Nenasytný tchán
Uz nevim dal jak to resit, nebo jak to prestat resit. Jestli mate nejakou dobrou radu, budu rada. 🙂
Bydlime v domecku s manzelem, miminkem a tchanem, ktery je rozvedeny, a ma 10 nemoci, nezvladne se uz o sebe postarat sam. Manzel je jedinacek.
Vzhledem k tomu ze je tchan diabetik a ma i problemy s ledvinami a srdcem, mel by dodrzovat nejakou dietu. Kvuli techto problemu casto odmita jist jidla ktere varim - byt dle prirucky z nemocnice vyhovujici a chutna. Na nakup chodim ja nebo manzel, tchan si vzdycky stezuje ze pro nej nic nekoupime.
Nestravujeme se nijak nezdrave, ale samozrejme ja si vzdycky koupim i nejakou tu sladkost, ovocny jogurt atp.
Co me ale neustale vytaci je tchanova zravost. Ne ze bych mu neprala, ale posudte sami.. Pres noc jsem si nechala rozmrazit maso na karbanatky pro 3 osoby - v 10:00 maso hledam - neni - tchan snedl pul kila mleteho masa pres noc. Je schopny vypit 1/4l smetany jenom tak, po obede, po tom nasleduje pul kila mandarinek, a 2 mozzarelly, jablko, 4 varene brambory, ktere jsem si uvarila abych udelala noky. Priste mi z vyvaru vyjedl jatrove knedlicky z pul kila jater, jenom tak, po veceri. Opecena slanina na spagety carbonara mi z pulky zmizi, sotva odskocim prebalit miminko. Manzel mi prinese koblizek, a ja nez ho stihnu snist, vidom tchana jak neco dava psovi - testo z koblizku, on vyjedl cokoladu. Upecu kure - ozere z neho krupavou kuzicku! A potom se strasne divi, ze pribira, kdyz nic neji, a ze jakto ze mam cukr 18 jednotek, mel jsem jenom obed.. :/
Jinak je tchan hodny clovek a vsecko, ale toto je vec co me neustale vytaci a nevim uz jak to resit. Nechci se porad rozcilovat, ale zlobi me ze si naplanuju nejake jidlo a nakonec pulku surovin nenajdu, nebo ze proste uvarim a nakonec se dojidam chlebem, protoze mezitim co delam jine veci, on "ochutnava" .. :/
@chocolady no tak v první řadě bych tchána vypakovala z kuchyně, ať jde spát do pokoje ... udělala bych cokoli, abych ho z té kuchyně dostala pryč (že to není hygienické nebo bych tam každý večer pořádně větrala, aby se mu v chladu tam spát nechtělo, nebo bych odstěhovala pohovku ... nebo bych tam chodila v noci dělat si čaj nebo se řvoucím mimčem, prostě bych ho z té kuchyně dostala pryč, protože jakmile mu bude stačit jen udělat dva kroky a natáhnout ruku, tak to bude dělat pořád ... přece jen když bude muset slézt dolů do kuchyně třeba z horního patra, určitě to omezí ... navíc on tam to jídlo pořád vidí, cítí ty vůně, tak neodolá ...
Pomíjím že nedodržuje předepsanou dietu, to je jeho věc, jeho zdraví, ale jasně bych mu to řekla s tím, že cokoli chce navíc tak ať mi napíše a já mu to za jeho peníze koupím, udělala bych mu jeho foch v lednici nebo bych mu řekla, že do lednice prostě nesmí, pokud mu nestačí jídlo které dostane s vámi, tak si může vzít pečivo (klidně suché, na to ještě nikdo neumřel) a nebo bych mu postavila vždycky ráno někam na určené místo třeba dva jogurty a těma že se může dojíst. Sní maso na karboše? Tak nedostane oběd (z noci přece musel být nacpaný k prasknutí). Nebo za každou snězenou potravinu bych mu na další jídlo dala jen chleba s másle (své jste si snědl, tatínku). Navíc vše co sežere navíc bych si psala a na konci měsíce spočítala a o tu částku bych si mu řekla. Ono se to totiž nezdá, ale za ten měsíc se to pěkně nasčítá. Pokud by se mu nic z toho nezdálo, tak bych mu jasně řekla, že za těchto podmínek u nás nemůže žít, že nejsme bufet kam si každej vejde jak se mu zlíbí a poslouží si. Prostě bych ho také začala lehce psychicky vydírat.
