icon

Nepojedu na pohřeb manželovy babičky, mám mít výčitky?

magdalenax
31. pro 2015

Ahoj ženy, založila jsem diskuzi, nikoliv otázku, ale doufám, že tu nebudou zbytečné dohady. Manžel se včera po telefonu dozvěděl, že mu umřela babička, v nemocnici a byla již ve věku. Několik posledních let života bydlela téměř společně s jednou z dcer, - manželovo tetou, která se o ni starala. Prostě prodali babiččin byt, protože měli to štěstí, že věděli o jiném u nich v paneláku, aby babi měla své soukromí a přitom byla pod patřičným dohledem. V pořádku. A teď kousek toho, co je ve mne. Když jsme se s manželem vzali, je tomu taková řádka let, že radši ani nevzpomínat, tak jsme za tou jeho babičkou jeli přes půl Čech, sice asi rok po svatbě, ale měli jsme co dělat... finance, bydlení a prostě se řešili věci do budoucna. Babička na svatbu nepřijela. Když jsme tedy přijeli my za ní, aby mne vůbec manžel babičce představil, tak to probíhalo asi v takovém stylu, jako jo..., dáme si tady oběd, (už ani nevím, jestli upekla kuře, nebo co, fakt si to nepamatuji), protože další věta mne zarazila ...a pak půjdeme na procházku. Fajn. Takže také tak. Po procházce jsem měla pocit, že jsme tam už dlouho a že můžeme zase vypadnout. Podotýkám, že spoj, kterým jsme jeli a nebylo jiné vyhnutí, bylo na dva autobusové přestupy. Nicméně, přenocovali jsme, dalo by se říct na vlastní žádost. Od rána do dopoledne po autobusech a .... a nic, to si domyslíte snadno. Od té doby jsem manželovo babičku neviděla.
Byla stále vitální, plná síly, narodil se nám prcek, mobilní jsme nebyli, ale přijet nikdy nepřijela, i přes to, že byla pozvaná. Za celá léta jsme neviděli ani blbou stovku na punčocháče pro pravnouče, které chtěla tááák vidět, že už je stará .... . Nešlo mi nikdy, a ani nikdy nepůjde o nějakou materiální stránku, ale o princip. Ona mohla klidně přijet, tchýně jí k sobě zvala stále, ale marně. ... Jak to kdysi tchýňka řekla, - babka je prostě líná. Já jsem si dovolila říct, že prostě tisíc korun - a to minimálně, jen za benzín prostě z okna vyhodit nemůžeme, kde je kytka či něco na hrob a další. Manžel je na přísné dietě a nějaké stravování po hospodách opravdu nehrozí. To jen tak mimochodem.

No, a dneska jsem to slízla u našich v plné polní. Že jsem já - generál rozhodla, a že a že a že.... . Nic takového. Manžel se k přítomnosti na pohřbu sám příliš nehrne, je tam polovina rodiny natolik rozvrtaná, že se mu ani nedivím, ale odnesla jsem to já tak, že mu to snad zakazuji, či co. Já jsem nic nerozhodovala, já jsem prostě jen řekla, že na pohřeb nepojedu. Za prvé, jsem v prácí čerstvá jak zázvor, navíc zatím na dohodu a jde mi o HPP a i kdyby jen na dohodu, nikdo z nich nás živit nebude.
Nicméně, považujete za nějakou troufalost v neúčasti na pohřbu - pro mne v podstatě cizí paní, která za několik let, kdy byla ještě vitální, se nepřijela podívat ke svému vnukovi domů, jak vlastně žije, ..bydlí..., a o pravnoučeti ani nemluvím?
Paní, pardon, babička a prababička, která se nechala slyšet, že by ráda viděla pravnuka, než umře, že už je stará, abychom přijeli... ?
Ať je jí lehká zem, ale opravdu se pohřbu neúčastním. Mám mít výčitky?

Strana
z7
magdalenax
autor
1. led 2016

@lajla Ne, bohužel, autobusem či vlakem tam můj muž opravdu nedojede. J

barulina
1. led 2016

@ivcan124 ;D ty jsi tak skvela. Padnes na hubu pak se budes divit ;D ty dokonala se vsim vsudy. Mej se

ivcan124
1. led 2016

@lichtakova Tak to by byla poslední věc, co by mě bavila. Někoho neustále prosit, ať mě doveze tam či tam.

ivcan124
1. led 2016

@barulina Já se s tebou hlavně nehodlám bavit 🙂

lichtakova
1. led 2016

@ivcan124 no ale rozvadet se kvuli tomu nebudu 😉

somalicats
1. led 2016

@barulina Ano, já to četla celé. A neboj, nikdo mě neseřval 😉. Princip - prarodič nemá žádnou povinnost posílat peníze nebo cokoli jiného na vnoučata, je to jen jeho dobrá vůle. Stejně jako hlídání nebo jakákoli jiná pomoc svým dětem. A pokud cokoli děti vyžadují a cítí se pohoršeně, když se jim toho nedostane, tak je to amorální, zvlášť když nejsou schopni ničím oplatit. Jinak už taky nemám potřebu na Tebe reagovat.

