icon

Nepojedu na pohřeb manželovy babičky, mám mít výčitky?

magdalenax
31. pro 2015

Ahoj ženy, založila jsem diskuzi, nikoliv otázku, ale doufám, že tu nebudou zbytečné dohady. Manžel se včera po telefonu dozvěděl, že mu umřela babička, v nemocnici a byla již ve věku. Několik posledních let života bydlela téměř společně s jednou z dcer, - manželovo tetou, která se o ni starala. Prostě prodali babiččin byt, protože měli to štěstí, že věděli o jiném u nich v paneláku, aby babi měla své soukromí a přitom byla pod patřičným dohledem. V pořádku. A teď kousek toho, co je ve mne. Když jsme se s manželem vzali, je tomu taková řádka let, že radši ani nevzpomínat, tak jsme za tou jeho babičkou jeli přes půl Čech, sice asi rok po svatbě, ale měli jsme co dělat... finance, bydlení a prostě se řešili věci do budoucna. Babička na svatbu nepřijela. Když jsme tedy přijeli my za ní, aby mne vůbec manžel babičce představil, tak to probíhalo asi v takovém stylu, jako jo..., dáme si tady oběd, (už ani nevím, jestli upekla kuře, nebo co, fakt si to nepamatuji), protože další věta mne zarazila ...a pak půjdeme na procházku. Fajn. Takže také tak. Po procházce jsem měla pocit, že jsme tam už dlouho a že můžeme zase vypadnout. Podotýkám, že spoj, kterým jsme jeli a nebylo jiné vyhnutí, bylo na dva autobusové přestupy. Nicméně, přenocovali jsme, dalo by se říct na vlastní žádost. Od rána do dopoledne po autobusech a .... a nic, to si domyslíte snadno. Od té doby jsem manželovo babičku neviděla.
Byla stále vitální, plná síly, narodil se nám prcek, mobilní jsme nebyli, ale přijet nikdy nepřijela, i přes to, že byla pozvaná. Za celá léta jsme neviděli ani blbou stovku na punčocháče pro pravnouče, které chtěla tááák vidět, že už je stará .... . Nešlo mi nikdy, a ani nikdy nepůjde o nějakou materiální stránku, ale o princip. Ona mohla klidně přijet, tchýně jí k sobě zvala stále, ale marně. ... Jak to kdysi tchýňka řekla, - babka je prostě líná. Já jsem si dovolila říct, že prostě tisíc korun - a to minimálně, jen za benzín prostě z okna vyhodit nemůžeme, kde je kytka či něco na hrob a další. Manžel je na přísné dietě a nějaké stravování po hospodách opravdu nehrozí. To jen tak mimochodem.

No, a dneska jsem to slízla u našich v plné polní. Že jsem já - generál rozhodla, a že a že a že.... . Nic takového. Manžel se k přítomnosti na pohřbu sám příliš nehrne, je tam polovina rodiny natolik rozvrtaná, že se mu ani nedivím, ale odnesla jsem to já tak, že mu to snad zakazuji, či co. Já jsem nic nerozhodovala, já jsem prostě jen řekla, že na pohřeb nepojedu. Za prvé, jsem v prácí čerstvá jak zázvor, navíc zatím na dohodu a jde mi o HPP a i kdyby jen na dohodu, nikdo z nich nás živit nebude.
Nicméně, považujete za nějakou troufalost v neúčasti na pohřbu - pro mne v podstatě cizí paní, která za několik let, kdy byla ještě vitální, se nepřijela podívat ke svému vnukovi domů, jak vlastně žije, ..bydlí..., a o pravnoučeti ani nemluvím?
Paní, pardon, babička a prababička, která se nechala slyšet, že by ráda viděla pravnuka, než umře, že už je stará, abychom přijeli... ?
Ať je jí lehká zem, ale opravdu se pohřbu neúčastním. Mám mít výčitky?