Nevím kolik je tchánovi let, ale ono i při tom jak nedodržuje žádnou dietu se může stát, že se bude takhle držet třeba dalších 10 let, a kdo na to má mít nervy, že?
@valkyra222 To je tefa hustý. Take bydlíme s rodiči,my též v patře,ale nedovolínsi tam bez našeho vědomí chodit. Takto jsme to nastavili od začátku,kdy jsme plánovali přístavbu. Navíc máme tedy možnost si patro zamknout a to samé doporučuji i vám.
@chocolady vubec bych se s nim neparala, ucta neucta. Tohle nesnáším, vydirat nekoho tim ze je starej nemocnej, no a co? Proste bud se bude chovat slusne a jist jen to co ma a nebo holt at se poohlidne jinde. A o zdravotnich kompliaci ani nemluvim, hrozici zanet slinivky, defekty z diabetu, riziko poruchy vědomí z diabetu...
Mozna to z ni drsne, ale moje prababicka nám umrela doma, starali sme se o ni do posledni chvile, mela od nas vse. Ale byla slusna, hodna a respektovala nas i nějaký rezim. Pokud ne, holt by se to muselo resit nejakym zarizenim
Ahoj, suprovo pises, takze mna to tiez pobavilo, aj ked v reali to musi byt na facku.
Ja si napriklad tiez naplanujem jedalnicek na par dni dopredu a podla toho varim, takze kebyze mi niekto zozerie rozmrazene maso cez noc, tak mu vyprasim kozuch metlou.
No a teraz k teme.
Tvoj svokor ma psychicky problem, zavislost na jedle. Impulzivne nutkanie zjest vsetko, co vidi ( fagomania sa tomu tusim hovori). Treba jednoznacne vyhladat odbornika. Inak sa to bude zhorsovat.
S tou cukrovkou, to je dost nebezpecne, ono ma 18 jednotiek cukru kazdy den sa niekde prejavit musi. Postrasit ho gangrenou dolnych koncatin ci oslepnutim (dotlacit na liecenie alebo hospitalizovat).
Jedlo treba nahradit inou vasnou/konickom. treba ho trosku nasmerovat. Ale to musi manzel, k synovi ma otec 100x blizsie nez k neveste.
P.S. Skvele pises, nemas nejaky blog o svokrovi? Na modrom konikovi.sk mame taku skupinu.
@kvakuska přesně, své jste si tatínku snědl v noci :D Tohle není žádný záchvat žravosti, umí si dobře vybírat 🙂
Baloun z Osudov dobreho vojaka Svejka.
Nebudu opakovat, co již trefně vyjádřili jiní 🙂 No je to komicky děsivá situace.
Mě jen napadá, že u nás doma by se to stát asi nemohlo - nenakupujeme jídlo k okamžité spotřebě do zásoby. To není žádný systém, naopak nesystematičnost 🙂 Respektive mohlo by se to stát - ale znamenalo by to, že by nám snědl náš třeba úplně jediný jogurt v lednici...lednička (krom př. másla, marmelády, parmazánu a hořčice) v podstatě zeje prázdnotou. Je to tím, že se hodně stravujeme mimo dům (zatím nemáme dítě, oba pracujeme, brzy to tedy bude jiné), a jídlo na snídaní/večeři si kupujeme jen tak na 2 dny dopředu, nebo vaříme (ovesné vločky by snad přes noc nesnědl 🙂)
Co to zkusit nějak takhle, prostě nakupovat často, ale málo, opravdu jen přesné porce, co se hned sní?
Není to řešení na ujídání rozvařeného/uvařeného jídla, tam mě krom zámku na lednici nic nenapadá.
Držím pěsti, já bych se z takové situace brzy zbláznila.
@trdelnik234
On uz nevidi na jedno oko, myslim ze uz nemam jak ho poradne vystrasit. :\
Nad nejakym konickem jsem premyslela, vloni jsem ho 2x vytahla na prochazku, usel aji 2-3 km a pak uz nic. To je tezko. Ani za mlada nemel zadny konicek, krome posezeni s kamarady u vina, hrani karet apod, nenapada me, co by ho treba nadchlo a zabavilo..