magdalenax
autor
1. led 2016

@somalicats Jako, kdybych tě měla po ruce, tak dostaneš fakt asi víš co, my jsme se vzdali dědictví předem, ve prospěch ostatních v rodině a Ty mi tu budeš psát, že by mi peníze nesmrděly? Že jsem kupříkladu já zachránila rozumným uvažováním střechu nad hlavou jednomu ze sourozenců z manželovy strany? Víš kulový

luciamala1979
1. led 2016

@magdalenax nečítam ostatné příspěvky, ale osobne by som výčitky nemala a všetko je na dohode vás dvoch s manželom, ostatních do toho nič nie je. Ostatní totiž do vašej situácie nevidia. V kľude 😉

ivcan124
1. led 2016

@lichtakova Tak na takový nesmysl, jaký si napsala ani reagovat nebudu . Měj se a už na mě nekomunikuj.

somalicats
1. led 2016

@magdalenax Tvoje příspěvky o Tobě vypovídají víc než dost. Napsalas to celkem jasně.

lajla
1. led 2016

@magdalenax pokud je situace tedy až tak neřešitelná a manžel imobilní tak opravdu nezbývá než opravdu nejet...nebo jed sama
...nás treba tchyně neprijela navštívit ještě ani jednou...vždy pro ní musíme přijet a odvést... A popravde ani ve snu by mě nenapadlo ji to vyčíst nebo nejit na pohřeb...ale to je na kazdem

barulina
1. led 2016

@somalicats jiste jenze zakladatelka to tam pise jasne o materialni hodnot ji nejde. Rovnez napsala ken slova sve tchyne a ta asi babicku znala. Na co by mela omezovat zdravi sveho muze kvuli nekomu kdo o ne nemel zajem? Ty bys to delala? A uz vubec nesoihlasom s tom ze slusna rodina nemuze byt i ta kde se nektwri clenive nestykaji. Prekrucijete tady pekne,cgidak holka.

barulina
1. led 2016

@magdalenax s*r na ne. Obe jsou chytre jak radia,beztak doma slapou jak hodinky,to tak byva. Musi se nekde vybit.

somalicats
1. led 2016

@barulina O slušné či neslušné rodině jsem nic nepsala. Kdyby zakladatelce nešlo o materiální hodnoty, tak tady ty peníze vůbec nezmiňuje. A co se manžela týče, já bych ho v zakladatelky situaci neměla problém na pohřeb odvézt. Zakladatelka píše, že nemá řidičák, což jí situaci komplikuje, ale neznemožňuje, pořád je možnost domluvit odvoz jinde. Jen to chce trochu chtít.

lichtakova
1. led 2016

@somalicats s tim ja souhlasim. Zalezi,jak se komu chce delat "sprajcy" nebo se nad to povznest. Muzu si myslet o prarodicich muze,ze to jsou debilo,nebo o tchyni,ze je krava,ale jednou je to jeho mama a babicka mych deti a mne by taky vadilo,kdyby o mojich muz tak mluvil... ja uz jsem psala,ze bych byla pro tam jet, ja uz asi jen proto,aby mi to pak nikdo nemohl (i z vlastnich pribuznych) vycitat a vzala bych to treba jako rodinny vylet... kdo nechce hleda duvody,kdo chce,hleda zpusoby...

michaela_2
1. led 2016

@magdalenax My možná víme kulový, ale reagujeme na Tvůj příspěvek, který jsi zde napsala 🙂. Já budu reagovat pouze jednou, poprvé a naposled.

Úplně stejně tak, jako babička mohla přijet k vám, jste vy MĚLI přijet za ní. A nebudu ti vysvětlovat nebo vypisovat důvody. Stáří si zkrátka zaslouží určitý stupeň respektu a ohleduplnosti, tečka.

Ten Tvůj výkřik o tom, že jste od babičky nikdy nedostali ani korunu, ten snad ani nelze komentovat. Copak vy jste jí snad dárky posílali?

Poznámku Tvých rodičů o tom, že jsi generál, plně chápu. Přečti si ten příspěvek prosím tě, po sobě, ještě jednou. Tak rozkazovačný a velitelský tón, ve kterém je psaný, mi prostě taky vadí, promiň 🙂.