Strana
z7
somalicats
1. led 2016

@barulina Právě proto, že jsem zakladatelčiny příspěvky četla několikrát, mi z toho bohužel sobeckost vychází. Právě proto, že mi tam chybí určitá pokora a úcta ke stáří. Babička nemusela být v ideální kondici, mohla mít své mouchy, fajn. Prioritní je, jaký vztah k ní měl zakladatelčin manžel. Podle toho bych se řídila. Stejně tak jako se nikdo nemůže řidit podle mých pocitů k mé současné tchýni 😉.

michaela_2
1. led 2016

Koukám, že zakladatelka už by tady nejraději nafackovala kde komu 😀 😀
Fakt se nedivím, poznámce o generálovi...........

barulina
1. led 2016

@michaela_2 nastvani je ale rozdilne s tim co jsi napsala. A i kdBy byla nastvana a sverila se sem to by bylanprvni nastvana? Nicmene nastvania velitelsky ton jsou rozdilne veci

lichtakova
1. led 2016

Hmmm,tak to taky moc nepodpori. A co manzelovi rodice?-ze by zavolal jim,pokud tedy chce jet,jestli by to nejak slo udelat a pokud ne a neciti(te) se na cestu,poslala bych kondolenci.

barulina
1. led 2016

@somalicats jiste to mas pravdu,to jsem zakladatelcemtake napsala. Jde o jejiho.muze. ale mame m dve uplne jine vnimani jejiho prvotniho prispevku. Za me normal otazky,bez sobeckosti co zlosti. Nic sbohem

michaela_2
1. led 2016

@barulina prosím tě, jenom na poslední stránce, se dotyčná rozčiluje a zmiňuje facky a kdo ví co, hned dvěma diskutujícím.
Kdo zakládá diskuzi, musí počítat, že si přečte různé názory. Ty ho máš jiný než většina tady, v pořádku.

Hádat se nechci.

ivcan124
Odpověď byla odstraněná
somalicats
1. led 2016

@michaela_2 Já jen zakladatelce přeju (a to nemyslím nijak ironicky ani zle), aby jednou, až bude stará, nedopadla stejně - dětem bude zatěžko ji navštívit, zato budou někde na internetu vypisovat, jak byla hrozná, že vnoučatům nikdy nic neposlala a že byla líná k nim sama dojet...

barulina
1. led 2016

@michaela_2 nrhadam,ale ivcan tady prispela jen proto aby nastvlala,no me pobavila svou sebejistotou;D

barulina
1. led 2016

@ivcan124 vsaknja ti nic nepsala hvezdo. Tak nevim xo reagujes,ani jsem te neoznacila,tak nereaguj ty na cozi konverzaci

lichtakova
1. led 2016

@barulina to totiz psala mne,abych na ni nereagovala 😉

somalicats
1. led 2016

@barulina Ano, vnímání příspěvku máme rozdílné. To je bohužel dané tím, že nesedíme se zakladatelkou nikde u kafe a neřeší se to přímo, psaný text může být vnímán různě. Měj se.

ivcan124
1. led 2016

@barulina Kde píšu, že chci někoho naštvat? Přestože si mě neoznačila, píšeš o mě, takže toho laskavě nech a když už se vyjadřuješ, nepiš jako tatar. Snad už to pochopíš :D

lajla
1. led 2016

@magdalenax holka zlata je to pravda...nemůžeš čekat..když pro někoho něco uděláš že ti bude jakkoliv vděčný
Na facku? Tak to jsme asi všechny protože krom jedné sdilime stejný názor..takže je asi něco špatně hm...
Ať už se rozhodnete jakkoliv delejte dle svého svědomí na to nepotřebujete rady nas na konikovi...přísná dieta není omluvou. Omluvou je těžká nemoc či neschopnost. Když se Vám nechce nejedte...kdybyste chtěli cestičku najdete

barulina
1. led 2016

@somalicats tak tak. Hezky start do noveho roku.

barulina
Odpověď byla odstraněná
eficenka
1. led 2016

@magdalenax
čtu s otevřenou pusou....
nevěřím, co vše někdo mladší o x generací vypustí o takovém starém člověku z pusy.