@chocolady a co ho tak postrašit, že si koleduje, že mu kvůli cukrovce jednou neupajtnou nohu? Kdo se pak o něho bude starat a jestli chce skončit někde v důchoďáku? My máme něco podobného s dědou (85), taky raději umře ap. Nedávno jsem se nasrala a řekla mu, že umírá každý týden posledních 6 let a pořád je tu.
@valkyra222 teda, to bych nesnesla. Promiň, ale jsou to normálni zloději. Určitě bych si patro zamykala. My si tak zamykáme svou půlku, kde bydlíme a děda tu svou taky. Ale u nás se to zavedlo, až potom, co jsme zjistili, že babi k nám vodí návštěvy na čumendu a ještě nám povídala, co zkritizovali a co máme blbě. Udělala jsem trochu vítr, ale vyřešilo se to.
@letadlo13 Tak tohle je dovedené k dokonalosti 😅 Přítel takhle občas sežere v noci ledacos a pak se diví, že není nic k jídlu - vždycky se jen zeptám, jestli něco koupil a ať se nediví 🙂
Ještě napsat že se tchán jmenuje Wimpy, nebo jak tu kdosi psal strýc Baloun. Pokud není rozumná domluva tak snad nenechat nikde nic ležet bez dozoru. Zámek na ledničku asi nebude zrovna vhodným řešením 😀 Kdybyste mu sepsala nebo ho natočila při tom co všechno zbodne, nepomohlo by?
Nechci strašit, ale bydlíme s tchýní a je to to samé. Má diagnostikovanou schizofrenii a počínající demenci. Prostě jídlo jí musíme dávat na příděl a stejně leze k nám do lednice. Když jí někdo něco přinese sní vše na posezení. Je to mazec. Ale třeba u nás je větší problém, že je náruživá kuřačka a za cigaretu je schopná udělat úplně všechno. Ale je pravda, že to začalo tím jídlem. Prostě buď zapomene, že něco jedla a nebo prostě nemůže přestat ☹. Nejspíš je závislý na jídle a nemůže si pomoct.
Mne to taky pobavilo v jistem ohledu. Ale jinak....mne to vubec nepripada, ze by toho jedl nejak moc 😀 1/4 l smetany to je takove nic, pul kila masa, kdyz udelam z kila sekanou, manzel ji sni cely plech na posezeni a mne necha rozek (ja vic nechci a jemu je pak spatne, ze se prejedl, kdybych to nechala v lednicce pres noc, ze jsem varila jako na druhy den, tak to rano nenajdu, to je u nas uplne bezne). Chapu ale jak to nastve, kdyz s tim pocitas na vareni treba a najednou to tam neni. Takhle to mame u nas porad. Koupim malymu jogurty, rano tam nejsou. Jediny, co nesni je zdrava strava. Zelenina, ovoce, ruzne obiloviny, celozrnne pecivo, tvarohy. Jinak vse sni. Manzel ma velmi spatnou zivotospravu, mozna, ze tvuj tchan taky. Neco mu ve strave musi chybet, kdyz takhle pozira tucne a sladke. Mozna ji malo to poradne jidlo, nevim.
Manzel mi rekl, at to popisuju. Takze ja kdyz se mi chce fakt lepim papirky s oznacenim co nesmi snist (co smi necham bez papirku, co nesmi, napisu "NE!" a lebku se zkrizenymi hnaty 😅 )
vzpomnela jsem si na nejakou starou televizni hru, videla jsem ji pred x lety a nemuzu na ni zapomenout. Hlavne na jednu scenu. Rudoulf Hrusinsky hral dedka, ktery vsecho snedl. Rodina mela male dite nebo rovnou dvojcata. On jim snedl vsechen Sunar. Snedl petilitrovku zavarenych merunek. A pak se z toho pos... Nevedeli, jestli to dela naschval, nebo uz je dementni. Vypadal, ze jim dela hrozne zle, ale trpel tim, jak jim to vadi a nakonec skocil v pyzamu z okna. Bylo to drama, ale jak nekdo zmini tady to prejidani a brani veci, tak si hned vzpomenu na tu petilitrovku merunek... 😅
@chocolady pokud nezabere vůbec nic, myslela bych opravdu pomalu na nějakou organickou poruchu...ono to zní šíleně, nechci tchána urazit, ale třeba mentálně retardovaní lidé hodně často mívají tzv. pažravost...jsou schopní se ujíst k smrti, ale to je extrém samozřejmě, to se týká těžkých retardací, jenom jsem tím chtěla demonstrovat, že někdy taková žravost a absence soudnosti a jakoby nepochopitelné chování souvisí s kognitivními funkcemi a různými poruchami.