A co se týče mého názoru. Osobně bych asi na pohřeb také nešla. V případě, že by se tam manžel mohl bez mé pomoci dostat sám. Pokud ne, podpořila bych jej v tom, aby jel. V budoucnu by si to totiž mohl vyčítat především on, ne ty.

lajla
1. led 2016

@magdalenax ...to že jste se něčeho vzdali je buď vaše svobodná volba...a v tomto pripade asi naprostá pitomost?🙂 vzdát se ve prospěch někoho jiného...? Zachránit střechu nad hlavou..? Kdybys nechtěla tak to neudělas...ale necekej nikdy něco za něco...tak to bohužel v reálném světě nefunguje
Nikdo do vaší situace nevidí...ale všichni umí číst a podle toho co jsi napsala vyznivas opravdu jako velký sobec je mi líto..i když to může být jinak

barulina
1. led 2016

@somalicats no a ja bych tak nechtela riskovat jakkoliv zdravi sveho muze,peo nekoho zesnuleho kdo na nas s**l. Ani omylem. A jal tady nekdo psal ze se jede na pohreb kvuli pozustalym tak ok kdyz se maji radi a tak. Tam ti tal neni.nevidim jedinny duvod jet na pphreb utratit penize pro dite a vlastnw za cloveka kterwmu to dite bylo fuk anrodine(pozustalym ) je take. A to ze se o necem umini t musis mit steasny. Problem s komunikaci,neb je uplne normalni se zminovat

barulina
1. led 2016

@michaela_2 muzu vedet kde si necham prehrat ten ton prispevku?

kacca11
1. led 2016

@magdalenax to není žádný fakt, to je tvůj subjektivní pocit z celé situace, tvůj pohled na věc. A to dost smutný...

barulina
1. led 2016

@barulina zmini.pardon tel.si pise co chce

somalicats
1. led 2016

@barulina Taky babičce třeba nebyli fuk, do těch vztahů nevidíme. Já jsem byla vychována k úctě ke stáří, staří lidé mají své mouchy (hlavně dané věkem), ale kvůli tomu je nebudu nesnášet nebo vymýšlet naschvály.
Stejně tak nevíme, jak moc je manžel zakladatelky nemocný. Ano, pokud by cesta skutečně měla mít závažný vliv na jeho zdraví, tak je celkem pochopitelné, že se z obřadu omluví, pak ale taky není důvod, aby měl kdokoli z těch dvou výčitky - zdravotní stav manžela mu neumožňuje cestovat, tečka, přes to nejede vlak. Takže pak by byla zbytečná i tahle diskuse.

magdalenax
autor
1. led 2016

@barulina Děkuji Ti moc za podporu. Uvažuješ stejně, jako já, a tyto výlevy, které jsem v této diskuzi ani nechtěla, upozornila jsem na to předem v úvodním příspěvku, tak se objevily, tak jako tak. Hele, jsou to názory, názory lidí, kteří se různí věkem, časem a zkušenostmi. Nejlepší na tom je, že můj úvodní příspěvek četly sporadicky, protože by se takto nevyjadřovaly, a já , to je pravda, nechtěla zase psát vše, jsou to přece jen záležitosti, kdo kterých nikomu nic není. Proto jsem to napsala jen, aby bylo zřejmé, že ze strany babičky a manželovo rodiny, jako takové, ty vztahy nebyly a nejsou takové, jako v jiných rodinách. Jenže jsem nebyla pochopena a nebo respektive naopak. Děkuji ještě jednou

lichtakova
1. led 2016

Taky moc nevim,co z tehle diskuze vzejde...

barulina
1. led 2016

@somalicats vidis a ja i ptedtoze nych vedela ze ze zdr.duvodu jet nemuzu bych vycitky mela. Myslim ze vase utoky byly zcestne a zbytecne. Zakladatelka nenapsala nic sobeckeho

michaela_2
1. led 2016

@barulina pokud na tebe z příspěvku nevyzařuje naštvání, v pořádku 🙂. Na mě tedy ano 😀 . Se manželovi ani nedivím, jestli má strach říct, že by tam jel rád. On může mít na babičku i hezké vzpomínky, z dětství.

A už vůbec nechápu to, že někdo vůbec kalkuluje důvody, jak moc je pro něj nevýhodné, jet příbuznému na pohřeb (!!!!).
Jako jo, já bych se tam na místě zakladatelky také nehrnula, ale pokud její manžel potřebuje její pomoc..........to se ostatně při svatbě slibuje ne? v dobrém i ve zlém.............

A to, že se dosud nevyjádřil, to také moc nenasvědčuje tomu, že by tam on sám nechtěl.........

lichtakova
1. led 2016

Ja ted moc nechapu tvoji rodinu-ti urcite znaji manzeluv stav a jak na tom jste,tak proc by vas do te cesty nutili,kdyz jste tam ani nikdy nejezdili a nestykali se? Nebo je to jen vedomi,ze "by se to melo"?

magdalenax
autor
Odpověď byla odstraněná
barulina
1. led 2016

@magdalenax v pphode. Z ivcan bych si vubec nic nedelala,nebo jo dostala zachvat smichu,neb nic jineho nevzbuzuje. A somalicats nevim,ale neresila bych. Ja te myslim pochopila a nwvidim duvit proc tam jet. A neni to neucta ke stari ci lidem, alentaky musis myslet na sebe a na svou nejblizsi SLUSNOUrodinu,coz je muz a dite. Takze se zasmej a smaz to,bo jim prasknou cevky

magdalenax
autor
1. led 2016

@lichtakova přesně tak, že by se to mělo,
- dodávám, že manžel by se měl domluvit s ostatními sourozenci, ale že se s nimi nebaví, nestýká, to už asi neví

Strana
z7