydlel u něj přes pracovní dny, takže mu poklidil a trochu na něj dohlédl. Asi po dvou měsících dostal nový záchvat, o víkendu a už mu nikdo nepomohl, zjistili to až v pondělí, když mu nesli oběd. Rodiče měli trochu pochyby, ale já jsem přesvědčená, že bylo dobře, že mohl dožít tam, kde prožil větší část svého života. I kdyby ho vzali k sobě, stejně pracovali a kdyby dostal záchvat třeba v 7 ráno, tak ve 4 odpoledne by mu už nebylo pomoci. A jen by víc trpěl přemístěním.

merope
15. pro 2018

@hafika Asi tak - jediná pomoc v tomto, "pro jistotu" je to tlačítko - ale to taky není samospasitelné, člověk ho musí dokázat zmáčknout, že se něco děje, jinak na to taky přijdou, až už je pozdě. Tchýně ho má, už nám jednou z centrály volali, už si nepamatuji přesně, jak to bylo - jen vím, že volali, že snad 12 hodin či co tam není pořádná reakce (přes noc). Vše bylo v pohodě, jen prostě spala a nevím, zda před tím nebyla ve vaně a nenechala si ho v ložnici či něco podobného. Prostě kolapsy či mrtvici to stejně moc nezaznamená. Pád na zem a třeba zlomeninu či cokoli, kde člověk tlačítko zmáčkne, to to dá bez problémů.

j.a.n.i
15. pro 2018

@merope Hele, mrtvici či infarkt někdy nevyřešíš, ani když ten dotyčný leží vedle tebe v posteli...

merope
15. pro 2018

@j.a.n.i Asi tak ... a jinak jde často o minuty - takže stačí být na nákupu - či dotyčný může být třeba v koupelně, kam mu nikdo hned nepoleze.

Strana
z3