@koncita nojo, jenze to by sezral i ten Sunar a nevybiral by jatrovy knedlicky z polevky 🙂 🙂
@dokument jako u nas 😅 Ani nenakupuju nejak dopredu, nema to smysl. Pritel ma zivotospravu silenou, neji moc pres den a v noci leze. Jsem mistr ve schovavani sladkych veci k snidani, kolikrat to sama najdu az dyl 😅 Jeho mama pry schovavala susenky za dlazdice v kuchyni a stejne je nasel. Kolikrat se az stydim, ze to takhle musim delat 🙂
@msimankova však jo, já netvrdím, že to tak je, jen, že možný je všechno a i ta vybíravost lahůdek nebo jak to napsat může něco znamenat...ale fakt je to jen úvaha...možná je to prostě jenom neomalenej nenažranej sobec 😝
@msimankova tak to je presny. Minule jsem schovala krabici Granka do trouby. Tam ho nenapadne hledat. Ja Granko nejim a nepiju, ale syn ted chce trosku do mlika, tak aby mel na rano (to je ted tak tyden, jinak vubec takove veci nedostava), nebo pred vanocema mi treba nasel cokoladu na vareni (na kterou jsem zapomnela, coko taky nejim, nechutna mne) a tu jsem mela schovanou mezi moukama, pytlikama s fazolema, ryzi, pohankou, kypricima praskama, sacky s korenim...tam normalne neleze. A pak jsem ji teda hledala a dozvedela jsem se, ze ji nasel a snedl uz pred mesicem treba. Mne to akorat stresuje, jsem furt ustvana, aby bylo uvareno. Kdyz byl syn mensi, tak to byla dost honicka denne valit na nakup a byt dost dlouho venku kvuli klukovi, pak uhonena rychle uvarit a takhle porad dokola. Pak jsem prestala varit, uz mi dosly sily 😅 Uvarim si neco zdravyho, to on neji a nekdy neco normalniho, napul nezdravyho, co ji a to bud sni, nebo to zbyde, kdyz ma nocni 😀 Uz jsem schovavala i krabice s mlikem, aby nevypil klukovi...
😅 Mliko taky pije, jakoze proteinak - takze ma krabici jednoho, co male nesedlo, Nutrilon je za hranici moji tolerance 🙂 A az nebudu mit kocarek, kdo vi, co udelam. Takhle ty nakupy jdou, ale taky to nejde porad.
Uf, tak to vam nezavidim dievcata. A vase polovicky po tychto nocnych vypadoch nepriberaju? Robia nakupy oni alebo vy, alebo to platite spolocne? Lebo sak to musi ist do penazi nenormalne.
Inak ja mam doma iny extrem, manzela na zdravej strane, co sa niekedy sprava jak zenska posadnuta liniou, no na slak trafenie.
Ked priberie 1-2KG (vacsinou po dovolenke na SK, kde si teda dopraje), hned naskoci na rezim " jeeezisi, nedavaj tam tu smotanu, chces aby som v 40-tke zinfarktoval?"
Minule mi tak vycital pesto v zeleninovej panvici (chapete mrkva, cicer a karfiol, tak to chcelo nieco vyraznejsie) a tak ma tym vytocil, ze som prestala varit a 14 dni nakupoval a vymyslal jedalnicky vylucne on ( plus riady po veceri).
Nic proti tchánovi, ale tak, jak to popisuješ, vám dlouho problémy dělat nebude....
@letadlo13 taky na to hledim nevericne a smekam... Leta zkusenosti? 🙂

Ty vado, tak to je síla. U nás doma se mě všichni kluci (muž a dva synové) absolutně vychovaně ptají, jestli zrovna tohle můžou sežrat. Protože vědí, že su hlavoun kuchyně. A když mám něco úplně speciálního, u čeho si nejsu jistá, že by mi nechtěně nevyluxovali (kluci) - většinou jogurt, tak na to dám papírek NEŽRAT/NEBRAT! 😀
Tady je každá rada drahá, ale bohužel ji nemám... Jak už bylo řečeno, měl by to s ním probrat syn.