bydlím 350 km od mojí rodiny, naše máma sem občas přijede, ale babička s dědou ne - i když jsou zvaní - ve svém věku neradi cestují ( 4 hod sem, na kafe a 4 hod zpět??? ) proč bych to po nich měla chtít?
dokud jsem zdravá a holky snáší cestování dobře, jezdíme tam, a ano - budeme si brát velmi vysokou hyptéku, počítáme ted skoro každou korunu - ale na tu cestu radši ušetřím tím, že jím třeba 3 dny ten jeden oběd - dcerkám vařím vždy čerstvý....
babička s dědou holkám jen jednou koupili bublifuk a líto mi to není, proč by? copak se něco dá měřit na peníze 🤐 ?
třeba, kdyby vás babička častěji viděla, častěji jste jí posílali fotky malého, vás atd, tak by byla i k vám vstřícnější..
nezlob se na mě, ale jet za baičkou až tak dlouho po svatbě? to jsou vše jen výmluvy...

luciamala1979
1. led 2016

@ivcan124 jste si jista, že píšete k témě? ...

ivcan124
Odpověď byla odstraněná
barulina
1. led 2016

@lichtakova ne tobe napsala ze uz na ni nemas komunikovat,zvlastbi cestin ;D me psala ze nemam reagovat. No nehodlam ;D

magdalenax
autor
1. led 2016

@lajla co se týče nemoci a dieta - tak vše dohromady

eficenka
1. led 2016

@lajla
přísná dieta ? souhlasím, že není omluva - i moje sestra si na pohřeb naší prababičky dovezla den předem uvařené jídlo ( má celiakii a musela držet protikvasinkovou dietu a ta se s knedlíkem a svíčkovou opravdu neshoduje 😵 ) takže zakladatelka má další "100% " výmluvu 🙂

barulina
1. led 2016

@lichtakova a bavi dal. Hodne slaba znalost cestiny

luciamala1979
1. led 2016

@ivcan124 pokud Vám vadí moje čechizmy (jsem Slovenka), můžeme psát i anglicky, když to zvládnete.. ale k TÉMĚ / TÉMATU, tj jedno, jak si to nazvete, prostě k tomu, na co se zakladatelka ptala 😉 to jenom na margo, by jste mě pochopila, když máte tedy problém s česko-slovenštinou 😀

lichtakova
1. led 2016

To se nam to trochu zvrtlo...

lajla
1. led 2016

@magdalenax ono už to máte v tom případě už dopředu vyřešené... Pokud je manžel na tom tak špatne, žádná sranda to není tak prostě nepojede...autem se nedá, vlakem se nedá,autobusem taky ne, odvoz nefunguje, taxi je drahé, letadlo neleti...tak potom celá tato diskuze je k nicemu a o ničem...pokud řešení není tak ani nemůžete cítit vinu.

michaela_2
1. led 2016

Jak na Nový rok, tak po celý rok.............Na Koníkovi se to vesele bude hádat dál 😀

Kašlete na to holky 🙂. Názor napsala každá, zakladatelka ať si to přebere podle svého.

Dobrou noc.

magdalenax
autor
1. led 2016

@lichtakova a že rodiče byli léta rozvedeni, táta se o něj nezajímá a mami nežije,...jo, nenapsala jsem to hned, pravda, asi jako vícero věcí, které jsou vodítkem proto, abych četla kritiku na svou osobu, že.

luciamala1979
1. led 2016

@magdalenax no důležité je, aby jste se s tím srovnala sama, věděla co chcete a jak to cítíte, jak to Vaší rodinu, dítě omezí.. Prostě když jste si jistá, že to nemá význam, tak bych nejela. Pokud to Váš partner cítí stejně, tak jaký má význam jít? Proč máte výčitky resp. proč se pak ptáte? Pokud by partner chtěl jít, tak bych ho do max. možné míry podpořila (nepíšete co konkrétně mu je, jak komplikovaná cesta by to byla, jak se v tom rozhodnutí zhodujete..) vy víte. Každopádně jsem dospělé lidi a nik Vám tady na netu nebude říkat, jestli je to správné rozhodnutí nebo ne, protože o tom nic neví. Morální nebo zákonní povinnost jít na pohřeb příbuznému není.

barulina
1. led 2016

Nic zakladatelko, kasli na to. Ja ti psala prvni prispevek. At se rozhodne muz. Stejne tady budou nektere strasne chytre, preci je smesne ze nekdo nema ridicak :D smaz to a s*r na cgytre reci od stolu. Ten kdo ma skvelou uzasnou rodinu pomele to svoje ten kdo ne nebude souhlasit. Pores to s manzelem. Hezky vecer;)

Strana
z7